Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
N0MAD 2025. 09. 30. 08:19
Előzmény: #257991  slash
Igyekszem nem túl bántóan megfogalmazni mert amúgy bírlak, meg a melódat is elismerem amivel eljutottál odáig ahol vagy.
Semmi fillérszabó legyen mindenkinek rosszabb csak nekem egy fillérembe ne keruljön hozzállást nem fogok emlegetni. De már csak a pénzbe fog kerülni pletyka is világkép megváltozásra késztetést se emlegetem fel.
Úgyhogy valahogy  úgy fogalmaznék hogy az empátia szinted nem túl magas, még akkor se támogatod a másoknak jobb legyen gondolatát ha neked attól nem lenne rosszabb.
Sőt talán még alapelvárásnak is tartod hogy mások legalább annyit szívjanak, mégha ez amúgy neked is rosszabb, mert egy csóró országban (majdnem) mindenki csóróbb mint lehetne a pénz lassabb pörgésének jelensége miatt.
Hidd el jobban élnél egy élhetőségre kihegyezett országban hol a fiatalok könnyebben indulhatnának, kicsit költeni is tudnának, nem lépnének le, és fokozódna az életszínvonal. Mondjuk az erkolcsi elégtételed elmaradna hogy masok is szívnak, ez igaz.
Amúgy mondta azt valaki hogy az élet fair?
izommanvagyok 2025. 09. 30. 08:15
Előzmény: #257997  Pistike12

Persze hogy nics benne ilyen bőkezű adókedvezmény és SZJA mentesség nincs még egy más országban. 
Az emberek 80 % a idehaza gyerek szám vagy anya vagy fiatalság alapján kapják a juttatásokat.
A jövedelemeket ez idehaza te is tudod jelentősen befolyásolja engem is ostoroztok mert van 3 gyerekem és mit kapok rá. 
ÁLságos, hogy ezt kiveszik belőle mikor az államnak is rengeteg be nem fizetett adójába kerül
Hazugság az egész libsi média hazugság a valóság elferdítése!
A nap végén az számít mennyi marad ugyanis a zsebedben ezt te is tudhatnád közgazdász létedre mire nem költesz el ( annyi lakbérre külföldön  és annyi rezsire ) és mi marad lové a buxába.!
Ha annyira tetszik a nyugati rendszer akkor meg irány ki nem tudom minek eszitek itt a kefét ebben a szörnyű rendszerben!
Rengeteg magyar viszont észbe kap és jön most is haza a 3 % os hitelre szia
izommanvagyok 2025. 09. 30. 08:11

egy másik kommentelővel vitázom mirét nem jó az eső ingatlan ár egy szösszenet a válaszomból :
Utolsó gondolat: Ha azt kívánjuk essen a lakás ár adóztassuk ki a befektetőket ok értem elérjük. ( uj és használt kéz a kézben jár helyettesítési termék ) nem fog még sajt használatra sem ilyen piacon senki venni mert esik a lakás ár minek ha olcsóbb inkább bérelne , de az sem lesz hisz a befektetők el lettek űve. 
, De ezt hagyjuk ha esik a lakás ár mi történik azokkal akik hitelekkel vettek lakást az elmúlt években? Fedezeti értékük csökken akár mínuszba is átfordulhat a bank plusz jelzálog biztosítékot kérhet (opcionális )különben felmondja a hitelt sőt az adós ha látja már a tőkéjét amit bele tett is elbukja és csak a nagy adósságot egy olcsó ingatlanra fizeti lehet nem is fogja akarja fizetni. (a legtöbb akkor nem fogja fizetni ha mukáját is elvesztette, de ha kiakarná adni a lakást és nem tudja a törlesztő mértékéig is kiadni akkor megint baj van , mert abból sem tudja fizetni a hitelét jö n az árverés ha elveszti a melóját  )  A bank ha eladja a lakást veszetesége keletkezik árverés útján , mert kevesebbet ér az ingatlan mint ami tartozás van rajta. Ez beomlassza a bankrendszert gazdasági rendszerkockázatot okoz és az államnak zsebébe kell nyúlnia ,hogy kisegítse a bankokat ( lásd 2009 es válság az OTP is megsegítették emlékeim szerint ) SEmmelyik kormánynak nem érdeke az ingatlan piacot összeomlasztani semmelyiknek ha ezt megteszik óriási válság jön.
Pistike12 2025. 09. 30. 08:06
Előzmény: #257996  izommanvagyok
A libsibmediaban a tobbi orszag adokedvezmenye sincs benne mr kozgazdasz. 
Ezek eurostat adatok mr kozgazdasz. Miert halgassak politikust szamokrol. 
Vasarloertekben kvazi utolsok lettunk. 
izommanvagyok 2025. 09. 30. 08:00
Előzmény: #257990  Pistike12

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Libsi médi cikke nincs benne a családi  adókedvezmény álságos módon  a 25 év alatti SZJA mentesség sem direkt egy olyan egyke embert választanak akinek semmin nem jár. a holland sokkal többet költ rezsire lakhatásra mivel itthon fillérek a rezsik és 90 % a nem albérletet fizet nem fogyaszt annyit.
Mutatom akkor nézd végig ezt az előadást tanulságos lesz :
https://www.youtube.com/watch?v=xvd1te3k5Z4
28:47 nél van  pont ez a rész de az egészet is nézd végig érdemes.
HOgy ki adja elő hát Tóni de ha előítéletes vagy akkor ugyse nézed meg maradsz a buborékodba!
ÉN viszont ellentétben veled minden ellenzéki videót és cikket is meg szoktam nézni és úgy döntök az ország sorsáról sose dugom a fejem a homokba..!
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Törölt felhasználó 2025. 09. 30. 07:57

azért az ingázás sem teljesen ugyan az ma, mint akár 30-40 éve, több szempontból sem
az egyik gyerekem néhány éve ingázott heti egyszer vonattal 200 kilométerről Pestre, de végig dolgozott az IC-n közben
egy kollégája a covid elején elköltözött kicsivel Szegeden túlra, és ugyanezt tette
.
és világszerte nő az ingázók aránya
persze hogy ez mennyiben jó, vagy mennyiben káros az is kérdés
kényszer inkább a jellemzőbb ok, vagy a tudatos, helyes választási lehetőség
.
a lényeg nem sokat változott
az anyai nagyanyám tehetősebb munkáltatói az év egy jó részét nem az otthonukban töltötték, a 20. század első évtizedében,hanem a Balatonnál, a Tátrában és Abbáziában
.
ami változott:
a tömeg meg kicsit könnyebben viselte, mert nem látta ezt sem a neten sem a tv-ben élőben
Vodafonelive
Vodafonelive 2025. 09. 30. 07:40
Lehet erről páran nem tudnak de ha vidéki vagy és friss diplomás vagy érettségizett és felköltözöl Budapestre, akkor az önkormányzatod lehet tud segíteni hozzájárulni a piaci lakhatásodhoz. Ez 2018-ban úgy működött, hogy ha a fizud nem érte el a br.400-t és a bérpapírt stb.-t bemutattad akkor kaptál egy kis pénzt nagyjából 12 vagy 24 hónapig. Ezt egy Tolna megyei szaktársam használta ki, másról nem tudok.
Törölt felhasználó 2025. 09. 30. 06:52
Előzmény: #257987  FR73

ebből azt szűröm le, hogy vészhelyzet esetén nem a harakiri az egyetlen választható megoldás
igaz, nem annyira tűnik élethosszon át tartó verzióban kényelmesnek, de átmenetileg, időnyerésnek akár pár évre mindenesetre létezik
.
a vasmű bezárása 2025 nyarán nem volt sem váratlan sem földindulásszerű tömeges helyi tragédia (sok dolgozó nem is helyi lakos volt)
.
már évek óta egy sereg alkalmazottnak alig alig kellett bejárnia, vagy ha ott kellett lennie akkor is alig kellett ténykednie, de a fizetést kapta, ami magasnak számított
csak a vak nem látta évek óta, hogy ennek meg kell szűnnie
.
az egész születése is egy inkább politikai mint gazdasági döntés volt
és ha 20-25 éve szűnik meg egyik napról a másikra, akkor lett is volna Ózd effektus, de eközben megváltozott néhány helyi, régiós és technikai körülmény mégpedig kedvezőbb irányba mozdulva
sok helyi örül hogy végre vége ennek a szörnynek
Törölt felhasználó 2025. 09. 30. 06:28
Előzmény: #257991  slash

igen, igen, igen
lehet így is gondolkodni, hogyne lehetne
nekem igen szar és nehéz volt, hát legyen ugyanilyen nehéz az utánam jövő generációnak is
.
nekem nem ilyen légkörű családi háttér és minta adatott meg, nem is így gondolkodom
pontosan ismertem a nagyszüleim erőfeszítéseit és eredményeit annak érdekében, hogy a gyerekeiknek a kedvezőbb startot megteremtsék, úgy hogy közben a hatékony, kitartó és szorgalmas ténykedésre is mintát szolgáltatva rá is nevelték őket minderre, amit azok természetszerűen magukévá is tettek
a történelem többrétűen közbeszólt, nekem továbbadható anyagiakat kevéssé tudtak összegyűjteni a szüleim de a helyes szemléletet igen
.
ezzel együtt a körülmények változása folytán nekem már könnyebb volt egy idő után, mint a szüleimnek és a nagyszüleimnek, lett is mit továbbadni anyagilag
az örökölt szemléletből is, és manapság nagyon sokat hozzátesz a napi betevő "jóérzés" adagomhoz a látvány, hogy nagyon szép tempóban haladnak, és már előttem járnak szinte mindenben, miközben várható élettartamuk  kisebbik fele van még csak mögöttük
.
köszönhetően kicsit a kedvezőbb alapoknak, és főleg a megkapott és továbbvitt  egészséges szemléletnek
slash
slash 2025. 09. 30. 05:53
Semmiféle bérlakás program nem kell. 1993ban 20 évesen bementem a kispesti lakásosztályra hogy "igényeljek " állami bérlakást. Kiröhögtek és elküldtek a búsba. Ott megértettem hogy a saját lakás szerzés egy életre szóló küldetés. Mindent de legalább sokat fel kell áldozni,. A 90es években két melóm volt és esélyem se volt lakásra egyedül. 30 éves koromban 12 év meló és asszonnyal együtt ketten nulla szülői  segítséggel és egy gyilkos hitellel lett első lakásunk. Full hajtás full nyomor 40 éves koromig. Ez van. Itt az OSP csinálják végig ugyanezt a fiatalok is. 
N0MAD 2025. 09. 29. 21:03
Előzmény: #257985  Freszelés
Eszembe jutott, de huszonkorán vállalt gyerekek volt az indító, nem akartam pelenkás nagyszülőket belerángatni.
Nyugdíjmegtakarítást, biztonsági tartalekot és hátom-négy gyerek lakására es mágántanáros oktatására esetleges magánorvosi dolgaira se akartam kitérni.
Már így is szép nagy a kupac.
De majd jön a megfejtés hogy örökölt iq általi multimilliárdosság a megfejtés annak hozama már húszevesen is segít.
Egy a lényeg nem szabad senkinek se dolgozni, csak cegbirodalmat irányítani.
Gondolom így is leírja majd, de odaseneki.
Sony123 2025. 09. 29. 20:56
Én csak azt tudom mondani, hogy aki tudja vegye fel ezt 3%-s hitelt. Szerintem az elkövetkező tíz évben nem lesz ilyen lehetőség!
Üdv Mindenkinek!
FR73 2025. 09. 29. 20:55
Előzmény: #257982  Törölt felhasználó
Ezekből a városokból az első budapesti metróig kb 1 óra az út tömegközlekedéssel, ami csúcsidőben legalább 30 percenként elérhető.
Freszelés 2025. 09. 29. 20:53
Előzmény: #257984  N0MAD
egyébként mindegy már mit találnak ki, kell utána háborítatlan 10-20 év, hogy bármit is elhigyjen bármelyik fiatal bármelyik pártnak... hiába van jó intézkedés (amúgy nincs), de utána legkésőbb egy kormányváltáskor úgyis megbuzizzák. szóval bizalmatlanság is van ezerrel. Az meg csak idővel épül vissza (nem fog).
Freszelés 2025. 09. 29. 20:52
Előzmény: #257984  N0MAD
kihagytad hogy a 3 0-15 közötti gyerek nevelése mellett még a lerongyolódó nagyszülőket is látogassák (amíg vannak), meg idővel pelenkázzák, rakják tisztába vagy legyenek ott vele 24 órában, de akkor meg kell a szomszéd lakás is vagy kétgenerációs ház (+50M) vagy mondjuk valami intézet havi 300-500k-ért.
Ilyesmik.
N0MAD 2025. 09. 29. 20:41
Előzmény: #257983  Pistike12
Ok, nyilván van értelme a fészekrakó, támogatott bérlakás, szolgálati lakás, munkásszálló, meg minden hasonló menetnek, pont azért talalták ki őket.
Csak a huszonévesen saját lakás alap felütést éreztem kicsit izének.
De persze, a lakásár feltornászás mint fiatalok segítése program finoman szólva nehezen védhető, ha lakhatás segítő programok lettek volna (legyen az bármilyen formában, akár adókedvezménnyel ami kötelezően lakásmegtakarításba ment volna) gyerekvállalás mellett nem itt tartanánk. Aztán franc tudja, a bölcsi-ovi- iskola megléte és szinvonala és a jövőkép lehet nagyobb afrodiziákum mint a valamekkora támogatás.
Kéretik eldónteni a fiatalok a repűlőrajtot látták e nagyobb esélynek vagy a rothadó nyugatot mondjuk nyelvtudás megléte mellett.
De csak ismételni tudom magam, szarul van berendezve a világ ha azt várjuk hogy a nők diplomát csináljanak, de azonnal szüljenek vagy hármat tíz évre elosztva miközben minden gyerekdolog a nyakukban, de a tanulás is mert az iskolában khmm, aztán meg tíz éves diplomával tapasztalat nélkul építsenek karriert miközben a gyerekeket hordják ám oviba-suliba, de délre-kettőre érjenek oda a gyerekért, miközben két mérnöki tervezés közt még csoportokat is irányítsanak, majd otthon tanítsák a gyerekeket főzés kózben. De a vakáció alatt végig otthon kellene ám lenniük, mert a tábor drága, és amügy oldják meg.
Nem leszólva a papákat akiknek viszont elégge kell teljesíteniük a lakbér-megtakarítás- lakáshitel, autóvásárlás nagycsalád fenntartás témakörében ami lehet nem nyolc őra minusz reggeli ebéd tízórai.
Ja és sportoljon az egész család mert elviszi az irodai munka és az otthonülés.
Sokmindent kihagytam ez csak reszlet.
Pistike12 2025. 09. 29. 20:19
Előzmény: #257979  N0MAD
Akinek van ra modja legyen, akinek nincs annak berlakas. Egy ilyen csomag lejebb verne az arakat, igy venni tudna egy reteg 30 elott. A berlakasbol pedig lehetne felretenni es ugy venni. Lasd feszekhaz programok. 
Törölt felhasználó 2025. 09. 29. 20:03
Előzmény: #257936  FR73

AI Overview I
"gen, sokan ingáznak Gyöngyösről Budapestre dolgozni, mivel a két város között a távolság nagyjából 70-80 km, ami ingázó távolságnak számít Magyarországon belül. A közeli települések lakói gyakran utaznak naponta a fővárosba munkába, és ez alól Gyöngyös sem kivétel."
.
nekem erről személyes tapasztalatom, infóm nincs, nem is érdeklődtem efelől soha
210-es 2025. 09. 29. 18:27
Előzmény: #257964  berlini
Az EU csatlakozásnál vállaltunk sok mindent de azért nem mindent. Jó piac vagyunk mi.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek