Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Az adásvételit aláírtuk, de nem vagyok nyugodt. Én is túlárazottnak tartom mindent, de valószínűsítem, hogy az őrület folytatódik. A végső lökést a várható FED kamatcsökkentés adta meg, fázis késéssel valószínűleg itt is az lesz. A többit ismerjük ...
Úgy néz ki beszállok én is egy panelbe, sikerül még bejelentés előtti áron megvenni. Rengeteget agyaltam rajta, a fórumon is gyakran megy az agyalás, hogy lufi vagy nem lufi, ami évről évre nő. Meglátjuk, kiderül idővel, de én oda jutottam fejben, hogy a következő években esésre semmiképpen nem számítok. Ha egy párból indulok ki, gyakorlatilag jövőre meg az utána jövő években, ha mindketten csak light-osan keresnek is, évi 12-15M bér 2 embernek kinéz majd. 20M-es fővárosi panelárak ennél fogva, nem hiszem hogy visszatérnek majd, egész egyszerűen egyre több és több (nominálisan) pénz van az embereknél meg a rendszerben.
Valahol ( országok) a festők jelentik és másholl az orvos közgazdász, programozó vagy mérnök jelenti a piacképes tudást. Kellő idő után azért nem lesz ez olyan vicces ( sem egyénileg sem össz. társadalmilag) , hogy kinek mit intézett a kormánya.
Én valamikor 7-8 éves koromban álmodoztam utoljára ennyire primitiv módon. Jöttünk haza nagyanyáméktól és a faluban láttam egy nyultenyészetet. felkaptam pár infót a szapaorodás mértékéről és hazafelé a kocsiban kiszámitottam, hogy 10 éven belül enyém lesz Európa legnagyobb nyúltenyészete.
Őrület van a házak piacán is. És gondoljátok el hogy a hitelt még nem kapták meg az álmodozók ez a Tihamér féle gyorsreagálású kp-vel rendelkező hiteleseket megelőző réteg. Pedig az Állampapír pénzek nem mennek kifelé. Fura!
Körülnéztem a kínálati árak között, itt valami őrületes lufi közepén vagy végén lehetünk. Budai oldalon mozogva 5 éve 20 misiért hirdetett panelok most 60 misi. 3x-os szorzó. Hasonló/rosszabb adottságú ház mint a miénk, 2,5x drágábban hirdetve 5 évvel ezelőtthöz képest, amikor ideköltöztünk.
Persze a luzer sc nyomja. Magyarorszagon nem lehet meg mészáros.. Meg ner.. Kisfiú. Ott a nagyvilág. Bárhova mehetsz ezer országban dolgozhatsz.. Jaaa a hogy ott is a teljesitmeny és az alkalmazott tudas a lényeg? És persze ott nem lehetne nerezni egy valódi mercevel mehetné magát ez a csapat.. Haaat ezért fociztok a luzer scben. Teljesítmény, piackepes tudas, allando tanulás. Erre jön az elismerés és anyagi megbecsülés.
És két hétszámjegyű fizuval ennek a néhányszorosa, plusz a megtakarítás általi paszív jövedelem. Pl utóbbi kimaradt az általános iskola alsó szintű zsenialitású matekpéldádból. Talán mert az már kamatos kamat, pedig nem bonyi. :D
A másik dolog. Alkalmazottkent.Tanulsz, 30evesen keresel. Kb 3ev alatt eléred a kereseted maximumat. Ha ez mondjuk 500e/hó az evi 6 millió. Ezt felszorzod 40 évvel 240millio. Ennyi a jovedelem termelő képességed. Kiszamithato eletpalya. Ez a jelenertek fog vegig kísérni. Lehet 1millio lesz de akkor is a mai 500e lesz az értéke. Ha lesz párod akkor ennek a 2x estével gazdalkodtok. Ha orokolsz az mák nem te kerested. Ha vállalkozol akkor a lehetőség benne van a többre meg a kevesebbre. Kevesek lesznek milliardosok mert kevesen akarnak 100, 500, 2000fos vallalkozast. Számolni kell 1 emberen keresel a koltsegein felül 100ezret 200ezret..
Tekintve hogy izom haverod (alteregód) a legaltívabb, ja. Még a diploma(?) és a szar fizu is stimmel. Nagyon szúrja a szemed ez a diploma dolog, ilyen ez a tanulatlan frusztráltság. Sebaj, kell “selmadman a turkiba”(sic) is.
Olvasom a fórumot. Látom ugyanazok a luzer sc focicsapat játékosai, ok a legaktivabbak. Kiizzadt diploma és travolta memkent nézik miért nem őmlik nekik a pénz.persze kikeruk maguknak. Lediplomazott megirta a hoscincerek párzási szokasai targykorben a szakdolgozatat és csak les. Egyszerű, a piackepes tudassal lehet keresni a luzer seggel csak panaszkodni. Allando tanulás és teljesítmény. Persze tarsadalmi szintre próbálják kivetiteni a toketlenseggüket. - 3-4% olcsó hitelek cegeknek lakossagnak - allampapir számlák magas kamatok - kedvezményes adok - rezsi és még ezer féle juttatás. A gyerekneveles koltsegeihez is hozzájárulnak. Mi kell még? Ha ez nem elég akkor... Demokratizaltak a penzkereseti lehetőséget. Ki akarják építeni a kozeposztaly. Tortenelmi időszak Kinek sikerül kinek nem.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link