Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Körülnézhetnél pár helyen Pesten.... de azon is elgondolkodnék a helyedben, hogy a többszázezer budai lakás közül miért csak 3db ház van hirdetve 3 milliárd ft felett (ami a mai főnyeremény a lottón), miközben több mint 3 ezer db ház hirdetés van összesen az ingatlan.com-on. (lakásokkal együtt 8 ezer) De ami még érdekesebb: 1200Db házat hirdetnek 300 millió Ft alatt. Nem nagyon érdemes csipőből tüzelni. Visszafelé sülhet el.
Nagyon remélem hogy nem ezt énekelték:. . "Az SA harci dala Magasra a zászlót!Feszesen (/szorosan) záródjanak a sorok! Menetel az SA Nyugodt (/bátor) kemény léptekkel|: A bajtársak, akiket a Vörös Front és a reakció lelőtt, LélekbenSoraink közt menetelnek :| Szabaddá az utcát A barna zászlóaljaknak Szabaddá az utcát A rohamosztagosnak!|: A horogkeresztre már milliók néznek reménnyel telve A szabadságÉs a (az új) kenyér napja hajnalodik :| UtoljáraFújunk rohamriadót (/-sorakozót)! A harchoz Már mindannyian készen állunk!|: Már (/hamarosan) Hitler-zászlók lengenek minden utca (/a barikádok) fölött A szolgaságMár nem tart sokáig! :|" . Csak nehogy a nagy "harcosok klubjának" ez legyen a vége ❗
Jo hely. Nyolc evet laktam a Kereekgyartoban. Csak: Hetfo reggel 6 korul jon a szorolapos kismotorral, nagygaz, nagyfek hazankent. 7 korul megszolal a szomszed riasztoja. Repulogepek is egyre zavarobbak lettek. A kerbol elloptak egy olyan cipomet amit csak funyirashoz vettem fel. Ja es ket komoly bicajt. Egy vendegem a haz elott allt meg, elloptak a cromozott szzelepsapkat. Aztan jott egy izraeli urimber, kb 55 eves es megvette a sszomszed hazat. A baj azzal volt hogy az elettarsa egy 20 eves volt. Mar volt gyereke de terhes lett az oregtol. Amikor egy szombat este osszejott a csalad egy kis oromzenelesree, no akkor dontottem. Szerintem kitalajatok hogy milyen zenet nyomtak
Megertem. Engem is a belvárosi melo kot ide. A kapumon se megyek ki ha nem kell. Veszprémben laknek vagy Győrben. Vagy Kanizsán mert izom mégiscsak egy sikeres ember..
igen, igen Pest élhetetlen, egyenesen életveszélyes ékes bizonyítéka ennek a régóta a Ferenciek terén élő öreg Jeszenszky esete is néhány hete majdnem megölte a kapujukban egy kőműves kalapács . de ha onnan nézzük hogy 83 évesen milyen fitt fizikailag és szellemileg is, (még a kalapálás után is) akkor talán más következtetésre jutunk ki tudhatja mi az igazság? én biztosan nem
Egy évtizedet lehúztam Pesten, de a végére bezabáltam belőle. A fizu jó volt, de elegem lett, hogy mindenhol kutyaszart kellett kerülgetnem, lépten nyomon csövesek, cigikérő kötekedni készülő c-k, betontenger, zöld alig. Ha pedig kimész a parkba, pár perc és jönnek sorban a csövesek és a c-k. Nekem sokkal jobb érzés immár kertes kégliben, zöld, kert tele gyümölcsfákkal (persze van vele meló, de kikapcsol).
Nem teljesen. A vidéki emberek 80%-a elutasítja Pestet. Akinek nem kell innen a meló (HO, Nyugat) az telibe szarja Budapestet. Tegnap kint voltam egész nap az agglóban csináltuk a házat. Minden messze van, mindenért autóba kell ülni. Full dugó mindenhol. Jó volt hazajönni Bp utolsó utcájába. Nekem kell BP. Onnan dolgozni se bírnék, bevonszolni magam minden reggel a belvárosba.
-50 millió forintig keres ingatlant a lakásvásárláson gondolkodók fele, miközben az önerejük kevesebb mint 20 millió forint Ennyiért kb. panelt vagy nagyon lepukkant gangos házból vesz egy szutykot. Tehát a lakasvásárlők fele. Panyelek aranykora!
Erdekes cikk az epitipari es az autoipari termelekenysegerol es a dotalasokrol... Gyakorlatilag szarkupacok es szarra vannak penzelve onnan ahol a termelekenyseg 50%al nott... Es ennel ellenere extraadokat kap... Igazi kommunista gecik. Kozben a legfosabb szektorokban a legmagasabbak a berek... Kommunista szombat
-50 millió forintig keres ingatlant a lakásvásárláson gondolkodók fele, miközben az önerejük kevesebb mint 20 millió forintA többség azonnal, vagy legfeljebb kisebb felújítás után költözhető lakást venne.A lakosság 11 százaléka tervez idén ingatlanvásárlást, 66 százalékuk saját otthont keres, a legtöbben maximum 50 millió forintos keretösszegig (35 százalék 20 millióig, 45 százalék pedig 20–50 millió forint között). -44 százalékuk 20 millió forintnál kisebb önerővel rendelkezik, harmaduk pedig 20–50 millióval.Mindez a CIB Bank megbízásából végzett felmérésből derül ki.A saját otthon után a befektetési célú vásárlás a második legnépszerűbb, rövid vagy hosszú távú kiadásra 16 százalék keres ingatlant, nyaralót, hétvégi házat, hobbitelket az érdeklődők 8 százaléka szeretne, és csak ezt követi a gyerekeknek szánt lakóhely keresése, mindössze 4 százalékkal. https://hvg.hu/ingatlan/20250618_CIB-lakasvasarlas-felmeres-maximum-ar-onero-hitelek-kolcsonok?utm_medium=Social&utm_source=Facebook&fbclid=IwY2xjawLCW
persze mert építészhez illő árat kéne kérnie egy valójában technikusi feladatért amit persze el tudna végezni de csak építészhez méltó bérért és pontosan tudja hogy kiröhögnéd
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link