Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Fogalmad sincs a pénzügyi bizalomról, és hogy ez mekkora negatív lavinát indítana. Konkrétan akár összeomolhat a forintárfolyam attól, hogy aki tud devizába menekülne. És igen nem annak a pár ezer embernek a pénze, hanem a tudat, hogy bármit megtesznek, gyak összeomolna a lakossági állampapírpiac.
Aki közel van a tűzhöz tudni fogják mikor kell visszaváltani a nagy pénzeket... Jó kapcsolatok kellenek hozzá még a limit meghozása előtt kiugranak. ( ez mindig így szokott lenni lásd a Buda Cash botrányt páran tudták előrre mikor kell kimenteni a pénzt ) Sajnos én tul kicsi vagyok ehhez nem lesz ilyen forrásom :(
Közben megnéztem 7000 milliárd van összesen ilyen papírba : https://www.portfolio.hu/befektetes/20231128/az-allampapirok-visszavaltasarol-puhatolozik-az-allamkincstar-a-magyaroknal-654261 Nem hiszem mind a 800 ezer embernek 10 milla lenne ilyen papírba inkább aránytalan az eloszlás 1-2 mft biztos sok mindenkinek van , de 10 millió vagy a feletti résszel csak a kissebbség rendelkezik mondjuk 50-100 ezer ember vagy még kevesebb. Ha ezt elveszíti a kormány mint potenciális szavazót semmi nem történik.
Mennyi is van ezekben az infláció követő állampapírokban összesen? Ha 800 ezret felszorzok 1 mft al 800 milliárd jön ki ( ez kiköhöghető de sok ember ezen anyázna, de lehet benne lesz a fele csapat a kisbüfik) Ha 10 MFt lenne al limit akkor meg 8000 millárdról beszélgetünk ez már rendszer szintü összeomlást okozna. Lehet hibrid megoldás lesz lesz egy visszaváltási rontás és egy össze limit is ki tudja De ha limit lesz felhivás keringőre, hogy váltsd vissza amennyit csak tudsz... Nehéz kérdés majd elválik mindenesetre a kisbüfiknek ha megengedik 1 % on a visszaváltást egy összeg limitig azzal veszítenének legkevésbé szavazatokat és Varga és az államkincstár elnöke elmondhatják NEM HAZUDOTT amikor azt mondta 1 % lesz a feltörési díj idő előtt.
Nem ismerem a PMÁP-ban lévő pénzek eloszlását, de a gondolatmeneted alapján egyszerűen muszáj sok pénzt beragasztani. Szerintem 750ezer kispénzű ( és nem hiszem, hogy helytálló szupergazdagnak nevezni azt, akinek álompapírban van 20-50-100 milliója.
Eleve már limitálva van a vétel is 25 millába kivételt is ( idő előttit) limitálhatják ha túl nagy lenne a kiáramló tőke . "A kicsi jól jár a nagy meg beragad egy kis időre"
Pmáp idő előtti visszaváltás kérdéssor. MNB kontra kormány, Parragh, Nagy Márton csörte. Mintha minden lekötött pénz elköltésére buzdítanának. Kezdenek kifordulni önmagukból. Annyira nagy a gebasz, nem jönnek az Áfa bevételek. Most megint az lesz a jófiú aki a seggére ver a pénznek. Fussatok , költsetek hogy legyen bevétel. Nyugodjon meg a Parragh végre. Ár emelkedést várok, éljen Pistike. Én megtettem a részemet 9400 Ft egy üveg Jack Daniels, hogy rohadnának meg.
le van írva a leírásban vissza jár a tőkéd is a lejáratkor egy összegben! Senki nem veszi el a pénzed csak kötelező ott parkoltatni. Lesz egy szivesség bizonyos millióig amiért idő előtt is hozzá juthatsz a tőkédhez is .. Ennyi Vissza lehet nézni amit ide írtam 1,5 év mulva.. Sztem ha bajba kerülnek ezt fogják lépni fix így nem veszítenek sok szavazatot! Bocs a tippért a kormány számára én se akarom, hogy ez így történjen!
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link