Topiknyitó: kuliominer 2024. 12. 16. 09:23

F.I.R.E. életmód (általánosságban)  

Közkívánatra :)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
szieszta 2025. 01. 18. 13:58
Előzmény: #238  N0MAD
Ezek a rendszerváltozás óta szállásoltatnak, nagyon sikeresen, nem hiszem,hogy tanácsra szorulnának.A tulajdonosnő 5 nyelven beszél, még viccet is tud mondani, amin nevetnek. Utazási irodákkal van szerződésük, van egy óriási éttermük. Amúgy (köz)étkeztetéssel is foglalkoznak, napi 700 adagot szállítanak ki, van ahova hétvégén is.
szieszta 2025. 01. 18. 13:52
Előzmény: #235  szieszta
Nagyon sokat gondolkodok a hajókonténerekből kialakított lakóházakról. Hármat négyet egymás mellé rakva, észszerűen összenyitogatva 5 millióból a nagyját össze lehetne állítani, aztán már csak csinosítgatni kellene.
N0MAD 2025. 01. 18. 13:40
Előzmény: #236  szieszta
Ezt szokták csinálni, ennél már csak az a jobb ha azt mondják vedd meg, mi intézzük majd a kiadast is, hozzuk az apartmanodra a turistákat, meg kezeljük is!
Ja, a sajat megtartott ingatlanok mennek majd 100% közeli kihasználtsággal, az eladottakba meg megy vendég ha jut. 
Ingyen adtam az ötletet, amúgy sem az enyém. :D
N0MAD 2025. 01. 18. 13:36
Előzmény: #235  szieszta
Az olcsón veszem-magam felújítom-többet ér metódus nyilván működik, az elmúlt évtized forintos. (De akaár eurós) ártöbbszörozése se vita tárgya,  a kérdőjelek az “tizenevvel ezelőtt ennyiért vettem/ ma ennyiért adom ki” forintos százalékszámítás körül generálódnak. 
Illetve hogy az elmondott közel millió dolláros ingatlanvagyonra a havi Xszázezer forintos (mondjuk évi tízmillió forintos) kiadási hozam az tényleg mesés e. És ha nem várható e olyan kiadási vagy árbeli változás ami a millió dollárra és árfolyamváltozasra vetített ma elérhető nemtompontosan 5%os dollarhozamot üti e, pláne az egyéb költsegeket, beletett munkát és egyéb kiesési idoket is nézve.
De mondjuk ingatlanbefektetést nem csak allampapírral de tőzsde, etf hozamokkal is összevethetünk hosszútávon. Nemcsak a múltat kalkulálva.
De sebaj, legyen vele sikere, csak a matek mellé furi. Diplomás közgazdásztól.
De mittomen, csak informatikus vagyok.
szieszta 2025. 01. 18. 13:35
Előzmény: #234  N0MAD

Nálunk most egy romos hotelt tettek rendbe, hasonló meggondolással. Apartmanház lett belőle. A tulaj nem biztos benne, hogy meg tudná tölteni vendégekkel, ezért az apartmanokat úgy alakították ki, hogy külön eladhatóak legyenek, külön vízóra, energia fogyasztás mérőkkel. Most folyik a teszt időszak, maguk működtetik, próbálják megtölteni. Ha ez így nem megy, eladásra kínálják majd, keresse a tulajdonos a bérlőket, ők meg majd intézik a működtetést.
Állítólag, ha a fele apartmant sikerül eladniuk, megtérülne a beruházás és még akkor is maradna a működtetés után befolyt összeg.
szieszta 2025. 01. 18. 13:24
Előzmény: #233  slash

A lakás-ingatlan topikban izommanujra  mást mond, hiszen most vette meg x-edik lakását, kiadásra.
Az olcsókra vadászik, aztán szerencsésen sikerül neki kiadni.
Az utolsó ingatlanom hasonlóan lett, nagyon jó áron kaptam, igaz, nem kacsalábon forgó kastély, de szinte 0 beruházással sikerült azonnal kiadnom. Igaz, picit problémásak a bérlők. Ha  a megegyezett árat fizetnék, 10%-os hozam lenne, de az elmaradásokkal együtt is 7% körüli a hozam.
Ennek azért örülök, mert a korábbi ingatlanom szomszédja , így a két kert együtt felosztható lenne 3 különálló építkezési telekre.
Lehet majd húzunk fel rá 3 házat, de ez csak a távoli jövő terve.
N0MAD 2025. 01. 18. 13:10
Előzmény: #232  szieszta
Huh, egyszer voltam üdülesi jog bemutatón amikor ez nagyon ment, valami ajándék hétvégéhez “járt”.
Hát nagyon jókat mulattam a sok hulyeségen, ami penzt be kellett volna dobni valami hévizi apartman jogáért kb a kamatai fedezték volna a hévizi tartózkodást sok évig (némi tülzással) meg hogy el is cserélhetem hawaii üdülesre ha találok olyat akinek az van de inkább hévízre jönne.
Úgyhogy kiróhögtem őket meg a mondandójukat meg a matekjukat szetcincáltam, el is bocsátottak hamar. Csomó nyugdíjas pár meg ott remegett a csak ma csak ónöknek csak ennyi ajánlat felett, remélem segítettem más szempontokkal.
Bakker, nyilván jobb az ötven millás apartman eladásnál heti ciklusokban eladni ötven családnak  2-3-4 milláért és még a fenntartást is kifizettetni velük…
slash 2025. 01. 18. 12:52
Előzmény: #232  szieszta
Fater, 2003ban vette szotyiért. Persze hogy van hozam. Ma már semmit nem éri meg venni kiadásra.  
szieszta 2025. 01. 18. 12:13
Előzmény: #230  FatFIRE

Nem a zsebedben akarok turkálni, de így működtetve a bérbeadást, milyen hozam érhető el?
Nekem többször ajánlottak hasonló befektetést, apartmanházban  venni egy két lakóegységet, aztán azt kiadni. Az ismerősöm beleugrott, 2%-os hozam körül jön ki nekik, plusz kétszer 2 hetet maguk is élvezhetik tulajdonuk használatát.. Ráadásul arra is játszottak, hogy az ingatlan ára is felértékelődik, de szerintem már annyira túlértékelt volt, mikor vették, hogy nem fognak  már vele duplázni.
A lakás -ingatlan topikban foglalkoznak ezzel a témával is, látom ott is jelen vagy.
szieszta 2025. 01. 18. 12:05
Előzmény: #230  FatFIRE
A győri Széchenyi milyen kategória szerinted? Például a programozó mérnöki szak?
FatFIRE 2025. 01. 18. 11:17
Előzmény: #227  szieszta
""Az említett ingatlant 2003-ban vettük nagyon jó áron, így, ha azzal az árral számolok, 30%-os az éves hozam."
A hozamot mindig jelenértéken érdemes számolni, de a 30 százalékból kiindulva valószínűleg tényleg nagyon megérte.
"Ezzel is teljesen egyetértek, hogy a gyerekek abból éljenek meg, ami tetszik nekik. Csak ez nem is olyan egyszerű. Pontosan ezért sok gyerek viszi tovább a szülők által összegereblyézett vállalkozást, még ha nem is tetszik nekik."
Azért egyeteme válogatja, mennyire hasznosul az ott szerzett a tudás. Egy humán szakról rengeteg potenciális mekis alkalmazott, recepciós és eladó jön ki. A SOTE  más kategóriát jelent, az ott szerzett végzettséggel már huszonévesen is milliós a nettó jövedelmed, különösen a magánszférában.  Ez szülőként megnyugtat, különösen azért, mert az élet elindításához szükséges segítséget (pl. lakhatást) is meg tudtam adni.
FatFIRE 2025. 01. 18. 11:07
Előzmény: #225  slash
A videóban bemutatott hozzáállás sajnos túl gyakori. Aztán persze megy a sírás, hiszen a tróger hozzáállás várható következményei eléggé egyértelműek.
Dehogy, olyasmi, amivel részben már korábban is foglalkoztunk (importőri tevékenység, online nagyker értékesítéssel), jelentős részben egy barátunk nagyra nőtt cégéhez kapcsolódva.
szieszta 2025. 01. 18. 09:09
Előzmény: #224  FatFIRE

Ezzel is teljesen egyetértek, hogy a gyerekek abból éljenek meg, ami tetszik nekik. Csak ez nem is olyan egyszerű. Pontosan ezért sok gyerek viszi tovább a szülők által összegereblyézett vállalkozást, még ha nem is tetszik nekik. De mi is tetszene? Nem egyszerű felépíteni ilyent.
Ráadásul az iskolarendszerűk sem nagyon segíti a gyakorlati tudás elsajátításában.Gyakorlatilag az egyetemek csak a papírt biztosítják, a többit majd a nagybetűs élet megtanítja.
szieszta 2025. 01. 18. 09:01
Előzmény: #224  FatFIRE

Pontosan így van, beleírtuk a szerződésbe is, hogy a karbantartás a bérlő feladata. Sőt, az előző bérlő után ők teszik rendbe az ingatlant, saját szájízük szerint, ezért elengedek nekik egy hónap bérleti díjat.
Igaz, itt nem lakásról van szó, hanem kertes házról, egy kisvárosban. Főleg hosszú távra, családoknak.
Korábban "turistáknak" adtuk ki, mivel van itt termálfürdő, de az óriási macera volt, ennyire nem voltunk megszorulva. Igaz, sokkal több pénzt el lehetett érte úgy kérni, de csak szezonálisan és sokkal több munkával is járt.
Az említett ingatlant 2003-ban vettük nagyon jó áron, így, ha azzal az árral számolok, 30%-os az éves hozam.
slash 2025. 01. 18. 06:41
Előzmény: #217  FatFIRE
Érdekelne a "mellékes online vállalkozás"  tevékenysége: 
-szarságok tukmálása emberekre 
-life coach 
-youtuber
-onlyfans? 
slash 2025. 01. 18. 06:38
Előzmény: #217  FatFIRE
A magamfajta "nem túl okos" alkalmazottak védelmében: 
https://www.facebook.com/reel/1117639276686967
FatFIRE 2025. 01. 17. 16:01
Előzmény: #223  szieszta
Nem foglalkoznék ilyesmivel, az már tényleg nem FIRE. Ingatlanok kiadásánál egyébként nagyon sokan nem ismerik a jogszabályokat. A karbantartási feladatok például a bérlőt terhelik, hacsak a bérleti szerződésben nem rendelkeztetek másként. 
A gyerekekre nem érdemes semmit ráerőltetni. Sem földművelést (mint az előző példádban), sem vállalkozást. Csinálja azt, amihez kedve van, feltéve, hogy értelmes, értékteremtő tevékenységről van szó.
szieszta 2025. 01. 17. 15:15
Előzmény: #222  FatFIRE

Az előző beírásod alapján nem volt egyértelmű, hogy ki kezeli a lakásaitokat. Azt gondoltam, te foglalkozol vele, ahogy nagyon  sokan teszik ezt 2025-ben is, passzívan.
Nekem az ingatlanok hasonlóan működnek, közvetítő nélkül. Az egyezségünk úgy szól, hogyha valami elromlik, megcsináltatják, elvégre őket szolgálja.
FatFIRE 2025. 01. 17. 13:18
Előzmény: #219  szieszta
Nem tudom, mit értesz menedzselés alatt? Üzemeltetéssel foglalkozó cég kezeli a lakásainkat, karbantartóik vannak, semmihez nem kellünk. Nemrég volt egy mosógépcsere, az is úgy ment, hogy sem a lakást, sem a készüléket nem láttuk. Kiszámláztak 7500 forintot a kiszállításért és a bekötésért, én annyiért nem mennék el sehova. Ugyanez beázás után. Biztosítóval történő ügyintézés, lakás helyreállítása, minden teljesen nélkülünk. Ma már nem 1980-at írunk.
Tibi0002 2025. 01. 17. 13:12
Előzmény: #214  Freszelés
A spekizők egy része biztosan élvezi, amit csinál. Befektetőként én is tarthatnék ETF-et, de mégis egyedi részvényeket tartok,  mert szeretem az ezzel kapcsolatos tevékenységet. Megvizsgálni a mérlegét, eredménykimutatását, felértékelni a céget, döntéseket hozni a portfoliót illetően. 

Topik gazda

kuliominer
kuliominer
3 4 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek