Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Spiller 2025. 11. 14. 20:15
Előzmény: #261097  Moka_Brikka
:) esetemben sincs olyan izmus ami rám tukmálható lenne. Max a hedonizmus az észszerű, mértéktartó élvezet fogalmával  az élet a természet élvezete szeretete és csodálata. Humanizmus? egy pontig szeretem az embereket.  Petőfis szabadság szerelem mindenki egyenlő, mindenkinek joga van hülyének lenni és mellette szeretem a hazám és konzervatív az értékrendem miközben nem vagyok vallásos. Ismerem a természet végtelen rendjét annak végtelen összetettségét (természet rendje vs teremtés)   
slash 2025. 11. 14. 20:12
Előzmény: #261117  Placi82
Laci: hogy bizonyítasz be 20cm birtoksértést? Ki kell jönni a földmérőnek lézerrel minden cajggal egy bizottságnak és elkezd kiborulni a bili mert lehet kiderül hogy az egész utca el van mérve 50 centivel.. láttam már ilyet. Ki fizeti mindezt? Anyámék telkén is el van mérve a telek mindenki szarik rá. Nem kell befeszülni mindenre.  Tegnap beszélgettem a szomszéddal. Szomorúan közli hogy melléképületet akart építeni bement az önkoriba és nem kapta meg a zengedélyt!  Kérdem: Mi a fasznak mentél be?   Mert szerinte drónok meg műhód meg ilyenek!  Nincsenek ilyenek !   Ha hallgattam volna a sok rinyagépre az elmúlt 15 évben még mindig a panelben ülnék. 
Törölt felhasználó 2025. 11. 14. 20:03
Előzmény: #261117  Placi82

rossz duma
a helyes:
nem tudhatod, csak járt a szád, mert nem vagy te botanikus
Placi82 2025. 11. 14. 19:59
Előzmény: #261113  FR73
0.2 m szigetelesről volt szó, nem?
Erre mondják a bíróság eldönti,meg a 10cm hőszigetelést is utólag......Telekhatar ,birtokvédelem,az nem egy ilyen laza dolog...de hajrá 
berlini
berlini 2025. 11. 14. 19:56
Előzmény: #261111  bralda
Nekem tettszik.
És nem látok hiányzó funkciókat , vagy túlkomplikáltságot.
Törölt felhasználó 2025. 11. 14. 19:52
Előzmény: #261114  Törölt felhasználó
cerus = cédrus
Törölt felhasználó 2025. 11. 14. 19:50
Előzmény: #261112  Placi82

csak magabiztosan, határozottan, bő nyállal
ahogy tetted a vörösfenyő - libanoni cérus -velence háromszögben is
.
aztán amikor kisült néhány öra határozott hőbörgésed végén hogy a larix decidua egészen más mint a cerus libani, azt mondtad hogy te azt hitted hogy a libanoni cédrus magyarul vörösfenyő,
de semmiről nem tehetsz, mert nem vagy te botanikus
FR73 2025. 11. 14. 19:44
Előzmény: #261110  Placi82
AI a barátod.
OTÉK 35. paragrafus (8).
10 cm-ig köteles vagy tűrni, felette megyegyezés kérdése.
Festést köteles vagy tűrni.
A munkavégzéshez feltétlen szükséges méertékben mehet be a telkedre, és ha kárt okoz közben, azt meg kell térítenie.
De próbálkozz csak nem megengedni, ha úgy gondolod, hogy te jobban tudod. Csak másoknak ne tanácsold.
Placi82 2025. 11. 14. 19:40
Előzmény: #261110  Placi82
PTK ban, a tűrèsre vonatkozó jog , sok mindenre vonatkozik.pelfaul ha nincs bejárata akkor köteles tűrni szolgalmi jogot létesítsen,mert be kell járnia a telkère, a bíróság létesítő ilyenkor a PTK idevonatkozó szolgálni jogra vonatkozó tűrèsre. De ha ezután , lesz saját közutja, és csak azért használja a szomszéd  szolgalmi jogát mert kényelmesebb, etc ..
Akkor az már jogszabálysértés, és azonnal kérni kell , a bíróságtól, a szolgalmi jog megszűnését, amit a bíróság meg is semmisít , és fellebbezésnek helye nincs.
Ergo a  szomszéd tűresi jognak  vannak különböző típusai.
Van ami jogszerű és van ami nem az .
bralda 2025. 11. 14. 19:25
Sziasztok!
Egy pár hónapja dolgozok egy lakáshitel kalkulátor megalkotásán, hobbi projekt szinten.
A cél amivel elkezdtem, hogy tisztábban bemutassa az ingatlan vásárlás tényleges költségeit.
Szeretném kikérni a véleményeteket, milyen funkciókat látnátok még hasznosnak? Vagy épp ellenkezőleg, a jelenlegi verzió már így is túl komplex és szívesebben használnátok egy bankmonitor-os, egyszerűbb, átláthatóbb felületet vásárlás előtti tervezgetéshez?
Amennyiben bármi hibát találtok kérlek jelezzétek és és mindent megteszek a mihamarabbi javításért.
https://www.hitelkoltseg.hu/
Főbb Funkciók:
  • Teljes költségszámítás - minden rejtett költség: illeték, közjegyző, földhivatal, értékbecslés, felújítás, stb. Pontosan látszik, mekkora önerőre van valójában szükség.
  • Több hitel kombinálása - Több hitelt lehet egyszerre kezelni (pl. Otthon Start + Babaváró + Piaci lakáshitel), mindegyiket egyedi paraméterekkel (összeg, futamidő, THM).
  • Exportálható Annuitás Táblázat - Részletes törlesztési táblázat minden aktív hitelhez, Excel/CSV exporttal. Mutatja az egyes hónapok tőke- és kamatrészletét, grafikonokkal vizualizálva.
  • Vizualizáció + Infláció kompenzáció – Interaktív grafikonok, havi törlesztő idővonal, és megmutatja, hogyan változik a törlesztő reálértéke az inflációval.
  • Előtörlesztési szimuláció – Egyszeri vagy rendszeres előtörlesztés hozzáadása hitelekhez, választható díjjal. Mutatja, hogyan csökken a futamidő vagy a havi törlesztő.
  • Placi82 2025. 11. 14. 19:23
    Előzmény: #261109  FR73
    És koteles vagy 0.2 m*12m széles telket is odaadni a sajatodbol  hogy neki szigetelése legyen ?
    Nem hinném ,hogy én ezért köteles vagyok beengedni a szomszéd munkásait állványostől mindenestül...
    Kárelhárítás, falebomlas , vagy tetőbeazas javítása okán igen. azaz az más. 
    De azt leírtam. 
    Hisz nem omolhat ,vagy ázhat én házam mert ő nem engedi be a melosokat .
    Na de hogy meg a telkembol odaadjak neki, hogy értéknövelő luxus beruházást végezzen  a saját házam az én telkembkárára azt nem hiszem...
    De elfogadom ,ha ezt belinkeled.
    FR73 2025. 11. 14. 19:07
    Előzmény: #261106  Placi82
    De be kell engedni.Kérlek először olvasd már el a vonatkozó ptk szomszédjogi dolgokat, mielőtt határozottan ideírsz valamit.
    Természetesen vannak egyéb feltételek, de nem tilthatod meg, hogy a területedre munkavégzés céljából bejöjjön.
    Placi82 2025. 11. 14. 19:04
    Előzmény: #261083  berlini
    Ez nem így van. Te is tudod. 
    Mexikóban, 1:15.000 hez az esély évente hogy megkeselnek,
    Londonban 1:130.000 hez,hogy megkeselnek .
    Budapesten 1:300.000hez hogy megkeselnek...
    Borsodban 1:1000 hez,ott ha pillangót érzel a hasadban,akkor ,nem azt jelenti ,hogy  szerelmes vagy!!!😂
    Ezt így kell nézni!
    Valószínűség számítás alapján. A múltbeli  statisztikai szorásátag alapjan.
    Tehát,nagyobb valószínűséggel történik egy késés támadás, Mexikóban, vagy Londonban,,mint Budapesten ..
    Fenti számok természetesen fiktív számok,csak  példa magyarazatnak hoztam fel ...
    Törölt felhasználó 2025. 11. 14. 19:03
    Előzmény: #261103  Moka_Brikka

már régen közeli kapcsolatba kerültem egy igen igen kiváló és mára már nagyon befutott ügyvéddel,
    igazi "kimügyvéd" vagyis mindenkimügyvéd, harmadik generációs, ráadásul a felesége, sógornője és az anyósa is
    már bő 13 éve ismerem,  először  egy reménytelen ingatlan ügyben találkoztunk, legalábbis ő ilyennek látta, de őt választotta a brit ügyfelem a netről, aki rám bízta ügyvédestül a bonyolítást, azzal hogy majd szóljak és jön amikor kész és már csak aláírni kell
    .
    az egyik tulajdonos Ausztráliában élő unoka volt, mint örökös, de éppen sitten volt egy közlekedési baleset miatt, de annyira motivált voltam, - mivel nem csak ő, hanem körülöttem mindenki azt mondta hogy tiszta hülye vagyok hogy egy percet is szánok erre a dologra - hogy sms-ekkel irányitottam a fiu anyját Pestről, hogyan intézze hogy a börtön közeli közjegyző felkeresse a sitten az unokát, készüljön el egy meghatalmazás, legyen meg a külképviseleti aposztilos bélyegzés is, és elhozza egy "postagalamb"
    ez volt a bemutatkozó projektem őfelé
    .
    hamarosan olyan jóba lettünk, - még az ügyvédnőm irodájában állomásozva és az ügyvédnő éppen próbanászúton volt a távolkeleten -  lett egy igen gyors lefolyású ügyem és hosszútávú taktikából úgy volt jó nekem, hogyha nálam van az aktus, és megkértem hogy jöjjön át és vezényelje le
    első szóra megtette
    aztán mikor vettem magamnak egy helyet,oda is átjött ilyen apropóból többször is
    .
    egy nagyon szenzitív, jogtól tök független  magánügyemben is tőle kértem tanácsot pár éve, simán rám szánt kb másfél órát, és közben még a feleségének sem vette fel a telefont
    tök más a szakterülete, ingatlanügyet már régóta nem csinál másnak csak nekem, ennek még messze a vége, de nála fog kikötni ha tényleg sor kerülne rá
    vele való kapcsolatom a gyerekeimre szálló hagyatékom - vagyoni értékkel bíró - része
    Placi82 2025. 11. 14. 18:55
    Előzmény: #261105  slash
    Ja ha megengedi akkor oké,de ha nem akkor nem !!!!!
    És ott van,ha a jófej szomszéd eladja egy nem jofej vevőnek,aki követeli a tulajdon területéhez valo jogát!!...
    Csak a kárelhárítás rá köteles beengedni tűzoltót, Elmut,etc 
    Festő, szigetelő melost nem kell beengedni a telkère!

slash 2025. 11. 14. 18:48
    Előzmény: #261094  Törölt felhasználó
    Ahol en lakom vékony nadrág szíj telkek vannak es a paraszt hosszú házak túlsó fele mar a telekhatar a szomszéddal. A plusz 20 cm szigetelés felrakása közös megegyezés dolga általában senki nem szól érte senkinek sőt a melosokat es állványt is be kell engedni a munka idejére.  Senki nem kér érte se pénzt se semmit. 
    Placi82 2025. 11. 14. 18:45
    Előzmény: #261094  Törölt felhasználó
    Tulèpites!
    A saját telkedre ha van 15%beepithetoseged, azt kimaxolod bruttóban és fel akarsz rakni minden falra 15-20cm hoszigetelest, azt a jogszabály és a HÈSZ is megengedi. Tehát maximális megengedett beèpites+szigetelés m2 pluszba. 
    De ha a telekhataron túlnyúlik a 0.2m  szigeteles, vagy legyen az tégla mindegy . Szabálytalan .
    Én így tudom.
    Moka_Brikka 2025. 11. 14. 17:42
    Előzmény: #261102  Törölt felhasználó
    Ingatlanosként biztos ismersz jó ingatlan szakjogászt :)
    Ha aktuális, akkor menj el egyhez. Jobb ezeket rendesen elintézni, és inkább most egy kicsit többet fizetni, mint később esetleg nagyot szívni.
    Törölt felhasználó 2025. 11. 14. 17:33
    Előzmény: #261101  Moka_Brikka
    szuper, köszönöm
    Moka_Brikka 2025. 11. 14. 17:16
    Előzmény: #261098  Törölt felhasználó
    Nem volt dolgom ilyennel, de szerintem önmagában nem lenne érvényes harmadik fél felé egy ilyen megállapodás, mert így csak egy egyszerű kötelmi jogi jogviszonyt keletkeztetne. 
    Én egy szolgalmi jog irányába mennék el, és bejegyeztetném az ingatlan-nyilvántartásba, mert az mindenkivel szemben hatályos lesz a dologi jogviszony abszolút szerkezete miatt. Az egyszerű megállapodás (még ha ti mondjuk úgy kötitek meg, hogy az a jogutódokra is kiterjed) nem kötné az új tulajdonost szerintem (pláne mondjuk egy árverési vételnél). 

Topik gazda

Hathor
    Hathor
    4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek