Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Pistike12 2026. 07. 31. 10:15
Előzmény: #267555  Goldstein17
Programban vett reszt vagy veluk el? 😀
Teljes mertekben szolidaris szoktam en is lenni, amig  messzirol latom. 
Multkor voltam a X keruletben ugyintezesen a kozpontban, na bmeg a sok kristalyos foldonfetrengo maga ala csináló szepremenyu embert. Utesre keszen szlalomoztam közöttük. 
Igazi  chicago volt... 
De ha javasolhatom az integralast kezdjek az I, XII, II. kerületben. Kezdetben a lakossag 10-15% betelepitese lenne celszeru, majd 4 ev mulva nepszavazas a folytatasrol helyben. Ha leszavaznak, akkor egyszeri 20% vagyonadó😀 
--siemens-- 2026. 07. 31. 10:14
Előzmény: #267556  Vodafonelive
slash
slash 2026. 07. 31. 10:10
Előzmény: #267557  Pistike12
Milyen Hév? Le van zárva felújitás van! -:) ne kényszeríts arra hogy elmeséljem mi van ott..:-)
Pistike12 2026. 07. 31. 10:08
Előzmény: #267545  slash
Dohogynem megy. A parkolon eloiras egy baromsag. Ha a holgyiket zavarja h nincs kocsi, elmegy máshova. A lakasok 90%nak nincs parkoloja pesten. Nem lattam meg ujlipotban, terezvarosban, a panel negyedek alatt melygarazst😀
Egyébkent a programterv jo, de csepp a temgerben, es rogton a hevek duna alatti osszekottese utan megvalosul😀 
Mar 2006ban ilyen plakátokkal volt teleszorva Demszky kampanya😀 
Azota meg ugyanaz a hev van😀 
Vodafonelive
Vodafonelive 2026. 07. 31. 10:05
Előzmény: #267551  Freszelés
2 hónapja nálam kultúrsokk volt Melbourne ahol rendkívül diverz népcsoport volt. De öröm volt látni ahogy az iskolás gyerekek (barna-fekete-sárga-fehér bőrű) együtt ültek, nevettek, jól elvoltak és ugyan ezt láttam a belvárosban járókelő felnőtteknél is. Egy ország amiben csak bevándorlók vannak és nem nézik le azért, mert más vagy egész jónak tűnik. Persze az más kérdés, hogy mindenki hozza magával a kultúráját (már ha van neki) és otthon ugyan úgy meglehetnek a problémás és kevésbé problémás népek de ott nem hiszem, hogy "tesókám, bro" és társait látsz.
Goldstein17 2026. 07. 31. 10:03
Előzmény: #267551  Freszelés
A gyerekem matematikus lesz és polaroidkémiából fogja írni a diplomamunkáját, de nem azért jutott ide mert nem áll szóba az elesetekkel. Részt vesz egy programban,amiben pont ilyen gyerekeket mentoral, mindenféle programokat szerveznek nekik és a tanulásban is segít nekik. Heti egy napja erre megy el egész iskola időszakban. A szegény gyerekek azt szeretik a legjobban amikor elviszi őket vásárolni a boltba es vesznek valami édességes.
Vodafonelive
Vodafonelive 2026. 07. 31. 10:00
Előzmény: #267547  slash
Még pár napja kérdeztem de Te Horvátországban az euró bevezetés előtti vagy annak évében vetted a lakást? Valamint hitelre vetted? Ha kunában vetted hitelre jól jártál az eurósított hitelátváltásnál? Igazából az euróbevezetés miatt kérdezem mennyire "inflálódott el" ha nem készpénzre vetted. 
Vodafonelive
Vodafonelive 2026. 07. 31. 09:58
Előzmény: #267546  Freszelés
Egyszerűen mini összkomfortos lakásokat kellene építeni ahova 1-1 ember mehetne életkezdéshez illetve fiatalabbaknak. Nem fognak kislakásokat építeni de sokan annak is nagyon örülnének. Kevesebb is lenne az általad felsorolt probléma. De kérdem én, egy bécsi világvárosban miért működik a dolog és itthon miért állunk hozzá másképp (még ha igaz is amit leírsz)? Egy új generáció nő fel akik lehet értékelni fogják, az idősebb generáció pedig előbb-utóbb megy a levesbe.
És nem is beszéltünk a hajléktalanszállókról, nyugdíjas otthonokról szociális alapon.
Goldstein17 2026. 07. 31. 09:58
Előzmény: #267550  Peti84
Azt kellene megerteni, hogy X-nek nem attól lesz jó,  hogy Y-nak rossz. Tudom , hogy ez nehéz,  belevertek az ellenkezőjét a fejekbe, de amíg ez a gondolkodás meg nem változik Magyarorszag marad olyan szerencsétlen, amilyen eddig volt.
Freszelés 2026. 07. 31. 09:57
Előzmény: #267548  Goldstein17
ahogy írták mások: add ki nekik te, legyen a te szomszédod, legyen a gyereked padtársa, SŐT egész osztály mindenféle szedett vedett népség. mert hát a társadalomnak jó, szóval belefér az, hogy a gyereked max ipari tanuló lesz ahelyett hogy továbbtanulna, mert igy lakatos nintendó megtanult írni, a gyereked felhúzása nélkül pedig írástudatlan maradt volna. 
Peti84
Peti84 2026. 07. 31. 09:49
Én pluszt adtam, mert ezzel egyet értek, ja és nem vagyok náci, olykor több szuper cigányt is alkalmazunk (de amelyik barom azt mint a kuzyát basszak ki az építésvezetőim...) 
Goldstein17 2026. 07. 31. 09:48
Előzmény: #267547  slash
Június eleje óta Magyarországon vagyok es nagyon jól érzem itt magam.
Goldstein17 2026. 07. 31. 09:46
A társadalmi hasznossag oldaláról kell vizsgalni a kerdest es szét kell nézni azokban az orszagokban ahol jól működik ez a rendszer. Nincs más út. 
slash
slash 2026. 07. 31. 09:39
Előzmény: #267543  Goldstein17
Buborék? Most jövök az 50 fokos Nyugatiból. A zombilandból. Péntek van, megjöttek a gépek a sok paraszttal, húzok haza a medencémbe a kertembe. Brüsszelben elfogyott már az avokádó? 
Freszelés 2026. 07. 31. 09:39
Nemtörődöm, lecsúszott alsóbb rétegek kapnak épp most épült/rendberakott/frissen felújított lakhatást támogatással?Mindenki tudja mi lesz a vége: lelakják, hőbörögnek, stb. Állatok. Nyilván nem mind. De jellemzően.
Meg mire lesz jó ha beszabadul a (még több) borsodi tömeg pestre? Így is putri az egész... jöjjenek mindjárt 3 kontinenssel odébb lévő migránsok is.
Egyébként nem lenne gondom ezzel, de ha nem tartja rendben, nem fizeti a rezsit, költségeket, problémát okoz a környzete számára a létezése (dajdaj, bulihegyek, életmód, stb, tuggyuk jól), akkor bsszák ki rövid határidőn belül a pereputtyal. De jellemezően nem ez szokott történni. Hanem "jááj cegínyek vunk nincs pénz ezért szettük fel a parkettát égettük el az ajtókat, adtuk el a radiátort, Maónika meg idegben volt ezért tépte le a konyhaszekrényt és hát itt van a kisgyerek is (mind a tizenhét) hát nem lehet űket zuccára tenni, cukrosak is és jáááj de betegek". Szóval mivel tudom, hogy kva nehéz kbszni bárkit bárhonnan és a jogaikkal meg igencsak tisztában vannak ezek, ráadásul jogvédők hada sorakozik fel hogy védje őket... inkább azt mondom hogy ne legyen. Mert elpocsékolják csak a befizetett adómat. Mert nem fog jól elsülni ez is. Néha talál persze, de jellemzően totál pénzkidobás. Aki meg a maga erejéből boldogul, az meg újíthatja fel a saját lakáskáját milliókért, miközben más (azok) egy része ingyen beleül a készbe és pusztítja ahogy tudja. Na ettől nyílik ki a bicska és nem fogok tapsikolni hozzá.
Ráhatásom úgysincs a dolgokra, de véleményem azért remélem lehet :). Jó mínuszolást.
slash
slash 2026. 07. 31. 09:37
Előzmény: #267537  z0li23
"vagyis átlagosan fél parkoló jut egy lakásra" 
Zolikám, ez Pesten nem fog menni!  A kishölgynek az iX3 meg a 28 éves apukának a baszom SUV illetve a hétvégi hátsókerekest csapatóst mégis hova rakják?  fél helyre? de kár! Pedig tetszett ! 
Goldstein17 2026. 07. 31. 09:37
Előzmény: #267543  Goldstein17
...nem latsz ki...
Goldstein17 2026. 07. 31. 09:36
Előzmény: #267542  slash
Nincsenek, mert nem látszik a buborekodbol. Nagyon alacsonyan van nalad a horizont.
slash
slash 2026. 07. 31. 09:35
Előzmény: #267538  Goldstein17
Akkor költözz a felemelt borsodiak mellé.. vagy add ki nekik a Pannónia utcát. szavam sincsenek már ilyenekre
Goldstein17 2026. 07. 31. 09:34
Előzmény: #267539  N0MAD
Persze, az állam pedig ezt is tamogathatná. A vendegmunkas kérdés is kulturáltan megoldodhatna a Lázár által nem túl szépen megszólított rétegek bevonasaval. Szigorúan nem a borszinre gondolok 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek