Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Andy01 2025. 08. 08. 08:49
Erdemes elovasni, nemcsak a statisztikai adatok miatt, hanem a levont kovetkeztetes merlegelese is fontos:https://www.szabadeuropa.hu/a/a-tersegben-az-egyik-legrosszabb-lakaspolitika-a-magyar-kormanye-hegedus-jozsef-varoskutatas-kft-/33492100.html?utm_source=H%C3%A1rom+perc&utm_campaign=f504b45ca6-RSS_EMAIL_CAMPAIGN&utm_medium=email&utm_term=0_74b0fed4b6-425702ea45-31976110  " Az Orbán-kormány hazardírozó politikát folytat. Ugyanezt tette már 2002-ben is: olyan lakáshitelekhez kapcsolódó támogatásokat vezetett be, amelyek a következő kormányok költségvetését terhelték, és amelyeket a választások előtt tovább emelt." "Lehetséges, hogy ez a 3 százalékos hitelprogram is limitált idejű lesz.
Kérdés, hogy Magyar Péter szakértői ugyanúgy viselkednek-e, mint akkor a kormányváltók.Vagyis milyen politikai kárát látják majd a leállításának.
berlini
berlini 2025. 08. 08. 08:38
Előzmény: #252361  tom122
Kár álmodozni.
Jellemzően, aki ezt irja, az állampapirban kesereg és persze jön majd a nagy összeomlás, de neki ki fogják fizetni kamatostól.
Atti 2025. 08. 08. 08:37
Előzmény: #252359  Bolton01
Én is hasonlóan gondolom.
Most boldog-boldogtalan kecót vesz, mert itt az " ingyen" pénz.
Ugyan ez volt évekkel ezelőtt a 3+3-as felújítási konstrukciónál.
A nálunk dolgozó ácsok annyit melóztak, hogy szinte szétszakadtak.
1 vagyont kerestek.
De, amikor megkérdeztem:
"- kb mennyit bír ki egy új tető, mire cserélni kell?
- kb 30 évet
- és ha mindenki, aki fizetőképes, le cserélteti a tetőt, most. Akkor kinek fogtok tetőt cserélni, ha kifut a támogatás?
-hát azt nem tudjuk, nekünk is jobb lenne, ha elosztva jönne a meló, hosszú évekre."
Talán 4 éves a sztori, de a brigád már nincs meg, szétszéledt. Pedig 2 generációs vállalkozás volt
Törölt felhasználó 2025. 08. 08. 08:21
Előzmény: #252372  Goldstein17

néha tudtával is előfordul
.
Pesten semmilyen formában nem volt dolgom az alacsony keresetűeknek való bérbeadással, de vidéken igen, bőven
olyan állapotban vettem, ahogy a 72-ben az állami építőipar átadta, kivéve a bejárati ajtót, az cserélt volt, és kifestett állapotban vettem, tudtam hogy szerény kvalitású bérlőim lehetnek, nem is csináltam vele semmit úgy adtam bérbe, bútorozatlanul ahogy vettem
egy fiatal pár volt az első bérlőm, egy huskyval, akik boldogok voltak hogy beengedtem őket kutyástul, mert sehova nem akarták
fizetésnapon befizették mindig a számlámra amit kellett (svarcban dolgoztak bankszámlájuk sem volt, utalni nem tudtak)
.
rajtuk gyakoroltam be hogy kell bánni ezzel a kategóriával, hogy ne legyen gond (nagyon nagy tisztelettel emberszámba kell venni őket ami soha nem adatott meg nekik a korábbi életükben ezért kiestek tőle a megszokott szerepükből, és nagy zavarukban igazodni próbáltak hozzám)
.
csupa ilyen bérlőm volt benne, egyszer menet közben egy kisfiu is született bele, és végül akivel együtt eladtam, az egy 93-as születésű egyedülálló nő volt egy 8 éves kislánnyal, szintén bankszámla nélküli, bankfiókban befizetgetős
.
nem nagyon volt mit félteni a lakás állapotán, és a lakás értékéhez képest többet hozott mint ami általában Pesten elérhető
.
_Gabor_ 2025. 08. 08. 08:18
Előzmény: #252350  Moka_Brikka
Köszi! Ráadásul "A 18 éves ciklus elméletét felhasználva azt jósolta, hogy egy összeomlás után 14 év stabilitás vagy növekedés következik be, majd 4 év recesszió."https://www.jeremyjacob.co.uk/news/36/How-about-a-theory-of-the-18-year-property-cycle
Akkor ez már jövőre tényleg bekövetkezhetne. Gondolom aki, 1,5M m2 árig keres lakást, az mind venni fog most. Így végképp. "ha egy család számára nem áll rendelkezésre az első lakásvásárláshoz szükséges 10 százalék önrész összege, akkor a szülők házát is be lehet vonni a hitelbe pótfedezetként, amire jelzálogjogot jegyez be a bank." Bérbe adatható, nem is kell itthon élni a hitelfelvevőnek. Közérfában dolgozók ezentúl évente kapnak 1M Ft-ot otthonteremtésre. Legfeljebb! 3% a kamat, tehát lehet a bankok alá mennek.
https://index.hu/gazdasag/2025/08/07/otthon-start-program-kormany-bejelentes-hitellakas-penzugy-bankolas-otthon/
Egyébként lehet nem is kell olyan sok pénz ehhez a kormánynak. Évi 800-1000Mrd lakás beruházással számolnak. Ennyi pénzt "Mészáros Lőrinc" "egyedül" "megkeres" évente.Viszont ha mindenki aki csak tervezte a lakásvásárlást megveszi, talán csak lesz egy ingatlanpiaci összeomlás. Úgy emlékszem 2008-ban Romániában, Portugáliában feleződtek az árak. Nálunk is időszerű lenne. Azért az nem normális, hogy egy panel lakás m2-re 1,5M Ft. Gondolom most minden lakás ennyibe fog kerülni.
Lehet az egészet azért csinálja a kormány, hogy vagy nyerjen vele jövőre vagy ha nem nyer akkor a Tisza majd bukjon meg, mert visszavonja. Igaz, ők meg hazahozzák a 8000Mrd Ft-t, abból erre is futja, meg hőszigetelési programra is, amit mondtak.
Európai Bíróság kimondta, a devizahitelek semmisek. Kúria, meg mentegeti a bankokat? Ez is elképesztő. 
https://www.youtube.com/watch?v=43-qUAdfB0k ;
Ezt azért behajthatná a Tisza a bankokon. Szerintem ráadásul határidős piacon lefedezték (alapdolog a pénzvilágban) a CHF hiteleket, megvették mondjuk 200Ft-os árfolyamon, majd eladták 400-on, így azon is nyertek, meg az ügyfeleken is. Fura, hogy ezt nem vizsgálta senki. Azt sem, hogy a bankok miért nem ajánlották ezt fel az ügyfeleknek. Hiszen ezt tulajdonképpen egy biztosítás. Eleve miért csak az ügyfél futotta a kockázatot?
DavidCamp 2025. 08. 08. 07:56

szieszta 2025. 08. 08. 07:52
Előzmény: #252371  DavidCamp
Én azt ingatlanokat befektetésnek vettem, majd a gyerekek eldöntik, mi legyen velük. Nekem az volt a fontos, hogy olcsón jussak hozzájuk. Pontosan ezért nem luxusingatlanok, csalási házak. Ilyenbe meg nem jön a jómódú és én sem akarok rá költeni. Így meg kell becsülnöm, ha valaki beköltözik. Még annak ellenére is, hogy a fizetés elég ,macerás. De ha bármennyi pénz bejön, már megérte. Ráadásul így nincs idegesség, mert mondhatom mindenre ez a ti dolgotok. Ha nem tetszik, el lehet menni.
DavidCamp 2025. 08. 08. 07:42
Előzmény: #252372  Goldstein17
Kockáztat vagy nem adja ki. Illetve nincs rászorulva a havi bérleti díjra. Megveszi és lezárja. Jó lesz majd a gyerekének. Vagy számolja az értéknövekedést és ez neki elég. Azért őszintén, 2-3% hozamért ki akar idegeskedni?! Persze ezek a cellák is ilyenek. Csak ennek a rétegnek felel meg.
Goldstein17 2025. 08. 08. 07:34
Előzmény: #252371  DavidCamp
De mit tesz az akinek, akár tudtán kívül, ők a célközönsége? Talán ezért van annyi üresen álló ingatlan Budapesten.
DavidCamp 2025. 08. 08. 07:31
Előzmény: #252369  Goldstein17
Tudod...minimálbéreseknek, alkoholistáknak nem adunk ki lakást. Kockázatos.
DavidCamp 2025. 08. 08. 07:30
Előzmény: #252368  z0li23
A két fotelszakértő. Látszik, hogy soha nem volt lakáshitelük. 
Goldstein17 2025. 08. 08. 07:19
Előzmény: #252360  Bolton01
Magyarorszàgon is létező réteg a magas keresetű, stabil egzisztenciával rendelkező (sok ingatlan és egyéb befektetés), megis bérelt lakasban élő család. Én is imerek ilyet, a cégük raktárépületek ɓérbeadásævaval foglalkozik, több sok milliárdos vagyonnal rendelkeznek. Mar öt eve berelnek tőlünk egy lakást és úgy tűnik soha nem mennének el. A másik véglet viszont tömegesen fordul elő,  bérelt lakásban laknak, mert még egy  panelt sem engedhetnek meg maguknak. Látom sokan küszködnek ezen a piacon a bérlőkkel, de ha bárki belegondol mi mást lehet várni a minden tekintetben a piac alját jelentő lakások kiadásánál? Ez a réteg a világban mindenhol problémás , ezen még a bérleti piac egyébként nagyon szükséges szabályozása se fog sokat javitani.
DavidCamp 2025. 08. 08. 07:02
Dicsekvő esti mese megvolt, a fiatal Delon meséit olvastuk. Mit tolsz hogy ennyit fantáziálsz?:) innen ez mind minyusz.
z0li23
z0li23 2025. 08. 08. 06:56
Előzmény: #252364  slash
A Hírtv-n óránként megy a híradóba, hogy nem lesz lakásár emelkedés a 3 %-os otthon start miatt. Ezt csak a baloldali közgazdászok és a Tisza párt állítja. 
Pistike12 2025. 08. 08. 06:07
🙂
Vagyvezerelt gondolatok ezek. Tomeges munkanelkuliseg es egy vilagvaksag extra kell a felezodeshez. 
slash
slash 2025. 08. 08. 06:04
Jövö tavasszal ha ezzel meg is nyeri a választást a választást követő évben -ahogy mindig-olyan szopatás lesz itt hogy beleremegünk.   
slash
slash 2025. 08. 08. 06:02
"Egy 2008 as devizahitelválsághoz hasonlóra számítok"
Én is erre számítok. A gazdaság romokban. A munkanélküliség az ajtóban kopogtat sokaknak. És költeni , zabálni akar a nép. Fiatal kollégáim lakást házakat nézegetnek nincs egyben 5M ft-juk.. Kemény! 
slash
slash 2025. 08. 08. 05:59
Előzmény: #252360  Bolton01
Valami mozgás van a bérleti piacon is FB tele van kétségbe esett emberekkel akik új albit keresnek mert 1 hónapon belül ki lesznek rakva tehát megvan az új bérlő aki legalább +20,+30%ot fizet. Vagy a tulajok készülnek a blöffre és brutál áron eladják.   
tom122 2025. 08. 08. 00:43
A véleményem szerint rövid időn belül kifog durranni az irgalmatlanul felfújt ingatlan lufi, jelenleg az egyik legkockázatosabb befektetés, minimum 5-10 éves időintervallumot alapul véve, nagyobb a valószínűsége, hogy veszteséges lesz a befektetés,mint,hogy nyereséges lenne.
Egy 2008 as devizahitelválsághoz hasonlóra számítok, most az irgalmatlanul magas forint hitelek fognak várhatóan bedőlni ,ami bedönti az ingatlan piacot, akár 50 % os áresést okozva.
Jövőre akár fel is gyorsulhatnak az események.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek