Topiknyitó: kuliominer 2024. 12. 16. 09:23

F.I.R.E. életmód (általánosságban)  

Közkívánatra :)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
FR73 2025. 01. 12. 13:16
Előzmény: #119  Törölt felhasználó
Hogy fizetted volna a jen alapon megtöbbszöröződött törlesztőt, miközben pótlólagos fedezetet is kér tőled a bank?
Törölt felhasználó 2025. 01. 12. 13:13
Előzmény: #118  FR73
2008 ban kiültem volna a tőke áttételes vételem ha ez lett volna . Ha fizeted a tőrlesztőt nincs gond még ha az ingatlan értéke le is csökken. !Viszont igen 2008 ban nem sikerült tőke áttétellel eltalálni a piac alját és likvidáltak -  1 lakás mínusz...
FR73 2025. 01. 12. 13:11
Előzmény: #117  Törölt felhasználó
Az időzítés. Aki tőkeáttéttel jenhitelt vett fel 2008-ban laķásra, az is el tudta bukni.
Ember, vedd már észre magad, hogy k..va nagy szerencséd is volt. A te ügyleted volt az elmúlt 35 év legjobb időzítése, ráadásul tőkeáttéttel. Engedtessék már meg, hogy a tőzsdét is úgy időzítsük. Eszedbe se jutott, hogy amikor a tőzsdén buktál, ezzel a bátorságoddal az ingatlannal is ugyanúgy buktál volna?. Ha a legsz@rabb időzítést csináltad volna az ingatlannál, akkor most nem a fire-ről álmodoznál, hanem arról, hogyan cselezed ki a végrehajtót a kanizsai albérletben.
Törölt felhasználó 2025. 01. 12. 12:59
Előzmény: #116  FR73

irja be aki ezt megtette akkor a tőzsén.. én igen  1 lakás árát el is buktam ( örökség ) könnyen jött könnyen ment..
FR73 2025. 01. 12. 12:57
Előzmény: #114  Törölt felhasználó
A számításod egy mélypontról indult. Ha 2,75x tőkeáttétellel 2020 márciusi mélyponton vettél volna SP500-at, hasonlítsuk ahhoz.
Törölt felhasználó 2025. 01. 12. 12:49
Hülyeséget beszélek akkori tőke 2 mft volt az 5,5 mft os lakásnak lakás árára vetítve 2,16 mft bérleti 39 % de ha a tőkére vetítem több mint 100 % :D
Törölt felhasználó 2025. 01. 12. 12:37
Előzmény: #112  Rincewind2

Jaj én is tudok dicsekedni ... 2014 es vétel 2 mft önerő 5,5 mft os lakás  most 40 et ér
több mint 14 sz szerezett tőkére vetítve...  És a bérelti nem is mondom ki mennyi az akkori tőkére vetítve.. Most olyan évi 39 % !   Ne röhögtess a tőzsdével csak apróbpénzt lehet keresni.
Mostani 1 éves vétel 26 milla lakás most 40 milla 5,6 mft önerő bele téve.. 3 szorozódás tőkére vetítve a haszon 3 szor 1 év alatt!!??  Jobb mint a Bitcoin a magyar ingatlan.! (aki persze ügyes  és jól használja a bank pénzét )
szieszta 2025. 01. 12. 11:56
Előzmény: #105  slash

Nekem van egy gyönyörű feleségem, nem akarok senki mással összeköltözni.  
Nekem ez megfelel, de akiről írtam, láttam kézen fogva sétálgatni csinos kis  tanító nénivel, de egy 30 éves özvegyasszony is volt a párja. Nem igazán elhasználtak.  Én azt gondolom, aki rá van szorulva, az igyekszik a legjobb oldalát mutatni, ezért egy idő után megtanulja eladni magát. És bizony oda is kell figyelnie magára. Számtalan elhanyagolt, zsíroshajú, nagypofájú feleséget láttam, akik mellett "öröm" lehet az élet.
Azt is meg kell mondani, hogy ez a férfi sem hagyja el magát, meg kedveskednie is kell. Így mindkét fél hozza  a maximumot, megvannak az elvárások. Aztán meg van a jutalom is.
Ráadásul ezek a hölgyek ismerik ezt a férfit, így nem árul zsákbamacskát, még egymást is. Mindenki tudja, mibe megy bele. Van akivel kirándulni megy, van akivel moziba. Néha több évre elköteleződik. Itt az a szép, hogy többször a hölgyek léptek, jobb partnert találva.
Rincewind2 2025. 01. 12. 11:55
Előzmény: #109  Törölt felhasználó
Elfelejted, hogy akinek 200 millája van sp500 etf-ben, annak minimum 50 MFt van állampapírban, meg még pár 10 MFt egyebekben pl. arany. Ha pénz kell és nem akarsz részvényt eladni veszteséggel akkor állampapír hozamból költesz, meg osztalékos részvény osztalékából, ha nagyon muszáj eladsz rövid állampapírt és megúsztad a bukót. Ja és azóta forintban kb. hatszorozott.
Törölt felhasználó 2025. 01. 12. 11:50
Előzmény: #110  N0MAD

Igen igényel egyfajta jelenlétet , de ezt lehet minimalizálni.. Elenyésző időtöltés ahhoz képest hogy napi 8 órát járj be valahova dolgozni és mellett van rengeteg szabadidőd. Azért 1-2  hónapos nyaralásokat   simán az évben rengetegszer ( ha nincs gyerek iskola ) beiktathatsz.. Egyébként meg marad a  2 hónap 1 hét nyár meg a többi szünet utazásra.
Tény a tengerpartra való leköltözés az nem opció főleg ha Pesten végzed a tevékenységet :S
N0MAD 2025. 01. 12. 11:44
Előzmény: #109  Törölt felhasználó
Csak az ingatlankiadás ha magad csinálod nem passzív jövedelem, foglalkozni kell vele, magad is leírtad hogy nincs tengerpartra költözés vegleg de meg nagykanizsára se ugye.
Az nem fire hanem vállalkozás. Azt nyerted hogy nem másnak dolgozol, de dolgozol.
Ha nem is napi nyolc órát, de rendelkezésre kell állnod.
 Nem fire meg olcsó tengerpartra költözés pesti ingatlankiadassal. Kár is keverned a fogalmakat.
Törölt felhasználó 2025. 01. 12. 11:39
Előzmény: #108  N0MAD
Szerintem az ingatlan a legjobb és legbiztosabb FIRE ..
2008 ban is aki 200 millát tartott S&P 500 ETF ben az lefelezte a vagyonát  ergó vissza kellett mennie doglozni pár évre.
Aki ingatlanba tartotta a vagyonát az még a válságos években is 2008-2014  simán realizált 5-6 % os  vagy még 7 % os bérleti hozamokat is vígan megélt.. évi 5 % os áresés ugyan volt ( 2009 és 2013 között ) tehát 20 % összsen , de ha nem az volt a cél, hogy eladd a lakást hanem hogy bérletiből élj vígan kiülted és nem kellett visszamenni dolgozni.Még mielőtt valaki mondaná a  ingatlan részvények jók :
Vonovia  részvény lefeleződött  : https://finance.yahoo.com/quote/VNA.DE/?guccounter=1
Osztalék 3 %  !  ami volt 6-7 is pár éve..  ebből sem lehet megélni.
Immobilien SE szintén itt tart ..!  fél éve még 0  % osztalékot adott !
Szóval a tőzsdével csak óvatosan kicsit kockázatosabb terep  bár ha óriás tőkével csinálod akkor  egy 50 % os bukó sem gond  ez esetben  és akkor sem kell vissza menni dolgozni..
N0MAD 2025. 01. 12. 11:30
Előzmény: #103  szieszta
“ Érdekes, hogy  a fire életmód elhozatalát mindenki  a tőzsdétől várja”
Vagy mashol, munkával hozta össze a tőkét, de azzal valamit kezdeni is kell menet közben is. Meg a passzív jövedelem is kell jöjjön valamiből. Tehát be kell fektetni, praktikusan részveny, kötvény. Mi más amivel nem kell foglalkozni és bárhonnan kezelhető a világban?
(Illetve ezt is kezelheti broker, de akkor is ugyanott vagyunk, tőzsde, kötvény. )
Vodafonelive
Vodafonelive 2025. 01. 12. 11:23
Előzmény: #102  N0MAD
Hát nézd, meglehet, mert nagyon az jött le, hogy a gyerekével tudott foglalkozni, segítette a tanulásban és ahogy Ő is a fia is okos (Oxfordon tanult).
Vodafonelive
Vodafonelive 2025. 01. 12. 11:19
Előzmény: #100  slash
Nem kérdeztem bele jobban az életébe, mert nagy pofátlanság, de annyit elmondott, hogy okos és sokat tanult, PhD-t is megcsinálta és hát nem 8 órákat melózott a stock marketen. Nem kérdeztem melyik cégnél dolgozott de elvitt abba az irodaházba ahol melózott és gürizett évekkel ezelőtt. Asszony iskolaigazgatónő a szülőországában (nem amcsi) és igen, a felesége. Nem tűnt úgy, mint aki unná. Erre-arra járkál, segít, főz, sportol.
slash
slash 2025. 01. 12. 11:00
Előzmény: #104  szieszta
Erre van egy sztorim: egyik nap két elvált 40es kolléganőmmel ebédeltem. Egész végig a kamaszgyerekeikről beszéltek kb agyfaszt kaptam mindkettőtől.  Akikről te írsz kivénhedt elvált elhasznált nők mert a jó nők qrvára foglaltak.  Költözzön csak velük össze..sok sikert. 
szieszta 2025. 01. 12. 10:56
Előzmény: #103  szieszta

Nekem a családom a mindenem, de sokszor irigykedve hallgattam sztorijait, főleg a hölgyekkel kapcsolatban. Igaz , ő is akart családot, de hamar kiderült, hogy nem lehet gyereke. Ez az elején nagy hátránynak bizonyult, de megtalálta célközönségét, unatkozó anyukákat, vagy esetleg elvált hölgyeket. Többször láttam csinos hölgyek társaságában, azt mondta, csak rá kell mutatnia egyre, akit elvisz magával kirándulni és a többi versengve hadakozik, hogy legközelebb ő legyen a kiválasztott. Mindenki tudja "betegségét", de ez ennél a célközösségnél csak előnyt jelent. Ha este unatkozik, csak egy telefon és egy vacsora ára, hogy ne üljön otthon magányosan, de sokszor egy kávéval is megússza.
Itt már csak az a kérdés, mi lesz öregebb korára, de azt mondta, a hölgyek is öregszenek, lehet akkor valakivel összeköltözik, de nem vetette el az öregotthont sem.
A gyereknevelés sem maradt ki életéből, mert több magányos anyukával is volt dolga, volt, akivel 4 évig is együtt élt, aztán mikor a gyerkőc sínen volt, szétmentek.
szieszta 2025. 01. 12. 10:45
Előzmény: #102  N0MAD

Érdekes, hogy  a fire életmód elhozatalát mindenki  a tőzsdétől várja, de nekem van egy olyan ismerősöm, aki kőművesmunkával lett az. Igaz, nem telesen fire, vállal most is egy két munkát, de az  a szerencséje, hogy kicsipegetheti a piszmogó, de jól fizetőket magának.
Ha jól tudom, nem kőművesnek van kitanulva, csak elég ügyes, jókezű és szorgalmas. Az osztrákoknál kezdte megalapozni a vállalkozását, teljes lakásfestést vállalt. Ilyenkor javította  a levált csempét, felvált parkettát, így szépen bővítette  tudományát, vállalásait. Díszburkolat padlóra, falra, kandalló köré. Ráadásul akkor még az osztrákoktól hozott be olyan anyagokat, amit itt nem voltak elérhetőek, ezért majd szétszedték, ha valamit speciálist kellett megoldani.
Nekem nagyon nem tetszett, mikor a kerítésen a díszburkolatot úgy rakták, hogy a sarkaknál lehetett látni  a kő vágott oldala, így megkértem összevágni, 45 fokban. Végül a vágás volt a legdrágább az egész mutatványban. Igaz, nekem már nem ő csinálta, hanem az emberei. Mikor érkeztek, mondták, ez 1 nap alatt meglesz, aztán itt piszmogtak 4 napot.
Nagyon okosan az embereit felszabadította, már mind maszek és ha kell, ad nekik munkát, amin ő is nyer.
Én nem figyelem életét, de ritkán látom, de nem azért mert melózik, hanem csavarog. Igazi öreglegény, elég sok asszonykát boldogított.
N0MAD 2025. 01. 12. 09:24
Előzmény: #99  Vodafonelive
“ kitartása, okossága és tőzsdei tudásával lett 35 évesen F.I.R.E. most 50 éves”
Akkor 15 évet visszaszámolva kb a 2008-09 es eseményeken fireződött ki. :D
Nem jelent semmit, csak érdekes :)
N0MAD 2025. 01. 12. 09:22
Előzmény: #100  slash
Vagy szar időben olyan helyre kell menni ahol nem szar, mint a madarak :D

Topik gazda

kuliominer
kuliominer
3 4 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek