Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
melosX csütörtök, 17:12
Előzmény: #266814  greenman76
" De ha nem olcsóbb a panel "kismásfeles" Pesten mint egy ugyanakkora OSP -s új 100 méterre tőle, melyiket vennéd..?? "
mutass mar legyszi egy par hirdetest Bp-n ahol ugyabban a lokacioban egalban van a kesz koltozheto uj lakas es a 60 eves panyelka 
melosX csütörtök, 17:09
Előzmény: #266812  Bolton01
" Hát, akinek van ingatlana (ez Magyarországon elég sok ember), annak biztosan nem érdeke a csökkenés ,"
atlag magyar eleteben 2.5 szor koltozik     nem nagyon erdekli az ara ha 20 eve ott lakik     ellenben az utodainak milyen aront tud besegiteni a vasarlasba    na az mar igen    magas araknal nehezebben
Bolton01 csütörtök, 17:08
Előzmény: #266813  DaGi

Konkrét számokra lefordítva, azonos érték, állapot és lokáció esetén mekkora árkülönbséget tartanál normálisnak a garzon/kismásfél/2 szoba/2,5 szoba/családi ház vonalon? Hány millió különbözet lenne lepcsőnként amit jónak tartanál?
Én konkrétan sok esetben pont a kisebb és régebbi ingatlanokat látom túlárazottnak, és még ezt a tulárazottságot is növelnéd?
melosX csütörtök, 17:06
Előzmény: #266810  greenman76
"Ha lakótelepi boom -ot nem is látok, de elég nagyszámú új lakás építésitését tervezik, ami ha tényleg 1.5 M/nm -ben lesz maximalizálva, megfoghatja a piac egy szegmensét "
hol olvastal ilyet hogy maximalizalva lesz? anyiert adjak amennyiert tudjak      az olcsobb hitel lesz 1.5 be maxizva
AnlegerFerenc
AnlegerFerenc csütörtök, 16:52
Előzmény: #266815  AnlegerFerenc
Annyi előnye van a jelenlegi árszinteknek, hogy a tengerpartra is költözhetünk, ha megunjuk a hazai levegőt (én szeretek itt élni, de a lehetőség adott).
AnlegerFerenc
AnlegerFerenc csütörtök, 16:41
Többmilliárdos ingatlanvagyon alatt nem hiszem, hogy a jelenlegi árszintek örömre adnak okot. Ahol az 1 főre jutó ingatlanvagyon nem éri el a 300 milliót, ott nem tudom, minek örülnek...? A gazdagságtól még az is qrva messze van.
greenman76
greenman76 csütörtök, 15:53
Előzmény: #266811  Bolton01
Ok, ezek nekem sem kellenének, legfőképpen az "óriási" munkalehetőség és a társadalmi összetétel miatt.
De nézzünk köztes példát:
https://ingatlan.com/35427743
https://ingatlan.com/35352115 ;
https://ingatlan.com/35333979
Ezeken azért már elgondolkodnék...
De ha nem olcsóbb a panel "kismásfeles" Pesten mint egy ugyanakkora OSP -s új 100 méterre tőle, melyiket vennéd..??
DaGi csütörtök, 15:35
Előzmény: #266812  Bolton01
De, akinek van ingatlana es valaha jobba/nagyobba akar koltozni, annak erdeke az arcsokkenes, mert akkor a kulonbozet is kissebb a meglevo es a kinezett ingatlan kozott. Persze ha kissebbe/rosszabba akar koltozni, akkor meg az arnovekedes az erdeke, felteve hogy akar valamit kezdeni a kulonbozettel.
Bolton01 csütörtök, 15:24
Előzmény: #266809  DaGi
Hát, akinek van ingatlana (ez Magyarországon elég sok ember), annak biztosan nem érdeke a csökkenés , akárcsak az államnak, bankoknak, + akiket Te is felsoroltál
Bolton01 csütörtök, 15:20
Előzmény: #266810  greenman76

Nézd, sokáig én is másképp láttam, szerintem se logikus rengeteg tényező. Egyértelmű, hogy egy új és egy használt ingatlan esetén a használt jóval olcsóbb kéne legyen, ha logikus lennék, azt mondom hogy minimum a teljes felújítás költségével + minimum 10-15% al olcsóbban érne meg csak megvenni. És mégse ennyi a különbség.
De mutatók mást, nézz rá például ezekre a lakásokra:
https://ingatlan.com/35374259
https://ingatlan.com/33821037
https://ingatlan.com/35385937
https://ingatlan.com/35469680
https://ingatlan.com/35298721
Panelek 10 Millióért, most! Vidéki kisebb nagyobb városkákban.
Mi indokolja azt, hogy megveszed 10M-ért azt ami Bp-n alsó hangon inkább 50M?!
5x annyit keres egy átlag tanár, orvos, bolti dolgozó, szakember Budapesten? Aligha hinném ...
Ha nagyvonalú vagyok, és feltételezek egy 2-2,5x szorzót a bérekben, a többire úgyse tudsz logikus magyarázatot adni ...
Logikusan nagyobb a valószínűsége, hogyha veszel 5 db 10M panelt, az árban nagyobbat nőhet , mint ha vennél helyette 1 db-ot Bp-n. Az én logikám szerint... Mert egy 10 milliós lakás ára lefelé mennyit mehet még ... Ha felmegy 15M-re is olcsó marad, de a Bp-i még innen 50%-ot??
És mégse mernék venni 10M-es lakást, pedig jóval kisebb a bukás elméletig meg a valóságban is
greenman76
greenman76 csütörtök, 14:50
Előzmény: #266808  Bolton01
Az én ingatlanpiaci melléfogásom a panelok megítélése volt, nem láttam benne fantáziát sajnos akkor. A 35 nm -es "kismásfelesek" ára mostanság Budapest szerte 45 - 65 között szóródnak lokációtól függően. Ha pl. Újpestet nézzük, ami egy alsó-közép kategória 50 -55 millió a jellemző. Oké jó elosztású, elég kis élhető lakások a maguk szintjén.   
Gomba mód fognak kinőni az új olcsósított "lakótelepek" kb ezen, vagy alacsonyabb árakon a környezetükben. Minőségük ugyan kérdéses, de fényévekkel korszerűbbek lesznek. Mégis ki fogja a régieket megvenni, ha az áruk legalább egy "tízest" nem fog csökkenni...?? 
Ha lakótelepi boom -ot nem is látok, de elég nagyszámú új lakás építésitését tervezik, ami ha tényleg 1.5 M/nm -ben lesz maximalizálva, megfoghatja a piac egy szegmensét. Az építőanyagok és az élőmunka ára nyilván nem fog csökkenni frekventáltabb helyeken az újak (ahol nem lesz maximalizálva a nm ár) szinte biztosan növekedni fognak. 
De a régi, korszerűtlen lakások ára reálértékben szerintem 1-2 évig csökkenni fog, hogy kialakulhasson egy "egészséges" különbség.
DaGi csütörtök, 14:48
Előzmény: #266808  Bolton01
"Itt sok minden egymásra épül, szinte senkinek nem érdeke egy tartós és elhúzódó ingatlanár csökkenés ..."
Gyakorlatilag mindenkinek erdeke leszamitva az ingatlanbefektetoket es az epitoiparban erdekelt embereket.
Bolton01 csütörtök, 14:10
Előzmény: #266805  greenman76

A gazdaság nagyon sok országban gyengélkedik, mindenhol rekordösszegű adósságok pörögnek. Pénzből egyre több van.
A másik oldalról a szakemberek és alapanyagok ára nem hiszem hogy érdemben csökkenni tudna. Megvalósithatónak érzel például egy 70es 80as évekbeli lakótelep -épitesi boom-ot manapság? Szerintem nem lenne meg rá a kapacitás, az ember. 
Ezért nem számítok érdemi visszacsúszásra értelmes lokáció és ingatlan esetén.
Másik oldalról meg (extrém példa!) képzeld el, az árak visszamennének a kb 20 évvel ezelőtti szintre. Legyen egy lakótelepi lakás újra 10 millió (hogy legyen kerek szám), és hozunk egy szabályt, akinek van már lakása, nem vehet mégegyet.
Nos, ha 10 millió lenne a lakás, nem éreznéd eltúlzottnak felújítás esetén a 3-5 milliós fürdőszobát, vagy 1 milliós festési díjat, stb ...
Itt sok minden egymásra épül, szinte senkinek nem érdeke egy tartós és elhúzódó ingatlanár csökkenés ...
Bolton01 csütörtök, 13:53
Előzmény: #266800  Atti

Korábban is jelen volt a migráció, csak ennek főleg az előnyét élvezték a nyugati országok.
Már 20-30 éve is tele voltak főleg kelet-európai meg török vendégmunkásokkal a hozzánk közelébbi nyugati országok, míg a francia/angol/spanyol részen már akkor is sok volt az afrikai.
Véleményem szerint ez a "vadnyugati" migránskodás, hogy jön/megy/semmi nem vonatkozik rá, idővel véget ér, véget vetnek neki. Már erősen kezdi átütni az ingerküszöböt, megoldása politikai akarat kérdése java részt szerintem.
A gond az, hogy demográfiailag baj van EU-s szinten, és nem hiszem hogy ezt mi Magyarországon megúsznánk (mert nálunk is legalább akkora a baj). Más részről meg Magyarországon is van úgy tippre egy kb 1-2 milliós leszakadt réteg, amivel régóta nem tudnak mit kezdeni, nálunk is komplett régiók reménytelenek sajnos. 
Egyszerű kuli munkát lassan senki nem szeretne végezni, max kényszerből , átmeneti jelleggel. És ezen munkák egy nagy része messze nem automatizálható, szóval ugyanúgy meg kell majd csinálni a jövőben is. Külső munkaerő utánpótlást leszámítva, nem tudom mi lehet a megoldás ...
Magyarország és Európa nagy része is nagyon jó hely amúgy, én EU-n belül bizonyos helyekre befektetni mernék. Nekem az arab világ, ázsia, dél-amerikai régió, egyéb egzotikumok az abszolút NEM.
ubi csütörtök, 13:49
Előzmény: #266796  FR73
Nem, ez nem tétel, hanem csak költség... Ennyi. 
greenman76
greenman76 csütörtök, 11:17
Előzmény: #266804  berlini
Egyáltalán nem azt várom, inkább arra számítok és pont arra a 4-5% os reál csökkenésre amit írtál. Még mindig jelentős ingatlankitettségem van, örülni fogok, ha neked lesz igazad. Szerintem szarabb a gazdaságunk helyzete, mint pillanatnyilag érződik, az iráni konfliktus sem akar lezárulni, megszorítások várhatók, még ha nem is így fogják hívni azokat. Az emberek nem akarják és nem is tudják megfizetni ezeket a magas árakat, a változáshoz bérnövekedés szükséges, ami meg is fog történni ha az EU -s pénzek segítségével kicsit felpörög a gazdaság, de ez nem megy egyik napról a másikra. Lehet emelni az árakat, de akkor megmerevedik a piac, most ezen az árakon is alig van érdeklődő, azokon pedig még ennyi sem lesz...
berlini
berlini csütörtök, 10:55
Előzmény: #266799  greenman76
tehát azt várod, hogy legalább 2 évig stagnálnak az ingatlanárak Budapesten?
Azaz reálértékben 4-5%-kal csökkennek 2026 júliusától?
Az én tippem:
reálértékben évi 2-4%-os növekedés 2026 júliusától, azaz 2 év alatt 4-7%-os áremelkedés.
Előfeltétel:
minden rosszul sikerül.
MP-ről kiderül hogy sorozatgyilkos, Orbánról kiderül, hogy lehetne neki egyedül ezer milliárdja, de eladakozta majdnem mindenét, kiderül, hogy Ursula sms-ben elsikkasztotta a nekünk járó EUs pénzeket....
Közben Trump bejelenti hogy Kaliforniát ki kell közösiteni az USA-ból, hogy utána el lehessen foglalni és NEW York-ra vámokat kell kivetni, amig a jelenlegi demokrata a főnök ott.
Ennél jobb verzióban évi több százalékkal nagyobb lakásár emelkedést várok
Atti szerda, 23:22
Előzmény: #266802  greenman76
Szerintem az ország rosszabb gazdasági helyzetben van, mint amit most látunk.
Nem hiszem, hogy 4% alá megyünk.
Infláció nőni fog, Ft gyengülni.
Szerintem.
greenman76
greenman76 szerda, 21:23
Előzmény: #266801  Atti
Elég gyorsan elkezdték vágni a kamatokat, nekem nem úgy tűnik, hogy megállnának 4 % nál, de ne legyen igazam.
Atti szerda, 20:57
Előzmény: #266799  greenman76
Az ingatlanokra én is ezt várom.
Abban nem vagyok biztos, hogy 3-4%-os állam papír nyekk lenne.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek