Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
slash
slash 2025. 04. 26. 14:30
Előzmény: #244836  J0hnnyEnglish
Tabu a telek? Kár. Én beáldoznám. 
slash
slash 2025. 04. 26. 14:23
Előzmény: #244824  DaGi
Kispaneleket néztem max 45Mig.  Ezek drágábbak. 
slash
slash 2025. 04. 26. 14:21
Előzmény: #244828  Törölt felhasználó
Erősen kétlem hogy egy csepeli tesco gazd. módon felújított 35-40nm-es lakásért fizetnek simán 160at!  
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 04. 26. 13:56
Előzmény: #244811  Törölt felhasználó
Ilyen láb már van, az önyp t is TBSZ re konvertálom, viszont a lakáshitelt nézd ebből a szempontból úgy mint kedvezményes befektetési hitel. Nem tudom máshogy dinamikusan növelni a vagyont, alacsony finanszírozási költséggel.
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 04. 26. 13:48
Előzmény: #244808  slash
A telek ebből a szempontból tabu. A gyerekek miatt azért nem aggódom, mert az örökségünket ők kapják értékben. Itt most az a lényeg, hogy a lakhatást 3-4 éven belül rendezni kell, mert az 54 nm kevés és kompromisszumos, annak ellenére, hogy jó a lakás elrendezése 1+2fél. Akkora 40 leszek, uh egy nagy hitel kell még ingatlanba... Ezért van az agyalás. Ugye nekünk pénzt termelő befektetési ingatlan még nincs. Ezért hajlok jobban a 2 panel verzióra, mint a 100 nm tégla Sasadon. 
DaGi 2025. 04. 26. 13:45
Előzmény: #244834  Törölt felhasználó
Boldogok a lelki szegenyek, akik mindennek az erteket penzben merik.
Törölt felhasználó 2025. 04. 26. 13:38
Előzmény: #244832  DaGi

fantáziálás, képzelgés, és társai
valamire talán jók
időtöltésre biztos
.
értékük pont annyii amennyi pénzt hoznak a felhasználóinak

Törölt felhasználó 2025. 04. 26. 13:13
Előzmény: #244829  Törölt felhasználó

Vacak kis paneleknél ilyenek nem igen fordulnak elő mármint lehet önkormányzati lakás is, de ezzel én nem foglalkozom elővásárlási jog stb pedig ha nem cégtől veszed szintén nem játszik.
DaGi 2025. 04. 26. 12:52
Előzmény: #244825  Törölt felhasználó
Már kifejtetted a múltkor, hogy az ingatlanos/eladó az asszimetrikus piacismeretre törekszik, a vevő meg a szimmetrikusra. (Valójában persze az asszimetria előnyös lehet a vevőnek is, ha az ő narratíváját tudja felerősíteni.) Az én és a te hozzászólásod nem tesz mást, mint ezt támasztja alá. Alapvetően egyébként nem tartom kizártnak - bár igen valószínűtlennek -, hogy ilyennel eladót meggyőzzön az ember. Egyrészt szokták maguk az ingatlanosok is ezt tenni(pijacelemzés, vagy mi), ha nem szeretnének értékesíthetetlen lead-del növelni épp a portfoliójukat. És persze nyilván nincs esélye ilyen érvnek működnie akkor, ha valaki egy hete rakott ki a piacra egy ingatlant és megnézték vagy 10-en. Viszont ha hónapok óta áll érdeklődés nélkül és még az eladási szándék is valós, netalán sürgős, akkor vajmi valamicske esélye egy ilyen érvnek is lehet. Engem a piac mint érdekes statisztikai terület jobban érdekel, mint maga a lakásvásárlás. Nem érzem tragédiának, ha nincs saját tulajdonú lakásom, meg azt sem, ha más eszközökben van a megtakarításom, mint ingatlan. Természetesen elfogadom, hogy mások ezzel meg máshogy vannak. Aztán legfeljebb időnként úgy nézünk egymásra, mintha a másik egy földönkívüli lenne.
Törölt felhasználó 2025. 04. 26. 12:09
++++++++++++++++++++++++
Mondjuk ebben tévedtem 140 től tényleg nem adható ki
https://ingatlan.com/33694611
Ott ilyen  a piac kicsit rosszabb állapotért jó a 135 e ft..
De én nullszaldós lakás vételeket szeretek eszközölni  ha nem jön ki leadózva a bérletiből a hitel törlesztő ( mostani árak mellett nem ) akkor nem indítom el a beruházást.
Törölt felhasználó 2025. 04. 26. 12:09

Törölt felhasználó 2025. 04. 26. 12:08
Előzmény: #244826  Törölt felhasználó

100%-ig azért ne legyél biztos abban hogy nem hiusulhat meg egy ingatlan adásvételi szerződés
 még azután is megeshet, hogy teljesen kifizetted
de még az után is hogy a nevedre írta a földhivatal
.
az első több forgatókönyv alapján is
a másodikra saját szememmel láttam példát:
önkormányzat meghírdetett eladásra földet
a svájcban élő szomszédot értesítették a lehetőségről,hogy megveheti, és egyesítve a már meglevővel lehet ráépíteni
hazautazott,licitált, nyert átírták
.
majd kapott egy levelet, hogy vissza az egész, a másik oldali szomszéd megtámadta, bizonyította az elbirtoklást, és ezért az eladáskor már nem az önkormányzat volt a tulajdonos, márpedig tulajdonjogot csak tulajdonostól lehet szerezni
visszakapta a vételárat és pá
.
de jogászok tudnak még kacifántosabbat bőven
csak különössel találkoztam még, a új ptk élesedése után - ami megváltoztatta a jóhiszemű szerzés fogalmát - hogy a szerződéskötés és fizetés után pár nappal megjelent egy földhivatali nyilvántartáson kívüli tulajdonos az eljáró ügyvédnél, és közölte hogy nem járul hozzá
Törölt felhasználó 2025. 04. 26. 11:56
Előzmény: #244826  Törölt felhasználó

Pár javaslat még a videosnak:
1
135 e ft nagyon kevés egy majd 40 mft os lakás béreltijére 150-160 ért is már szerintem simán kiadható bár nem néztem meg a Szegedi piacot.  Ha már profit maximálás a cél.
2
ha 3 gyereket akartok amúgy is vétek ott hagyni  a 3 gyerekre azt a 3 százalékos csok hitelt amiből 20 milla semmivé is lesz ha megszületik a második harmadik gyerek.
A jelenlegi lakást ki kell adni albérlőnek szintén és venni a CSOK 50 mft os hitelből egy másikat a jobban egy szebbet egy nagyobbat ..
Ennyi egyébként csak  a legjobbakat tudom neki kívánni hajrá! ;-) És becsülöm ő tökösebb videót is mer készíteni erről én nem , mert túl nagy lenne a lakóim között az ígyígység és romlana a fizetési moral ( Neked minek fizessük bérletit vagy emelést ugyan már hisz van neked bőven lol.. kapnám meg tőlük )  Nekem már szinte majdnem 100 % a FIRE majdnem nekem nagyobb terveim vannak az ingatlanokkal 1,5 év vagy 2 év és végleg leteszem a lantot megyek le Kanizsára kirándulni egy nagy nyaralás lesz az élet :)))
Törölt felhasználó 2025. 04. 26. 11:41

hogy ki melyik országban és miért épp ott vesz lakóingatlan végtelen sokféle megfontolásból történhet
jól ismert azok számára akik emberekkel foglalkoznak a munkájuk során,  hogy ahány ember ránéz egy tárgyra, jelenségre, történésre, tünetegyüttesre szinte annyifélének látja
.
számos külföldön született, néhány másodig generációs magyarral is volt dolgom aki vett Pesten
néhány 56-ban távozottal is akik durván nem jókedvükből távoztak akkor, és mégis vettek itt megöregedvén
és olyanoknak is adtam el akik 5-10 éve távoztak, felvidéki illetve erdélyi magyarként
és olyan nem magyarokkal akik vettek, és ide is költöztek és itt is dolgoztak
.
hogy ki nyert vagy vesztett és mennyit
ki tudja
.
Törölt felhasználó 2025. 04. 26. 11:38
Megnézve a videót : Nagy hiba volt csak 1 mft ot adni  én még 3  mft al is remegtem, hogy vissza mondja az eladó az eladást.. Szerencsére nekem nem előszerződésem volt már akkor hanem rendes szerződés tudta az eladó is (vagyis remélem gondolta) hogy ha el akar állni az egésztől - azt nekem alá kell írnom , hogy eláll, de a lépés az lett volna részemről, hogy azonnal feltöröm az állampapírt és beutalom a vételárat ( megelőzve őt ezt csak akkor tudod megtenni ha nem hitelre veszel lakást ) . Ez esetben nem tudott volna elállni a szerződéstől. De nekem rendes szerződésem volt nem előszerződés mert már a nevén volt az örökség.
Törölt felhasználó 2025. 04. 26. 11:23
Előzmény: #244824  DaGi

számomra azoknak az ingatlanpiaci megfigyeléseknek volt haszna amikből levonható következtetések alapján az ingatlanpiac napi gyakorlatban sikerrel kecsegtető eszköz kovácsolható
.
azok az eszközök értek igazán valamit amik segítségével a velem szemben álló ellenérdekelt felet jó százalékban rá tudtam bírni az eddig képviselt álláspontjának számomra kedvező megváltoztatására
.
elképzelem az alábbi szitut:
áll velem szemben egy tulajdonos aki 7 millióval többet két mint amit én szeretnék és amit az általad a comról gyűjtött adatok is mutatnak
miután minden kísérletem dugába dőlt, előveszem a zsebemből az adatgyűjtésed kinyomtatott verzióját, az orra elé teszem
figyelmesen tanulmányozza és megszólal kis idő múlva: uram ez döntő érv, meggyőzött, engedek 7 milliót, miért nem ezzel kezdte, már rég megegyezhettünk volna
DaGi 2025. 04. 26. 09:47
Előzmény: #244810  slash
Először felhördültem, hogy honnan tájékozódhatsz árakról, de a kínálat végignézése végére rájöttem, hogy egyszerűen csak elírtad az 1.2M-t 2M-re.
https://ingatlan.com/lista/elado+lakas+panel-lakas+bekasmegyer+m2-ar-szerint
Duplikátumok nélkül eladó panel 96 db. Négyzetméterár szerinti megoszlás(  duplikátumok nélküli, 146 darabos populációra, mert sorrendezésnél nem enged duplikátum szűrést az ingatlan.com): 
- Szuterén/haszonélvezettel  eladó és egyéb értelmetlenség: 2 darab
- 1M ft/m2 alatt: 4 darab
- 1.1M-ig: 34 darab
- 1.2M-ig: 66 darab.
- A maradék meg felette.
A teljes budapesti panelkínálat már 1420 környékén mozog, január végén 650 volt. 100% feletti növekedés 3 hónap alatt. 
N0MAD 2025. 04. 26. 09:33
Nem szeretnék az egyéni családijövő-tervezési dolgokba beleszólni, csak egy szempont:
Ha jó/viselhető gazdasági helyzet lesz talán a tanulás ingatlan munka menet is megoldható lesz, pláne ha szülő befektetői szemlélettel él és lesz segítség.
Ellenben ha nem lesz jó a gazdasági-politikai helyzet, vagy valami egyéb ok miatt külföldön képzelik el az életüket (meg se említve hogy ti is) akkor az itteni ingatlan kevésbé lesz segítség mint a gyarapított induló tőke. Ha meg gazdasági gondok is lesznek akkor az ingatlan értéke is ahhoz igazodik.
Oktatás, eü,költségvetés, szociális állapotok, közszolgáltatások, korfa, autóiparfüggés, euból kihüzódás, stb tendenciái kezelhetők irányként de tetszés szerint módosíthatók a vektorok.
Direkt nem vittem bele pártpolitikát, de lehet a politika a közgondolkozasnak megfelelően muzsikál, és utóbbi a mozgatórugó. A várt jó világnak megfelelően érdemes a befektetést, ingatlanbefektetést eszközölni, lokációban gondolkodni a gyerekek hosszútárvú segítésében. Következtetések egyénileg.
Törölt felhasználó 2025. 04. 26. 09:14
Előzmény: #244821  Törölt felhasználó

A videós tökös gyerek, hogy kiteszi arccal mit csinál.. én ezt nem tenném meg.. ( lakók rosszindulata miatt  ha tudnák mennyi van biztos a fizetési morál romolna és puffognának)
De egyébként hajrá neki! ;-)
Törölt felhasználó 2025. 04. 26. 09:12
Előzmény: #244820  Törölt felhasználó
Pont ilyet szoktam én is venni :D

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek