Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
berlini
berlini 2025. 11. 05. 09:07
Előzmény: #260473  izommanvagyok
Azért a elyedben kipróbálnám a nem rohadt banánt és azt a paradicsmot is aminek ize van.
A FIRE életmód nem egyenlő a gulággal
HZsooolt 2025. 11. 05. 08:47
akkor se kell panel... 
Törölt felhasználó 2025. 11. 05. 06:58

soha nem laktam panelben
a nővérem igen, szerette nagyon
kertes házban nőttünk fel, de ő utálta a ház körüli tevékenységét, és még az érettségi évében, 75-ben férjhez ment, 78-ban és 80-ban szült, a második gyereke már panelba született, mert a sógorom bm alkalmazott volt, és a Havannán épültek  olyan tömbök, amiket a bm-esek vehettek meg lakásokat, 78 ezer volt a beugrója,  - az apám minden megtakarítását beleadta, és még kölcsön is kért hozzá egy barátjától - a többi a szokásos otp hitel volt
azt szerette benne, hogy amikor már visszament dolgozni, és este hazament, vacsoráztatott stb, és lefekvés előtt szinte párkézmozdulattal percek alatt rendet tudott tenni, mert hogy a rendetlenséget nem nagyon viselte jól soha
aztán kb 10 év múlva eladták, és vettek egy ikerházfelet a város szélén
.
volt idő amikor és is szívesen vettem volna lakni panelt, csak nem volt rá pénzem
.
összesen 12 alkalommal vettem épített ingatlant,  abból 3 volt panel, pénzcsinálás volt az elérendő cél velük, és a választás egyik oka, hogy az vásárláskor megmozdítani szükséges pénz ugyan nem volt sok és az megvolt, másrészt megfelelőnek véltem a várható és megszerezhető hozamukat
egy már nincs meg, az árnövekedésből eredő hozama is realizálva lett, a másiké kb 2 hónapon belül zárul, a harmadik várhatóan örökül lesz hagyva vagy időközben elajándékozva
mindegyik hozamával meglehetősen elégedett vagyok, bár egyik sem egyéni rekord
.
a megmaradó példány a vásárlást követő első öt évében csak folyamatosan vesztett az árából, 9,5-ről kb 8-ig csúszott le, most 64 a legolcsóbb testvérének hirdetési ára, idén picit másfél millió felett lesz a minden költség, ráfordítás utáni megmaradó bérleti díj hozama
.
a panel úgy általában is megítélhető, se van egy jelentős réteg akinek ma elérhetetlen álom, és van aki elégedetten él benne, van aki inkább kényszerűségből, és egyesek pedig általában tűrhető mértékű pénzcsinálással hasznosítják, időnként meg kiválóval
.
és vannak akiknek erős lelki táplálékul szolgál a csoportosan elkövetett időnkénti panelfikázás, mint a parasztlegényeknek a huszas-harmincas években a vasárnap délutánonként  a kocsmában általában a harmadik kisfröccs utáni enyhe vagy közepes erősségű zsidózás, amitől feltöltődve különbnek érezték magukat, hogy aztán hétfő hajnalban jobb kedvvel kezdjék a hetet a szokásos ló és tehéntrágya istállóból való kihordásával miután tett eléjük enni, majd vitt alájuk friss almot
.
hiába, lelki táplálék nélkül nem lehet életben maradnia a testnek sem
muszáj megszerezni, vagy így vagy úgy
a panel pedig egy igazi multifunkcionális népjóléti intézmény, ha nem lenne ki kéne találni
.
Törölt felhasználó 2025. 11. 05. 00:14
Előzmény: #260515  Bandita
morfondiroztam azon mit is valaszoljak mikozben epp a vacsoramat raktam ossze 
nos az a tanacsom : 
jobb ha beken hagysz minket fundamentalista kersztyeneket meg szavak szintjen is
 hidd el jobban jarsz ritka bolond egy faj vagyunk 
 halgass ram jobb a bekesseg
shalom
Törölt felhasználó 2025. 11. 04. 23:45
Előzmény: #260515  Bandita
 vallas veszelyes fegyver. vigyazz velunk  a mi fajtank eleg bolond
Bandita 2025. 11. 04. 23:42
Előzmény: #260514  Törölt felhasználó
Kicsit a Népszínház utca irányába billent a topic.
Törölt felhasználó 2025. 11. 04. 23:26
https://www.youtube.com/watch?v=MjjQbREHp1E
Baruch Hashem Adonai
 ---
Karsai Gizella előadásában
a gyengebbeknek magyarul
--
https://www.youtube.com/watch?v=WieHJ_1vlcM
A Templomi Intézet Lévita Kórusa előadja a 114. zsoltár
tA Templom 
E feliratkozó632Megosztás12 E megtekintés 13 nappal ezelőtt
-
 lesz itt meg 3. templom figyeljetek meg
 ha a fel vilag bedoglik is de felhuzzak
Törölt felhasználó 2025. 11. 04. 22:58
https://www.youtube.com/live/lNOO2lhYzI8
53 perctol  erdekes
szol a sofar es leszarom mi a Bp lakaspiac ez a a lenyeg sok 10 millam van kotvenyben  ez ami merveado  ez az elet maga ez a Tudas.
Adonaj elohenu Adaonaj echad
 mondom ezt fundamentalista kersztyenkent
-- 
es sose bacarintottam at senkit uzletileg 
flippinges ingatlan spekakent
en nyugodtan alszom
Törölt felhasználó 2025. 11. 04. 22:46
https://www.youtube.com/live/lNOO2lhYzI8
Dávid Shaliach messiási hívő rabbi 1. tanítása a Bihari Magyar Baptista Gyülekezetben
jol mondta az oreg itt vannak lehet beszarni
Törölt felhasználó 2025. 11. 04. 22:38
https://www.youtube.com/watch?v=v5gysvF3CbU&list=RDv5gysvF3CbU&start_radio=1
2ARC-ÁBRAHÁM RÓBERT A neved LÁZÁR, nem LÚZER...
Törölt felhasználó 2025. 11. 04. 22:30
Előzmény: #260509  Törölt felhasználó
ugy erzem magam mint a maszuletett barany a nagyfiuk vilagaban mikozben mar sok sok millas uzleteket toltam le regebben  a szigeti uti pecom 50 most  de hol van az mar ? 
de ez a vallalkozosdi ez nekem uj 
elvezem
 szep az elet tele kihivassal :DD
Törölt felhasználó 2025. 11. 04. 22:22
https://www.youtube.com/watch?v=V4FAdHTmnxY
Blues Company - Kispirics odabasz (Official Audio)
ez a regi baratommal a kedvenc zenenk na az o cimbije meg nagy motoros Torokbalinti  de pecsi szuletesi foldink a 2 diplomas infos securitys:)  es chili tenyeszto  :))
komolyan mondom az ismeretseg erteke lassan mar ugy gondolom tenyleg mindennel tobbet er a kapcsolatrendszer a king
Törölt felhasználó 2025. 11. 04. 22:15
Előzmény: #260507  Törölt felhasználó
arany brigad egyiknel a szaktudas a napi villanyos a masiknal a kapcsolat es a mernoki bizbasz a harmadik a konyveles ado :)
5 millaert kinalt 20 % reszesedest csendesnek ki is rohogtem
 nullas szarba nem teszek lovet , baratok vagyunk tudta a valaszt:D
Törölt felhasználó 2025. 11. 04. 22:13
eddig traccsoltam a cimbimmel
ebbü kft lesz
 a tulaj tarsak egyx epitomernok es egy konyvelo
 :)
HZsooolt 2025. 11. 04. 20:47
Előzmény: #260505  izommanvagyok
de nekem nem kell paneeeel, panelundorom van
izommanvagyok 2025. 11. 04. 20:32
Előzmény: #260504  HZsooolt

Majd te megveszed a kis paneleket.. évente 100 ezer eurot keresel  minden évbe egy és lesz neked is 10 lakásod :))) Jól él a magyar jó fizetések vannak ömlik a pénz mindenkire! :D
HZsooolt 2025. 11. 04. 20:28
Előzmény: #260501  izommanvagyok
igen igen és egyre több és több ember lesz aki megveszi a csillagászati árru ingatlanokat ha törik ha szakad
Törölt felhasználó 2025. 11. 04. 20:20
oregszek banyek  most traccsolo telon egyik baratommal videkrol 25 eves baratsag  na o egy vezeto villanyosszerelo az egyik nagy projekten 100 + lakas a kivitelezovel joba van  konyvelo adott most akar  kft-t  csinalni. es szamolunk merlegelunk es szamolunk es szamolunk a matek jo barat 
 direkt libaboros vagyok indul a mi idonk egyre tobb videki cimbim kezd ceget csinalni es ujra leirom nem allunk masbol mint piacelemzes eselylatolgatas es matek matek 
szep az elet:)

izommanvagyok 2025. 11. 04. 20:11

Lakás az lakás ha kifli lesz vagy ha 1000 pengő lesz akkor is.. lakni meg mindig kell 3 gyerek van kell bőven lakásból... Pest is 20 év múlva is Pest lesz szóval maradnak ..;-)
majd az utolsó ember Pesten fogja lekapcsolni a villanyt ha már vége ennek az országnak de az még odébb van...!
izommanvagyok 2025. 11. 04. 20:08

Öszinte leszek  rettegnék ha most ATH tenném SP 500 ba amerikai államadósság 120 % os rátája mellett AI buborék közepén a lakás vagyonom csak egy részét is.
Magyar 7 % os állampapírba vagy USD bond ba se tenném tudva, hogy az adósságok elinflálása lesz a cél.
Marad a buborék magyar ingatlan piac aztán lesz ami lesz! Aminek az ára úgyis ragadós max rossz esetben kis lecsorgás lehet  pár évig , de aztán úgyis jön ahogy kint is a pénznyomda és a 0 ás kamat.
Aki pedig kiugrott 7 % os állampapírba megint megszívja , mert a valós infla ledarlja a lovéját és 2 éves fázis késéssel majd megint a lakás ár is megugrik ( ledolgozza a negatív reál hozamot ha stagnálna évekig )
Inkább reál ár csökkenés képzelhető el mint nominál inflációs környezetben. 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek