Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
izommanvagyok 2025. 10. 02. 12:22
Előzmény: #258219  slash

sajnos még asszony nevére sem tudjuk gyerkeknek sem kicsik ( 11 éves)  anyámra sem mert már nyugdíjas... a kör bezárult ..
Rokonoknak lehetne felvenni de ők meg bambák mint a tö---k! (feltehetően Tiszások elmagyarázták nekik 3 % on 25 évre fixen eladósodni mekkora de mekkora átverés - tele van az internet ezzel .) 
slash
slash 2025. 10. 02. 12:19
Előzmény: #258218  izommanvagyok
Én azt nem értem hogy pont te nem vetted még fel a 3%os hitelt?  A legutóbbi vételedkor még szar kamatú hitelek voltak.  Vegyél még egy kecót ne az adón görcsölj sztem. 
izommanvagyok 2025. 10. 02. 12:08
Előzmény: #258213  FR73

Igazatok van mára ennyi elég vagyonadó fronton majd lesz ahogy lesz és alkalmazkodunk.
Egyébként kitaláltam még egy módszert , mert a hitelt is csökkenti a vagyonadó mértékét :
fel kell marni jó sok szabad felhasználású jelzálog hitelt azt meg külföldön befektetni így minimális lesz idehaza a vagyon adó mértéke .. De én kis hal vagyok nagyon sanszos engem el sem érne ha elér akkor itt jó sokan fognak sírni a fórumon mert belekerültök ti is. De akkor 4 év múlva jön vissza a Fidesz 2.0 abban biztos vagyok 2/3 al legalább 15 évre.
Goldstein17 2025. 10. 02. 12:07
Előzmény: #258215  izommanvagyok
Ilyesmivel tényleg nem kéne példálózni, 100 milliós vagyont senki nem fog adóztatni. Amúgy is a az értékhatár fölötti rész adózik, tehát ha vaéakinek van 1,1 mrd vagyona és 1 mrd a határ az fog ennyit adózni.
Törölt felhasználó 2025. 10. 02. 12:02
Előzmény: #258212  izommanvagyok
"
Hároméves csúcson a bruttó GDP-arányos államadósság2025 második negyedév végére a magyar államadósság GDP-arányos értéke 76,2%-ra emelkedett. Forintban kifejezve közel 64 ezer milliárd Ft, ami azt jelenti, hogy csak az elmúlt félévben +4.000 milliárd Ft-tal nőtt az államadósság.A 3 éves csúcs mellett különösen aggasztó, hogy GDP-arányosan ugyanott tartunk, mint 2015-ben: 10 év alatt nem sikerült csökkenteni az államadósság szintjét
.Egy fontos különbség viszont van: 2015-ben átlagosan 3,6% körüli kamatot kellett fizetni, 2025-ben azonban már ennek dupláját, 7,2%-ot .Miért fontos ez? Az óriási adósság kamataira évente a GDP közel 5%-át költi az állam. Ha egy felelősen gazdálkodó, hiteles kormány képes lenne a hozamszinteket leszorítani, százmilliárdok szabadulhatnának fel, amelyeket egészségügyre , oktatásra , nyugdíjakra lehetne fordítani.
Miért jutottunk idáig?Minden évben jelentősen többet költ az állam a bevételeinél.A gazdaságpolitika kiszámíthatatlan és hiteltelen, amit a piac egyre magasabb kamatfelárral büntet."
izommanvagyok 2025. 10. 02. 12:02
Előzmény: #258210  Freszelés

Abban egyébként tévedsz hogy fél % lesz a vagyon adó mikor 1 % lesz ezt már bevallották
https://www.origo.hu/gazdasag/2025/09/vagyonado-a-tisza-furkosbotkent-hasznalna-a-vagyonadot
Ami azt jelenti 100 milliós kecóra ( vagy vagyonra állampapírra értékpapírra cég értékre könyv szerinti értékre ugy szokták számolni utána jártam )  majd évi 1 mft adó lesz  ez havi 83 e ft !  
Lehet át tudod hárítani a bérlőre , de lehet nem ha csóróság lesz munkanélküliség örülsz ha marad a bérlőd.. OK  az állampapír vagy értékpapírnál hova hárítod ott még ennyi mozgástered sem lesz!
Freszelés 2025. 10. 02. 11:57
ne rettegj ennyire.
FR73 2025. 10. 02. 11:54
Nagyon bekattant nálad ez a vagyonadó, látom.
Engedd el, nehogy beleőrülj itt, annyit nem ér.
izommanvagyok 2025. 10. 02. 11:41
Előzmény: #258210  Freszelés

Ha a Tisza a kampány ígéreteit akarja tartani akkor  nem ingatlan adó lesz hanem vagyon adó. Abba pedig minden az állampapír a részvény portfólió az ingatlan minden bele fog tartozni a társadalmi igazságosság jegyében..
engem az 1 milliárdos sáv sem fog érinteni sőt még az 500 millió sem utána lesz forró a pite mikor majd az átlag embert is sarcolnák 100-200 millákkal is... ha kevés a lovesz a meghúzott sávnál egy önsanyargató recessziót generáló spirálba kerülünk és menekül külföldre a tőke, mert aki külföldön vesz céget vagy ingatlant megússza egyébként! ( Andy is mondta én is tudom az ingatlan mindig ott adózik amelyik országba van ..!)
izommanvagyok 2025. 10. 02. 11:37
Előzmény: #258204  signal2

Jav: bocs igazad van ez a gép is hülye a magyar cégek is bele fognak esni.
Csak a multik külföldi tulajdonosok ússzák meg külföldön is a vagyonadót! ( szuper lesz a hazai kis és közép vállalkozói rétegnek - munkahelyek megszüntetése leépítés bezárás lesz a vége)
ÉN csak egy átlag spórlós emberke vagyok amik külföldön vannak vagyonadó formájában sávok engem szerencsére nem éríntenek, remélhetőleg sokkal alacsonyabb sávok meg nem alakulnak ki bár vannak kétségeim, hogy ha nem jön be elég lovesz akkor viszik majd lejjebb a sávokat ha már kitalálták bevezették ezeket a nagy szerű adófajtákat.
Freszelés 2025. 10. 02. 11:29
Előzmény: #258207  izommanvagyok
Ha az átlagos vagyonadó mondjuk évi 0,5%, akkor egy 80 millió forintos ingatlannál ez évente nagyjából 400 ezer forint pluszköltséget jelent. Ez körülbelül két hónapnyi bérleti díjnak felel meg. Nem egy kifizethetetlen összeg, de a bérbeadóknak dönteniük kell: megpróbálják-e áthárítani a bérlőkre, vagy inkább lenyelik a veszteséget.
Ha áthárítják, az valószínűleg egységesen történik majd a piacon (legalábbis megpróbálják). Ebben az esetben a bérlők a munkaadójuknál próbálnak magasabb fizetést kiharcolni, a munkaadók pedig emelnek az áraikon - vagyis az inflációt pörgetné tovább.
Másik lehetőség, hogy a bérbeadó egyszerűen lemond két hónapnyi bérleti díjról, és elfogadja, hogy a hozama nem 3,5%, hanem inkább 3% körül alakul. Vagy akár lefelé mozdulnak az ingatlanárak is.
A TBSZ más tészta. Ott is felmerülhet egy 0,5%-os éves teher, de nehezen érthető, hogyan. A konstrukció lényege ugyanis, hogy az 5. évig nem lehet kivenni a pénzt, a 6. év után pedig teljes adómentességet élvez a befektető. Én inkább azt tartom elképzelhetőnek, hogy ezt a teljes adómentességet szüntetik meg. Az 5. év előtti kivét esetén már most is fixen 15% kamatadó + 13% szocho, vagy bizonyos esetekben 10% kamatadó + 13% szocho - ennek további emelését nem igazán látom reálisnak.
sityaki 2025. 10. 02. 11:26
Előzmény: #258198  izommanvagyok
Nyugodj már le! Bosszantó ez a sok zagyvaság, különösen egy "közgazdásztól".
izommanvagyok 2025. 10. 02. 11:26
Előzmény: #258204  signal2

Igen kerültenként  változó Pesten is van jelenleg is ingatlan adó ( építmény adónak hívják )
Tisztába vagyok vele. Csak nekem most esett le, hogy bevezethető a vagyon adó és a magánszemélyen lévő kft cég érték nem számít bele külföldön sem ezt mondja legalább is a gép!
MInden egyébb értékpapír számla ingatlan részvény portfólió állampapír föld igen!
Ezt jelenti a Tisza vagyon adó simán bevezethetik.
De hogy ebből a  Mészárost meg a Tiborcot nem tudják megsarcolni az is szent.. max a felső középosztályt.
Hogy a sáv meg hol lesz 1 milliárd ft vagy lejjebb majd meglátjuk. Ha kevés lóvé jön belőle be majd viszik lejjebb..!
Simán reális a vagyon adó általánosságban nem kell csak ingatlan adót bevezetni ami már amúgy is van önkormányzati szinten építmény adó formájában.. tegnap tévedtem, hogy csak az ingatlanokat tudják könnyen megadóztatni önbevallás  alapján vagyonnyilatkozatot kell beadnod  lesz ingatlanokra klaszter nm ár ami alapján be kell vallanod év végi záró befektetési számla értéke alapján fogsz a következő évben adózni stb stb... semmi sem fogja megúszni ami magán vagyon az magán vagyon ( kivéve a magán kézben lévő cégek)  - amit ha kell lehet meg kell csinálnom és cég formában folytatom a pályafutásom ha engem is elérne ez a szörnyűség...
izommanvagyok 2025. 10. 02. 11:18
📊 EU vagyonadó táblázat
OrszágVagyonadóÉrtékhatárAdó mértékeHázastársak kezeléseIngatlan értékelés
FranciaországIgen1,3 millió €0,5–1,5%Külön-külön, ha külön élnekPiaci érték, típus és elhelyezkedés alapján
SpanyolországIgen700 000 €0,2–3,5%Külön-külön kell bevallaniAdóhatóság által meghatározott érték
NorvégiaIgen1,5 millió €0,7%Közösen, ha közös háztartásban élnekAdóhatóság által meghatározott érték
SvájcIgenVáltozó0,1–0,7%Külön-külön kell bevallaniKantonális szabályok szerint
OlaszországIgen500 000 €0,2–0,76%Külön-külön kell bevallaniAdóhatóság által meghatározott érték
PortugáliaIgen600 000 €0,3–1%Külön-külön kell bevallaniAdóhatóság által meghatározott érték

Andy01 2025. 10. 02. 11:13
Előzmény: #258179  izommanvagyok
"" előfordulhatna egy 10 éves keserves év mint Spanyolba ... "" más a helyzet itthon és a Spanyol összeomlás idején."   Szerintem felejsd el Spanyol orszagot, amit nem ismersz, es vad dolgokat regesz. En itt elek az ev nagy reszeben, es az utolso 10 evben is sokszor jartam rovidebb-hosszabb idore. Ez az orszag joletben el, a gazdasag viragzik. Ne beszelj ossze=vissza olyasmirol, amirol semmilyen ismereted nincsen.  Valoban erezheto egy kisebb inflacio az elelmiszer arakban, de az bizony nagyon alacsony bazisrol indult. A lakasarak is kicsit emelkednek, de foleg azok, amiket a kulfoldiek keresenek (kozvetlen tengerparti, panoramas).  Barcsak otthon, M.o. -on lennenek ilyen elelmiszer arak, ilyen minoseg, ilyen megelhetesi koltsegek, mint itt. Tovabba az egeszsegugyi elletas legjobb az EU-ban,  minosegi az oktatas, meg felnott oktatas is van, szimbolikus aron. Tanulhatsz szakmat, spanyol nyelvet, szinte semmit nem fizetsz. Fejezd mar be, hogy arrol irsz, amit nem ismersz.
Freszelés 2025. 10. 02. 11:08
Előzmény: #258203  izommanvagyok
majd megijedünk akkor amikor ott vagyunk.
signal2
signal2 2025. 10. 02. 11:07
Előzmény: #258202  izommanvagyok
De maga a cég Mészáros nevén van, amelynek értéke megegyezik a cégekben lévö (könyv szerinti) vagyonnal. 
Sok országban van vagyonadó, be lehet azt normálisan vezetni, és egy jó eleme lehet az adórendszernek. Jelenleg is van vagyonadó. pl. az autód (ami a vagyonod része) után minden évben fizetsz adót. De sok településen van ingatlanadó is. Tegnap olvastam, hogy egy élelmes önkormányzat kerítésadót vezet be, az is vagyoni típusú adó.
Sok cég is fizet már most is vagyoni típusú adót: cegs kocsi után havi 40.000, januártól tovább emelkedik, illetve sok cég fizet ingatlanadót. 
Az egy soha véget nem érö vita, hogy mi a helyes. Valami olyasmire kellene törekedni, hogy a teljes effektív adóterhelés eloszlása szük legyen. Az adómentes lottóinyeremény, állampapíthozam és TBSZ-hozam, vagy az élethosszig tartó SZJA-mentesség szerintem ebbe a követelménybe nem fér bele.
izommanvagyok 2025. 10. 02. 11:05

🔹 Összefoglalva: ha vagyonadó bevezetésre kerülne Magyarországon, akkor TBSZ-számlák értéke is számíthat, hacsak a törvény kifejezetten nem zárja ki őket. A legtöbb EU országban nem mentesül automatikusan a TBSZ vagy hasonló számla, mert a vagyonadó a vagyon teljes értékére vonatkozik, nem csak a készpénzre vagy ingatlanra.
Sajnos a kis embernek nem lesz menekvés..
izommanvagyok 2025. 10. 02. 10:58
Előzmény: #258200  Törölt felhasználó

csak szeretném tisztán látni mit jelent és hogy vezethető be a Tisza vagyon adó.
A sávok meg képlékenyek most 1 milliárd ft nál járunk jövő tavasszal vagy választások után mi lesz?
Nem fogja megúszni a TBSZ az állampapír se az ingatlan se a föld !  Magánszemély magyar személy lesz megnyúzva és nem a gyár a multi a külföldi tőke!  Kisember fogja megszívni a Mészáros vagyon 90 % a vagy még több cégekben van ami kiesik ez alól!  És ez engem felháborít benneteket nem? 
izommanvagyok 2025. 10. 02. 10:56
Ha részvény-portfóliód, ingatlanod vagy földed van a magánneveden, az magánvagyonnak számít, és sok országban vagyonadó vagy ingatlanadó alá esik.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek