Az amerikai piacot annyira túlértékeltnek tartom, hogy tartok tőle, még egy nagyobb korrekció esetén sem vennék. De sajnos európai részvényt sem, a rossz gazdasági kilátások miatt. Ázsiai részvényeket vettem és most Dubai lakáspiaca iránt érdeklődőm. A város dél felé terjeszkedik (építenek egy új pálma alakú szigetet is, repteret, expo városrészt), a felértékelődési potenciál jelentős és a bérleti díjhozamok is 7-8 százalékosak (átlagosan, de van ennél jobb is). Komcsik sincsenek, ami óriási előny befektetési szempontból. Egyébként nem szívesen élnék ott.
Az már állandó (vagy ideiglenes) lakóhely, így is kell bejelenteni. A turistákat egy másik rendszer kezeli. slash Akkor pontosan tudnod kellene, hogy milyen volt az a környék. A házakra jellemzően a II. világháború óta nem költöttek, de olyan lakosság élt gyönyörű, nagypolgári lakásokban, amelyik ezt észre sem vette. Most ezeknek a maradéka hisztizik, meg azok akik tudták ugyan, hogy a Bulinegyedbe költöztek, mégis nagyon meglepődtek, hogy ot vannak. 😂
Sziasztok! F.I.R.E téma: Ki mit lát bele most a piacokba? reálisnak látjátok, hogy jön egy korrekció amibe szépen bele lehet vásárolni? Én erre számítok? Kiszálltam egy nagyobb részvény pakkból, idénre megvan a nyerő, nem kockáztatok. várom, hogy jöjjön egy jó beszálló.
Szívesen visszarepítenélek a rendszerváltás környékére, sírnál, hogy visszakapd a turistákat nem kell visszavinned sehová 1988 óta élek Budapesten minden áldott nap. Mindent láttam az elmúlt majd 40 évben. Bandaháborúk, fenyő, aranykéz utca, mindent láttam. , Kibaszottul mindent tudok erről a városról. mindegy. a te pénzed = a mi szenvedésünk. maradjunk ennyiben.
A számos turizmussal adminisztratív oldalról foglalkozó állami szervezet között az MTÜ részt vesz a turisztikai szabályozás előkészítésében is: javaslattevő és véleményező szerepe van a turizmussal és vendéglátással kapcsolatos jogszabályokban. Ettől a szervezettől elvárható lenne, hogy legyen valamiféle víziója, a budapesti turizmus jövőjével kapcsolatban. A bulinegyed jelenlegi állapota kezdeti szabályozás híján spontán fejlődés eredménye, kialakult a városnak egy szorakozó központja, ami kezdetben sokszínű szubkultúráknak adott helyet, ma inkább a tömegturizmus etető, itató helye. Nyilván ennek is van létjogosultsága, de az is érthető, ha ez valakinek nem tetszik (nekem sem tetszik) és változást szeretne, minden megközelítésben van igazság, még a legvadabb "tiltsuk be" álláspontban is nyilván lehet ilyet találni. Mindezek ellenére, ha már spontán kialakult egy a magyar gazdaságban ritkaságnak számító, gyakorlatilag támogatások nélkül sok ember megélhetését biztosító ágazat, felelős döntéshozóként nekem nem ennek a tiltása lenne az első gondolatom. Nagyon sok ponton bele lehet nyúlni a rendszerbe anélkül, hogy ellehetetlenítenénk az ágazat szereplőit, ennek jó példája a jelenleg budapesti magánszálláshelyekre érvényben levő moratórium.
Talán meglepő leszek, de a szabályozás szerintem nem rossz, a betartatásukkal viszont már akadnak gondok. Ebben a minősítési rendszer egyes visszásságai, a minőségi turizmusra való törekvés hiánya és a közterületek kezelésének problémája egyaránt benne van. slash Szívesen visszarepítenélek a rendszerváltás környékére, sírnál, hogy visszakapd a turistákat. Mi értelme sokadikként a karácsonyi vásár árain rugózni? Az nálad már "befektető", aki néhány napra standot bérel? Tudod mennyibe kerül ott egy stand és mekkora költségeket kell néhány négyzetméterről rövid idő alatt kitermelni? Nyilván nem, ezért vagy az ilyen hülyeségeknek célközönsége. A saját hányadékukban fekvő hajléktalanok tucatjai nem zavarnak, de a turistáktól megszabadulnál, hogy ne kelljen a Rákóczi útig menni az ebédért... Olcsó menzát a belvárosba! 😂 Josti Dehogy tartozik a vendégmunkások elszállásolása a turizmushoz... 🤦🏻♂️
Vendégéjszakák témához hozzátartozik az is, hogy a tízezerszám behordott külföldi melós szállásolása is beletartozik. Ők mindenhol megjelennek. A kiadó apartmanoktól a gagyi szállókon át a közepes minőségű hotelekig. Ez torzítja a teljes turizmus képet mivel ezek az emberek nem költekeznek mint egy túrista + gebasz esetén mehetnek haza aztán locsolhatjuk megint a pénzt a fenntarthatatlanná vált üres rendszerbe.
Ja és dolgoztam pár évet a szálloda iparban neveket nem mondok de öt csillag, informatikusként és annyi mocskot sehol nem láttam mint ott. Minden, ismétlem minden szoftver lopott volt, semmi technikára nem volt pénzt de másfél millás csillárra meg virágra az aulában volt pénz. Román mosogató és konhyalányok a színfalak mögött bűz és mocsok a felső lakosztályokba feljártak kefélni a boyok meg a takarítólányok MINDENKI feketén -én is dolgozik és folytathatnám. Na csók. erről ennyit.
Te egy buborékban élsz. A floridai pálmafák árnyékából szépek a számok de a hányásokat én kerülgetem a melóhelyemen a bejáratnál. És ezt itt az én hazám és nem óhajtok minden nap km-eket gyalogolni a pesti flaszteren hogy a szaros fizetésemhez megfelelő ebédet vegyek mert felverték az árakat a bulinegyedben. Tessék: Itt vannak a vendégeid: https://www.blikk.hu/aktualis/krimi/magyarorszagon-meggyilkolt-no-esete/l05kdts
Nekem személy szerint semmi bajom a turizmussal,sőt. Mint annyi mindent, ezt a tevékenységet is normálisan kellene szabályozni, és betartatni a szabályokat. Csak a GDP-hez viszonyított nagyságrendet nem tudtam értelmezni. Igaz, hogy maga a Turisztikai ügynökség is több helyen ezt írja, de valahogy egzakt módon nem igazolja. Bár vannak kételyeim a KSH számaival kapcsolatban is, de az még mindig jobban hihető. https://www.ksh.hu/stadat_files/tur/hu/tur0031.html A szatellit számlák alapján "Turizmusra jellemző ágazatok összes hozzáadott értékének aránya a nemzetgazdaság összesenből, 2023-ban(legutolsó adat) 6,5 %. Egy másik kiadványban pedig "a turizmusra jellemző ágazatok bruttó hozzáadott értéke 1.558 milliárd forintot tett ki (2013-as folyóárakon), amely 6,1%-os közvetlen hozzájárulást jelent a GDP-hez, összes hozzájárulása pedig 9,8% volt." Vagyis a közvetlen és közvetett hozzájárulás összesen kb. a 1,6-szorosa lehet a közvetlennek. Így már akár reálisnak is tűnhet a KSH számai alapjén is 6,5*1,6= kb. 10 %-os szám a turizmus közvetlen és közvetett bevételeire.De fogadjuk el, hogy helyes lehet akár a 13 % is.
A Magyar Turisztikai Ügynökség bemutatkozója így kezdődik: "A turizmus Magyarországon stratégiai fontosságú ágazat, a gazdaság egyik motorja, az ágazat biztosítja a GDP több mint 13%-át." Hogy ez miért ennyi, azt számos helyen részletezik (nem csak a szálláshelyeken keletkezik ebből bevétel), de itt már olyan kifejezésekkel is érdemes megismerkedni, mint a multiplikátor hatás. https://mtu.gov.hu/cikkek/bemutatkozas/ Spiller A slash által említett Bulinegyed területén alig maradt már lakó, sokkal több ember munkahelye és befektetése kötődik már oda, mint amennyien ténylegesen ott laknak. De ha az a szempont, mennyire fájdalmas dolog a Wesselényi utcából megtenni azt a 200 méter a Rákóczi út VIII. kerületi oldaláig kifliért, akkor az országra még roppant fájdalmas veszteségek fognak várni. Nekem gond nélkül üzemelő lakásaim vannak, a közterheket pedig az utolsó fillérig fizetem. Mégis, rajtam akarják leverni az adócsalók bűnét és a rossz minőségű szállások vendégeinek minőségét. De miért? Ha valakinek ilyen vendégei vannak, vegyél el tőle az engedélyt, ha engedély nélkül üzemeltet, akkor akár a lakását is. Sőt, arra is van lehetőség és példa, hogy a lakáson belül hangerősség mérő készülék kerüljön felszerelésre és túllépés esetén akár a fegyelmezetlen vendéget is lehet büntetni. De bezárni az országnak több milliós éves adóbevételt termelő, problémáktól mentesen üzemelő lakásokat nem tűnik értelmes dolognak.
gondolom a turizmusra gondolt ami 10-13% környékén szokott lenni és gondolom a szálláshelyből sem magas százalék az airbnb. Az AI keresti ki ezeket az adatokat: - ."A KSH adatai szerint a kereskedelmi szálláshelyek bevétele Magyarországon 2024-ben elérte az 1050 milliárd forintot.." - "Vendégéjszakák aránya Budapesten: A fővárosban a vendégéjszakák több mint 40%-át a rövid távú lakáskiadások (például Airbnb) tették ki 2024-ben". "Az országos adatok kevésbé egyértelműek, de egy 2024-es becslés szerint a Magyarországon eltöltött 44,8 millió vendégéjszakából 14,4 milliót töltöttek a vendégek magán- vagy alternatív szálláshelyeken, nem hotelekben. Ez azt jelenti, hogy a teljes magyarországi vendégéjszakák körülbelül 32%-a köthető az alternatív/magánszállások szektorához. " de ebben benne van a cimmer feri is.
Időnként beleolvasok ebbe a fórumba is, de ez a mondat feltúnt nekem, "mit jelent az országnak, hogy minden hetedik forintja a turizmusból származik." Ez milyen adatből lett levezetve? Ha minden hetedik Forint, akkor ez a GDP 14,3 %-a lenne. Ez majdnem a teljes ipar nagyságrendje lenne. A KSH adatai szerint a 2025. I féléves GDP=39.770 milliárd volt, azon belül pedig a szálláshely szolgáltatás, vendéglátás= 874 milliárd, ami a GDP 2,2 %-a. Vagyis minden 45. forint keletkezik csak a turizmusból. Így közel sincs akkora jelentősége a teljes gazdaságra nézve, és azt is szembe kell állítani az egyéb általa okozott problémákkal. https://www.ksh.hu/stadat_files/gdp/hu/gdp0087.html
Mindig egyenleget kell vonni. Mennyibe kerül az embereknek társasházaknak önkormányzatoknak az államnak a prosztó airbnb és arányban van e az ezzel kapcsolatos bevétel. És nem mellesleg az adók egy komoly részét nem fizetik be a kiadók. Velencében is ez volt a gond, nem sokat költ ez a réteg, felmásznak szelfizni a műtárgyakra, hugyoznak hánynak az ezer éves épületekre, mosópor a szökőkutakba.. szemetelnek, kecsapos mustáros minden és széttaposott mekis krumplik mindenfele és hajnalban éjjel a macskaköveken húzott kabinbőröndök hangja folyamatos. De a világ nagyvárosaiban ugyanez. Én sem értem elvileg ezek egy része a kiművelt sokdiplomás x-dzs generáció aki aggódik a természetért, környezettudatos az értéket keresi az életben.. miközben látom a nyaralóhelyeken is az éjszakai bulik nyomait a strandokon, szétdobált összetört sörösüvegek, poharak, műanyagpoharak amiket bemos a víz.. csikkek, csipszes zacskók..ahol másnap a gyerekek játszanak. Ok hajnalban takarítanak de a szálloda határáig..és nem tudnak összeszedni minden szilánkot. Egyik házban ahol volt lakás 55nm-en laktak 6an de naponta voltak bulik 15-20 ember, lift percenként le fel a liftet többet használták mint a lakók 2 hét alatt. üvöltözés törött üvegek. Itt tanuló diákok és airbnbs legények. franciák, belgák, németek hollandok. Belehugyoztak a virágládákba ledobálták a növényeket. lemegyek szólok.. 3 percig csend..utána ugyanaz.. másodszor is szólok kicsit keményebben ..akkor 5 perc.. A rendőr ki sem jött már a végén amúgy sem csináltak semmit. A tulaj le sem szarta. Ja és az alattuk lévőt hetente beáztatták..a mosógép csövét nem rakták a wc-be és elmentek a tusolók széttaposva... És ez nem 10ből 1 hanem 10ből 5-6 hellyel probléma van. ha elment a brigád akkor takarítás. A kukák mindjárt meg is telnek szeméttel a kukákba gyömöszölik az itt hagyott szétvert bőröndöt vagy csak oda teszik majd eltűnik valahogy. Igen a teljes tiltás rossz igen van néha gond de kezelik mondja a tulaj..de nem veszi fel a telefont a rend őre meg nem a rend őre.. ha megoldod akkor duzzogás van. Azt is értem valamiből élni kell . Azt is igaz az árak elvileg szelektálnak.. De milyen alapon szűrnéd ki a napi 25 euros fiatalt a rendszerből? Az airbnb lakások tulajdonosainak a zöme nem a házakban lakik.. náluk a pénz csilingel.. érdekli őket mások nyomora? Ezek napi problémák és mindegyik valós. A tulajok nem fogják leminuszolni a vendéget mert hozza a pénzt és azok többen vannak ha azok leminősítik nem mennek a kecójába. Ez a rendszer amúgy sem igazságos a panziótulajdonosokkal szemben akikre 10x keményebb előírások vonatkoznak és ők keményen beruháztak. Én nyitott pali vagyok de a társasházban kiadott airbnb-s lakások esetében nehéz megtalálni azt a hasznot hozadékot amit a lakóknak a társadalomnak is pozitív. 2 esetet tudok amikor nem mentek a lakások de elindult az airbnb, akkor a lakásnak indult épületből airnb által működtetett rendszert csináltak. Még recepció sem volt, kóddal lehetett bemenni a bejáraton és a szobákba ott volt kártya ami az adott időig volt érvényes. Volt tűzjelző és vészhívó rendszer.
F.I.R.E. életmód (általánosságban)