Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
izommanvagyok 2025. 09. 29. 09:04
Előzmény: #257916  EURHUF_goes_to_haven

A születésszám azért van alacsony szinten mert Votl egy Bokros csomag akkor nem született meg sok gyerek megvonta a családi pótlékot sok családtól ( szociális alapon járt ) eltörölte a GYED ET az adókedvezményeket ez akkor ütött egyet a születendő anyák körében akik most nincsenek elegen nem tudnak szülni.
MÁsik COVID háboru van mellettünk inflációs sokk nincs az a gazdaságpolitika ami rávenni ilyen időkben a családokat hogy vállaljanak gyerekeket ehhez a háborunak is véget kellene érnie az EU nak is segítőkésznek ( ami jár az jár adnia kellene a pénzt ) és beindulna a gazdaság. 
De mi van kint csak a migrancs áradat Anglia NÉmetország Francia ország lassan belefullad a migráns áradatban ( direkt beengedik őket ) a sok segély kifizetésére már lassan nem telik egyre romlik a helyzet kint.
Az olaszok franciák annyit keresnek mint 10 éve!  A görögök szintén  alig fejlődtek valamit az euro is jól tönkreteszi a gazdaságukat az államadosságok az egekben itthon még legalább van perspektiva mert ha beindulnak a gyárak lesz dögivel GDP növekedés .  A reálbérek még most is növekednek stb stb..
a GDP arányos államadósság 75 % ami még nagyon is jó Fletó alatt 82 ről vettük át  stb stb.
Na de ahogy mondani szoktam léptem.
izommanvagyok 2025. 09. 29. 08:59
Előzmény: #257916  EURHUF_goes_to_haven

Miért csak az anyák SZJA mentességét gondolod igazságtalannak? A 25 év alatti SZJA mentességet miért nem soroltad fel? Talán az igazságos?
ÉN is tulzásnak tartom az anyák SZJA mentességét értem a logikát ezzel akarják motiválni őket, hogy visszatérjenek  munka világába , de ha már a gyerekek felnőttek akkor nincs extra költség a családba  miért kapja? Annyira azért nem állunk jól sajnos de a fiataltól kell első körben megvonni az SZJA mentességet mert ott még  gyereket sem szült és nevelt SOSE és mégis kapja a lovét több marad bullikára partikára.
Családi adókedvezmény a gyerek 18 éves koráig jár szóval ott addig amig extra költség van a gyerekek miatt azt egy teljesen korrekt dolognak tartom. 
Egyébként még így is kigazdálkodható a költségvetésben ez ha beindul a külföldi konjuktura és elindul az a sok gyár ami idehaza betelepült, de ehhez jól kell a világgazdaságnak alakulnia ami nem egészen biztos.
Azzal sem értek egyet az 50 % os lakás tulajdonos miért vehet még egy lakást 3 % ra  ok a gyereknek megveszik előrre de még az is felveheti akinek GYEREKE SINCS CSAK HÁZAS és van egy lakása. Ez tulzás.
csak annak adtam volna oda akinek soha nem volt lakás a nevén . VAnnak sajnos én is elismerem felesleges elemek a rendszerben. ÉN sem tudok már egy olyan befektetővel versenyezni és venni lakást most aki 3 % ra kapja a lakás hitelt és kiadja mint én aki 6 ért kapja és add ki.. Sajnos nekünk már lefőtt a kávé újabb lakás nem lesz így.
a Gazaságot egyébként a 3 % os hitel fel fogja pörgetni az építőipar is ha marad még évekig és nem szünik meg tavasszal ha minden jó megy és a kamat környezet is alacsonyabb lesz idővel akkor az államnak sem kerül túl sokba  a kipótlás.
Szerintem a másik oldal tenné tönkre az egészet orosz energia hordozók leválllásával stb. IMF jelentés 4 %  al csökkenne instant a gdp recesszió  lenne a elvállásból.
Értem én az EU azt akarja válunk le de HOL A PÉNZ ERRE?  200-300 milliárd kéne az adriai vezetékre , hogy müködöképes legyen az olaj ellátásra  és újabb 400-500 milliárd a MOL finomitok átállítására  és 2-3 év mindezen munkák elvégzésére.. és a végeredmény egy drágább olaj gáz se lenne olcsó nyugatról
KI fizesse?  Tudod mi lenne korrekt? OK Magyarország  válj le támogatlak mindenben EU pénzekkel adom az átalakításra a pénzt és kompenzállak am agas olaj és gáz árak miatt. .. Na ez lenne korrekt.
De mikor 1 millió eurot kapsz kerítésre büntetésre naponta és mikor a neked járó EU pénzeket sem kapod meg ( energia függetlenedésre panel programra mondjuk vagy vasut fejlesztésre korház fejlesztésre ami 4 éve nem jöhet az ellenzék lobbizik ne jöjjön) akkor mégis mi a francot vár tőlünk a nyugat? hogy még 1000 milliárdot költsünk el miből?  az energia függetlenedésre ? HOgy várják el a levállást ha még azt a maradék EU pénzt sem adják ami ezt szolgálná a COVID  helyreállítási alapot sem kaptuk meg érted  COVID? hol van már a COVID? 
TÉGED  ezek nem zavarnak? nem látjátok a fától az erdőt mi folyik itt? 
MI hozzuk meg az áldozatot a levállással  fizessünk ki 1000 milliárdot térdeltessük le a  gazdaságot ( 4 % os GDP csökkenés )  - ne legyen biztos energia elleátás lehet le is állnánka a  gyárak vagy kivonulnának. 
LÁsd Spanyol ahol olyan jó a zöld átállás hogy 1 napig leállt az egész ország áram ellátása hogy lehet ilyen országban gyárat üzemeltetni termelni???!! 
Ébresztő lássátok az összefüggéseket!
Bolton01 2025. 09. 29. 08:52
Előzmény: #257912  Törölt felhasználó

Ha tippelned kellene, megmentik a borászatokat vagy sem? 
Amennyire hitellel ki vannak tömve, ez a betegség felér egy Armageddon-al ...
Szerintem ebből is megmentés lesz, legalábbis egy részüknek ... Kérdés hogyha ez a nyavaja marad, van-e értelme újra és újra telepíteni a szőlőt...
Törölt felhasználó 2025. 09. 29. 08:46

Dunaújváros hosszútávú jövője szempontjából a panelek elképesztő túlsúlya miatt kérdéses, de a kritikussá válás még odébb van
EURHUF_goes_to_haven 2025. 09. 29. 08:38
Előzmény: #257887  izommanvagyok
Persze még csak az kéne. Most is van ha jól tudom 35 év aattiaknak, ha az ingatlan értéke 15 Millió alatt (kac-kac...) a többieknek 4% amit lehet kérni 12 hónapos kamatmnetes részletre... Ha még ezt is leviszik akko elmennek ám...
Nem elég hogy állambácsi minden hitelbe belefizet, hogy adókedvezményeket is kapjanak ? Persze meg az anyák adómentessége, a csok, meg a többi olyan mocskosul bevált hogy kirobbant a születésszám... oh wait... ALL TIME LOW!!! ez a nagy jobboldali kormány, teljessen romba dönti az országot, aztán átadja a stafétát, hogy a sz@rkupacon majd kakaskodhat az ellenzés... vic... 
kuruczr77 2025. 09. 29. 08:09
Előzmény: #257910  Törölt felhasználó
 Van időnk...fontosak a pontok (ahogy az életben is) de legalább olyan fontos, hogy azokat hogyan kötöd össze...
N0MAD 2025. 09. 29. 07:58
Előzmény: #257913  Atti
Könnyű elhinni, ne hidd hogy nem, sok helyről ingáznak. Ismertem is onnan egy srácot, jártam is nála. 
Csak azt meg te hidd el hogy ez női tevékenység, csinálja a….
Illetve azt hogyha ez működik akkor a kényelmetlenségi felár (leár) az ingatlanárakban is meg kell jelenjen, anomália időszakoktól eltekintve. Mint ahogy bp-n belül  és aglóban is megjelenik, nem mindegy honnan mennyi az utazási idő, van e köröttpályás. 
Azért dunauj (lánykori nevét nem hozom fel) tekinthető agló külsőnek. 
De most a saját erőből működés szintjét vitatták meg szerintem. 
Atti 2025. 09. 29. 07:42
Előzmény: #257849  slash
Nem hülyék a pestiek, de tényleg van bennük egy ilyen "nekem beszélsz, én azt sokkal jobban tudom kinyilatkozás".
Tisztelet a kivételnek.
Apummal ( Isten nyugosztalja) mindig jókat röhögtünk (a hátuk mögött) a falunkba keveredett pestieken mikor előadták magukat és azt hitték a faluban ők a legokosabbak, mert pestiek.
Te írtad talán, hitetlenkedve, hogy majd biztos Dújvárosba költöznek az emberek és onnan járnak Bp-re dolgozni. 
Elárulom, igen.
Nyilván nem mindenki, de tesznek így emberek.
Csak ezt nehéz elhinni Bp-ről.
Törölt felhasználó 2025. 09. 29. 07:27

Pestet a 38-az árvíz lökte az ingatlan és városfejlesztés szélesre tárt kapujába, megszűntek a évtizedes viták lehetőségei, hogy melyik ócska házat sikerül törvényesen végre lebontani,és hol nyíljon új utca, és milyen széles is legyet
az árvíz elvitte magával az adottságokat és teremtett új lehetőségeket
.
Budán nagyjából fél évszázaddal később a filoxéra végezte ezt el
mire mindent letarolt, lettek hidak és átjárhattak rajta a munkájukat vesztettek Pestre nap mint nap dolgozni, cserébe a hidakon áttüremkedhettek a városi viszonyok
.
most kialakulni látszik vidéken is valami újabb ilyesféle nem könnyű, kényszerű átrendeződésféle
(pont mire az összes nerhizlaldában alaposan kinevelt réteg büszke borászattulajdonos lett a mások pénzén, élükön a Rókusfalvy vezette pénzelnyelő szervezettel)
,
https://assets.4cdn.hu/kraken/8FRgzV5pASMu132mms-md.jpeg
.
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 09. 29. 07:02
Előzmény: #257887  izommanvagyok
Ebben is de biztos vagy. Lakott első ingatlanra valóban politikai öngyilkosság. A kérdés mi lesz a befektetésivel és hogyan lehet kikerülni alóla ?
Törölt felhasználó 2025. 09. 29. 06:51

jók ez az adóötletek
.
egyszer egy szerződéskötés közepén az egyik fél felvetett egy módosítást valamelyik pontot illetően - tök lényegtelen dolog volt, már nem emlékszem hogy mi - aztán a felek vitatkozgattak kópár percet, és megegyeztek hogy jó, hát módosuljon
az ügyvéd tök békésen végighallgatta a hosszas  egyezkedést a semmin,és amikor csend lett azt mondta, hogy rendben, de ehhez át kell nézni a szerződés teljes szövetét, és minden ponton újrafogalmazni amit érint, úgyhogy most kimegy és megnézi hogy a jövő héten melyik napra tudja betenni a megismételt aktust
.
mind a két fél azonnal és ijedten mondta hogy, akkor inkább jó lesz így ahogy van
.
kb ennyit érnek az pontszerű adóötletelések
Andy01 2025. 09. 29. 00:55
Előzmény: #257905  N0MAD
Nagyon jo elkepzeles. Kis egy -ket hetes nyaralas sem art a kiszemelt helyen, vagy tobbfele. A spanyol nyelvtanulast pedig mielobb celszeru megkezdeni, itt nagy szukseg van ra. Egyebkent is, egy nyelv, egy kultura megismerese mindig nagyon egeszseges , kiszelesiti a latokort. Esetleg kiszelesiti a barati kort is az uj hobbi.
FR73 2025. 09. 28. 22:43
Előzmény: #257907  N0MAD
A politikusoknak komoly gondot jelent a józan parasztész és a  logika hiánya.
A befixált dolgok idővel nem működnek
Lásd kata, lásd rezsicsökkentés.
N0MAD 2025. 09. 28. 22:36
Előzmény: #257903  FR73
“ Parragh zsebét tömő 5000 Ft-ot. És tudod miért? Mert abból tényleg semmit se láttam sose”
Van jobb. Az ötezer forintjaimból ők indítványozták hogy a katát kirúgják alólam. 
(Mielőttmég: főállás mellett.) 
Semmi bajom nem lett volna ha emelik az adőtartalmát ha már a felső határát megemelték, de az nagy menőség volt hogy automatikus havi utalás be volt állítva aztán szevasz, évi egy adminisztráció. 
De nem, felemelték a felső határt majd hisztiztek hogy ahhoz képest alacsony az adó, szüntessük meg. Nyilván cégeknek számláztam, nem műkörmös vagyok.
Na mindegy elkanyarodtam, jól megérdekvédtek a pénzemért. 
Murdoch 2025. 09. 28. 22:26
Előzmény: #257903  FR73
Igen, nem véletlenül aggódik izom is. Az az 5000 meg tudjuk hova megy, na igen... Így voltam amúgy az újépítésűekkel is, volt egy határ, amíg benyeltem a huncut felárat, most, no way, tojok a yachtos meggazdagodókra.
N0MAD 2025. 09. 28. 22:25
Előzmény: #257875  Andy01
Első menetben téli szezonban kivett spanyol lakás lesz alighanem (még pár év, van pár családi meg egyéb kötelezettség) aztán ha műkszik akkor mehet az utánajárás. 
Addig legalább valami nyelvtudást is össze lehet szedegetni. Meg tőke is gyarapszik.
El tudnék képzelni kétlaki életet, ha valami csoda folytán itt jófelé változnának a dolgok. Aztán ha nagyon menni kell innen akkor lehet hamarabb. 
Meglátjuk, hogy lesz.
kuruczr77 2025. 09. 28. 22:15
Előzmény: #257901  FR73
Sajnos az 5% áfa, mint olyan az lehetne kedvező, ha nem c.a  negyedik alkalommal hosszabítanák 2016 óta,  2- 3 éves időintervallumkra meghírdetve. Így nehezen fog a vásárlónál landolni és ezért nem is fog nagy számban a fejlesztő/beruházó fejleszteni.  
FR73 2025. 09. 28. 22:09
Előzmény: #257902  Murdoch
Az adórendszer szabályait nem mi írjuk, nem én, nem te, nem izom.
Adottság, ami bármikor meg tud változni.
Ha a vagyonod 110-120%-a magyar ingatlanban van, akkor bizony rettegsz egy ingatlanadó gondolatától is.
Egyébként tudod melyik adót rühelltem mindig is a legjobban? A Parragh zsebét tömő 5000 Ft-ot. És tudod miért? Mert abból tényleg semmit se láttam sose. Ettől még a bármilyen egyéb adó is jobb, mert egy hajszálnyit talán kap vissza belőle az ember (mégha megalázóan keveset is).
Murdoch 2025. 09. 28. 22:00
Előzmény: #257897  FR73
Elnézést, nem akarok jellemzően nyers lenni, csak van ám itt zűrzavar a világban, az van, hogy ezen járt az eszem. Az alábbi jogos, tudomásul kell venni, hogy a fák nem feltétlen nőnek az égig. Diverzifikáció vagy valami pölö csengetni kell, ez van. Csak akkor a megtérülés nem annyira vidám, szintén ez van.
FR73 2025. 09. 28. 21:54
Előzmény: #257900  kuruczr77
Jókat offolunk itt, de mindegy. Legyen kicsit on. Mit segített az adórendszer és gazdaságpolitika a hazai építőipar termelékenységének javításában?
Mondhatjuk azt, hogy nem hogy nem segített, de egyenesen ártott? Simán, emlékezzünk csak az 5% áfa bevezetés azonnalu teljes benyelésére.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek