Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
exhetszilvafas 2025. 08. 04. 12:28
Előzmény: #251999  FatFIRE
Tudod, bármit beadhatsz az embereknek, de amikor személyes tapasztalattal ütközik, akkor fel kell szólalni. A szüleimmel utaztam a 80-as években elég sokszor, pedig anyai ágon származás és felekezet miatt terhelt volt a család. Mégsem szerepeltünk sem generális, sem egyedi tiltólistán. Aki meg ilyesmire felkerült, a rendszer üldözöttjei, azok munkát sem kaptak, esetleg értelmiségiként a vasgyárban gürizhettek - nem úgy, mint a faterod. Ha meg rendszerváltás után mentek nyugdíjba a szüleid (és nem rendőrök, katonák voltak), akkor az jó eséllyel "papírral" rokkantnyugdíj lehetett.
FatFIRE 2025. 08. 04. 12:15
Előzmény: #251997  exhetszilvafas
Biztos nem vetted észre, de rajtad kívül senki nem beszélt generális tiltólistáról, a nyugdíjba vonuláskor pedig már megtörtént a rendszerváltás. Akkor még nem volt világútlevél és voltak, akik nem utazhattak nyugati országokba, sajnálom, hogy úgy okoskodsz, hogy semmit nem tudsz erről. 🤷🏻‍♂️
berlini
berlini 2025. 08. 04. 12:08
Előzmény: #251992  berlini
Az én véleményem, hogy meg kell találni azt az egyensúlyt amit a konkrét nagycsaládi helyzet megkiván.
Mindenki csak a saját helyzetét látja leginkább, igy én is csak az enyémet tudom lvázlatosan eirni:
- örökölni  örököltem, de nem hatalmasat, azt is túl korán, nem örültem neki.
- úgy alakult, hogy testvéreimet, unokahugomat, unokaöcséimet támogatni kellett, vagy kamatmentes hitellel, vagy kisebb nagyobb összegekkel. Egyszem megmaradt nagynénémet havi nyugdijkiegészitéssel támogatom, ezzel tehermentesitem egyszem unokáját
- saját fiam takarékosan él, folyamatosan megtakarit, nála nem oszt nem szoroz, hogy mennyit örököl utánunk.
Igy az üzemmódunk elvileg:
Felélni a vagyon minél nagyobb részét, évi 80-100 nap utazással
A gyakorlatban eddig nem kellett emiatt eladni sem értékpapirt sem ingatlant, sőt a vagyonka szaporodik, de az sem lesz baj, ha tényleg elkezdjük felélni.
exhetszilvafas 2025. 08. 04. 12:03
Előzmény: #251972  FatFIRE
Lehetett utazni Nyugatra, a 70-es és 80-as években biztosan, és nem csak a rendszer kegyeltjeinek, gyerekként simán mentünk a szüleimmel. Nem volt generális tiltólista, ilyesmi. Ha valaki a rendszer ellenségének számított, akkor max az 50-es években a munkahelyét munkatábornak hívták. A szüleid ellenben 50 év körül nyugdíjba vonultak, azt a szocializmusban inkább áldásnak hívnám átok helyett. Szóval csak akarni kellett volna az utazást, sajnálom, pedig köztudomásúan zseniális a vérvonalad.
FatFIRE 2025. 08. 04. 12:03
Előzmény: #251993  ncseed!
"OK, igazad van, nyilván +4 lakással hátrébb lennél te is az életben meg a gyerekeid is. Meggyőztél!"
A mi életünkben ennek semmilyen jelentősége nincs, huszonéves koromtól fogva nyugati értelemben vett jólétben élünk. A szüleim életét viszont az elköltött pénz alapvetően megváltoztatta, ennél jobban nem is hasznosulhatott volna.
Törölt felhasználó 2025. 08. 04. 11:59
Előzmény: #251917  J0hnnyEnglish
Kemény sztori részvétem.   anyai ágon nekem is sajnos anyám egy lakás árát bedarált  elköltött ( pedig úgy volt  majd állampapír kamatát éli csak fel)   Volt még egy Aggteleki ház 1/3 a  örökség anyai ágon öcsém kapta ( lemondtam róla ) és rászedtem anyám gyorsan adja öcsémnek a csepeli lakásába önerőbe Ha nem teszem azt is 1-2 év alatt elkölti .  Mostoha fater is örökölt alkoholista volt ott is az örökséget gyorsan öcsémnek” átjátszottuk   még mielőtt el nem verték volna anyámmal az örökséget. – ez is csepeli lakás önerejébe  amit most ő is kiad. ( Sajnos fiatalként közgazdászként nekem kellett észhez téríteni terelni anyámat , mert pénzügyileg analfabéta volt )   Apám viszont nem ez a fajta volt ő vállalkozó volt vagyont halmozott és nem felélt (elvált szülők gyerekei) Köszönöm neki, hogy halála után is még gondoskodott rólam volt miből főiskolára mennem kaptam két miskolci lakást ( így fizettek ki az építési vállalkozók akik a céget egy autós boltot megvettek és a házat ) sajnos én is hülye voltam 1 lakás árát 18 évesen eltőzsdéztem ( könnyen jött könnyen megy – mikor megdolgozol a pénzért akkor jössz rá mi az értéke addig sajnos nem tudtam.), de még éppen időben parancsoltam a hülyeségnek álljt és egy csepeli 1,5 es panelt meg tudtam csípni amig volt arra is pénzem , de ez már csak egy totál felújítandó lakás volt amit az alapoktól fel kellett újítanom és kiadnom , mert ebből finanszíroztam a főiskolám bejárását kajám és minden egyéb dolgom.
EURHUF_goes_to_haven 2025. 08. 04. 11:57
Előzmény: #251917  J0hnnyEnglish
Erre van egy butuska példám. 
Valamelyik akcióhősös filmben volt.:"A hős vagy hősi halált hal, vagy addig él, hogy ő lesz a gonosz".
Nekem sajnos idejekorán elmentek a szüleim (édesanyám 20 édesapám 30 évessen temettük el).
Viszont imserősöktől, és feleségem ágáról hallom, hogy aki megéri a "szép" kort azt a demencia sajnos olyan szinten kikezdi és paranoiddá teszi, hogy azon családi vagyonok égnek mint a mágján... 
Pedig semmi rosszakarat nincsen benne, csak hogy nem is értenek hozzá, bármi újjtól, változástól félnek, és ha az egyik nap el is magyarázod neki, mire alá kéne írni már elfelejti...
Remélem azért zöld ágra tudsz vergődni velük. 
ncseed!
ncseed! 2025. 08. 04. 11:52
Előzmény: #251988  FatFIRE

OK, igazad van, nyilván +4 lakással hátrébb lennél te is az életben meg a gyerekeid is. Meggyőztél!
****Úgy látszik a "kapitalizmus nevű csodálatos modell, amelyben sokkal több és nagyobb lehetőség van az előrelépésre, mint a szocializmus szörnyű világában valaha volt" mégsem tetszik (itt) mindenkinek...
berlini
berlini 2025. 08. 04. 11:49
Előzmény: #251987  Tibi123
borzalmas, még olvasni is nemhogy megélni.
Szerencsére ez azért nem általános.
kkv14 2025. 08. 04. 11:48
Előzmény: #251984  ncseed!
“Meleg kézzel “ kell adni!
FatFIRE 2025. 08. 04. 11:48
Szép történet... A legtöbb hasonlót a szocializmusnak köszönhetjük, ekkor szűnt meg a polgári és a paraszti életben nem csupán megszokottnak, de elvártnak is tekinthető generációs vagyontranszfer.
kkv14 2025. 08. 04. 11:46
szép család…
FatFIRE 2025. 08. 04. 11:42
Előzmény: #251986  ncseed!
A gyerekeimet is felesleges lett volna támogatniuk, mindketten huszonévesek és másodmagukkal élnek egy-egy családi házban és ők is hozzám hasonlóan gondolnak a nagyszüleikre. Nekünk itt ez a kapitalizmus nevű csodálatos modell, amelyben sokkal több és nagyobb lehetőség van az előrelépésre, mint a szocializmus szörnyű világában valaha volt.
Tibi123 2025. 08. 04. 11:34
Előzmény: #251975  J0hnnyEnglish

Úgy látszik a most 70 éves generáció ilyen, legalábbis sok ilyen lehet köztük. A nejem szülei ugyanilyenek, egyszerűen nem tudnak a pénzzel felelősen bánni.
A saját meglevő és közben örökölt földjeiket elherdálták, volt amit elajándékoztak havernak, mert olyan rendes, volt amit töredék áron odaadtak a rajta gazdálkodónak, mert adott nekik így hízót (ők meg több millió forint értékű földet harmadáron kb). Egy falusi házat eladtak kb féláron, mert a szegíny vevőnek nem volt több pénze (hihető), egy győri panyel lakást meg először kibeleztek, minden bútort, még a konyhabútort is kiszedték, mert az nekik kell. Úgy viszont nem lehetett kiadni és mivel kisnyugdíjasok és állandóan pénzszűkében, ezért eladták. Csakhogy itt van a csavar, mert a nejem is meg a testvérei is szóltak nekik, hogy ha mégis eladnák, akkor először a családnak ajánlják fel.
Ebből az lett, hogy kiadták kizárólagosra úgy ingatlanosnak, hogy előírták neki, hogy a családtagok nem vehetik meg. Ez valahogy véletlenül derült ki, mert az egyik testvér meglátta a hirdetést de az ingatlanos mondta neki, hogy őneki nem adhatja el, ki se viheti megtekintésre a tulajdonos kérésére. Ebből komoly veszekedés volt akkoriban, mert ezt is elkótyavetyélték, mélyen a piaci ár alatt, merthogy ők már nem tudják fizetni a rezsit a kisnyugdíjból és a családban nem akartak veszekedést, meg nekik kell a pénz és nem akarják elkótyavetyélni családtagnak. Erre elkótyavetyélték és egy vadidegen röhögött a markába :) 
A nejem megmondta előre, hogy ez lesz és bejött. Én vagyok a család bunkója, mert mi egyáltalán nem függünk tőlük és belemondtam az arcukba, hogy ha ilyen ütemben herdálják a pénzt az eladás után, akkor legalább a temetésre tegyenek félre, ezután majdnem 2 évig nem kellett mennünk, hála istennek. A nejemnek is pont elég volt havonta egyszer beszélni velük, ő se bánta. Egyébként semmi, zéró forintjuk maradt meg. Lejártak minden héten a Balatonra horgászni ott alvással egy panzióban, amikor volt pénz, meg étteremben ettek. Most meg megy a kunyerálás, nekik légkondi kell és a gyerekek adjanak bele. Az egyik testvér adott 400e forintot bele, csak úgy, de a pénzt elköltötték, hiszen ez kevés légkondira és nem akarják de nem is tudják már vissza adni. Ők kisnyugdíjasok :) Úgyhogy most ők nem fognak menni pár évig :) 
ncseed!
ncseed! 2025. 08. 04. 11:32
Előzmény: #251985  FatFIRE
Akkor nem tőled "vették el" hanem a gyermekedtől...
Félre ne érts, nem azt mondom ne költsenek az örökségükből, de én úgy gondolkodom hogy legalább akkora értéket szeretnék magam után hagyni mint amit rám hagytak, sőt igazából sokat szeretnék mellé tenni persze nem olyan áron hogy én élek szarul! Nyilván a megfelelő gyereknevelés mellett értem mindezt, anyagi értelemben.
A te esetedre fordítva ha a szüleid hagynak majd rád olyan értéket amit a négy általuk megörökölt és felélt ingatlan jelent akkor egy szavam sincs ellenük! De gondolom nem erről van szó...
FatFIRE 2025. 08. 04. 11:23
Előzmény: #251984  ncseed!
Nem mindegy, mikor örökölnek. 🙂 Amikor apámék az első örökségüket megkapták, már sokkal több volt nekem, mint nekik.
ncseed!
ncseed! 2025. 08. 04. 11:16
Előzmény: #251980  FatFIRE
Figyu, ha a szülők megörökölnek 4 ingatlant (és gondolom előtte is volt valamilyük) és abból a gyerekének nem tud kipattintani egy lakást (vagy az árának megfelelő egyéb támogatást) amikor szüksége lenne rá ott nagyon nagy bajok vannak, akkor is ha "intelligens emberek voltak a szüleim és normális értékrend szerint neveltek," Ettől még lehet szeretni őket, de én szülőként felköpnék és aláállnék ha ezt megtenném a gyermekemmel.
Pistike12 2025. 08. 04. 11:13
Előzmény: #251978  Andy01
Nyugati megyeszekhely... 
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 08. 04. 11:13
Előzmény: #251979  Törölt felhasználó
kb ez van amit írsz, a terelgetés is meglenne ha nem lennének ennyire nárcisztikus szülők, de ez sajnos ilyenkor még jobban ráerősít a problémákra.
Pistike12 2025. 08. 04. 11:13
A betelepulok a hibasak!!!!
https://24.hu/belfold/2025/08/04/gyomro-onkormanyzat-iskola-csod-konteneriskola-volanbusz-kormany/
Azert ment csodbe az inkormanyzat is! Ha nem lennenek, lenne a penz masra nem iskolara, idejottek es tonkrement minden. 
Zarjuk ki oket. 
20 ev mulva. 
Nincs itt szakmunkas, nincsenek fiatalok. Jujujjujuj. 
Idiotak a magyarok🙂

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek