Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2025. 08. 19. 14:12
Előzmény: #253878  Second Wave

3 gyerekesnek pont a gáz ár támogatásnál van egy magasabb keret.. ezt tudom ( de mi nem használjuk nincs szükség rá alacsony a rezsink a sorházba nagyon ) 
De van...!  csak kérni kell  a szolgáltatótól valami űrlapot kell beadni, hogy nagycsaládos vagy!
Törölt felhasználó 2025. 08. 19. 14:10
Előzmény: #253874  N0MAD

akciós (lejáratos, tegnapi) dolgokat .
Én ilyet nem írtam te írod, hogy lejárt dolgokat. Ilyet nem szoktunk venni a kajára háklis vagyok nagyon csak minőségi kaját ehetünk,  , mert ez befektetés az egészségünkbe.
Az akciós termékek alatt azt értettem ruhák  például amik hamar elfogynak supermarketekben ha nem mész időben.
Lejárt silány minőségű kaját sose veszünk!
Azt se írtam én Thaiföldre járok Görögbe MOntenegróba szoktam járni kocsis kirándulás Ázsiában még sose voltam pedig megtehetném mégse teszem ( ár érték arányban főleg 5 főre nem éri meg drága repjegy kocsi bérlés extra költségei miatt főként  - egy családosnak muszáj mobilisnak lennie vagyis én aktívan kirándulok)
Régen voltam EGyiptomba  kétszer de az is a gyerekek előtt volt . Oda még ki fogok nézni .
Német rokonaim viszont már többször is voltak akár Ázsiában is. minden pénzüket elverik értelmetlenül tudnának lakásra is gyűjteni, de hát az nehéz ügy  évekig kuporgatni a pénzt és lemondani a luxusról.
Itt nem a fagyiról van szó az elvről értelmetlenül nem költöd szórod a pénzt és milyen példát mutatsz a gyerekeidnek. Sokan e miatt is nem viszik semmire . Mi nem éttermezünk azaz max most is Görögbe Gyrost veszek pitába nem fogok tíz ezreket ott hagyni egy étteremre .
Csipszet ropit se esznek mind káros  viszont az egészséges élelmiszertől megkapják ( bio tojás kecske tej, bio vaj  minőségi felvágottak húsok stb) 
CSokit sem esznek csak azt amit a rokonoktól kapják különben cukor sokkba tobzódik a gyerek helyette párom süt nekik igazi süteményt ( egészség - csokiba transzzsír van) Elismerem mi más család vagyunk mint az átlag talán azért is tartunk ott ahol. Lehet valakinek ez nem tetszik de mi lyenek vagyunk
Szoktam mondani minden fillér számít és valóban. sok kicsi sokra megy ismeritek a közmondást.
Minden  évben már csecsemő köruktól tengerpartra járunk mindegyikkel. Idén is megyünk kétszer egyáltalán nem kell minket sajnálni  csak tudjuk mi éri meg és mi nem mi elégít ki minket és mi nem. 
Kinek mi a fontos szokták mondani Kenuzunk ( na de nem ott bérelve) viszem le azt is a kocsival felfújhatós aztán mehet a sziget vadászat stb. szóval na tartalmas az életünk többet megélnek az én gyerekeim mint az aki és nélkül halmozza őket. 
Second Wave 2025. 08. 19. 14:02
Előzmény: #253867  Pistike12
Túlkapod ezt a témát.
1) Izom egyik szülője már bizonyosan elhunyt, többször írt valami örökségről.
2) a nyugdíjat járulékból fizetik mióta zárt a kassza, az adómentesség így nem érinti a jelenlegi nyugdíjakat, a családi adókedvezmény pedig záros (főszabály szerint a gyerek 18 éves koráig)
3) Izomnak fiai vannak, az élethosszig tartó adómentesség X gyerek után a nőket érinti.
Valójában jövedelem újrafelosztási kérdéseket feszegetsz, amit a fityesz csinálhatna jobban, sajnos ezek baltával faragnak mindent, nincs idő még egy gólörömre se'. Mondjuk gól sincs...
Itt jöhetne, hogy én hogy csinálnám (hehe, manyup tag maradtam, elvileg "kiiratkoztam a rendszerből", de azért mégse, persze). Jómagam pl. nyugdij kiegészítést adnék minden szülőnek, a gyerekei által a magyar rendszerbe befizetett SZJA és/vagy járulék X százalékában. De ilyen ösztönzőkre itt úgysem lesz sosem esély, csak az ilyen hirtelen jött és gyorsan múló megoldásokra, hogy nézd csak, itt van 1 milla, ha rám szavazol jól... Vagy a másik kedvencem, hogy a kéttagú nyugdíjas párnak ugyanannyi a kedvezményes áram kerete, mint nekem 3 gyerekkel. Csak én épp nem jövök ki belőle, amazok meg TV-vel fűtenek, mégis belül vannak rajta. Ilyenekkel együtt kell élni, most ez van, tökéletes rendszer nincs. Talán Svájcban. Itt 'A' csomagot vagy 'B' csomagot lehet választani.
Pistike12 2025. 08. 19. 14:01
https://telex.hu/nevertek/2025/08/19/otthon-start-program-az-elso-lakasvasarloknak-lattunk-mar-ilyet-orulet-lett-a-vege
Lengyeleknel ugy futott csodbe ilyen otthon program h negyedannyi kedvezmeny
 nem volt es aranyosan 4-5* annyi lakas epul ott. 
Ez KO lesz. 
Freszelés 2025. 08. 19. 13:56
Előzmény: #253871  Moka_Brikka
"...sok érdekes kérdést is felvethet." > hátha a gyermekvédelmi törvény is rendelkezik erről, bár lehet izom fire léte/ejtőernyőzése/tájföldözése (évente 2x) és főleg a 8. hiteles lakása előrébb való mint a gyerek fagyija.
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 08. 19. 13:50
Előzmény: #253873  Törölt felhasználó

Kifejtettem múltkor, már rég rossz, ha valami a fagyin vagy az ásványvízen múlik. A gyerek szájába most készülök elkölteni egy kisebb használt autó árát.... felteszem a kérdést? Mi a fontos?
Az egy valós meglátás, hogy minden szarra nem kell szórni a pénzt, de az önsanyargatás, vagy úgy tekinteni, hogy ebből lehet előre jutni... rossz gondolkodás mód (nem csak) szerintem.
Egyébként az ellentmondásokat nem veszed észre? 360-ból élünk, feleség nem dolgozik, de műcickó az lesz, ahogy beszélsz róla, meg a gyerekeidről egy valóban felelősségteljes apuka rajzolódik ki... ember te beteg vagy és betegesen kamuzol a 800. account mögül  :)
N0MAD 2025. 08. 19. 13:41
Előzmény: #253869  Törölt felhasználó
"gaz megnézi mindig az akciós terméket a párom"
Vs tegnap:
a feleséged hétre megy a boltba hogy az akciós (lejáratos, tegnapi) dolgokat "nehogy elvigyék a sáskák"
eltekintve az egymásnak  ellentmondó kamuktól, dobja magát a kérdés: ki is a sáska?
Törölt felhasználó 2025. 08. 19. 13:33

Egyébként egy filozófiai különbség is van köztünk.
Én arra nevelem a gyerekeim, hogy hogy tudjanak  ár érték arányban jól elkölteni dolgokra ( fagyi vs jégkrém)
házi kenyér vs bolti     ásványvíz vs otthon tiszított víz.
A gyerek nem fogja értelmetlenül elszórni a pénzét . Szerintem nem az a jó szülő aki minden kacatra hülyeségre és  drága dologgal elhalmozza a gyerekét aztán meg mikor nagyobb lesz  marad a csupasz seg.g.e a gyereknek mert nincs szülői támogatás marad az albérlet.
Persze ha az apa anya kicsit megfogta volna a pénzt nem " ész  nélkül" szórata volna lenne támogatás akár saját lakása a gyereknek amivel az apa 20 évig foglalatoskodott albérlőkkel felúíjtással játszotta az ingatlanost - hogy ne csupasz seg.g.el kelljen kezdeni az életét és gondoskodott ( babakötvény ) hogy legyen az oktatására is pénz ne az legyen , hogy ne tudjon tanulni  mert nincs pénz rá ..
Melyik szülő jobb aki ésszel beosztja a pénzt  viszi valamire és felnőttként támogathatja vagy az aki egy életen át szórja a pénzt két kézzel és egy huncut vasat sem kap majd a felnőtt korára támogatásra.?
Azt hiszem tudom a választ ha megkérdezném a gyerekeim  mit mondanának 20 év múlva mi a fontos a fagyi vagy az hogy legyen lakás a seg.gük alatt.
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2025. 08. 19. 13:29
Előzmény: #253868  Tibi123
Az nem valahol borsodban történt meg? Lehet izomman volt, aki mint tudjuk nem igazsagoszto100 :D
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2025. 08. 19. 13:27
Előzmény: #253857  Törölt felhasználó

Felteszem valós ami írsz. Ebből kiindulva komoly gondok lehetnek nálatok.
-https://policyagenda.hu/wp-content/uploads/2023/03/LetminimumSzamitasa20201.pdf
-
Már 2020-ban is egy 2 felnőtt + 3 gyermekes háztartásban 411.907, - Ft volt a létminimum szintje. Inflációval számolva így egy 2+3-as háztartásnál a létminimum szintje kb. 600e Ft lehet ma. De örülök, hogy 350e Ft-ról egy év alatt 450-500e Ft-ra nőtt a kiadásotok az alapdolgok tekintetében. Kiskorúak létminimum szint alatti szándékos tartása (értsd úgy, hogy biztosíthatnál nekik jobb életet a családi bevételekből, nem egy létminimum alatti szintet) sok érdekes kérdést is felvethet. Tényleg irigylésre méltó vagy :)
-
De told csak a hülyeséget továbbra is :D
Törölt felhasználó 2025. 08. 19. 13:25
Előzmény: #253869  Törölt felhasználó

Multkor leírtam kenyért sütjük ( 200 ft sütővel  - és nincs annyi gyári méreg a kenyérben) és vízet tisztítjuk ( ásványvíz nem kell )
Ezeken legalább  majd egy 100 ast fogok havonta.. ésszel mindent ! de ne én rólam szóljon a fórum és a spórlási tanácsaimról ...
Törölt felhasználó 2025. 08. 19. 13:22
Előzmény: #253868  Tibi123

rátapintottál a lényegre nem szoktunk fagyizni... helyette a gyerek a boltba kapja meg a jégkrémet... ésszel mindent ember! Nem alja kaját eszünk és nem használt ruhába járatjuk a gyereket kikérem magamnak. Igaz megnézi mindig az akciós terméket a párom de a ruha számlát is alacsonyan tudja így szorítani . 
Kajából mindig a minőségi kaját kapják és nem az alját mindig van zöldség gyümölcs az asztalon bőséggel  (télen nyáron )  normális húsokat és minőségi felvágottakat esznek  bio tojást és bio vajat stb.. soroljam még? 
És igen 500 ból ( mivel a rezsi kevés 40 sincs) kihozható a kaja és a ruha mondjuk ebbe nem vagyok biztos a ruha benne van e minden de nagyjából igen.
most valahol 450-500 ra saccolnám de egy csak sacc. A fix költség az extra fogyasztás kocsi ra költsé kirándulás  TV vásárlás ágy vásárlás a gyereknek  ezen felül van persze. 
Ne sajnáld a gyerekeim mind diplomás lesz erről is gondoskodom szia
Tibi123 2025. 08. 19. 13:17

"450-500 ból élünk"
Durván kamuszagú és sértő is tulajdonképpen azokkal szemben, akik tényleg ennyiből kell megéljenek. Mint amikor az a fideszes nagyarc belemondta a kamerába, hogy meg lehet élni a minimálbérből. 
Nem sorolom fel mindet, de rezsitől elkezdve, gyerekétkeztetés, ha iskolások + osztálypénz , havi 12-20e, attól függ a helyi szolgáltató mennyit számláz. 
Fejenként persze. Autód is van, ha jól tévedek. 
Én mondjuk az értelmét se látom az ilyenfajta arcoskodásnak, ennyiből akkor tudsz kijönni, ha úgy élsz, mint azok, akiknek muszáj ennyiből kijönni. Szemét minőségű ételek, a legolcsóbb, sokszor már az egészségre is káros (pl az alja kínai cipők) ruházkodás, a rezsivel spórolás stb. A gyerek nem kap meg semmit, még a boltban ha kér egy csokit vagy utána egy fagyit, akkor sem. 
Ez olyannyira nem vicc, hogy a fiamnak volt osztálytársa hasonló cipőben és mikor együtt jöttünk ki az iskolából mondtam, hogy ugorjunk be egy fagyira, de azt mondta sietnek. Kapcsoltam és mondtam, hogy akkor meghívom őket, de azt meg önérzetből nem fogadta el, pedig szegény kissrác nyelt nagyokat...
Én nem tartom ízlésesnek, hogy ezeken az embereken gúnyolódsz tulajdonképpen és azt akarod bemesélni, hogy milyen jó nekik. Miközben te csak mondod, őnekik meg ez a valóság.
Pistike12 2025. 08. 19. 13:17
Előzmény: #253850  Törölt felhasználó
Tehat ujra. 
Ha hiszel a kirovo feloszto rendszerben,
1.  akkor ki fizeti most a 4 db szulo nyugdijat a sokgyerekeseknel? 
2. Mivel a torveny eletvig szol, akkor a gyerekeitek ket gyerek eseten hogy fizeti a ti nyugdijaitokat ha nem adoznak? 
Tovabbra is varom a valaszt! 
Ui. : a feloszto kirovo rendszer nem mehet csodbe, mert eleg a jogosultsagi idot a befizetokhoz igazitani kozgazdasz... Ja es most a befizetoket csokkentik de nagyon... 
N0MAD 2025. 08. 19. 13:14
Előzmény: #253862  Törölt felhasználó
"soha nem írtam 250 et soha! az hogy régen miből éltél pár éve és most miből az megint egy más kérdés "
ja értem.
A szám stimmel de azt még izom írta! Ilyen ez a skozofrénia, csak a többieknek nehéz követni mikor ki beszél.
Pistike12 2025. 08. 19. 13:13
Előzmény: #253849  Törölt felhasználó
Kapitalista te? 🙂🙂🙂🙂🙂
Ne nevetess, maga vagy a Kadar korszak🙂
Freszelés 2025. 08. 19. 13:11
ha igazi hazaffy lennel akkor belfoldon nyaralnal (mar ha az otthonfozos, szendoevos, 3naponta 1 gyros akarmit nyaralasnak lehet nevezni) :-D
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2025. 08. 19. 13:11
Előzmény: #253859  Törölt felhasználó
Na, megint beindult a mártírkodás! Pedig már bíztam benne, hogy az igazságosztó 100%-ban kiirtotta magából az izom féle siránkozást. Ja, mindenki irigy rád, és azért fáj, amit írsz. Véletlenül sem azért, mert full gázzal tudod tolni a blődségeket :D
Törölt felhasználó 2025. 08. 19. 13:09
Előzmény: #253861  N0MAD

soha nem írtam 250 et soha! az hogy régen miből éltél pár éve és most miből az megint egy más kérdés 50 % os infla volt azóta.. 50 %!  10 év alatt menyni infla? ha családit duplázzák most kb pont ott van... az elmaradt infla végre. szia
N0MAD 2025. 08. 19. 13:07
"450-500 ból élünk"
na, pár hét alatt 250ről duplázódott a megélhetés, de csak másfeleződött a fizu. Már a tisza kormány van, tessék mondani?
Gyorsan változik ez a "diplomás közgazdász" matek

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek