Topiknyitó: pomperj 2018. 02. 27. 07:28

Financial Forecasts  

Azsia: mersekelt optimizmus
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Peti84
Peti84 péntek, 14:21
Előzmény: #141018  AlonsoAston
Saylor üzleti modellje hitre épül. Ha Ő ad el több ezer BTC-t a "sosem adunk el BTC-t" hitvallása megdől, és a finanszírozási modellje sérülhet. Saylor a Bitcoin egyik legismertebb támogatója. Ha ő nagy mennyiségben adna el, sok piaci szereplő ezt negatív jelzésként értelmezné (értelmezheti), ami rövid távon eladási hullámot indíthat el. Ha jóltudom most napi 450 db BTC-keletkezik, erre Ő még ráönt 2 hét alatt 4300 db-ot (ez feltételezés, kb ennyi kell az osztalékfizetéshez), akkor már nem is biztos, hogy olyan csekély mennyiségként fogja értelmezni a piac a Saylor eladását. Érdekes napok vagy hetek jönnek ebben is....   
_kt_ péntek, 14:21
Előzmény: #141018  AlonsoAston

Ez egy veszteséges cég. Adósságai vannak. 2028-ban jár le a következő kötvény, addig pedig osztalékot kellene fizetnie. Az egyetlen értéket képviselő eszköz a mérlegében a BTC, aminek az árfolyamát éveken kereszül nyomta fel vételekkel, most pedig nettó eladóvá vált. Semennyire nem mindegy neki a BTC árfolyama.

A veszteséges szoftverbizniszt eddig elfedte a Bitcoin rally. Ha nincs rally, nincs semmi.
AlonsoAston péntek, 14:14
Előzmény: #141017  _kt_
Továbbra sem értem, el kell adnia némi aprólék btct, ok ez lenyomja az árát, de ezentúl hót mindegy neki likviditás,kapituláció szempontjából a btc árfolyama, mert a nagyobb adósságszolgálatok évekre vannak kitolva mától nézve. Szóval jóval többeket vásárolgatott mint amiket el kell adnia.
_kt_ péntek, 13:44
Előzmény: #141014  AlonsoAston

A következő 3 hétben 260 millió dollárnyi osztalékfizetési kötelezettsége van. Ennek eladására 4-5000 BTC-t kell eladnia, hogy fedezze.

Évek óta sokkal több BTC-t vásárolt a cég, mint amennyi kinálat keletkezett bányászatból, ezzel a forgalomban levő mennyiség csökkentésével folyamatosan nyomta felfele az árat. A keresleti oldalról a kínálati oldalra áll át a cég.

A BTC kínálat alapvetően nagyon rugalmatlan, mivel csak bányászattal tud keletkezni új, az pedig rögzített (és felezéskor fogyó) mennyiség. Az MSTR által jelentett új kínálat is rugalmatlan, mivel rögzített kötelezettségeket kell teljesítenie.

A rugalmatlan kereslet-kínálati görbe hatása az, hogy ha kicsit nő a kereslet, akkor nagyon nő az árfolyam. Ezt láttuk az elmúlt években, többek között az MSTR vásárlásai által fűtve. De ez a rugalmatlanság a másik irányba is hat: ha a kereslet csökken és a kínálat nő, akkor az árfolyam meredeken zuhan.

Tehát az MSTR nettó eladóvá vált, ezzel lefele fogja nyomni a BTC árfolyamát. Azok a spekulánsok, akik eddig szintén vásároltak a bika piacon, a eladóvá fognak válni. A tőkeáttétellel vásárolók margin call-okat kapnak. Egy rugalmatlan piacon ez nagyon gyors zuhanást tud okozni.

A 60000 dolláros BTC árfolyam mellett 50 milliárd dolláros értéke van az MSTR BTC állományának. Ebből számításom szerint 23 milliárdra van jelenleg követelés a törzsrészvények fölött. Ha leesik 27000 alá a BTC árfolyama, akkor víz alá kerül az MSTR. Kb. ennyit esett az árfolyam az elmúlt fél évben, miközben a bányászott kínálat kétszeresét vásárolta meg az MSTR. Most pedig a bányászat kínálatát közel megduplázva eladóvá válik.
Moka_Brikka
Moka_Brikka péntek, 13:35
Előzmény: #140989  stolz
Szerintem a smart edge (physical AI) lesz a következő bottleneck. Én ebben látom a legnagyobb retail potenciált is. 
kozi723
kozi723 péntek, 13:30
Előzmény: #141012  HuTi
Van még valamennyi igen. A nagy részét eladtam 6,5-en és LAC-ot vettem belőle 3,9-en. Jó időzítés volt (még akkor is, ha után nem váltam meg LAC-tól 6 felett). Bánom, hogy nem az egésszel tettem ezt, mert ez most 20%-ba került eddig. Reménytelen fos. BABA-val nagyon jókat kerestem és mindig jó cégnek tartottam. Valószínűleg sokkal könnyebben keresem meg azt a pénzt, amit RIG-en buktam. Olajos papír valószínűleg nem lesz többé a portfoliómban. 
AlonsoAston péntek, 13:07
Előzmény: #140969  Boole
Továbbra se értem mitől kerülhetne bajba? Legrosszabb esetben eladja a btck egy nagyon kis részét fizetni a magemelkedett hozamot strcre, vagy visszavásárolja, a többi adósság meg időben el van tolva a fenébe. Mit tudok rosszul?
GrizzlyG
GrizzlyG péntek, 12:52
Előzmény: #141010  hellforceone
Aztán, ha jön egy Tajvan krízis, mint az ukrán háború, akkor annyi. Mondjuk azt minden részvény megérezné alaposan. 
HuTi péntek, 12:26
Előzmény: #141011  kozi723
Még mindig van RIG-ed? Respect. Engem csak azért nem bánt túlzottan a LAC fals kitörés és a jelenlegi döglődés, mert jó időben megszabadultam az összes RIG-től. Kerestem rajta, igazából nem is keveset, de cserébe borzasztó sok időt és lehetőséget elrabolt tőlem. Tipik soha be nem váltott ígéret. Olaj ma is -3.6%. 
kozi723
kozi723 péntek, 12:05
Előzmény: #141008  matatakakiba
HK-ban vagy NYSE-en veszitek? Nekem korábban csak NYSE-en, utóbbival nincs tapasztalatom. Talán soha nem volt ilyen jó időzítésem, mert 180 usd-n adtam el. De most már visszavenném. Vágom ki a maradék RIG-et és abból is BABA-t vennék.
hellforceone péntek, 11:39
Előzmény: #141008  matatakakiba
Bizonyara igazad lehet, de valoszinüleg sokan kihagyjak a „Kina“ tenyezöt es ahogyan ez a befektetesekre hat. Ez ugyanaz gyakorlatilag - ha tetszik, ha nem -, mint ami volt korabban az orosz tenyezö. Hiaba volt a Gazprom egy szuper nyereseges ceg, magas osztalekkal, alacsony PE-vel stb stb stb latszolag egy mocskosul jo ceg, egy ugyanazt tudo cegert a nyugati tözsden, ahol „valamivel“ nagyobb jogbiztonsag van 3 vagy 4x magasabb arat es ertekeltseget adtak erte. Szerintem Kinaval mindig is ez lesz a problema. Addig, amig egy felkapitalista, kommunista feldiktatura marad, addig nem lesz meg az a bizalom iranta, ami az arakat es ertekeltsegeket nyugati szintre vigye. Es ha jol meggondolja az ember, minek is??? A vilagon van annyi jo ceg, amibe lehet fektetni sokkal nagyobb jogbiztonsag mellett, hogy igazabol nem sokan visznek hatalmas töket a kinai piacra.
pomperj
pomperj péntek, 11:36
Előzmény: #140974  pomperj
SPX daytrade
A tegnap zaras szint, 7357 meg mindig minimum 120 pontra van a vart wave(C) target szint folott.
A tegnapi chart ervenyes:
.
https://imgur.com/a/6fC8P8e
.
Azonban: ez a target lefele nem olyan sokkal van lejjebb,   -1.6% csak,  amit eleg gyorsan megtehet. 
Es akkor kesz lehet a jun.2 ota tarto, a jelen szamozasom szerinti A-B-C lemeno korrekcio,
es akar meg is indulhat egy nagyobb recovery, sot akar uj ATH is lehet.
.
Persze, lehetseges az ALT2 es ALT3 eset is, ezek  bullosabbak, es ezek sem negalodtak tegnap.
.
NDX a tegnapi MU es semicond. lelkes hir hatasara nagyot ugrott az elso feloraban,
 aztan csapkodva lefele tartott. Ha attorne a tegnap (b) csucs fole, az uj helyzetet teremt. 
Viszont: DOW es IWM Smallcaps sokkal bullosabb volt a heten, de ezeket nagyon nehez jol szamozni.
matatakakiba péntek, 11:25
Előzmény: #140986  Boole
Ellenvelemeny. Persze igazad van abban, hogy nagy a  kockazat. Ugyanakkor a vilag ugyanugy el fog menni a kinai AI iranyaba (IMHO) mint ahogy az egesz vilag vasarolja a kinai gagyit, elekromos autot, szeleromuvet, napelemet, stb, vagyis a mar nem gagyi, magas hozzaadott erteket kepviselo, minosegi termeket. Egyszeruen arban le fogjak dominalni az AI szolgaltatasok piacat is. Az USA akkor rak tiltolistara 1 kinai ceget ha elkezd felni tole gazdasagi teren. A BABA eseteben erre minden ok megvan.
1. A QWEN (BABA AI) az egyik legjobb (majdnem olyan jo mint a deepSeek, es a deepSeek bizonyos teruleteken a konszenzusos legjobb claude-ot is veri - "legjobb":legmagasabb osszesitett pontszam)
2. a qwen enterpise ready (adatvedelem, lokalis telepites-futtatas, strukturalt szabvanyos rendszerinterfeszek, tobb ezer oldalas dokumentumok felejtesmentes kezelese, kiszamithato koltsegek es hihetetlenul megengedo licencfeltetel)
3.  open szoftver, meg source is letoltheto (ennel open-ebb csak a deepseek). 
4. De igen lesz hardwere, nem feltetlenul az utolso blackwell chip-en fog futni, de ki nem sz@arja le? Megoldjak kinai lassubb, kisebb kapacitasuval, parhuzamos strukturaban, hazai gyartasbol. 
5. A legjobb az azsiai nyelvek kezeleseben. Azsia hatalmas uzlet lesz.
+1 -bar ez nem csak BABA. Az openrouter.ai API interface meresei szerint (ami az egesz vilagbol a fejlesztok hasznalnak) a kinai AI API keresek szama a legmagasabb. 
A BABA most kb. ugyanugy restrukturalja magat mint az oracle es tobb szempontbol is nehez idoszakot el at. Velem (velunk) egyutt, akik benne ulunk magasabb beker aron. Ha a politika vagy valami nagy vilageges nem szol bele, kina ugyanugy leuralja az AI szolgaltatoi szektort mint a tobbit ahol megjelent. A penz beszel es semilyen vam nem fog tudni eleg magas lenni ahhoz hogy megallitsa. Es a BABA-nak mindene megvan, hogy vezeto AI szolgaltato legyen. 
Meg 1 gondolat: az hogy az USA-ban egetik a penzt AI-beruhazasoknal, az nagyon amerikai. Mindent erobol megoldani, azonnal. A deepSeek kifejlesztese (amit minden teruleten jobbnak tartok mint a hujjjere hype-olt gemini-t, amit amugy a legtobbet hasznaltam), AI temakorben nezve nevetseges osszegbe kerult. Ma mar nincs elonyben az USA egyik AI temakorben sem.
Szubjektive en a BABA-ra fogadnek az oracle, now, sap (ami sajat sulya alatt fog osszedolni) eseten. 
Minden velemenyre kivancsi lennek...
pomperj
pomperj péntek, 11:11
Előzmény: #140985  AranyBika
BABA
Van egy kozepes meretu poziciom,  atlagar 140$,  es most vaskos bukasban. 
BABA normalisan volt arazva  2021-2023 kozott, nott a cashflow es a profit 
de 2024-tol a cashflow lista igy nez ki:
20211  9.70$/sh
2022   10.70$/sh
2023   11.50$/sh  eddig evi+10% novekedes van, a net profit kb. 2.5$-al volt kevesebb a cashflow-nal
2024   11.06$/sh  itt elkezd esni
2025   7.25$/sh    itt beomlik
2026   4.0$ ??       lezuhant,  csupa negativ surprise,  az utolso 4 profit 2.07 + 0.62 + 1.03 + 0.09$/sh
.
Price/Sales=1.6, Price/Book=1.4,   szoval  extrem olcso. 
Pl. a leginkabb hasonlo Amazonnal ez a ket szam  P/S=4, P/B=6
,
Viszont Kinaban nagyon felfokozodott a   verseny, a profit helyett a piaci reszesedes a fokusz,
es PDD (Temu) megelozte BABA-t az online piacon, es hatrabb szorult a globalis piacokon is, 
es kozben gyengult a profitabilitasa. 
Ezzel egyutt is, van 125m aktiv ugyfele 10.000CNY eves forgalommal, az operativ marzs nem 
rosszabb mint a tobbi kinai online versenyzoe.   Az arbevetel no evi 8-10% korul, 2022 ota igy:
126-->130-->138-->150-->   165Mrd$ varhato iden. Az operativ marzs 16% korul van, a net marzs
remelhetoleg vissza emelkedik a mostani 7%-rol 12-13% szintre, amint eszement arversenynek vege.
.
Summary: most a vilagban az USA+Canada a legjobb piac, masodik sorban Lengyel Torok, Egypt,
Italia, Spain, Japan Korea Taiwan, kozepes a Nemet Francia,  es a leghatso sorban Kina es Indonezia.
Tartom BABA-t, es turelemmel kivarom  a fordulatot,  nem adom 160-180$ alatt.
szieszta péntek, 11:07
Előzmény: #141003  Boole
Én még nem kaptam tőlük értesítést.
stolz
stolz péntek, 11:03
Előzmény: #140993  fed
Igen, ez tiszta sor. Úgy gondoltam, hogy most egy ilyen ciklusnak van vége.
szieszta péntek, 11:02
Előzmény: #141003  Boole
Boole péntek, 10:47
Előzmény: #140986  Boole

Na ennek vajon milyen hatása lesz a BTC-re. Gondolom, hogy sok embernek el kell adnia vagy tranzaktálnia kell egy másik kriptó tőzsdére a pozícióit. Eladói nyomás-áresés.
https://www.portfolio.hu/befektetes/20260626/nagy-bajban-a-vilag-legnagyobb-kriptotozsdeje-az-osszes-europai-ugyfel-erintett-845884
xy2003 péntek, 10:16
Előzmény: #140831  Cinderella74
még ma is megy,ezt nem zárolják már:)
Peti84
Peti84 péntek, 10:13
Előzmény: #141000  komodoi
KB. 3 év múlva majd meglátjuk.

Topik gazda

pomperj
pomperj
3 5 5

aktív fórumozók