Topiknyitó: werkaz 2016. 04. 04. 08:16

Lithium Americas  

Mivel a WL neve megváltozott, hogy az újak is tudják majd miről szól a topic, legyen az új név a topic neve is. Ha egyetértetek
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2016. 12. 29. 10:31
Előzmény: #179  totoro
#180
Egyetértek. Az önvezető rendszer abban a formában ahogy elgondolták, kizárólag akkor működhet, ha a biztonságos önvezető járművek működtetéséhez szükséges passzív elemeket (utak, útburkolati jelek, műtárgyak, KRESZ stb.) világszinten egységesítik, hogy a buta fedélzeti számítógép a korlátozott lehetőségeihez mérten "értelmezni" tudja azokat.

Ha ez megvalósul, - mert ez természetesen megvalósítható -, az még mindig áthidalhatatlan távolságra lesz az informatikusok által használt "intelligencia" fogalmától.

:))
totoro
totoro 2016. 12. 29. 10:08
Előzmény: #173  Cipolla22
#179
Van olyan irány is, ami normál vizuális információkkal, azaz olcsó kamerákkal képzeli el az önvezető rendszert, messze nem kiforrott még ez a része, lehet a végén filléres cucc lesz. Egyébként senki nem mondta, hogy nem lesz önvezető rendszer. Lesz, de nem most, hanem sok év múlva, mert amit most annak mondanak az nem az (pl. a vészfékező rendszer sem az, bár itt van aki már arra is azt hiszi), a nagy gyártók kényszerpályán mozognak és lázasan fejlesztenek, de az eredményeik sokkal soványabbak, mint amit a piár előad. A vezetés kurva komplex dolog, vezess egyszer úgy forgalomban, hogy tudatosítod, mit miért teszel közben, rájössz, hogy mennyi minden dolgozik folyamatosan az agyadban, hány szempont stb. és a kombinációk végtelenek. Nem véletlenül pörög a mesterséges intelligencia fejlesztés is ezerrel, az önvezetéshez vastagon arra van szükség, de az még sehol sincs (ne gyertek a beszélő, intelligensen kommunikáló programokkal, mert a beszéd az megint egy szűk sáv a sokrétű észleléshez és döntések sorozatához, mérlegeléséhez képest.
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2016. 12. 28. 23:35
#178
az ún IoT is elég szépen fogja majd a lítium-kapacitásokat lekötni... a lítium gombelemek pölö tartósak és megbízhatóak, aprók és relatíve olcsók - ha a procik nem esznek amjd annyit, elég lesz egyetlen olyan eszköz (mint a tablet vagy a mobil), aminek van egy kijelzője (geek-ek számára: GUI-ja), és azon irányítani lehet a kütyüket, a többi kütyü meg elkütyüg... izé... elketyeg a gombelemről vagy ahhoz hasonlóról... (egy gombelem egy computer alaplapot kb. 10 évig képes árammal ellátni - pontosabban a gép óráját kell ellátni, amihez a BIOS igazodik. egy normál karóra is évekig bírja btw. gombelemről...)
(OK, a karóra jobb példa lett volna...)
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2016. 12. 28. 23:24
Előzmény: #175  Törölt felhasználó
#177
Német volt az informatikus, aki a tréfa-CPUm tervezte, így még das Überleben muss gestammen sein, Mister Hilter :)
Yngwie 2016. 12. 28. 23:19
Előzmény: #166  pomperj
#176
Köszi szépen!

Már várom. Inspirálóan hatnak az írásaid. Nekem is megy az olaj és az olajos cégek, de a közművel is próbálkozom. Autóban pedig vw és tesla. DB pedig 16,5 eurótól. Szép estét!
Törölt felhasználó 2016. 12. 28. 23:07
Előzmény: #174  upgrayeddAKS
#175
már majdnem elmosolyodtam, de aztán olvasom h. csak vicc volt.

)
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2016. 12. 28. 23:03
Előzmény: #172  Törölt felhasználó
#174
Azt a topikot azoknak hoztam létre, akik fröcsögni akarnak. Én miért is utálnám őket? Pár dolgot másképp látunk, mást meg nem annyira, sőt biztosan akadnak olyan témák is, amiket egyformán. Ez még semmire nem ok, sem pozitív, sem negatív irányban. A többi híresztelést meg pletykát meg nincs módom verifikálni, így nem nagyon foglalkoztat a dolog. Ezért aztán nem a személyükkel igyekszem foglalkozni, hanem azzal, amit írnak (lásd még 3. mondatom). Nem is nagyon látom be, miért foglalkozik annyi ember a mások mondanivalója helyett az illető személy(iség)ével - úgy általánosságban és a konkrét esetben is. Talán mert szeretnek az emberek szubjektívek lenni: szeretni, gyűlölni, stb. Én inkább olyan embereket szeretek szeretni ill. gyűlölni, akiket eléggé ismerek ehhez :)
Lehet, hogy egy A.I. vagyok, amit erre programoztak be :)
(Vicc volt...)
Cipolla22 2016. 12. 28. 22:53
Előzmény: #168  upgrayeddAKS
#173
Saját házunk tájáról úgy hallottam, az önvezető autóknál az egyik legnagyobb kihívás a HW-ral van ma, mert a lidar és egyéb komponensek méregdrágák. Példakét azt hozták fel, hogy egy S-Klasse árú HW kell hozzá, dupla áron viszont nehéz eladni egy kocsit, hogy vezesse önmagát. Ezen dolgozik jelenleg az összes autóipari beszállító, hogy olcsón eladhatóan fejlesszék ki a HW-t. SW cég rengeteg van, itt nyerőnek eddig a Google-t látom, a versenytársak előtt járnak, de gombamód szaporodnak a versenytársak. Most néztem meg Daimler oldalán az állásajánlatokat, úgy látom jó néhány betöltendő pozíció van e-autó és önvezető autó témában, ez továbbra is megerősít a lítium vételekben (e-auto miatt).
link

Amúgy a témakörben dolgozó kollegáim álláspontja szerint azt az állapotot, amikor a kisgyerek beül a kocsiba és azt mondja, hogy menjünk a mamához és odaviszi kb 15 év mire elérjük. De addig van 3-4 lépcső, amit szintén önvezetőként fognak eladni (lásd Tesla) És addig olyan jogi kérdéseket is meg kell oldani (ez tuti elhangzott már itt a fórumon), hogy ha a kocsi észreveszi, hogy meghibásodott a fékrendszer és döntenie kell, hogy 2 személy közül melyiket üsse el, akkor hogy hogy döntsön.
Törölt felhasználó 2016. 12. 28. 22:52
Előzmény: #171  upgrayeddAKS
#172
ezek szerint nem is utálod annyira pomperjt és kisvukot?

)))
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2016. 12. 28. 22:36
Előzmény: #146  pomperj
#171
Az elektromos autóknak és az önvezetésnek is a nagyvárosi környezetben van leginkább lehetősége kibontakozni. Ott érvényesül a legtöbb előnyük is (utóbbinak korlátozottabban). Nem véletlen tehát, hogy pl. a parkolás automatizálása már eléggé előrehaladott stádiumban van, hiszen ez az a funkció, amiért sokan fognak önvezető e-autót venni. Márpedig az urbanizáció előretörésével egyre nagyobb piaca lesz az ilyen verdáknak, s közben a technológia is fejlődik. Szóval ha a lithium marad a legjobb alternatíva (jelenleg az), akkor nem kell aggódnod a bef.story miatt - ezért nem is nagyon kell azon filózni, hogy mikor jön el a tökéletes önvezetés. Ezt úgyis azok tudják, akik fejlesztik, mert ők látják, mit nem oldottak még meg, stb. (Szóval PEACE :) btw. Detroit VÁROSA fejleszt valamit, vagy az ott levő cégek? Maga a város a csőd szélén táncol, persze ettől még bocsáthat ki kötvényt, stb. Ha cég, akkor melyik cégről van szó? A trendet amúgy jól látod szvsz. De a szubjektív meglátások még a tapasztalt befektetőket is tévútra tudják vinni... könnyebb úgy hibázni, ha minden ellenvéleményt támadásnak vélünk, stb. A sok fröcsögővel meg remélem, nem is foglalkozol. Hadd fröcsögjenek, demokrácia van... csináltam is nekik egy topikot, hátha veszik a lapot...)
Törölt felhasználó 2016. 12. 28. 22:28
Előzmény: #169  upgrayeddAKS
#170
Ebből is nyilvánvaló, hogy eltérő módon értelmezzük az intelligencia fogalmát. :)

Nincs ezzel gond, az intelligenciát ez is, meg amaz is teljesen hidegen hagyja.

))
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2016. 12. 28. 22:19
Előzmény: #160  Törölt felhasználó
#169
"Az intelligencia nem programozható. "

Aha... A GO-programot is lényegében genetikai algoritmussal fejlesztették ki. Szóval lehet írni olyan algoritmusokat, amik addig csiszolnak egy gépen, amíg az intelligenssé válik. Számítási kapacitás és jó sw kérdése az egész. Lehet, hogy nem lesz öntudata egy ilyen programnak (ami btw. inkább jó, mint rossz :) nem kell aggódni majd miatta), de összetett feladatokat fog intelligensen megoldani. Intelligencia =/= emberi gondolkodásmód. (Sőt, sajnos igen sok esetben kizárja az egyik a másikat...)
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2016. 12. 28. 22:09
Előzmény: #164  tberki
#168
Vedd már észre, hogy lelkes amatőrről van szó :)
(Ezt amúgy nem pejoratíven értettem... én is amatőr vagyok :) de egy tipikus fanboy-nak hiába magyarázod azt az iparágat, amiben dolgozol... ismered a Microsoftos anekdotát arról, hogy "ha a Ford olyan ütemben fejlődött volna, mint a Microsoft..." és aminek az a vége, hogy "OK, de ki akar naponta 5x karambolozni" :) - na ez a lényeg...)
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2016. 12. 28. 22:02
Előzmény: #149  pomperj
#167
A tipikus / átlagos emberi agy számára valóban könnyebben megy a vezetés elsajátítása pl. a sakknál. De a program számára ez pont fordítva van - mégpedig pont azért, amiket mások is írtak: a gépet relatíve könnyű beprogramozni egy fix ill. kötött szabályrendszeren belül. A vezetés inkább a GO-ra hasonlít, mint a sakkra. Nem kis falat, de előbb-utóbb frankón működő rendszerek lesznek. Hosszú távon kevesebb lesz a baleset, és ez a lényeg - a többi majd eldől évek múlva.
pomperj
pomperj 2016. 12. 28. 15:31
Előzmény: #152  Yngwie
#166
Szia,
igazad van.
CSak megvarnam a tax-periodus veget, es az uj ev elejet hogy lassuk mibe indulnak bele eloszor, mik a legkedvesebb temak a Fund-oknak? Aztan csinalok egy nagyobb update-at a blogban.

Addig pedig: nalam olaj, olajszerviz, aranybanyasz, lithium, metals, maritime a long.
Fordulat erlelodik Indiaban felfele, a penzugyminiszter tegnapi megnyugtato "megse emelunk adot" kijelentesei utan. Azsiaban marad Korea es Japan a long listan; de mindkettonel nagyon ovatosan. Devizaban marad az USD kedvenc.

Mit kerulok messzirol?
Egyelore Kina es kis-Kinak, Filippino, Malaj Torok, EU temakat.
Nem vennek bele semmibe ami housing, auto, broker, air-transport, real-estate, office building, hotel, utility temakhoz koze lehet (mert a tovabbi kamatemeles mindet kinyirhatja!).
Bank, insurance is rizikos, csak a legjobbat tartom.

Jo szelet.

tberki 2016. 12. 28. 12:42
Előzmény: #164  tberki
#165
Ugyanehhez egy nagyon aranyos reklam (szinten evekkel ezelottrol)

link

Egyebkent ennek semmi koze az autopilothoz meg ahhoz amirol vitaztok.
tberki 2016. 12. 28. 12:38
Előzmény: #162  kukker
#164
Ugyanez "collision prevention assist" neven evek ota rendelheto a mercedesnel, a nagyobbakban szeriatartozek.

Vedd mar eszre hogy butasagot beszelsz.
smallinv 2016. 12. 28. 12:06
Előzmény: #150  Törölt felhasználó
#163
:), igen, ezt írtam, csak rövidebben, minek ragozni, aki érti, érti, aki nem az beleköt úgy is mindenbe.
De, önvezető autó működképes, ha minden autó önvezető.
Igen, mesterséges intelligencia nincs, csak annak hívják a 'big data'-ban nagy hatékonysággal dolgozó processzort.
Több száz emberi generációs ugrás lenne, ha az emberi agyat nem infó tárolásra használnánk (erre ott van a gúgli, csak be kelle integrálni,nem mindenféle köztes megoldásokon gondolkodni, mint pl. a számítógép:), ), hanem hagynánk arra amire való.
Na, most jönnek figyelj ! :)
kukker 2016. 12. 28. 11:01
Előzmény: #146  pomperj
#162
Egy mai friss cikk, hogy mit is számol és "lát" azelőttünk törtntekből a gép.
Majd hanggal a youtube-t.

link

Már az ütközés előtt tudta a Tesla, hogy baj lesz
Egy holland autós fedélzeti kamerája rögzítette a balesetet, melyet az Autopilot már a megtörténte előtt jelzett. – írta: Szűcs Péter, 4 órája

Nyáron mutatta be a Tesla legfrissebb, 8.0-ás önvezető szoftverét Elon Musk, aki arról beszélt, hogy a rendszer életeket menthet a jövőben. A szavait sokan kétkedve fogadták azután, hogy a tavasszal megtörtént az első halálos baleset bekapcsolt automata mellett.

Az új verzió nem csak szoftveresen, hanem fizikailag is megújult, a kamerák mellett rádiófrekvenciás radarral egészítették ki a szenzorokat, ennek köszönhető az is, hogy az alábbi videón az Autopilot még az ütközés bekövetkezte előtt hangjelzéssel figyelmezteti sofőrjét a veszélyre.

A videó feltöltője a vétkes sofőr engedélyével tette fel a videómegosztóra a felvételt, amin a rendszer azelőtt fékez, hogy emberi beavatkozás történhetett volna. A Tesla volánja mögött ülő leírásából tudni, hogy személyi sérülés nem történt, mindenki szerencsésen megúszta a csattanást.

Videó:
link
Törölt felhasználó 2016. 12. 28. 10:57
Előzmény: #160  Törölt felhasználó
#161
utolsó mondat véletlenül bentmaradt bug-ként.

)))

Topik gazda

werkaz
4 3 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek