Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Atti szombat, 15:02
Előzmény: #265316  Gang
Tök mind1, hogy kinek a számlájáról fizeti a felújítást, hiszen a házassággal közös kassza van.
Sőt már lehet előtte is az volt.
Ha házasság előtt övé volt a régi kecó, de vagyon közösségben voltak és a 10 v. 15 év alatt felújítottak, az már közös lesz.
Nekem 1-szer, így magyarázta ügyvéd.
Pistike12 szombat, 14:39
Előzmény: #265312  Josie
Ez nem bub9rek. Ez strukturalis tulkinalatm 10-20%os alku vanba hirdetesi arakbsn. Ha megerkezim a hasznaltakra a 3%os hitel kivezetese, akkor pedig nominal csokkenes.
A piacon azvarcsokkenesre jelenleg CSAK felfele mutato kockazat van. Emelkedesre CSAK ha nagy infla lesz lehet szamitani. 
Ennek vege. Pest megye kioffolt mint 2008 utan. A vidéki 100mosoknak off. GYMS oldalaz alkukkal, Budapest oldalaz alkukkal. 
3% os hitel offnal kioffol a piac. 
Gang szombat, 14:34
Előzmény: #265285  Freeshark
Egy ekkora súlyú épületnél (több ezer tonna) a 40 tonnás kamionocska keltette vibráció szinte semmi, pláne, hogy ez akkora már egy kiforrott építési technológia volt, nem valami kísérleti. Tehát alapjaiban nem rengetheti meg, ha nem megy neki:-)
Azt nem mondom, hogy a sarkokban nem keletkezhetnek hajszálrepedések, de azok is inkább felületiek a vakolaton.
A nehezebb 10 emeletesnek nagyobb alap jár, tehát itt sincs összefüggés. Inkább a zaj, szmog és a lerakódó kosz lehet kényelmetlen probléma.
Budapesten vannak a forgalomnak sokkal jobban kitett épületek és még mindig állnak.
Egyébként én úgy látom hogy ez a "Szeles 2-4" csúsztatott zsalus. Értékesebb és statikailag rendkívül masszív. 
Freszelés szombat, 14:27
Előzmény: #265315  mzrb39
A magyar ingatlanpiac négy év stagnálás után az új Magyar-kormány hatalomra kerülésével fordulóponthoz érkezett...
4 eve stagnal? masik cikkben meg eves alalon 2x% emelkedesek igy ugy. Mindenki talal az izlesenek megfelelo cikkeket.
Gang szombat, 14:03
Előzmény: #265314  HZsooolt
Gondolom a feleséged sem szeretnéd megsérteni, de kisemmizni sem hagynád magad válás esetén. Talán a közjegyzőnél kötött adásvételi szerződés lehet a megoldásod.
A közjegyző a szerződésbe beleveszi (a felek egybehangzó nyilatkozata alapján), hogy a vételár nagy része az egyik fél különvagyona (pénz eredete). Ezt mindketten aláírjátok majd a közjegyző előtt mert a feleségednek is lesz része benne (a tulajdoni lapon is a tényleges arányokat kell feltüntetni (pl. 90/10).
A különvagyoni lakás ára banki utalással érkezzen az eladótól, és onnan utald tovább az új lakásra. Őrizd meg az összes régi bankszámlakivonatot és az előző lakás eladási szerződését. Lehetőleg a felújítási munkálatokat mindig a te folyószámládról fizesd és a számlákon a te neved szerepeljen.
Nem ér fel egy vagyonjogi szerződéssel, de erős jogalap válópernél.
HZsooolt
HZsooolt szombat, 13:19
Előzmény: #265313  kockaveto1
15 éve vagyunk együtt es 10 éve hazasok.... 
kockaveto1 szombat, 13:11
Előzmény: #265309  HZsooolt
apám, másfélszer annyinak érzed. el kellene gondolkodni ilyenkor...valamit változtatni kell. 
Josie szombat, 12:43
“A kínálati ár fentebb tolódott, a kereslet viszont nem követte ugyanilyen tempóban a budapesti ingatlanpiacon, írja a zenga.hu felmérése. A kereslet-kínálat között tovább erősödik a feszültség Budapesten: az ingatlanok 40 százaléka százmilliós sávban mozog, a vásárlóknak viszont csak negyede keres ebben az árkategóriában ingatlant.”
https://telex.hu/gazdasag/2026/05/02/ingatlanar-felmeres-budapest-100-millio
Mi ez ha nem egy ingatlan piaci buborék?
Az eladók/befektetők mire várnak? Külföldi tőkére? Bízok benne a vevők kitartanak és nem veszik meg ilyen drágán ezeket az ingatlanokat. 
Ez a piac baromira el van rugaszkodva a valóságtól, nagyon kiváncsi vagyok mi lesz itt ha nem lesz több támogatott hitel és mellé jön egy energiaválság miatti recessziós időszak. Szerintem aki cashben vagy rövid kötvényekben ül az néhány éven belül jól járhat. 
Mondjuk tartok tőle a Tisza is folytatja a pénznyomtatást, túl populisták ahhoz, hogy engedjék az ingatlanpiacok kipukkadni. 
N0MAD szombat, 12:12
Előzmény: #265305  HZsooolt
ezt írtam, mindegy mit írtok a lakás tulajdonosi megoszlásra. Kollega is 20% írt bele, ügyvédnél, de pont semmit nem számít válásnál. (mondjuk ezt ügyvéd is mondhatta volna hogy arra pont nem jó ahelyett hogy csak belefogalmazza)
De ja, beszélj értővel. Én azt gondolom az mindegy a mostani ingatlant tartod meg, vagy az árát beleforgatod másikba, az a tied. A többlet feleződik. 
Már ha bizonyíthatóan házasság előttről származik. Közben már mindegy milyen jövedelem, az közös, hiszen vagyonközösséget kötöttél a házassággal, másra nagyon nem is jó.
Freszelés szombat, 11:40
Előzmény: #265306  Atti
2 év 3 fordulo...  egy "jo" valasnal van valoper, gyerekelhelyezes, gyerektartas, fellebbezesek, egyik-masik megjarja a legfelsobirosagot is, aztan par ev elteltevel ujabb gyerektartas, h hozzaigazitsak a dolgokat, stb.. tanukent johetnek egyikbe masikba a gyerekek, pszichologus szakvelemenyek, stb...  ebbol a vagyonmegosztast lehet kicsit egyszerusiteni. talan.
11 voltam amikor kezdodott a "story", 23 vagy 24 eves voltam amikor az utolso per is lement. :-D.
HZsooolt
HZsooolt szombat, 11:37
Előzmény: #265308  HZsooolt
bocsi 10 éve.. ;)
HZsooolt
HZsooolt szombat, 11:37
Előzmény: #265307  Goldstein17
már házasok vagyunk 15 éve...
Goldstein17 szombat, 11:35
Olvasva ezeket, csak egy kérdés fogalmazódott meg bennem: ilyen körülmények között miért hazasodtok? 
Atti szombat, 11:25
Előzmény: #265305  HZsooolt
Beszélj egy ügyvéddel, mert sok pénzről van szó és alapvető dolgokkal sem vagy tisztában.
A fórumon bárki írhat bármit, ez neked kevés lesz, még ha vannak jó gondolatok is.
Az apám házassági szerződés mellet 2 év alatt 3 fordulóban vált el, pedig sokkal kevesebb vagyon volt a tét, mint nálad.
Nem volt szép, együtt csináltuk végig.
Anyagilag, jogilag és mentálisan is helyt kellett állnom.
Még 1-szer: mindezt úgy, hogy volt házasságkötéskor (jónevű) ügyvédnél készült 50:50% os, hivatalos dokument.
HZsooolt
HZsooolt szombat, 10:31
Előzmény: #265304  N0MAD
és ha az újonnan vett drágább lakást az "én" pénznemből veszem ugyanúgy, ha meg tudom beszélni az asszonnyal hogy beleírjuk hogy 100%-ban az enyém az új lakás, akkor olyat lehet? Vagy az nem ér semmit egy válás esetén...
N0MAD szombat, 10:16
Előzmény: #265303  HZsooolt
mindegy örökség e ha te vitted a házasságba.
Szerintem úgy megy. aszámítás hogy az eladott ingatlanból lett fedezve az új X%a akkor a váláskor az akkori érték X%a a tied, a többi közös ami felezendő.
HZsooolt
HZsooolt szombat, 10:05
Előzmény: #265300  N0MAD
de milyen értéken? Jelenértéken? azt ki határozza meg?
HZsooolt
HZsooolt szombat, 10:04
nem örököltem semmit... egyelőre..
FR73 szombat, 10:02
Előzmény: #265299  N0MAD
Nézd vissza a tényállast, örökölt különvagyon eladás ellenértékét visz be ingatlanvásarlasba.
A különvagyon annak eladása után is megmarad.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek