Náluk meg az a lényeg hogy ne foglalkozz a részletekkel, de nem is nagyon tudsz. ne hívd hogy vegyél x részvényt, az másik cég lesz. Ez is egyfajta kényelem, esetleg évi egyszer megkérdezik meg vagy e elégedve. Aztán lehet sokmilliárdnál kinyalják, azt bevallom nem tudom. De nem is igénylem, a matek része legyen rendben.
A privátbanki szolgáltatásnak elsősorban nem az a lényege, hogy kiemelkedő hozamot érnek el, hanem az, hogy kiemelten foglalkoznak az ügyféllel: pl. nem az ügyfél megy a bankba, hanem a bankár megy az ügyfélhez akár házhoz, akár egy étterembe. Az ügyfél jobban érzi magát, mert érzi, hogy fontos. És persze ennek meg is kérik az árát.
Etf-en túl esetleg privátbank? Hold úgy is áll hozzá hogy a napi részletekbe ne szólj bele, max a pénznem, kockázati szint/kötvényarány amit javasolnak, de dönts el, aztán a többi az ő dolguk. Összeglimitet ha eléred csak sikerdíj van, dkj hozam feletti rész százaléka, de mindegy is, úgyis a netto hozamot nézed tetszik e. Aztán majd ők variálnak melyik földrész mennyire igéteres, inkább kötvény vagy inkább részvény. Szerintem a legkevésbé odafigyelésigényes. Persze nem is dupláznak évente, viszont nem is feleznek.
Ha nem akarnék vele foglalkozni, akkor több szolgáltatónál, több különböző országra/régióra vonatkozó indexkövető alapot vennék. Pl. Ázsia alap, ny-európa alap, sp500. Államkötvényt nem vennék, legfeljebb azzal a szándékkal, hogy amikor megborulás van (mint 2008-ban), akkor minden kötvényből részvényt (illetve a már említett indexkövetőket) venném. Vagy ha mégis 30 évre akarnék államkötvényt tartani, akkor max 25%-ot.
Nekem pont az a lényeg, hogy he kelljen vele foglalkozni. Van egy Global select Dividend ETF-em, az elég jól elvan már vagy tíz éve nélkülem, osztalékot is fizet és az inflációt is követi a tõke. Van 7-10 éves USA államkötvény etf-em is, most jól kamatozik, de nem biztos, h 30 év múlva is jó befektetés lesz.
Elérhetem, el is érem, de jó volna nem masszívan visszanyelni mindennap a hányást és közben mosolyogni. Értem amit írsz, de a megvalósítása a valódi vállalkozásnak azért nem trivi (nem is mondtál ilyet). A kérdésem továbbra is az: mi az termék, szolgáltatás amiért nekem fizetnének? Azon kívül hogy árubabocsájtom a munkaidőmet. Úgy érzem, hogy hamarabb keresnék pénz egy gyrosos/kürtöskalácsos bodega nyitásával, mint bármivel aminek IT-hoz van köze. Lehet, hogy akkor gyrosost kéne nyitnom? Az is lehet, hogy csak távolról néz ki az egyszerűnek (sőt, ez biztos). Tanácstalanul nézelődök és tépelődök sokadmagammal évek óta. A cégek egyszerűen csak 8 órában alkalmazni akarnak és minden reggel megmondani, hogy micsináljak. A soft skilleket jónak érzem, többek között ezért is szeretnek, mert bárkivel megtalálom a hangot. De gyanítom ez kevés. No mindegy, töprengek tovább.
Mibe tennétek mondjuk egymilliót, hogy harminc évig egyáltalán ne kelljen foglalkozni vele? Van alternatívája a kezelt alapoknak ilyen idõtávon? Szeretnék belöle mondjuk having nettó kétezret nyugdíjnak.
Tegnap jobban meg lett rángatva, úgyhogy 59.7-re állítottam a megbízást és kicsekkoltam (13.2-nél szálltam be). Elégedett vagyok, persze bennem motoszkál a kisördög, hogy ha többet tettem volna bele... :) LNG-ről röviden, fundamentális megközelítéssel: az Unió teljesen leválóban van az orosz gázról. Trump kilátásba helyezte, hogy az EU külker többletét vagy lefaragják amerikai olaj- és gáz importjával, vagy magas védővámok lesznek. Az eléggé biztosnak látszik hogy az EU jóval több amerikai gázt fog venni és egyre erősebben alárendelődik Amerikának. A Venture Globalé szerintem a legígéretesebb IPO-k egyike, technológiai oldalon is meggyőző a cég. Minden, tőzsdére szánt pénzünk benne lesz, nem diverzifikálunk. zsoltee77 VG: rövidesen, érdemes feliratkozni, ígéretes. Az alkalmazotti élet számomra sem vonzó. Ennél erősebben nem fogalmaznék mások esetleges érzékenysége miatt. Így is növekszik a düh a magyar társadalomban a vagyoni különbségek miatt.
A vállalkozásnak három szintje van: 1. Önfoglalkoztatás. Ebben az esetben szinte számlás alkalmazott vagy.2. Már céget építettél, de még szinte mindent magad csinálsz. Ezt sokan nagyon élvezik, de elég strapás és folyamatosan a cég ügyein kattogsz.3. Delegálod a feladatokat és függetleníted maga az operatív működéstől. Nyilván nem nagy meglepetés, de az utóbbi az igazi (magánélet-munka egyensúly szempontjából is). Lehet, hogy nincs igazam, de IT-seknél két gyakori problémát látok: 1. Nagyon gyenge soft skillek, különösen a HO elterjedése óta. 2. Önálló terméket akarnak fejleszteni, holott a vevői oldal sokszor még a meglévőket sem használja, vagy legalábbis nem hatékonyan. A FIRE alapvető feltétele, hogy keress eleget ahhoz, hogy elegendő megtakarításod (befektetésed) lehessen. Írtad, hogy "nem igazi vállalkozóként" is jól keresel, tehát elérheted így is, jó helyzetben vagy.
Már jóval korábbról is van trump coin, de putyin coin is már létezik. Meg jesus coin is volt, vagy van? A kriptovilág erről szól. Van doge coin, azt a tulajdonosa viccből csinálta, arra rákapott musk, ezrét felverték az árát, így lett a shiba inu, ennek a kifigurázására. Aztán amennyi kutyafajta, annak coint csináltak. Látod, már trump is beállt közéjük. Még vizsla is van, igaz annak csak az elején szárnyalt ennyire az ára, azóta bukórepülésben van. Csak valami jó reklámot kell kitalálni mögé és már ömlik is a pénz. A decentralizáció is ilyen volt, erre a ripple most akkorát szárnyalt, pedig azt a ripple kft működteti, centralizáltan. Ráadásul annyit nyomatnak, amennyit akarnak. Az elején a bankok swift drága rendszerét lehetett volna helyettesíteni vele, de aztán nem tudom mire is használják, a spekuláción kívül. https://coinmarketcap.com/currencies/hungarian-vizsla-inu/
Értettem amit írtál. Semmi kritika nem volt csak a beírásod dobott fel egy gondolatsort. Én sem viseltem el az oktalan kötöttségeket a kispályás kisfőnököket a felesleges munkát és legfőképp nem a korai kelést csakhogy beérjek időbe a munkába, emiatt lettem vállalkozó. Egyből úgy szerveztem a vállalkozást, hogy kijöjjenek belőle azok a hibák amik a nagyvállalatnál benne voltak.
Ha vki nem örököl vagy kap ajándékba nagy összeget, akkor valahogy azt meg kell keresni. A FIRE-hez idehaza nulláról.indulva átlagfizetés nem elég, szerintem minimum átlag x2 kell, stabilan, legalább 20 éven keresztül. De inkább több, 3x vagy 4x, és itt a létszám már kevés, aki ezt eléri, ezért mondjátok a vállalkozást, ami potenciálisan többet is adhat.
Igen, nem is mondom egy szóval se, hogy bárki értékesebb ember lenne a másiknál. Nagyon sok okosabb, ügyesebb és gazdagabb ember van nálam, aki alkalmazott. Én csak azt mondom, ha valaki már nem bírja az alkalmazotti létet, változtasson. Tudom, hogy nem egyszerű és nem is elég, ha az ember maga vágyik rá. A családnak is mögé kell állnia, nincs rosszabb egy szkeptikus feleségnél. Ugyanakkor van árnyoldala is, néha nagyon is irigylem az alkalmazotti lét biztonságát, és azt, hogy ha vége a munkaidőnek, akkor utána már nem kell agyalnia. Meg a szabad hétvégét.
Vállalkozónak lenni alkati kérdés. Sokan keresik a biztonságot a munkaidő utáni elengedést. Akkor átmennek a család dimenzióba az ottani problémákba. Nem több nem kevesebb egy vállalkozó mint az alkalmazott. A vállalkozásban több a munka a kockázat és annak a lehetősége, hogy tudsz valamibe belenyúlni dobni egy nagyot. Ha alkalmazott vagy és kb 30 éves akkor még van 35év a nyugdíjig. Sima szorzás, életed végéig mennyi pénzt fogsz keresni. A család egy megfelelő társadalmi alap. két kereső 2 gyerek. Ketten keresnek mondjuk jó szakmával nettó 500/fő akkor 1millió /hónap. 12millió/év ebből a fele rezsi meg élet akkor marad 6 millió. kell valamennyi utazás meg némi extra mondjuk 1,5 millió. Marad 4,5 millió/év ami 35 év alatt app. 158millió. Ebből kell megoldani lakást meg ami még kell. Az arányok ezek maximum az összegek változnak.
Beszéld meg vele, hogy a munkahelyi kiégésnek rossz esetben milyen következményei lehetnek (elég durvák, fizikai és mentális egyaránt van közte). És némelyik nem fokozatosan alakul ki, hanem hirtelen tör rá az illetőre. Értem, hogy felelős családfenntartó vagy, de muszáj mérlegelni a kockázatokat.
F.I.R.E. életmód (általánosságban)