Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Murdoch 2025. 05. 01. 07:09
Előzmény: #245089  N0MAD
Jaja, bírom, amikor az egyszeri turista megmondja az őslakosoknak hogy nekik amúgy jó. Mindeközben:
https://www.reuters.com/world/uk/new-look-populist-reform-party-could-reshape-uk-political-landscape-2025-04-29/
Biztos véletlen (itt is) ne foglalkozz vele.
sityaki 2025. 05. 01. 06:55
Előzmény: #245098  N0MAD
A kelta vonal is teljesen egybecseng a népességre vonatkozó történelmi ismeretekkel (nálam 13%).
N0MAD 2025. 05. 01. 06:46
Előzmény: #245094  Andy01
én a bebukott 32andme-vel csináltattam, direkt dániai ismerősnek (aki már csinált) postáztatva, mondom ha kihozzák hogy viking vagyok akkor megy a b iktatóba.
Meg persze anonim módon is akartam, fene tudja.
aztán kihozták a felmenők vonalát teljesen jól, meg genetikai rokonsági területeket a betelepítéseknek megfelelően. nekem döbbenetes.
ismerős meg talált féltestvért apuka révén, fel is vették. a kapcsolatot. De ez persze már nem anonim dolog, nekem az meredek kicsit.
Német területeken azt értettem hogy a nyugatabbi, német területekkel már inkábbb van genetikai különbség a mi régiónkkal.
matatakakiba 2025. 04. 30. 23:14
Előzmény: #245091  N0MAD
Manapsag az en nem reprezentativ felmeresem szerint az iraniak vannak a legnagyobb szamban
Andy01 2025. 04. 30. 22:59
Előzmény: #245092  N0MAD
Ezt is irod a keveredesrol: "a német területektől már van valamennyi." Itt a Maria Terezia korabeli svab betelepitesekre gondolsz? Mas nemet betelepulesre nem emlekszem, hogy lett volna. A svabok ma is kovetkezetesen megoriztek a nemzetisegi hagyomanyokat. Volt egy aktiv forumtarsunk is, Melos, egy igen szorgalmas, mindehez erto, kreativ srac, aki sokat irt ide, igen hasznos muszaki es ingatlanos hozzaszolasokkal. Kar, hogy tobb sort fogyasztott esetenkent, ez meglatszott az irasain. Kar, hogy mostanaban nem ir. Mi van veled, Melos?? 
Andy01 2025. 04. 30. 22:53
Előzmény: #245092  N0MAD
Igen, nagy otlet megcsinaltatni. Magam is gondoltam ra, de nem tudom, hogyan kell, hol lehet rendelni, mennyire anonym. Nem lehet -e visszaelni vele. Kivancsi lennek ra. Laci bacsihoz hasonloan en is foglalkoztam csaladfa kutatassal, de nem dokumentaltam olyan idorablo modon, mint o. Egyszeruen utannaneztem a helyszinen, a plebania templomokban, a helytorteneti konyvtarakban. Ezen tulmenoen megvoltak a csaladomban a keresztlevelek majdnem a 19.sz. kozepeig, es termeszetesen sok csaladi irat, levelezesek, valamint szajhagyomany. Tenyleg kivancsi lennek az eredmenyere.
Andy01 2025. 04. 30. 22:47
Előzmény: #245091  N0MAD
A Corvlin negyedet szeretik az orvostanhallgatok,  a metroval kozel az egyetem, a Semmelweis Konyvtarba is konnyen eljutnak, es termeszetesen mindket klinikai tomb konnyen megkozelitheto. Mivel ok kenytelenek sokat tanulni - kulonben evet ismetelhetnek es a tandij nagyon magas - nem ernek ra setafikalni az utcan. A lakasok pedig modernek, nem olyan lerobbantak.
N0MAD 2025. 04. 30. 22:43
Előzmény: #245090  Andy01
természetesen nincs genetikai különbség a régióban, a német területektől már van valamennyi. A neandervölgyi genomnak nem érdemes jelentőséget tulajdonítani de létező dolog, a távolkeletiekben meg másik alfaj genomja található meg.
Én amúgy csináltattam anonim dns tesztet, az eredmény teljesen tökéletesen leképezte a családi legendáriumot.
kis meglepi arab félszigeti beköszönéssel a török időkből. Lehet nem konszenzuális volt, nem fog kiderülni.
Fura is lenne ha nem keveredett volna tökéletesen ezer év alatt. 
N0MAD 2025. 04. 30. 22:36
Előzmény: #245086  Andy01
nem akartam eltagadni, csak arra reagáltam hogy a nyócker nem egységes és nem is a körút a határ.
Amúgy szerintem a corvin negyed eléggé külföldi lakosságú, én is adtam ki arrafele, leginkább kinai diákoknak.
Andy01 2025. 04. 30. 22:34
Előzmény: #245079  Zedisdead
Zedisdead, ezt irod: " a fehér emberek neandervölgyi - hss hibridek, ez ma már tény, bárki megnézheti mennyi neandervölgyi maradvány van a genomjában, márha európai származású". Akkor igazan, kerlek, ird le, hogy a magyarok milyen genekkel rendelkeznek? Neandervolgyi genommal, vagy valamilyen fel-azsiai, azsiai genommal? Tovabba: vannak meg a Karpat medenceben tiszta veru magyarok? A tobbszorosen nagyobb letszamu szlavokkal - akik mar itt eltek - nem keveredtek? Es  kesobb masokkal?  Volt eleg bevandorlas a Karpat medencebe kesobb, volt keveredes, nem? Mar a kozepkorban is, es a kesobbi korokrol, torokokrol, betelepitesekrol, bevandorlasrol a torok idoszak utan, nem is beszelve., hiszen nem tortenelem orat tartunk.  A Karpat medence evszazadokon keresztul migraciot elt at, sorozatosan, kisebb - nagyobb mertekkel. 
N0MAD 2025. 04. 30. 22:30
Előzmény: #245085  Murdoch
nos a legrégebbi és a tavalyi számok britanniában
2012: 46
2024: 47
ez a migráció odaaszott nekik rendesen, köszi a linket, más szemmel nézem így hogy hoztad.
Andy01 2025. 04. 30. 20:41
Előzmény: #245082  N0MAD
"Kinek az Emberi Jogok járnak."  Igen, errol van szo, en is igy erzem.  Ez hianyzik nekem is. Napokban kerestem, milyen emberi jogokrol ir az Alaptorveny. Valahogy azok az alapjogokat, amikre meg a regi Alkotmanybol emlekszem, nem talaltam meg. Egyebkent erdemes rakeresni a googl-en arra, hogy "Alapvető emberi jogok felsorolása".
Andy01 2025. 04. 30. 20:34
Előzmény: #245085  Murdoch
Erdekes statisztika. M.o., ahol "nincsen" migracio, a Crime index 33,7%. Spanyolorszag - amely kozismerten befogado orszag, rengeteg "migrans" dolgozik az orszagban (szallodaipar, ettermek tele vannak veluk, hivatalosan, munkavallalasi engedelyt kapnak, es az elejen segelyeket) 36,2 % csupan.  Igen sokan erkeznek meg most is hajoval, a spanyolok azonnal segitenek nekik, orvosi vizsgalat, ruhak, segelyek.  Mindennek az eredmenyekepen csupan 2,5 % a differencia. Hozzateszem, hogy Sp. o. lakossaga  48.4 Millio, tehat  kerekitve mintegy otszorose M.o. lakossagszamanak. Sp.o. Terulete kb 500 km2, tobb, mint 5x M.o. terulete. Csak Barcelona es Madrid lelekszama meghaladja a teljes magyar lakossagszamot. 
Andy01 2025. 04. 30. 20:23
Előzmény: #245084  N0MAD
Corvin setany? Hiaba ujak, es szepek a lakasok. Amikor kimesz az utcara, nezd meg, milyen a kozonseg.  Ez nem javitja az ingatlan presztizset.
Elozo hsz. ben Miskolcrol beszltem. Felesleges megnevezni azokat a videkeket, varosi negyedeket, ahol a nepesseg miatt alacsonyabbak a lakasarak, meg akkor is, ha jo allapotuak.  Ezeket minden ingatlannal foglalkozo ismeri,  es a foromozok nagyobb resze is potosan tudja, mirol van szo. Mikor egy lakas eladasra kerul a 8. keruletben, egyes erdeklodok elso kerdese, hogy laknak -e  a hazban szomszedok, az indiai eredetu nepessegbol.  Lehet ezt szepiteni, de nem erdemes eltagadni. 
Murdoch 2025. 04. 30. 20:22
Előzmény: #245075  N0MAD
Igen, ez a mese része, közel 30 éve járok a uk-be. A valóság meg ez:
https://www.numbeo.com/crime/rankings_by_country.jsp?title=2024®ion=150
Aztán lehet jönni azzal, hogy a migrációnak nincs köze hozzá, jaja, a ner meg okos és szép, ezért nyer mindig vmi közbeszerzésen.
N0MAD 2025. 04. 30. 20:04
Előzmény: #245081  Andy01
"a 8. keruletnek az a resze, amely kifele esik a Koruttol, alacsonyabb erteku lakasokat  - foleg egyes hazakban - nehez eladni?"
mert az alacsonyabb ár lehet olyan minőséget is képvisel.
Aztán ott van a Corvin sétány a körúttól kifelé, ami se nem alacsonyabb értékű se nem eladhatatlan.
Vagy félreértettelek vagy csak nagyon kis területre fókuszálsz. A bontandó aládúcoltak valóban olcsók és eladhatatlanok.
N0MAD 2025. 04. 30. 20:04
Előzmény: #245081  Andy01
"a 8. keruletnek az a resze, amely kifele esik a Koruttol, alacsonyabb erteku lakasokat  - foleg egyes hazakban - nehez eladni?"
mert az alacsonyabb ár lehet olyan minőséget is képvisel.
Aztán ott van a Corvin sétány a körúttól kifelé, ami se nem alacsonyabb értékű se nem eladhatatlan.
Vagy félreértettelek vagy csak nagyon kis területre fókuszálsz. A bontandó aládúcoltak valóban olcsók és eladhatatlanok.
N0MAD 2025. 04. 30. 19:59
Előzmény: #245078  sityaki
"Lennék kispolgár boldogan, 
Bárhol, ahol béke van, 
Lennék köztük én az átlag, 
űKinek az Emberi Jogok járnak."
Andy01 2025. 04. 30. 18:31
Előzmény: #245076  Törölt felhasználó
Szoval,  az europai orszagok, ahol van migracio, veszelyesek.  Terjunk at az ingatlanpiacra, nem Miskolcrol (egyes keruletek), hanem Budapestrol beszeljunk. Vajon miert van az ,hogy a 8. keruletnek az a resze, amely kifele esik a Koruttol, alacsonyabb erteku lakasokat  - foleg egyes hazakban - nehez eladni?  Pedig csak par szaz meterrel van arrebb, mint a Palotanegyed kozponti resze.  Seteltal mar valaha arrafele este? Milyen emberek laknak arra? Oh, nekunk nincsenek migracios problemaink. Miert van az, hogy az "indiai" szarmazasu lakossag letszama nagyobb aranyban bovul a tobbihez kepest?  Tudja ezt a problemat a kormany kezelni?  Nem, raadasul eltagadja. A lakossag aranyaban milyen jelentosegu ez a reteg?  Nezz mar korul a sajat hazadban, es legy targyilagos. Miert van az, hogy a nyelvoktatas ilyen szinvonalon van? A foldrajz? Nem kell ismernie az egyszeru szakmunkas tanulonak, hogy mi van a hatarainkon tul. Ne is menjen oda, mert akkor rossz hazafi, es nem is magyar. A kulfoldi utazas, rovidebb- hosszabb kinti elet miert csak egy lassan kivaltsagosnak tekintheto tarsadalmi retegnek adatik meg?

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek