Topiknyitó: pomperj 2018. 02. 27. 07:28

Financial Forecasts  

Azsia: mersekelt optimizmus
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Seri 2026. 04. 26. 21:44
Előzmény: #138277  Zoltanovitsch
Tisztában bizony, e téren versenytársak vagyunk 😆
A hír hatására történő mozgást figyeltem én is és szerintem speka nap volt. Ha jól emlékszem, vissza is adta az aznapi emelkedést. Egyelőre feltételezés az összeolvadás híre, de vélhetően a TMUS lesz rövid távon a nyerő. Hosszabb távon már nem biztos 
pomperj
pomperj 2026. 04. 26. 21:15
Előzmény: #138274  hellforceone
Hadd emlitsek meg 3 multheti uj tenyt, ami ezzel ellentetesen,  a masik iranyu ervelest tamogatja.
,
1)Most ket HIndenburg Omen van ervenyben.
,
2)META  2025 febr., 15 honap alatt haromszor omlott ossze,  mindegyik 6-8 hetig tatott es -30% volt.
A BigTech tobbi tagja, es minden szoftver ceg nagyon serulekeny,  pl. MSFT -38%.
,
3)DOW  Transport Index 3 nap alatt -15%. 
Eros DOW non-confirmation  divergencia van DOW es DJT kozott:  DOW theory crash signal van.
https://imgur.com/a/BYel8hc
pomperj 2026. 04. 26. 21:11
Törölt hozzászólás
Zoltanovitsch
Zoltanovitsch 2026. 04. 26. 21:08
Előzmény: #138276  Seri
Seri gondolom tisztában vagy azzal h én vagyok az a tudatlan álla.. őőő Ferraris fórumtárs az EUR /USA topikból aki ...nos..kezdő. :D Így minden amit mondok sacc/kb  illetve én is kérdezek. 
De ja a split a Noivoban felezés volt ahogy látom. Semmi extrát nem jelent. Feleződik az árfolyam, de dupla annyi db rv.-ed lesz ez csak technikai manőver úgy tudom :) Az investing sztem az új árat mutatja a split után. (Ha tévedek valamiben kollégák kijavítanak) 
Nekem tel kom szektorból még nincs rv em így én nézegetem még  s TMUS - a Németet még soha nem néztem .:D De volt az összeolvadás pletyi arra szépet volatizált! :D 
Seri 2026. 04. 26. 19:57
Előzmény: #138269  Zoltanovitsch
Nekem MTelekom részvényem van. Bővítettem is, mert a sok utána járás után azt gondolom, hogy nyugodt részvény, ám szépen emelkedik az árfolyama. Figyeltem a kritikus időszakban is a mozgását és nagyon stabilan vette az akadalyokat. Számomra már hihetetlenül stabilan. 
Emiatt (mivel van szabad euróm) gondolkodtam Deutsche Telekomba, vagy amit te is írsz TMUS-ba fektetni, de egyelőre nem tettem meg és lehet nem is fogom, mert akkor nagyon arra fog fókuszálni a portfólióm.
A NovoNordisk részvény 2023-ban splittelve lett? 
Ha igen, mi lett az "új" ára? Hol tudok ilyeneknek utána nézni?
Köszönöm szépen a segítséget.😊
zsoltee77
zsoltee77 2026. 04. 26. 19:49
Előzmény: #138274  hellforceone
Sztem se lesz összeomlás, egyre több és több pénz van a világban. Fekete hattyú esemény persze bármikor bekövetkezhet, mint 1 éve a vám balhé, idén meg az iráni háború, mindig van mitől rettegni.
Az AI után/mellett a robotika lesz szerintem a következő szektor hype. Ezt a témát mivel tervezitek meglovagolni? 
hellforceone 2026. 04. 26. 19:00
Már írtam korábban is, hogy anno, a korona idején minden index cca. 5%-os rést hagyott hátra, amit azóta sem töltöttek be. Sokáig úgy hittem, majd be fogják még tölteni. Aztán elkezdtem azon gondolkodni, hogy ugye 3as hullámban merülnek fel rések. Tavaly keletkezett a vám baszakodáskor megint egy jó kis rés minden indexben és most 2 hete újra. Szóval én lassan nem zárom ki - bármennyire is mindenki a giga mega armageddon összeomlást várja -, hogy az indexek egy szép nagy hármas hullámban vannak... tudom, persze, értékeltség stb., hát, eddig sem nagyon számított, ha pedig beindul az igazi fomo... szóval szerintem fölösleges az összeomlást várni, nem fog jönni. Egyre inkább olyan szektorok nyomulnak - persze eddig is a tech ment - melyek óriási pénzeket jelentenek és termelnek majd. És nem csak az AI központokról van szó, hanem egyre több helyen kezdenek az előnyök/hasznok megmutatkozni és aztán jön majd még erősebben a robotika stb. A fiatal korosztály maga is befektet és nem riad meg egy nagyobb eséstől, hanem  megveszik azt. Tudom, tudom, majd most lesz máshogy és 2 hét múlva jön az összeomlás. Több, mint tíz évig ment itt ez a mantra. Tavaly a vámos szarakodás idején én is negatív voltam, de azóta a piac megmutatta, hogy mindent képes lerázni magáról. Én tartom a pozijaimat, gyakorlatilag full bent vagyok, sőt, már még a fullnál is jobban, de ha lenne még pénzem, akkor lapátolnám be folyamatosan új - tech - témákba.
Peti84
Peti84 2026. 04. 26. 11:52
Előzmény: #138270  stolz
Elvileg változatlanul hagyják, június-július jobban kérdés. Illetve menet közben ha jól emlékszem a JPY→USD carry trade súlya/aktivitása csökken folyamatosan.
pomperj
pomperj 2026. 04. 26. 11:35
Előzmény: #138260  Borisz
Carry trade
Az USDJPY  mar korrekcioban latszik gyengulo trenbe fordulni,
es masreszt a 2-3 eve meg 3-4% kamatnyereseg az USD es JPY kozott elkezdett lecsokkenni.
.
Igy a YEN carry trade mar kevesbe vonzo, sot kezd rizikos leenni,
es a Japan bankok most mar inkabb a hitelezesen tudnak jobban keresni, mint carry traden,
 a megemelkedett Japan kamatokkal.
.
https://imgur.com/a/95iHbe7
.
Igy az USA-ban a Japanbol szarmazo carry-trade  likviditas kezd leepulni, 
ez kepes lehet 1-2 Trill$  spekulacios penz eltunesevel a tozsdek likviditasan is rontani.
Szerintem a Carry trade 2/3 resze mar megszunt.
Boole 2026. 04. 26. 11:05
Előzmény: #138268  pomperj
A Goldman Sachs fenntartja az S&P 500 index év végi 7600-as célértékét, ami a jelenlegi szintekhez képest jelentős emelkedést sugall. Az előrejelzés egy konkrét eredménytézisen alapul: a Jianshi szerint az S&P 500 részvényenkénti nyeresége a 2025-ös 275 dollárról 2026-ra 309 dollárra emelkedik, ami 12%-os éves növekedést jelent, majd 2027-re 342 dollárra .
A határidős árfolyam/nyereség arányt végig 22-szeres értéken tartják. A Goldman nem kéri a befektetőktől, hogy többet fizessenek ugyanazért a nyereségért. Arra fogad, hogy maguk a nyereségek elég erősek lesznek ahhoz, hogy igazolják a jelenlegi értékeléseket, és magasabb árakat tartsanak.
stolz
stolz 2026. 04. 26. 08:49
Ez nekem is szöget ütött a fejembe. 28.-án dönt a BoJ.
Zoltanovitsch
Zoltanovitsch 2026. 04. 26. 08:25
Előzmény: #138268  pomperj
A healthcare esésének mi lehet az oka? S tovább lefelé is? 
NVO-t tartom, Eli vételen gondolkodom Ha még megy lejjebb (még nem tudom hol lépnék be egy kezdő pakkal) :)  Merck-em van régről ezért pluszos csak, de most ez is szenved, közel voltam az eledáshoz ebben , de most nem adom jóval lejjebb. :) 
Ciklikusból Nike -om van Az is valóban jó közel az aljhoz 40 felé bátran bővítenék...S bátran szóljatok hogy mégse legyek olyan bátor! :D 
Adidast lesem ideát, Ferrarit tartom, 270 EUR felé bővítek rá HA....
Telekomról szektorról mi a véleményetek? Nekem csak a TMUS jöhet szóba... s az újra olcsóbb is mostanában ... :) 
pomperj
pomperj 2026. 04. 26. 06:21
Előzmény: #138258  Boole
SPX daily kilatasok
Fundas alapon 4  meghatarozo  mozgasi iranyt latok.
,
1)Az inflacio a magasabb Energia arak miatt emelkedik. Lehet becsulgetni, de valahol 0.5-1.0%
nagysagrendben mindenhol  emelkedett. Ez azt jelenti, hogy a kamatok csokkenese nem varhato.
Igaz, az uj FED elnok, Warsh azt monta a meghallgatason, hogy szeretne kamatot csokkenteni
de egyelore nem lat erre mozgasteret, viszont tovabb akarja csokkenteni a FED merlegfoosszeget.
AZ erre az evre vart egy kamatvagas eselye ugyan megmaradt, de legfeljebb az ev vege fel varhato,
ha egyaltalan, Q2 es Q3ban egyelore nincs ra esely.
.
2) A haboruk  jottek, aztan eleg hamar elmultak. De ez az Irani haboru nem akar mulni, ez itt maradt,
es nagy kaoszt okozott. Most ott tartunk, hogy mindket fel blokadot hirdet: az USA az irani tankereket 
nem engedi ki, Iran a tobbi orszag tankereit. Nnem latom, hogy ennek hamarosan vege. 
A magas olaj- es NG ar fennt stabilizalodik, es ott marad. 
,
Azt irja Bloomberg, hogy a tankerek spot rate szintje 3-4x nagysagrendben emelkedett, 
a szokasos 40-50.00$/day felugrott 200.000$ szintre. Nincs szabad tanker, az utvonalak 
meghosszabbodtak. Meg nem jelentettek, de nagyon eros profit-ugrasra szamitok,
pedig FRO, TNK, DHT, STNG mar megduplazodtak december ota. Szerintem ezek kiugroan
nagyot mennek tovabb fel. Az LNG tema (LNG, FLNG)  is pozitiv ugrasra szamithat.
.
3)A Q1 jelentesi szezon jol indult, a vezeto bankoknak jol ment. Q1 jelentesekben jora szamithat
a Technologia es az Energia. De a healthcare, real-estate, consumer cyclicals gyenge, es esik. 
Meg BRK is  alulteljesit SPX-hez kepest, igaz, 350Mrd$ cash varakozik 4% tresuryben  jo vetelre.
.
4)TA kep 
SPX toppy. Egy honapja egeszen meredek emelkedes van, mintha minden rendben lenne.
A tozsdek egyelore teljesen ignoralnak minden negativumot, pedig van boven.
Azt gondolom, erre az evre nagyjabol itt van a top, 7200-300 savban.
Csak a legjobb szektorkban, csak a vezeto cegeket szabad tartani. 
DavidCamp 2026. 04. 26. 05:38
Előzmény: #138243  Borisz
Üld ki...megy ez még felfele.
GrizzlyG
GrizzlyG 2026. 04. 25. 23:32
Előzmény: #138265  Moka_Brikka
NBIS megvan még? :) 
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2026. 04. 25. 22:39
Előzmény: #138262  Boole
“ So CLAUDE has created its own stock portfolio, its number one holding is $NOW, you can’t make this shit up lol”
https://x.com/banana3stocks/status/2047332948345856331?s=46&t=xPozLWAVhDSw9YLqRGF_Ew
Boole 2026. 04. 25. 22:23
Előzmény: #138263  kajli_man
Hivatalosan OBV, 13F, 13D/G jelentések (10 napon belüliek). :)
kajli_man
kajli_man 2026. 04. 25. 22:05
Előzmény: #138262  Boole
Hol látod, hogy elkezdték az alapok felhalmozni?
Boole 2026. 04. 25. 21:54
Előzmény: #138259  pomperj
NOW - Az alapok elkezdték felhalmozni a NOW-t. Itt már úgy látszik, hogy megéri nekik. Nem tartom kizártnak, hogy most lesz még benne felpattanás, de a második alj után még lesz egy harmadik alj is valahová kb. 80-86 USD közé. 
https://www.tradingview.com/x/D1YnrgJX/
Az Anthropic (egy AI-modellfejlesztő) és a ServiceNow (egy nagyvállalati munkafolyamat-platform) kapcsolata nem egy zéró összegű játszma, ahol az egyik elszívja a levegőt a másiktól. Sokkal inkább egy szimbiotikus viszonyról van szó, ahol az Anthropic a „motort”, a ServiceNow pedig az „autót” adja. Íme a két cég tevékenységének és egymásra gyakorolt hatásának részletes elemzése: 
  1. Tevékenységi körök: Ki mit csinál?

• Anthropic (A „Gondolkodó”): Elsősorban alapmodelleket (LLM) fejleszt, mint például a Claude 3.5. Az ő termékük a nyers intelligencia, amely képes szöveget értelmezni, kódot írni és érvelni. Üzleti modelljük az API-hozzáférés értékesítésén és az előfizetéseken alapul.
  • ServiceNow (A „Végrehajtó”): Egy PaaS (Platform as a Service) szolgáltató, amely a vállalatok belső folyamatait (IT-menedzsment, HR, ügyfélszolgálat) digitalizálja. A ServiceNow-nak megvan az összes adat és a kontextus: ők tudják, ki a munkavállaló, mi az elromlott laptop sorozatszáma, és mi a cég szabályzata.
2. Miért NEM veszi el az Anthropic a NOW megrendeléseit? 
Az Anthropic önmagában nem egy vállalatirányítási rendszer. Ahhoz, hogy egy nagyvállalat (pl. egy bank) használni tudja az Anthropic modelljeit a napi munkában, szüksége van egy felületre, adatbiztonságra és integrációra.
  • Kontextus hiánya: Claude hiába okos, nem lát bele egy cég zárt adatbázisába, hacsak nincs egy olyan híd, mint a ServiceNow, amely biztonságosan átadja neki az adatokat.
  • Workflow-képesség: Egy chatbot megmondhatja, hogyan kell igényelni egy szabadságot, de a ServiceNow az, amelyik ténylegesen lekönyveli azt a HR-rendszerben, értesíti a főnököt és frissíti a naptárat. Az Anthropic „beszél”, a ServiceNow „cselekszik”.
3. Hogyan segíti az Anthropic a NOW bevételeit és profitját? 
 A ServiceNow stratégiájának központjában a Vancouver és Washington nevű frissítések óta a Generative AI (Now Assist) áll.

• Magasabb árazás (Upsell): A ServiceNow extra díjat kér a mesterséges intelligenciával turbózott modulokért. Amikor az Anthropic (vagy az Nvidia/Microsoft) jobb modelleket ad, a ServiceNow terméke értékesebbé válik, így magasabb előfizetési díjat (ACV - Annual Contract Value) tudnak elkérni.
  • Hatékonyság = Megtartó erő: Ha az ügyfélszolgálati jegyeket a Claude modelljei segítségével 50%-kal gyorsabban zárják le a ServiceNow platformján, az ügyfél nem fogja elhagyni a ServiceNow-t, sőt, több licencet vásárol.
  • Fejlesztési költségek csökkentése: A ServiceNow-nak nem kell saját alapmodellt fejlesztenie nulláról (ami dollármilliárdokba kerülne). Egyszerűen integrálják a piacon elérhető legjobbakat (Anthropic, OpenAI), és az értékteremtésre (a felhasználói élményre) koncentrálnak.
4. Kockázatok: Hol lehet mégis súrlódás? 
 Bár az együttműködés dominál, van egy terület, ahol kialakulhat verseny:

• AI Ügynökök (Agents): Ha az Anthropic olyan „autonóm ágenseket” fejleszt, amelyek közvetlenül képesek szoftvereket kezelni, akkor bizonyos egyszerűbb munkafolyamatoknál a cégek megkerülhetik a komplex platformokat.
  • Platform-függetlenség: A ServiceNow-nak vigyáznia kell, hogy ne váljon csupán egy „átjáróvá”. Ha az ügyfelek úgy érzik, hogy az összes értéket az AI modell adja, és nem a ServiceNow munkafolyamata, akkor a ServiceNow alkupozíciója gyengülhet.
  • Összegzés A jelenlegi piaci dinamika alapján az Anthropic inkább katalizátora, mintsem ellensége a ServiceNow-nak. A ServiceNow profitál abból, hogy a világ legokosabb modelljeit „becsomagolhatja” egy biztonságos, vállalati környezetbe. Az Anthropic elvégzi a nehéz matematikai és nyelvi számításokat, a ServiceNow pedig pénzzé teszi azt a vállalati ügyfeleknél. 
    Technikai megjegyzés: A ServiceNow „multimodalitásra” törekszik, ami azt jelenti, hogy nem kötelezi el magát egyetlen AI gyártó mellett sem (BYOM - Bring Your Own Model), így ha az Anthropic épp jobb, mint az OpenAI, a ServiceNow váltani tud, megőrizve a profitabilitását. Az Anthropic „autonóm ágensek” fejlesztése az egyik legfontosabb fejlesztési iránya. 2024 végén és 2025 folyamán az Anthropic több olyan technológiát is bemutatott, amelyek célja pontosan az, hogy a mesterséges intelligencia ne csak „beszéljen”, hanem közvetlenül kezelje a számítógépet és a szoftvereket. 
     Az alábbi adatok és fejlesztések támasztják alá ezt a törekvést: 

1. "Computer Use" – Claude, mint operátor 
    Az Anthropic kiadott egy Computer Use nevű béta funkciót a Claude 3.5 modellhez. Ez a képesség lehetővé teszi a modell számára, hogy:
    • Lássa a képernyőt: Képernyőképeket elemez és értelmez.
    • Mozgassa az egeret: Kattintson gombokra, görgessen és navigáljon a menükben.
    • Gépeljen: Kitöltsön űrlapokat, adatokat vigyen be táblázatokba vagy kódot írjon.
    • Szoftverek közötti váltás: Például adatokat másoljon ki egy PDF-ből, beillessze egy Excelbe, majd az eredményt elküldje e-mailben.
    Ez az ágens-technológia pont azt a réteget célozza meg, ahol korábban egy embernek kellett a ServiceNow (vagy SAP, Salesforce) felületén kattintgatnia. 
    2. Stratégiai partnerség a ServiceNow-val (A "Trójai faló" taktika) 
    Érdekesség, hogy bár az Anthropic technológiája elvileg megkerülhetővé tehetné a ServiceNow-t, a két cég szoros szövetségre lépett 2026 elején.

• Claude, mint alapértelmezett motor: A ServiceNow a Claude-ot tette meg a „Build Agent” nevű fejlesztői eszközének alapértelmezett modelljévé.
    • Védett környezet: A cégek nem szívesen engednek rá egy „szabadon kószáló” ágenst a kritikus adataikra. A ServiceNow itt jön a képbe: ők adják a keretrendszert (Guardrails), az Anthropic ágense pedig ezen belül dolgozik.
    3. Hogyan kerülhetik meg a cégek a komplex platformokat? 
    Vannak olyan „egyszerűbb” folyamatok, ahol valóban nincs szükség többé egy komplex ServiceNow konfigurációra:

Terület Régi módszer (ServiceNow/RPA) Új módszer (Anthropic ágens)
    Adatbevitel Egyéni integrációk és bonyolult API-k fejlesztése. Claude „látja” a képernyőt és manuálisan beírja az adatokat.
    Szoftver-tesztelés Manuális tesztelők vagy merev szkriptek (Selenium). Az ágens úgy kattintgat végig egy weboldalt, mint egy ember.
    Egyszerű IT support Jegykezelő rendszer és manuális adminisztráció. Az ágens belép az admin felületre és reseteli a jelszót.

Összegzés: Valós veszély ez a NOW-nak? 
    A válasz: Igen, de csak az alacsony hozzáadott értékű folyamatoknál.

• A "Long Tail" folyamatok elveszhetnek: Azokat az apró, egyedi céges folyamatokat, amikre nem érte meg drága ServiceNow fejlesztőt fogadni, mostantól egyszerűen egy Anthropic ágensre bízhatják. Ezt a bevételt a ServiceNow elveszítheti.
  • A komplexitás a NOW barátja: Egy 50 000 fős nagyvállalatnál a biztonság, a naplózás és a jogi megfelelőség (compliance) miatt nem fognak lemondani a ServiceNow-ról. Itt az Anthropic ágense nem helyettesíti a platformot, hanem a platform részeként működik majd (ezt hívják Agentic Workflow-nak).
  • A stratégiai irány tehát egyértelmű: Az Anthropic fejleszti az "autonóm kezeket", de egyelőre szívesen teszi ezeket a kezeket a ServiceNow (vagy más nagy szoftverek) kesztyűjébe, mert így jutnak be a leggyorsabban a vállalati szektorba.
    Boole 2026. 04. 25. 21:44
    Szerintem annak van nagyobb esélye, hogy az USD erősödni fog az EUR-hoz, de szerintem a HUF-hoz képest is. A következő 2-3 hét nagyon veszélyes lesz a piacokon, Pomperj erről jó érzékkel írt, hogy a cash-t most fel kell halmozni. Nem most kell hitelre részvényt venni. 

Topik gazda

pomperj
    pomperj
    3 5 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek