Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Freszelés 2025. 11. 05. 11:54
Előzmény: #260533  HZsooolt
Ha a házasság tönkremenne most, akkor jó eséllyel úgyis anyánál marad a gyerek, a gyerek utcára nem kerülhet, a gyerek elsődleges gondozója az anyja, ezért maradnak a lakásban, te meg mehetsz isten hírével. A tulajdonjogod megmarad, de majd 10-20 év múlva újra birtokba is veheted. Persze ha nagy a ház, különbejáratú lakrészek vannak benne, akkor talán... bár úgyis elég furán fogod magad érezni, hogy a saját lakásodban pujkázgatja valaki a volt feleségedet mondjuk félév múlva - és te jópofát vághatsz legfeljebb csak hozzá. 
Kössél házassági szerződést. mondjuk gyerekkel, házasságkötés után ezt átnyomni már feketeöves fokozat... jobb lett volna előre gondolkodni és csak simán rögzíteni, hogy minden azé' akinek a nevén van.  Álljon ez itt intő példaként mindenkinek.
Persze az első bekezdésben foglaltak gyanítom akkor is ülnek.
Vagy nem.
berlini
berlini 2025. 11. 05. 11:51
nem vagyok válóperes ügyvéd, de saját tapasztalat az öcsém válóperes tárgyalása birói itélete alapján:
nála a házasság előtt a szüleinktől kapott lakást az első gyerek születése után eladták és vettek egy lakást a gyerek nevére.
A 2. lakást közösen vették, de ott is a gyerekek nevére lett irva 50%-os tulajdoni rész, igy az öcsém papiron szinte nem rendelkezett vagyonnal. (1 lakás 25%-a volt a nevén.)
A per elhúzódott, mert a válás után a kiskorú gyerekek nevében a gyámügynek kellett eljárni. (Az öcsémnek a gyerekei ellen is fel kellett lépnie.)
A több mint 4 éves per vége az lett, hogy visszakapta a vagyonnak azt a részét ami bizonyithatóan az ő külön vagyonából keletkezett.
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 11. 05. 11:43
Az attól függ! Pisti leírta nagyjából a lényeget.
Amennyiben csak a neveden lenne az ingatlan ,akkor CSOK és társai kizárva. Piaci hitelnél pedig az asszonyt nem tudod bevonni mint adóstárs, vagy hülye lenne belemenni.
Szerintem ilyenkor a legegyszerűbb, ha értéktől függően az ingatlanon megfelelő tulajdoni hányaddal vannak rajta a szereplők.
"Ezt a kecót amiben élünk még házasság előtt vettem magamnak mint örök biztonsági tartalék" - amiben élsz ingatlan, az nem biztonsági tartalék szerintem.
Törölt felhasználó 2025. 11. 05. 11:40

orbán igen nsgy hatású alak
még olyan embert is aki összességében nem igazán kedveli őt, nem csak sikeresen megtanított hanem  rá is szoktatott olyan méretű és folytatólagosan elkövetett csúsztatások és hamis dilemmák gyártására és alkalmazására, mint amilyeneket ő szokott bemutatni
nagy idomár
Pistike12 2025. 11. 05. 11:26
Ugyved. Es vagyonjogi szerzodes!
Ne forumra halgass, mert komoly problema. 
Ha nem johet szoba esetleges lehetoseg:
Uj full hitelre, masik kiadva. 
kreta
kreta 2025. 11. 05. 11:22
A régit tudod bizonyítani hogy a házasság előtt volt az új egyértelműen a házasság alatt ami közös vagyonnak számít szerintem a válasz nem
kreta
kreta 2025. 11. 05. 11:22
A régit tudod bizonyítani hogy a házasság előtt volt az új egyértelműen a házasság alatt ami közös vagyonnak számít szerintem a válasz nem
HZsooolt 2025. 11. 05. 11:12
kérdésem lenne a nagyérdeműhöz,
további gyerek miatt esedékessé vált hogy a mostani kecómat egy nagyobbra cserélném
de
nincs házassági szerződésem, és ezt a kecót amiben élünk még házasság előtt vettem magamnak mint örök biztonsági tartalék
le tudom úgy cserélni egy nagyobb kecóra hogy továbbra is kizárólag az én tulajdonom marad az új kecó is?
(Sajnos asszony időnként szeszélyes, házasságok fele válás...)
Törölt felhasználó 2025. 11. 05. 10:56
Előzmény: #260531  N0MAD
bazd meg a tokot meg a borsot is utalom mindet :D
de letolom mert a szervezetnek kell benyomom nyersen a turmixba vizzel felontve a nyers repat ceklat tokot zoldborsot kaposztat mindent
az hunnyuk ba a szemunket es ugy falatozzunk a bakterhazbol idezve
a zoldseg az a paprika a paradicsom  es jo svabkent a savanyukaposzta savanyu uborka es karfiol  a tobbi szokseges rossz enni kell mert muszaj ez nem opcio
N0MAD 2025. 11. 05. 10:46
Előzmény: #260522  Törölt felhasználó
Képzeld én meg utálom a tokfőzeléket ellenben imádom a borsólevest.
Valaki meg biztos fordítva.
Akarsz ezen is kommentsorozatban pörögni vagy ez nem triggerel?
Törölt felhasználó 2025. 11. 05. 10:44
Előzmény: #260528  Tibi123

ne becsüld le a lelki táplálék igényt, szükségességét, éltető erejét
persze egyénileg változik a szintje, de mindig több mint nulla
.
a zsidók által kitalált  és máig sokuk által igaznak elfogadott történet szerint úgy vette rá a Mózes a népet az Egyiptomból a sivatagba való kivonulásra - hogy az akkori világ éléskamrájának számító Egyiptomban még egy rabszolgának is biztosabb volt a testi táplélék, mint a sivatagban ahol tutira nem volt ilyesmi, - hogy megértette velük, a rabszolgaként végtelenül kiéheztetett lelkük számára  a sivatagban egymás elfogadásából és a hitükből eredő bőséges lelki táplálék biztosítani fogja a túlélést
és a történet szerint elhitték, és így is lett
.
ami biztos, hogy a felvilágosodás előttig megmaradt törvényen kívüli helyzetükben is buzgó vallásgyakorlóként fennmaradtak, aztán a felvilágosodás - volt ilyen a zsidóknál is, pl Spinóza akit ezért ki is tagadtak ami a legkeményebb büntetés volt, nem is nagyon alkalmazták -után  évszázadok alatt, végül az asszimilációs csapdába is belelépve felbomlottak a hagyományos közösségeik, és egyénileg már jóval védtelenebbek lettek, ezt is jelentős faktornak vélik a 20. század közepe felé kicsúcsosodó, elszenvedett veszteségeiknek
.
lehet hogy csak kiugróan nagy lelki táplálékigénye van izmoskának
és ez lehet a jobbik eset, mert sajnos lehet rosszabb ok is van a háttérben
Törölt felhasználó 2025. 11. 05. 10:36
Előzmény: #260528  Tibi123
https://www.youtube.com/watch?v=XTycfp3Uolk
Egy százalék esélyünk volt a sikerre, de minden akadályt legyőztünk – Duda Ernő, MedipredictCégépítők Podcast
szinte az osszes beszelgetest vegighallgattam a csatornan sokat lehet tanulni belole a nagyoktol akik mar tettek le az asztalra
elobb utobb megkapom a csaladi igen nagy vagyont es azzal nekem rendelkeznem irtanyitanom kell 
 nem varok a szulok halalara  megallok a sajat labamon is boven de oregszenek eleobb utobb atadjak majd a gyeplot a vagyon egy reszere es  nem akarom elcseszni mert nincs tudas
sokakakt agyonnyom a nagy lovetta alatti felelosseg egyszeruen nem tudjak kezelni
ezek a sracok a podcastokban eleg frankon elmondjak hogy megy ez nagyban
--
naszoval az egyik makvirag azt mondta az egyik riportban sokaknak vannak belso hatarai elhiszi hogy 20-50 embert tud iranyitani de 50-100 at mar nem
 ez a vezeto felelossege o a hajoskapitany o mondja meg az utat
izomman megakadt egy szinten  ami nem gond de ez a fejlodesenek a gatja par csepeli panyel ami szep teljesitmeny  de nala ennyi a vege 

Tibi123 2025. 11. 05. 10:12
Előzmény: #260524  tihamer

srácok, nyugtassatok meg, hogy nem kajáljátok be a mesét :) 
Valami minimális alapja biztos van, talán van neki egy szétrohadóban levő csepeli panyelje, amit aztán kivetít és egy olyan pozícióról mesél, amit szeretne vagy elképzel. Nem tudom miért jó ez, talán mert ettől jobban érzi magát.  Ha engem kérdeztek, a 20-es éveimben nekem is volt ilyesmi hajlamom, menőzni a semmire meg kivetíteni, felnagyítani a goldokat, de aztán kinőttem, mert rájöttem, hogy kb nulla az értelme egy fórumon előadni az übermájert :)
Egyébként is mennyire életszerű, hogy valaki nagy ingatlanbefektető a panyeljeivel és ahelyett, hogy mondjuk a befektetési lehetőségeket beszélné meg vagy esetleg ha valaki tud egy jó vételt, ami őt nem érdekli, de mást érdekelhet és arra lecsapni, ilyesmik. 
Én is ezért fórumozok, sokáig nem érdekelt az ingatlan, akkor nem is írtam. Most van egy homályos elképzelésem, de a kormány segített és meghülyített mindenkit, úgyhogy várnom kell. Rokoni körben azért már szóltam, ha valaki eladásban gondolkodik, megnézem, megéri-e és ennyi.
Jelenleg elég kilátástalan szerintem a kisemberek szintjén a ingatlan, mint befektetés. Nem éri meg. 10e db MOL részvény ad, 200-300e forintot nettóban havonta és ennyi. Igen, nem könnyű ennyi részvényt összerakni, ezt én is tudom tapasztalatból, meg nekem szerencsém volt a covid válsággal, de most is gyűjtögetem szorgalmasan, kihasználom a dipeket. Meg persze más részvényt is lehetett venni, pl OTP viccesen sokat hozott rövid idő alatt (megint). Mintha kiadnék egy lakást 1,5 évig és csak azt a pénzt tudtam használni, amit nagyobb kockázatú befektetésekre tettem félre. 
Persze részvények, más kockázatúak, ha találok jó ár/érték arányú kéglit, akkor lehetséges, hogy azzal átstruktúrálom a befektetéseimet, de nincs és ahogy a qrmány tevékenykedik egyre rosszabb a helyzet ilyen szempontból.
Visszatérve izomra, én bírom a temperamentumát, legalább az arcába mondja, írja másoknak, hogy mit gondol és ezt becsülöm, de nem látom benne a befektetői "mindset"-et... aztán az is lehet, hogy nekem nincs igazam, ezen nem fogunk összeveszni, mert nekem annyit nem számít, hogy igazam legyen...
Törölt felhasználó 2025. 11. 05. 10:09
egyik cimbim szaunamester lett videken mivel elmerult a temaban atkuldott rengeteg kulteri szauna tervet pdf-be. aztan nekialltam a yutyubon a szaunaepitos videok nezegetesenek siman osszerakok en is egy ilyet nem gond muszaki emberke vagyok
https://www.svedfatelep.hu/Fenyo-fureszaru
https://szaunanagyker.hu/termekkategoria/szauna-kalyhak/elektromos-szauna-kalyhak/
amig az allam tolja az epitoipart es tamasztja a lakaspiacot tuzzel vassal addig masoknak melozok igy jobb a matek
 ha lesz vegre egy kis megallas mert kiurul a kassza egy kis recesszio vegre vehetek majd valami haziokot es kielhetem a furo farago mekkmester dolgaimat :D 
egyszoval ha tovabb megy az epitoipar pumpalasa pufferelem a lovettat a makba kotvenybe ha recesszio lesz vegre es nincs melo vegre vehetek egy hazat es egy masodik munkahelyet de legalabb lehet egy minimalista stilusu hazam medencevel kulteri szaunavales hamis gagyi kovacsoltvas keritessel leier utcafronti keritessel kameraval riasztoval videjos kaputelefonnal
 mivel egyik szakmam biztonsagtechnikai szerelo nem okoz gondot a gyengearam se
ha a mabisz baszakszik van rendorhatosagi engedelyem is a munkavegzesre
nincs fogas
a munkiam a hobbym a hobbym a munkam en sose dolgozok tulajdonkeppen :DD
Törölt felhasználó 2025. 11. 05. 09:54
Előzmény: #260523  Törölt felhasználó
akkor adtam el mikor a szomszedok kiszurtak hogy lepkedek mar vagy 10 perce a kertbe, sejtettek megen valamit forgatok a fejembe. Jah. Terveztem a medence meretet helyet rendes lebetonozottat csuszozsalus falakkal ahogy kell 
2 hete sasolom a lepukkant hazak hirdeteseit má' megen' a comon a keruletben  megen indul az orulet  bennem van a bugi 
de ezen az arakon varok
dfew nehez megallni :D
matatakakiba 2025. 11. 05. 09:53
Előzmény: #260500  izommanvagyok
Akkor most nezd meg Japant.
tihamer
tihamer 2025. 11. 05. 09:48
Előzmény: #260501  izommanvagyok
"Magyar 7 % os állampapírba vagy USD bond ba se tenném tudva, hogy az adósságok elinflálása lesz a cél."
.
Jó szándékkal kérdezem hogy akkor a havonta felszabaduló több százezer (millió?) forint készpénzt hova rakod?
.Nekem tökéletes a likviditása miatt a Bmap , fixmáp állomány növelése a következő --válság időszakban megvásárolandó -- ingatlanra.
Törölt felhasználó 2025. 11. 05. 09:40
volt falun hazam nagy terulettel. bekeritettem normalis uj keritessel majd a kocsinak kellett garazs hat epitettem majd mellekepuletet epitettem engedely nelkul szartam bele
 aztan legyen jarda aztan legyen ledryvitolva aztan uj nyilaszarok  aztan a kertben kandellaberek hat felturtam a foldet foldkabelekkel  aztan nagy terasz kellett stb stb
 egy haz tulajdonlasa egy epito alkoto melosnak tilos  piroslampas beruhazas sose all le tulajdonkeppen csinal maganak egy masodik munkahelyet
 a panyelt meg felujitottam belulrol es pluszba kifestettem a lepcsohazat a szintemen ingyen aztan ennyi
 a panel a lustaknak remek :DDDDDD

Törölt felhasználó 2025. 11. 05. 09:38

Angliában ugyan nincsenek olyan keleteurópában gyakran előforduló sokszor orosz technológiával készült épületet mint pl nálunk is, de a panelfikázási népszokás híre nagyon régen eljutott oda is
így aztán brit tudósok hosszasan vizsgálták az élettani hatását
.
és több tízezres mintán évtizedeken át végzett kísérleteik során megállapították, hogy az évtizedeken át átlagosan 2-3 havonta ismétlődően végrehajtott "panelt soha nem vennék" gondolat megfogalmazása várhatóan 3 évvel növeli az említett gyakorlatot elvégző férfi populáció egészségben leélt várható élettartamát
.
ezért egyértelműen javallott
.
hatása biztosabb, ha nem magányosan, hanem csoportosan történik
nők esetében nem mutatható ki sem kedvező, sem kedvezőtlen hatása
Törölt felhasználó 2025. 11. 05. 09:27
Előzmény: #260518  Törölt felhasználó
sok panyelkam volt mar, telen kisgatyaba voltam 25 fokba a csaladi hazas cimbik meg pulover mamusz ba az oreg kadarkockakba

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek