Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Egyet amerikaitól vettem és amerikainak adtam el. 16 millóért vásároltam 2014-ben és 130 millióért adtam el 2022-ben. Ma se lehetne többért eladni, kapóra jött a 430 forintos USD árfolyam.
Nekem úgy tűnik a sztori arról szól elgondolkodott hogy haza költözik (ugyan miért ?) , de megnézte az árakat és rájött, hogy sajnos ez nem lehetséges ...(kiárazódás)
Erre mondják azt hanyatló nyugat.... A migrancs áradat össze roppantja az egész gazdaságot most isszák meg a levét.. sajnos jobb lenne ha nem így lenne...
Biztos megvan az oka, hogy ennyire elter az angliai median atlag lakasartol. Ezzel nem a magyar ingatlanarak orult arazasat vitatom. Ne ertsd felre. Azt sem tudom 2014-ben ott mennyi volt ott egy olyan lakas, mekkora az a varos, stb. Tavaly osszel voltunk Szofiaban. 180k gbp-bol ott sem vennel szuper lakast jo lokacioban. Nagyon sok ingatlanpiac felujtejesitett angliahoz kepest a brexit ota. + januar ota a gbphuf 10%-ot esett, mikozben a magyar lakaspiac ment kb 10-15%-ot. That meg januarban is meg az kb 180k-s lakas ara a magyarpiacon tobbet ert volna.
Jaj de hiányoztál azt hittük végleg eltűntél...! Jó újra olvasni az "okosságaid" olyan mint a deviza hitel értem. :-)) Én azt javaslom maradj albérletben az a biztos!!!
Devizahitel 2 Pontosan ugyanúgy játszódik le ez is mint az. Az egyetlen különbség, hogy most nem a forintárfolyam jelenti a kockázatot, hanem az hogy egy ingatlanmánia tetején veszik meg a tízszeresen túlárazott lakásokat 100 milliós hiteleket a nyakukba véve. Viszont a szereplők pontosan ugyanazok. Azok a bolti eladók és egyfogú bácsik akik annó az árfolyamkockázat fogalmát nem értették és aztán 10 évig nyögték a devizahitel hatásait, most a gyerekeiket biztatják arra, hogy az Otthon Start milyen jó . Azt mindegyik elfelejti megkérdezni: ha az Otthon Starttal 1,4 milliós négyzetméterárért megvett panel mellett felhúznak egy 3200 lakásos lakóparkot ahol az új lakások négyzetméterára is 1,4 millió lesz, akkor mennyit fog érni a korábban megvett panel? Válasz: negyedannyit
Cambridge meg van? Mellette Bury St Edmunds nem egy rossz hely! Ott egy lakóparkos garázsos lakás 180 000font. 10-éves lakóparkban. Békásmegyeri panelra rá kell fizetni!
Sajnos a magyar eladja a lakását és kiárazódik a külföldi meg jön és tucatszámra veszi őket.. Tudja hogy bomba biznisz idehaza még mindig lakást venni (fejlődő piac van benne potenciál) .. és ez így is van amíg ilyen színű a kormány..
ÉN azt nem merem megcsinálni , hogy egyik kerületből a másikba áttranszportáljak egy lakást ( 18 kerből 21 be hogy közelebb legyen , meg hogy ne kelljen a szabad felhasználású hitelt magas kamatot fizetnem jövő nyártól mert kamat stoppos) Szal inkább marad a kifizetés megspórlom a lovét és jövő nyáron kifizetem inkább.. Életveszélyes lenne ugyanis ilyen piacon eladni , mert lehet pár hónap alatt is már ugyanabból a pénzből másikat hasonló kerületben hasonló lakást nem is tudnék venni, úgy menne fel az ár. FElejtős.
Ez jó hír, a magyarok egyre több országba költözhetnek egy szétrohad panyel árából :) Kinyílt a nagyvilág. Sajnos az az érzésem, hogy csúnya vége lesz ennek és hosszú böjtje, de ne legyen igazam. Nekem se hiányzik egy szenvedésekkel teli időszak, de úgy néz ki, hogy elkerülhetetlen.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link