Sziasztok !
Megtudná valaki mondani, mely országok tőzsdein való kereskedéskor érdemes TBSZ számlát nyitni és melyikeken nincs értelme ? (pl. Magyar országon spórolhatok vele 15% adót, de mondjuk Nemet országban is ?)
Banktól kell kérni a halálnapja szerinti piaci értéket és azon az értéken öröklöd. Amikor hozzáférsz a hagyatéki után és eladod akkor a kettő különbözetére adózol ha emelkedett apiaci érték.
TBSZ örökléssel szerencsére nem volt saját tapasztalatom, de szüleimmel alaposan körbejértuk a témát. Beszerzési érték = amit a közjegyző a hagyatéki végzésre ráír! Hogy ez mi kell legyen, arról már ellentmontásos információk keringnek - a törvény betűje szerint, az én laikus értelmezésemben a névérték... igen, OTP részvénynél ez 100 Ft... Más kérdés a gyakorlat... egy átlag közjegyző, főleg vidéken, milyen hagyatékokat lát? Romos házikó, huszonéves kisautó, párnacihában, ótépé lekötetlen betétben, tudatosabb rétegnél eseteg PMÁP-ban gyűjtögetett néhány százezer Ft... egyedi részvény? Még a magasan képzett városi fiataloknak is csak egy kisebb részének van. :( És ha névérték: ez egy magyar jogi fogalom, külföldi papíroknak nincs is ilyenjük - a kötvényeket kivéve... úgyhogy mivel a gyakorlatban kb. lottóról van szó, egyedi rövid külföldi állampapírokat tartanak főként (elkerülendő, hogy a kockázatban hasonló pénzpiaci alapnál vagy rövid kötvény ETF-nél esetleg majd 0 Ft névértéket állapítson meg a helyi alkesz közjegyző).
Te egy nagyon szerencsés és gazdag ember lehetsz. Pár év alatt 4 szerező ingatlan, mindig napi max. közeli eladások, aqljakon való vásárlások szóval irigylésre méltó amiket leírsz magadról. Nem is értem miért írogatsz a fórumra, hiszen ilyen nyereségek mellett elég lenne csak a hasznot számolgatni..)
Ezzel én tökéletesen tisztába vagyok, hogy kell lennie váratlan esetekre külön téve készpénz!! Pár éve nekem is volt ilyen. Hiába volt 6 milla (váratlan, nem tervezett kiadásokra) gyakorlatilag a párnacihában, mégis fel kellett törnöm a tbsz-t. Adódott egyik napról a másikra egy brutálisan kedvező kertes ház vásárlási lehetőség, (szinte fél áron sem) amire gyakorlatilag napon belül kellett a foglaló , hogy más el ne vigye! Ez volt 3 éve, most bő 4 szeresét éri, úgy hogy szinte nem is lett rá költve semmi! Na szóval nem háztartási eszközre ,ami hirtelen elromlott vagy nem autó cserére kellett. Nyilván szartam le a tbsz-t, hisz igen jól jártam 😃
És igen, mivel a TBSZ jövedelme a számla záró-nyitó HUF érték különbözete, lehetnek olyan esetek, amikor TBSZ-en kívül adómentes lennél, itt viszont mégis fizetsz adót, pl.: - PMÁP-ot tartasz rajta - €-t fieztsz be, nem csinálsz vele semmit és €-t veszel ki, de közben gyengült a forint
"Tartós befektetésből származó jövedelem" = (TBSZ HUF ki) - (TBSZ HUF be). És ez adózik 15%, 10% vagy 0% kulccsal (plusz majd szocho) attól függően, hogy lejárt vagy idő előtt törted fel. Aki nem hiszi, de volt már lejárt TBSZ-e, nézze meg a februárban Ersetétől stb. kapott adóigazoláson. Ott lesz a lejárt TBSZ ki-be különbözete is jövedelmként, csak 0% kulcsnál nem kell beírni az SZJA-bevallásba.
"Számtalanszor van sajnos olyan élethelyzet, hogy azonnal szükség van
jelentősebb készpénzre, hiába nem úgy tervezte a befektető!!" Ezért kell megfelelően diverzifikált portfólió. Lakossági állampapír amihez azonnal hozzáférsz, TBSZ amin hosszútávú megtakarítás van, egészségpénztár ahonnan egészségügyi és egyéb élethelyzeti problémákra (pl munkanélküliség, táppénz, haláleset) tudsz pénzt felvenni. Én végig húztam az életem javát, 4 gyerek két lakásvásárlás, egy munkahely elvesztés, egy kiégés miatti egy év otthoni pihenő munka nélkül és nem kellett semmit feltörnöm, minden lement a tervezett keretekből. Most kezdődtek az esküvők erre szintén meg van a keret. Amíg dolgozik az ember addig nettó megtakarítónak kell lenni, ha nem vagy az akkor vagy a jövedelmeddel vagy az életmódoddal van probléma.
Gyanítom, hogy jóllakott óvodás külsejű Marcink nem véletlenül jött elő ezzel a témával. Elképzelem a következő szcenáriót: Jó napot kívánok, kivettem a pénzem az Államkincstárból, mer' aszonták nekem a bótba, hogy már nem érdemes tovább. Szeretném berakni itt maguknál lekötött betétbe, az uram is mindig olyanokba rakott pénzt. - Jaj Vilma néni, hát már nem szokás bankbetétbe rakni, meg nem is kamatozik az úgy. De tudok sokkal jobbat ajánlani. Nyisson nálunk értékpapír számlát! A befektetési alapjaink világraszólóak. A Prütyőke Kötvény Alapunk például tavaly 18 százalékos hozamot adott. Ennél jobbat nemigen talál. És ráadásul, ha TBSZ-be teszi, akkor még szociális hozzájárulást se kell fizetnie utána. Bármikor kiveheti az egészet, ha szüksége van rá. Ha meg esetleg az unokájának, a Jolinak tartogatja, hát öt év után még adót se kell már fizetni utána, egy forintot se. Hát tudom, szárnyal a fantáziám, de én akkor is úgy gondolom, hogy ilyenek bizony lehetnek, nem kis számban.
Ezen mit nem lehet érteni!? Számtalanszor van sajnos olyan élethelyzet, hogy azonnal szükség van jelentősebb készpénzre, hiába nem úgy tervezte a befektető!!
akkor abban tévedhettem, hogy az örökölt portfólió csak értékpapírszámlára kérhető saját TBSZ-re nem... így a halál időpontjától a hagyatéki függvényében - eltelt időben, ha nyereség keletkezett az adóköteles lesz az örökösnek...hát Istenem - ennyi baja legyen☺szvsz
Tudomásom szerint a TBSZ-n történő deviza parkoltatásnak nincs jövedelem adó vonzata, mivel a kereskedés során keletkezik a jövedelem. Pont ezért nem is válthatsz devizát értékpapírszámlán csak ha kereskedsz is vagyis vásárolsz valamit. Legalább is amelyik magyar brókernél voltam eddig egyik sem engedte. A nyilvántartást is a szerint kell vezetne eladás-vétel jövedelem a vétel és az eladás napja szerinte deviza árfolyamokkal, amíg pénzként parkol nem játszik.
Az OTP-s leírás szerint a TBSZ halál esetén történő megszűnésekor az örökös részére nem keletkezik adókötelezettség. "Az örökhagyóval kötött tartós befektetési szerződés alapján nem állapítható meg tartós befektetésből származó jövedelem az örökösnél, ha a lekötés az örökhagyó elhalálozásakor megszakad." Az értékpapírok gyűjtőszámlára kerülnek ahonnan az hagyatéki eljárás után az örökös normál értékpapír számlájára kerül. Házastárs és egyenes ági örökös esetén nincs örökösödési illeték. A halálnapja szerinti árfolyam az egyes értékpapírok szerzési értéke és amikor eladásra kerül az akkori árfolyam és a szerzési érték közti különbözet a jövedelem ami a normál értékpapír adózás szerint adózik.
Ha már vicces dolgokról beszélünk... Nekem évtizedek hosszán volt deviza számlám. Múlt évben a devizát betettem egy TBSZ-be. Tételezzük fel, hogy két év után elegem lesz belőle, és megszüntetem, de úgy, hogy nem is fektettem bele semmibe, vagy befektettem, de pont 0 eredményre jövök ki éppen ez alatt az idő alatt. Nem keletkezik semmiféle jövedelem. Ebben az esetben a forint romlását akkor is simán 15% SZJA-val megadóztatják nekem. SZJA-val, aminek a nevében is benne van, hogy 'J'övedelem. És még örülhetek, ha addigra Marcink ki nem hozza a rendelkezést, hogy még 13% fizetendő szocho is jöjjön hozzá. Pedig semmi nyereség nem keletkezett, ismét devizában veszem ki. Hát szerintem ez sem kicsit vicces.
a 'haldokló' ha még előtte felszámolja a TBSZ-t akkor szívatja meg magát ill. az örököseit mert akkor feltörte a TBSZ-t és adófizetés alá vonja... ha hagyja úgy ahogy van, akkor nincs feltörve és a haláleset sem számít feltörésnek... ekkor - mint írtam tudtommal - a NAV -gondolom az eddigi tövények szerint- 'vis maior' esetként lezárttá teszi azon nappal és az adómentességet nem veszi el... sőt az örökös a hagyatékin a részét átkérheti egy saját TBSZ-re és viheti tovább a portfóliót...
Szerintem a szerzési ár után kell adózni. Nem kell túlzásokba esni. Vicces lenne ha névértékről és még árfolyam nyereségről is adóznál. Szerintem simán csak árfolyam nyereség adód van, de nem mindegy milyen dátum szerint.
jelezni kell a banknak a tulajdonos halálát, ilyenkor egy speciális letéti számlára kerül az elhunyt vagyona, amelyen semmilyen megbízást nem lehet adni (a meglévő megbízások pedig megszűnnek),
a megfelelő okiratokkal bizonyítani kell az örökösödési jogot (közjegyzői végzés, bírósági ítélet),
az értékpapírok ezután az örökös számlájára kerülnek, ahol névértéken öröklődnek, itt az árfolyamnyereséget is le kell adózni.
Ez nagyon durván hangzik, mármint a névérték, mint bekerülési ár. Az OTP esetében ez csupán 100Ft egy részvény esetében, vagyis mostani árakon közel 20000Ft árfolyamnyereség után kéne 15% árfolyamnyereség adót fizetni az örökösnek. És akár még szocho is jöhet rá, ha az új szabályok erre is vonatkoznak majd.
Nem vagyok adószakértő, de a törvény szerint a TBSZ esetén az adókedvezményeket elveszted. A TBSZ számláról át kerül minden értékpapír egy külön számlára a halálozás dátumával, és a hagyatéki eljárás lezajlása után onnan kerül ki az adó és illeték megfizetése után.
Ez nem így van, hanem amikor a halálozásról a számla kezelő tudomást szerez akkor a számla zárolva lesz a további megbízások törlésre kerülnek és az értékpapírok külön számlára kerülnek. A hagyatéki eljárás lezárása szabadítja fel az értékpapírokat. Persze az adókat és illetékeket előtte meg kell fizetni.
X hónap múlva a hagyatéki végzéssel átveheted, ez tiszta sor. De. Pl a haláleset napján van rajta 1 db VOW3.DE részvény, aznapi eur árfolyam 400, részvény árfolyam 90 EUR. 36000 Ft. Hagyatéki végzés napján eur árfolyam 405 Ft, részvény átfolyam 98 EUR. 39690 Ft Mi az adófizetéded alapja, ha pár nappal később 409 Ft EUR árfolyamon 100 euroért eladod a részvényt, és felszámolod az egészet? 40900 Ft. 40900 Ft - 36000 Ft után? 40900 Ft - 39690 Ft után? 40900 Ft - eredeti beker ár után? Vagy ilyenkor nem kell fizetni semmilyen adót?
az elhunyt TBSZ tulajdonos és az örökös sem tehet róla, hogy nem élte meg a számla 5éves lejáratát, így a jelenlegi szabályok, - és tudomásom szerint - az elhalálozás napján érvényes árfolyamig adómentesen elszámolhatók az eredmények - mintha kifutott volna rendesen a TBSZ számla... a halálozás napjától a keletkezett nyereség az örököst terhelheti, hacsak nem futtatja tovább - a kj.végzése alapján - a saját TBSZ számlájára transzferálható eszközöket a lejáratig... (?) szvsz
Öröklésnél jelenleg is bukod a kedvezményt és a bank kimutatása alapján adózol mintha normál értékpapír számlán lenne, de csak a nyereség alapján. Ehhez adószakértővel kéne beszélni, mivel átdobják egy gyűjtő számlára elképzelhető, hogy a különböző számlák nyeresége és vesztesége ezáltal összevezetődik. Az is egy jó kérdés milyen dátummal adózol? Halál napja vagy amikor megszerzed a jogosultságot? Nagy árfolyam különbség lehet a kettő között.
TBSZ
Megtudná valaki mondani, mely országok tőzsdein való kereskedéskor érdemes TBSZ számlát nyitni és melyikeken nincs értelme ? (pl. Magyar országon spórolhatok vele 15% adót, de mondjuk Nemet országban is ?)