19 évesen kezdtem dolgozni alkalmazottként, és 21 évesen már megfogalmazódtak bennem a következő célok: Ha dolgozom, akkor naponta legfeljebb néhány órát; az időt magamnak oszthassam be; ne legyen főnököm. Legyen annyi passzív jövedelmem, hogy még az előbbi munkára se legyek rákényszerülve. Ennek érdekében hajlandó vagyok szerény életszínvonalon élni. A passzív jövedelmet illetően, indexkövető alapokba fektetnék, viszont szeretek foglalkozni a tőzsdei cégek pénzügyi jelentéseinek elemzésével, a részvények felértékelésével és kiválasztásával. Éppen ezért indexkövetés helyett egyedi részvényeket tartok 17 éve, annak ellenére, hogy ettől nem várok a piacinál magasabb hozamot. Nincs konkrét időpont, hogy mikor értem el a célt, mert több fázisból állt, és mindig újabb célokat tűztem/tűzök ki magam elé. De azokat a fázisokat, amelyek a legfontosabbak számomra, 32-37 éves korom között sikerült elérni. Itt a topicban az eltérő elképzelések főleg abból adódnak, hogy néhányan szeretnének az átlagnál magasabb életszínvonalon élni munka nélkül (fat fire), míg mások hajlandóak egy keveset dolgozni, és nagyon szerényen élni (lean/barista fire). Ezzel nincs probléma, hiszen mindenkinek mások a céljai, igényei. A skála egyik és másik végén a befektetések értéke között hatalmas a különbség, és ez befolyásolja az elérésének az idejét is.
F.I.R.E. életmód (általánosságban)