Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Holnap leköltözök hozzád Zalába. Imádnám ,az M7 végéről tudnék lejárni az Adriára. Fele út. Csak valaki dobjon be nekem 5-7 kilót a postaládámba minden hó elején és indulok.
Nekem is három gyerekem van, egyetlen fillér támogatás nélkül vállaltuk őket szeretettel. Tudod csak az örömlányok kérnek pénzt a szexért. A kormányunknak inkább fel kellene emelnie az országot az utolsó helyről a jóléti listán és máris szaporodna a nemzet. Nem célzott támogatásokkal ösztönözni a gyerekvállalást, amik az árak szárnyalása miatt még nagyobb nyomort hoz. Az a baj, hogy a legtöbb mutatóban az utolsó helyen kullog Magyarország, csak a lopásban világbajnok. Ilyen sehol nincs, hogy a nemzeti bankot úgy rabolják ki, hogy az senkinek nem hiányzik. Ennyire jól állunk.
Én is ugyanígy szeretem Budapestet. Évente háromszor négyszer, egy két napra. Aki megszokta a nyugodt csendes életet, annak ebből elég a kóstoló. Színházba szoktunk menni, akkor Komáromban lerakjuk az autót, fel a vonatra aztán feltöltődünk a pesti fílinggel, este egy kis kultúra, aztán vár a saját ágyikóm. Száz méterre lakom a városunkat átszelő úttól. Mi már észre sem vesszük a zajt, de aki jön látogatóba, főleg kerti partira, azokat eléggé zavarja. Az egyik házunk a város csendes részén van, fura, ott hallani a madárcsicsergést, nem csak hajnalban.
Budapestre ingázás szempontjából Dunaújváros kb Hatvan, Gyöngyös vagy Cegléd képességekkel bír. Hatvan (Bosch) és Gyöngyös (Apollo) nagy közeli munkaadó szempontból is hasonló adottság.
Már csak azt kell eldönteni, hogy Magyar Péter jogászként tényleg ennyire ostoba, vagy a választóit tartja annak? A kormánnyal szemben gyakran elhangzó vád a bizonytalan, kiszámíthatatlan jogi környezet, erre megjelenik a kihívó és elkezd jogi szempontból nevetséges baromságokkal kampányolni... Azt mindannyian tudjuk, hogy vagyoni típusú adót most is fizetünk (építményadó), ami a VI. és VII. kerületekben egy átlagos lakás esetén kb. 0,2 százalékos vagyonadót jelent. De azt már kevesen tudják, hogy ez a vagyonadó (építményadó) a jelenleg hatályos jogszabályok alapján az ingatlan korrigált forgalmi értékének akár 3,6 százaléka is lehetne. Szerencsére elég kevesen szeretnének bukott polgármesterek lenni. 😂 izommanvagyok
Most képzeld el azt a helyzetet, amikor Magyarországon magyarként fizetsz vagyonadót a céged értéke után, de ha külföldi vagy, akkor Magyar Petya biztosítja részedre az adómentességet. 😂 Franciaországban több ingatlanadó (vagyonadó) volt és van, az egyiknél megbecsülik, mennyiért adhatnád bérbe az ingatlant (akkor is, ha te használod), a helyi önkormányzat pedig alkalmaz erre egy adókulcsot (ennek alapján fizetsz), a másikat az üres lakások után kell és van, amit az ingatlanban euromilliomosok progresszív rendszerben fizetnek. kuruczr77 “az eredeti posztod szerint a verseny tisztaságát lett volna hivatott fokozni a gazdaságot torzító intékedések (árrésstop stb.) kivezetését lehetővé tevő vagyonadó általad vázolt felhasználási célja” Ezt a butaságot lájkolták ész nélkül többen is. Majdnem olyan brilliáns érv volt, mint az, amikor a fideszes jegybankelnököt amiatt hibáztatták, hogy nem tett semmit a leköszönése után 6 évvel megalakuló Pénzügyi Stabilitási Tanácsban a devizahitelezéssel összefüggésben. 🤡
Úgy látom, te is beléptél a kormánypropagandisták közé, vagy csak a hír tévét nézed. Amit orbán támogatásként odaad, azt ám nem a saját zsebéből fizeti, hanem mindenki. Szétdobja az emberek között. Talán ez sem lenne baj, de ne má´ lölö vigyen mindent meg tiborc. Lölö az építő cégeiből ötször annyit vett ki, mint a nála dolgozó összes alkalmazottja. Hogyan lehet ez??? Hát úgy, hogy a szuperul túlárazott megrendeléseket csak ő nyerheti, aztán alvállalkozókkal éhbérért végezteti el a munkát, lölö meg viszi a tejszínt. Az idén csak 103 milliárdot, csak az építkezésekből. A normális ember nem azért vállal gyereket, mert kap rá támogatást. Ez nem nagyüzemi tehenészet, hogy pénzért szüljenek. Ráadásul ez az összes támogatás semmit nem ér, mert az áremelkedés elviszi a támogatást. Akinek meg nem jut, az meg már álmodozni sem tud. Én nem vagyok járatos Budapest lakásáraiban, de az ismerősöm azt mondja, a bejelentés óta 20%-ot emelkedtek az ingatlan árak, az 5%-kal kevesebb hitel miatt. Ami különbséget az állam, pontosabban a lakosság fizet ki a csúnya bankoknak. Ki nyer ezzel legnagyobbat? Megint lölö, meg tibirc, meg persze az örök sikerember csányi.
Persze az uj lakás vásárlónak az opciót fennhagyták, hogy ha mégis összeházasodnak vállalna gyerekeket akkor csok hitellé átalakul az egész ( amig ez a kormány van ) és leírhat 10-10 mft hitelt ennyit elengednek neki ha mégis jönne a gyerek. De ez már nem kötelező csak opció ami járni fog neki. Sokkal jobb világ van mint akkor amikor én bevállaltam a 3 gyereket sokkal még 1,5 évem van a 10 évből ennyi van még az elidegenítési és terhelési tilalomból de már 4 éve kiadtam volna a fenébe és Kanizsára lehúztam volna a házamba. Nem mertem megtenni még rokonnak sem mertem kiadni ( nem is lett volna) mert kedves szomszéd vagy valaki felnyom és fizethetem vissza keményen a büntető kamatokkal a dupla tripla csok árát! ( Sokan megbuktak már ezzel ) Nekem ez fáj, hogy én 3 gyereket vállaltam be minden költségével más meg csak igy puszira veheti a lakást 3 % ra és ki is adhatja. Egyáltalán nem FAIR de elfogadtam ez a társadalmi igény és ha ez az ára, hogy nyerjen a Fidesz ám legyen.!
"Duújvárosba költöznek az emberek és onnan járnak Bp-re dolgozni. Elárulom, igen." Értem. Én Vecsésről vonatoztam 15 évig Pestre ami kicsinált idegileg. Ezért költöztem be. Nálunk is vannak messziről ingázó emberek. Beérnek 9re és ordítva szidják a MÁV-ot 10ig. Vagy kocsival járnak és reggel 7kor itt kukorékolnak. Ennyi.
Illetve az is erdekes reszedrol hogy bevallaltal gyerekeket. Nem szerettel volna, hanem bevallaltad... Csak nem pénzért? Tudod HK ez a baj. Meg a kitalalt eletedbol is sut a kenyszeresseg... Nem is tudtam, h a keresztenyseg amit zaszlotokra tuztetek (hamisan) gyerek bevallalasarol szol... Hitelt szoktak bevallalni, nem gyereket micimaci
Múltkor beszéltem egy debreceni kolléganővel. Kérdem minek jöttel fel Pestre, Debrecen egy milliós nagyváros.. Válasz: Te hűlye vagy? MIndenki ismer mindenkit full korrupció az egész város barátok nélkül esélyed sincs munkát kapni. Ezt nem magamtól találtam ki.
Én nem mondtam hogy jobban tudom mi van a vidéki városokban. Csak amikor a nyírségi és nógrádi rokonokkal beszélünk egyet mondanak: Ha bezár a gyárunk a városunknak : KAMPÓ! ! Pont jó ez így. Nekünk a vidék egy sötét ló, ingatlanvételre. Legyen ez a ti területetek. Egy jóbarátom pont most kúrja el az életét mert kimegy a gyömrői agglóból Ceglédre ott vesz 100 millért házat , már áll a bál, küszöbön a válás. Figyelmeztettem, nem fogadta meg. Nekem is van történetem. Debreceni rokonok itt alszanak nálunk. Eleve minden vidéki rokon imádja a házunkat itt akar "pestezni" aludni. kimaxolni Pestet. Az autóimmal ki kell állnom mert: "Pesten minden kocsit ellopnak" ez 30 éve valóban így volt. Az utcánkban 10-20 millás verdák állnak. Na mindegy. Rokonok : 1. nap. "jaj, könnyű nektek itt Pesten" 2. nap : "jaj , én is keresek annyit mint te csak másfélszer annyit kell túlóráznom" 3. nap. jaj elegem van megyek haza, zúg itt a fejem a sok embertől, kocsitól. tömegtől. 4. hazamegy végre. na erről beszélek. egyszerűen MÁS a fordulatszám.
Közgazdász úr, tudja mi az ún reprodukciós ráta fogalma? Valami olyasmi, hogy egy szülőképes korú nőre jutó gyermekek száma. Vagyis egy arányszám, melynek béka segge alá került értékét 15 évnyi kormányzás után, te, mint állítólagos diplomás közgazdász, megpróbálod egy 30 évvel ezelőtti állapotra kenni. Gyenge próbálkozás, nagyon gyenge.
De azt sem tartom én sem FAIR nek, hogy én úgy kaptam 10 mft csokot és 10 mft csok hitelt , hogy 10 évre elidegenítési és terhelési tilalom van az ingatlanomon el se lehet költözni ki sem lehet adni és 3 gyereket kellett erre bevállalni ami gyerekek felnevelési költsége 1-1-1 panel lakás ára..! Most meg mindenféle szingli népség vagy akár befektető is egy házaspár aki 50 % os tulajdonnal rendelkezk lehet nincs is gyereke és nem is lesz és vehet akár KIADÁSRA IS lakást 3 % os hitelre 50 mft értékben. Nekik nem keletkezik többlet költség a gyerekek álltal nem kell 10 évig dekkolni egy ingatlanba mire kiadhatja nekik SEMMIT SEM KELL GYAKORLATILAG VÁLLALNI még azt a sem! Figyelem! hogy itthon maradjon DOLGOZNI! MERT egy pár dönthet ugy megveszi kiadja a lakást aztán kimegy külföldre dolgozni az albérlő meg kifizetni neki a lakást! ÉN értem a logikát ebben is azért engedték meg , hogy kiadhassák a lakást hagy legyen mozgástere a fiatalnak ha elveszti mondjuk a munkahelylét ki tudja adni a lakást fizesse addig az albérlő stb. ( vagy még szülőknél él és később költözne el. DE akkor is nekik gyakorlatilag ezért a hitelért pénzért SEMMIT SEM KELL VÁLLALNI se gyerek se beköltözési kötelezettség 10 évre se semmi! Marha jó világ van itt már a szinglinek is ez a helyzet...! És még sír a szátok mekkora vacak ez a rendszer mikor mindenkit kitömnek milliókkal gyakorlatilag érdemtelenül társadalmi hasznossága zéró még egy gyereket sem kell vállalni semmit sem.!
Most egyébként elárulom neked covidba inflációs energiaár sokkba mellettünk lévő világháborus kilátásokkal nincs az a pénzt amiért én most 3 gyereket bevállaltam volna.. Előtte más világ volt ( Covid előtt) nyugodtabb volt a helyzet és bevállaltam.
Ha nem lenne családtámogatási politika 1 körül lenne a születésszám még alacsonyabb sajnos mostani világhelyzetben és születésre képes anyák számával ez a max.. majd ha béke lesz beindulnak a gyárak lesz ez jobb is és ha végre az eu is végre fordul megváltozna a kinti vezetés és nem bünető módban lenne az ország már vagy 4 éve. (EU pénzek beáramlása végre segítése az országnak és nem elgáncsolása ) Kegyetlen logika, de minél rosszabb az országnak annál jobb az ellenzéknek (ekkor nyerhetek csakis tudják )
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link