Topiknyitó: kuliominer 2024. 12. 16. 09:23

F.I.R.E. életmód (általánosságban)  

Közkívánatra :)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
szieszta 2025. 11. 20. 07:26
Előzmény: #2637  Placi82

Ezt én is látom, de úgy látszik működik. Csak pénzt kell nyomtatni és fenn lehet tartani ezt bár meddig.
Az infláció meg majd visszaveszi az értéket és felhajtja az árat.
Azért nem teljesen egyformán gyűrűzött be az infláció a gazdaságba, meg vannak a leg- "értékállóbb"  befektetések ...ugye. A semmit nem érő cégek szárnyalnak leginkább, a soha el nem jövő jővőt árazva.
Az ff topikban többen nekem estek, mikor azt írtam a tesla 260 év alatt termeli ki a befektetésem a P/E alapján.
Ez van, a tőzsde már nem befektetés többé, hanem puszta spekuláció. Senkit nem érdekel az érték, csakis az ár.
A másik kérdés, mi lett volna, ha nem kezdenek pénzt nyomtatni. Mekkora lett volna  a tisztítótűz? Lehet (polgár) háborúba torkollott volna, mint 1929 után ? Mert ugye a szegénység , a kilátástalanság oda vezet, hogy azonnal az mellé állunk, aki jólétet ígér. 
Állítólag hitler is így tudott felkapaszkodni a bizalmi listán.
Én arra lennék kíváncsi, hogy a nyakig eladósodott országok mikor fogják visszafizetni a kölcsönt és kinek. Tudom, a statisztikai inflációt már megfékezték, ráadásul amiatt, hogy a tőzsde és kriptók elég sok ingyenpénzt felszippantottak, még nem söprik a dollárt az utcán. virtuális pénz, virtuális giga nyereségek.
Azt sem tudom, ez a fomo még meddig fokozható, lemaradsz, ha kimaradsz címen.
Visszatekintve a bátorak jártak jól, bizony én is félős vagyok. Én is azt gondoltam, ez nem fog működni. Valamikor a németek fontot nyomtattak és terítették, ezzel akarták bedönteni Nagy Britanniát. Ha már erővel nem ment.
bronz 2025. 11. 20. 06:21
Előzmény: #2630  szieszta
Igen, Matolcsy a zseni Ibiza Nudli zajec Spiller szerint.
Végrehajtotta az évszázad bankrablását és még mindig falaznak neki a fideszes kommunisták.
Placi82 2025. 11. 19. 23:54
Előzmény: #2634  Spiller
Hát, nekünk beszélgetni se kell, mert  ebben is totálisan  egyetértek Veled.
Ennyi!!;)
Placi82 2025. 11. 19. 23:52
Előzmény: #2631  ORK
Ha nincs az MMT meg a FED és az EKB saját kötvény vásárlás havi 80 milliardos dollár és euró értékben!!!!!!  akkor gyerekek itt már a Görög válságnak 2014 nél dőlt volna komplett Dél Európa. Ciprusi bankvalsagban is szevasz lett volna 2018 karácsonyán is így mentettek ki a piacot,pedig régen hagyták a valságot kibontakozni..aztán jött a Covid és a helikopter pénz , és 0%ba vagott hitelkamatok, ingyen pénzek és  simmultusokbes korlátlan támogatások. Amik egy 2000 év óta nem látott globális financiális  dagalyt okozott .Ami kivétel nélkül minden eszköz osztályt megemelt.
A luxus lakasoktol a dohos nagykörúti földszinti vizes garzonon át , aes a városszéli paneleokon át ....magyar , USA , etc.. reszvenyekig etc etc..
És most mindenki egy kicseszwett Buffetnek hiszi magát. A sok zseni, vazze😂
 Oszt ló..aszt ,mama, fel se fogják , azt se tudják miért van végtelenített ez a globális nyugat által vezérelt gazdasági konjuktura és lufi ....
Gyerekek régen nem ok nélkül volt általában 7-8 evente tisztító  válsaág.
Nandi 2025. 11. 19. 21:18
Előzmény: #2634  Spiller
Na ezzel kivételesen teljesen egyetértek. Ilyen is van, úgy tűnik. :-)
Spiller 2025. 11. 19. 21:10
Előzmény: #2633  szieszta
az a tapasztalatom vannak a gyors reagálású VIP-ek akiket segítenek szakértők egyelőre még csöndben a második fokozat amikor a gyors utánzók a VIP-ek sleppje vásáról.. és utána indul meg a gnúcsorda..a bátrabbak kezdik majd elindulnak..akiket már várnak a krokodilok a folyóknál, szedik a vámot de sokan átkelnek sokan sebesülnek... de még tart a lendület.. 
Csak egy példa.. amikor a vipek kezdték. árultam egy üzlethelyiséget jött egy mókus.. zaklatott volt..felirt adatokat fényképezett szaladt volna tovább.. mondom neki mi  a gond.. jaj jaj.. a főnökének kell összeszednie 200milliónyi jó befektetést mert holnap jön haza és majd átnézi azokat. Ugyanekkor volt a 9.kerben üzlethelyiségeket árverezett önkormányzat.. bejelentkeztem azokra amik érdekeltek.. ugyan az a nő vitte el mindet DH-nak vette ingatlanokat, gyakorlatilag fenn volt a keze minden licitet túllicitált amit én gondoltam jónak annál 2x többért vette meg..az is lehet a tőzsdéről beszedett pénzt nyomták vagy megbízásaik voltak.. 
Spiller 2025. 11. 19. 20:56
Előzmény: #2633  szieszta
nem egészen. 5-7 éve olcsóak voltak a lakások és az embereknél egyre több pénz lett és már reális lett a lakásvásárlás kiadásra. A csapból is folyt és amikor már a Marinénik is veszik akkor ők már tömve vannak. 
Én azt gondolom amikor 850e-1millió/nm áron voltak a pesti oldal régi tégla lakásai akkor érte el a piac a lemaradását. A mánia az az elmúlt 1,5 max 2 évben van. Mániában reszketnek az emberek nehogy lemaradjanak. 
Fidesz 1.0ban is volt ilyen most sem értem miért kell egy forró piacot tovább fűteni. Ok 3% hitel..legyen lakásod paraszt 25évesen... de ilyen még a monopoly játékban sincs.  
Felfelé piacokon mindenki állati okos. Ott a csapda amikor azt gondolod qrva okos voltál. Nem, mert ha részvényt vettél akkor is az égbe ment a pénzed, állampapírok is hoztak pénzeket. Az állampapír hozamok és az innen kimenő pénzek is fűtötték az ingatlan piacot.   Ezt senki nem láthatta előre. Még itt a fórumon is egyfolytában azt szajkózzák szegénység van. Miközben pezseg az ingatlanpiac, növexik  az állampapír és a befalapok állománya.. (számomra ez a csoda. nem csökkentek annyival az állampapír betétek mint amennyi lakást eladtak) ok csak az önrészt kellett kifizetni..de korábban rengetegen vettek kp-ra lakást. Az is igaz sokan eladtak és vettek is növelve a forgalmat. Az ingatlanos kisguruk azt is elfelejtik a realizált nyerő a nyerő.  Amikor a buxában kuncog a krajcár. Ha jól gondolom és a mánia ára az ingatlan árak 15-20%-a (fentről számolva) Akkor ez a  mániás emelkedés a 15-20% gyorsan elillan ha bármi zavar lesz a térben, ingatlanadó, airbnb korlátozás,  válság.. én most sem látom a 20éves megtérülést és az évi nettó 3-4%nál több hozamot a kiadásnál. Már felbillent minden közgazdasági alaptétel de azért a kereslet kínálat ökölszabálynak működni kell.  Ráadásul van egy érdekes konstelláció - talán nem véletlen és ebből látszik a VIP-ek már kiszállnak-  ez pedig az olcsó devizák  a hihetetlen drága ingatlanok és az égben lévő tőzsdei papírok, indexek.  Ha jól gondolom akkor a most kiszálló VIP-ek veszik devizákat majd az összeomló piacokon beleülnek pár évre a részvényekbe etf-ekbe és addigra konszolidálódik az ingatlan piac.. ÉS/VAGY mennek adriai spanyol dubaji ingatlanokba a zsetonok. 
szieszta 2025. 11. 19. 19:45
Előzmény: #2632  Spiller
Ha megnézed, már több éve mánia van, aki ez utolsó 5 évben eladta ingatlanát, már csak veszteséggel tudott visszaülni a vonatra.Tavaly már úgy nézett ki, elértük  a csúcsot ezt már nem lehet fokozni. És tessék.....Még nincs vége az évnek és már 30% felett a hozam. az ismerősöm januárban vett egy pincelakást Budapesten elég jó helyen,  szerencséje volt, mert 1 milliós négyzetméterért odaadták. Ráköltött 8 milliót és már most van érdeklődője 1,5 milliós négyzetméter árért. Csak azért hirdette meg, hogy tudja, mennyit kapna érte, de nem adják el.
Spiller 2025. 11. 19. 18:41
Előzmény: #2626  tihamer
ezt nem tudom honnan vetted. mániában el kell adni. 
ORK 2025. 11. 19. 18:34
Előzmény: #2628  tihamer
Nem. Azért vetted, mert akkor jó üzletnek tünt és később ezt igazolta az élet, de ettől még ez csak szerencsés kimenetele volt az üzletnek. Én sem mondhatom milyen okos vagyok mert vettem Intel részvényt és másnap ugrott 20%-ot. Jól spekuláltam és bejött. Egyikünk sem okosabb az átlagnál, csak jól megéreztük a piacot az adott pillanatban
szieszta 2025. 11. 19. 17:41
Mit ért ehhez a MNB? Még azt sem vették észre, hogy matolcsi klán kitalicskázta  a százmilliárdokat a széfjükből. :-)
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 11. 19. 17:13
Igen tudjuk, előre tudtad izommal együtt százalékra pontosan :)
tihamer
tihamer 2025. 11. 19. 16:51
Előzmény: #2627  Goldstein17
Ezért vásároltam januárban a következő befektetési ingatlanomat :.
.
"Bemutatták az MNB második féléves Lakáspiaci jelentését, a jegybank elemzői várakozása szerint országos átlagban 29 százalék közelébe gyorsulhat az éves lakásár-növekedés év végére, részben az Otthon Start Program okozta keresletnövekedés miatt. Utoljára ennél magasabb 25 éve volt. Érdekesség, hogy a fővárosi drágulás "
🙂
Goldstein17 2025. 11. 19. 16:30
Előzmény: #2626  tihamer
Nincsenek adataim, de érzésem szerint  most a legszerencsétlenebbeket ugrasztják be a lakáspiac legalsó szegmesében lévő pabelekbe.
tihamer
tihamer 2025. 11. 19. 16:28
Előzmény: #2622  tihamer
Goldstein17 2025. 11. 19. 16:23
Előzmény: #2623  szieszta
És közben, ha szerncséje van, a tiszta levegő és az egészséges élet jegyében lepermetezik. Télen pedig az önazonosság jegyében csak zárt ablakok mellett lehet létezni, mert a szomszédok egy kis műanyag/gumi eltüzelésével megtámogatják a rezsitámogatást.
szieszta 2025. 11. 19. 16:23
Előzmény: #2610  FatFIRE

Én írtam arról, hogy luxi árak vannak a piacon, de főleg arra akartam rámutatni, hogy mindenki ugyan olyan árakat ad, a 12 kürtőskalácsos, mind 3500 ért adta . (még az állítólagos székelyek is, a Valódi kürtőssel) A forralt bor meg más ital is ugyanannyiért volt. Mintha meg lenne határozva, mennyiért adhatnák.
Mivel örök életemben vállalkozó voltam, pontosan tudom, hogy mindennek van költsége, de te sem gondolod komolyan, hogy "ráfizetéssel" dolgoznak. Busás hasznuk van rajta, levonva   a költségeket. Van piacos ismerősöm, a lukratív helyekre kell protekció, nem mindenki jut be. Ezért gondolom, hogy  a téli vásárok alkalmával megkeresett összeggel áthidalják akár az egész évet.
Ahogy már írtam, a kisvárosunkban van fürdő, vérre menő harc van a  fürdő területén lévő büfékért. A csókosok és rokonok kapták a bérleti jogot, kirakni nem lehet őket, büfét csak örökölni lehet.  Az egyik bérlőnek balesete volt, egész évben nem nyitott ki, mégis letette a bérleti díjat, nehogy kirakják. A főszezon alatt összeszedik az egész éves megélhetésüket. A grillcsirkés minden reggel megy az áruházba, és kitol egy kocsi sültcsirkét. A büfében szépen felfűzögeti a grillezőre és ötszörös áron adja. Persze folyamatosan sírnak és követelnek, legutóbb azt szerették volna elérni, hogy ha valaki kimegy a fürdőből, már újra kellejen jegyet vennie. Nehogy már máshol olcsón kajáljon.
szieszta 2025. 11. 19. 15:53
Előzmény: #2616  FatFIRE

Vidéken is gond van a betelepültekkel, Zavarja őket a harangszó, kakas kukorékolása, a vasárnapi fűnyírózás, tűzifa darabolás,  disznószag,
Valaki elköltözik egy faluba, a nyugalom szigetére, aztán egész hétvégén hallgathatja a körfűrészt, meg a motorfűrészt, estére indul a gabona daráló, fűnyíró. És még örülhet, ha  a szomszédnak nincs traktora, amivel már reggel hatkor indulnak . :-)
tihamer
tihamer 2025. 11. 19. 15:08
Előzmény: #2618  ORK
Magyar ingatlan drágulás = Fidesz kormány.
2026. 04. 12. -től ?
Ez a kérdés , válaszatok .
ORK 2025. 11. 19. 14:58
Előzmény: #2620  Josti
Bárhová bejelnetkezhetsz. Üzletbe,irodába stb

Topik gazda

kuliominer
kuliominer
3 4 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek