Sokszor foglalkozunk vele, gondoltam legyen egy ilyen topic is.
Szóval EUR/HUF.
308 átütésével szépen feljött már többször 314ig, de úgy fest itt mindig elakad, pedig a következő ellenállás 318 környéke lenne csak, mint történelmi csúcs.
Nem tudom mi a hosszútáv, én 2017-2020 nyaráig minden évben vettem eurót és PEMÁPOT vettem meg néha részvényt. Még a pemáp is vastagon 10% felett volt éves hozamban. Szerintem az állampapírnál az elmúlt 5 év átlagára elég jó. Sajnos csak párszázezer forintokért vettem. Ez alapján és a forint 2013-2022 chartot megnézve 2013 és 2021 között bárhol jó beszálló volt, csak a nyereség mértéke volt kérdéses. A mostani 405-430 árfolyam egyértelmű rövid táv, a hosszútávú hozamokat majd 3-5 év múlva nézzük meg és akkor lehet eldönteni hogy a HUF vagy az euró volt a jobb hosszútávon.
Törököknél nincs BUBOR. A BUBOR a magyar bankközi kamat. A törököknél egyébként a 10,5% alapkamat mellett 30%-os hitel kamatok és 15-20%-os betétei kamatok vannak. Ennek ellenére az emberek inkább dollárt és eurót tartanak. Több az euró és dollár betét mint a líra. Ja és a hitel kamatok 8-9%-osak euró és dollár alapon. Nem ismerős helyzet?
Miért nem érte meg hosszútávon a forint ellen fogadni? A kormány 2010-óta folyamatosan gyengítette a forintot és nem igazán látom hogy ez a jövőben mitől változna. Több mint 10 éve havi szinten veszegetem a CHF-et és nem úgy tűnik mintha nagy hiba lenne. Persze van PMÁP, PEMÁP, EUR, USD, ingatlan, részvény, és nem jelenteném ki hogy hosszúra a forint a legjobb.
Lehet hogy benne van. Ev végi záró gyertya nagyon fontos. Szinte biztos, hogy 400 alatt akarják tartani. Rövid állampapír, pénzpiaci alap, devizával fedezve, lehetőleg dollár és a devizát bátran tradelni határ pontokon. Nem tőke áttéttel. Ingatlantól szabadulni. Ev végéig részvénypiaci rally is lehet, betölt e a gapeket SP, és DAX, de vélhetően kis fekete gyertya negyed évesen. Januártól júniusig további komoly esés a tőzsdéken, akár 50%. Forint, kiszámíthatatlan, valószínűleg az ide éves gyertya teljes spektrumában mozog majd. Jó tradet.
Feltűnhetett talán, hogy én is kötelet adnék a kormánynak és abban sincs vita, amit leírtál, de eddig a Ft ellen fogadni hosszútávon nem érte meg. Ez persze megváltozhat, de ebben nem hiszek.
Csak annyiban, hogy a törököknél is sacc 18 a bubor 80-100% infla mellett. Nem leszünk törökország, de ezektől bármi kitelik, tehát nehéz biztosan jól venni állampapírt. Infla, cpi ott meg a KSH varázsol.
Annyiból volna értelme, hogy ne zárjuk ki kapásból a legrosszabb forgatókönyvet. Számos eleme hasonlít a magyar bajokhoz, brutális infláció, brutális negatív realkamat, hiteltelen diktatórikus politika, deviza hitel deviza hitel hátán, fizetési halasztás, diktatúrák baráti kölcsönei, Mari nénik keresik a pénzváltókat. Deviza tartalék égetéssel én is tudtam volna 407-es eurót csinálni, ez nem siker story, hanem sebtapasz.
"A bubor-hoz kötött meg szintén lehet szopó, lásd török példa." Tudja valaki a törököknél mennyi a bankközi kamat? Az OK, hogy az alapkamat 10,5 , de 80%-os infláció mellett van olyan kereskedelmi bank amelyik ilyen kamaton hitelez?
EUR/HUF
Sokszor foglalkozunk vele, gondoltam legyen egy ilyen topic is.
Szóval EUR/HUF.
308 átütésével szépen feljött már többször 314ig, de úgy fest itt mindig elakad, pedig a következő ellenállás 318 környéke lenne csak, mint történelmi csúcs.
Real:313 (ma volt 314,7 is)