Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Téged a kiszolgált a rendszer mint adóst. Támogatott. Én a devizahitelek korszakában vettem fel HUF hitelt amikor senki már. Viszont az árfolyam fix maradt így nem vesztettem el apám házát és a vásárolt lakást mint oly sokan.
Eddig majdnem mindig hitelt vettünk fel a vasarlasainkhoz, kivéve a 18-ban vásárolt 4 lakásos villát, ott a készpénzes vétel nagyon erős érv volt és hát kihagyhatatlan vétel volt, nem is izgultam, mert nem hittem el , hogy sikerülhet. Meg 14-ben és 15-ben is egy picit a vételár fölé becsülte a bank a vásárolt lakások értékét, csakúgy, mint a mostani, még le nem zárult osp-s vételünknél.
Eddigi vásárlásaimnál mindíg volt egy öröm, de most egyre jobban elhatalmasodott az az az érzés, hogy rossz vásárt csinálok. Ha nincs ez a fórum akkor nem sok kellett volna, hogy ezzel az érzéssel éljem le a további életemet.
Amikor hitelt vettem fel anno a bank a piaci átlagár felére értékelte fel apám BP aggló házát és a 3 kerületi panelt is így vonta bele a fedezetbe. Féláron. Kelet-Mo. maga a pokol piaci szempontból már elnézést az ottaniaktól.
Hálás vagyok mindenkinek itt a fórumon, mert segített, hogy egy kivülálló szemével nézzek erre a házra. Az meg egyenesen mellbevágó, hogy egy bank milyen szigoru szemmel néz egy ilyen befektetésre.Kicsit szégyellem is magam, hogy így jártam, de sokat tanultam belőle.
Remek. Örülök. De a következő házvételre vigyél el magaddal egy érzelemmentes külsős embert. Ezt nem így kell csinálni. Tavaly adtam el asszony + egymással szóba nem álló örökösök házát bőven 100 milla felett. Higgadtan, statikussal akit kész házrajzokkal vártam. Nem érzelmi hullámvasút ez.
Ezt írtam én is, ha tele vagy bizonytalansággal, kérj időt, és inkább arcvesztéssel vagy 1-2M bukóval szállj ki. Neked és nektek kell tetszen, ez igaz, de itt azért nem kevés pénzről van szó. Írtam már én is Neked, vályogot, falun, Kelet-Magyarországon nem hiteleznek, szinte biztos vagyok benne, és nem véletlenül! Lehet ha kapnál is hitelt, meglepődnél , mennyire allapítanák meg a fedezeti értéket. Ezek mind okkal vannak, és bár kizárhatod ezeket KP-s vevőként, azért légy tisztában vele ...
Mond le azt a hazat, adj teret a fiataloknak🙂 Van ilyen. Megse veszed meg. Nem kell baleknek lenni. Valyoghazat venni kihívás, ha szereted, csinald, ha nem, engedd el, mert egy hazfelujitas draga, es magas az amortizacioja. Es az a haz megette a kenyere javat. Telekert pedig draga abban a lokacioban.
Sokszor az érzelmek elviszik az embert más irányba. Itt van/volt Hunball1-2 aki a wekerlei ikerház felet vette. Sokáig töprengett, a bérlője is tudta, hogy lefejhető, végül megvette az OSP előtt, most valószínű jól járt de járhatott volna jobban. Régen írt Ő is, nem tudni mi van vele. Ha még nincs benne semmi addig jó, utólag nehéz kiszállni, szurkolok.🤞
A nemesvakolat felpupposodását észrevette a terméskőalap és a vályog fal találkozásánál . A kivitelező azt mondja nekem, hogy ő is látja de nem tudja mitől van. Az eladó azt mondta, hogy ő ezt eddig nem is vette észre. Mondtam, hogy ez vizesedés. A kivitelező azt mondja erre. Viz nem lehet mert akkor már lenni kellene csíknak is a falon sókiválással. A napsütésben semmi csíkot nem láttunk. De a fotókat amikor az este elővettük és kinagyítottuk, akkor a fotán ott volt a csík.. Másrészt most látom, hogy pszihésen megfogott a ház, látták rajtam. És állandóan sürgettek telefonon, hogy itt vannak a fiatalok megint, már szakembert is hoztak. Meg fogják venni előlem a lakást ha nem lépek. Mindenesetre az ügy az ügyvédi előkészítés fázisában van. Nem volt foglalózva.Maximálisan megbízott bennem, hogy megveszem.Mindenkinek nagyon hálás vagyok itt a fórumon minden észrevételért.!
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link