Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Pontosan. Erre mondják, hogy a f.sz melyik végén van az ember. Már elnézést, de tömören fogalmazva...... Meg ki mennyire hajlott, és ki meg semennyire sem hajlott... ..... Ennyi.
már megint . ez a téma a 70-es évekbeli nyugatra utazás államilag való lehetővé vagy lehetetlenné tételéről szól tegnapóra rajtad kívül mindenki felfogta . csak te látod alkalmasnak a témát az anyagi helyzetetek miatti sírásra immár másodszor
Olimpiai bajnokok, belügyminiszteri kapcsolatok, svédországi út meg egyéb nyugati utazások usaba, európába... (1) nekünk elvett nyugdíj jutott, mert hogy csendőr volt a nagyszülő, amiből következett hogy a 18 éves lány mehetett továbbtanulás helyett dolgozni hogy az apját tudja etetni. Meg miután egy másik (2) "felajánlotta" a sertéstelepet ingyen és bérmentve (miután már hitelben úszott hogy a végtelenül növekedő beszolgáltatási kötelezettségnek eleget tehessen) a komunizmus épülésére utána örült hogy (3) a doktori címével építkezésen sittet talicskázhatott... sötöbö Érdekes hogy mennyire másképp élték meg az emberek a komenizmust.
Slash, a 80 -as evekben voltak az IBUSZ-nal 3 napos becsi utak sajat autoval. Egyenileg utaztak, szalloda felpanzioval volt benne. Egy kozos program volt, hely idegenvezetovel varosnezes, kulonben vegig teljesen szabadido. Jellegzetes bevasarlo turizmus volt. Parhuzamosan ment a Becs -Salzburg program, 5 napos, ez buszos ut volt. Sok szabadidovel, Becsben es Salzburgban varosnezessel. Sikeres programok voltak, nepszeruek, nagy letszammal futottak. Az a bizonyos spanyol udulout Lloret de Marban evtizedekig ment, a 70 -es evek elejen, 74 ben kezdodott. Az elejen valoban ertelmisegi reget ment, a kesobbiekben lezullott a resztvevok miatt (vasarlos, seftelos, c.reteg).
Utazásról nyilván lehet ezerféle tapasztalat. Az enyém (1966-ban születtem): 70-es évek közepén szüleimmel ki tudtunk utazni Ausztria-Németország. 300 USD értékű valutát vihettünk hivatalosan. Ekkor még húgomat nem vittük, mert nagyon kicsi volt. 3 év múlva - mikor újra lehetett - már őt is akartuk vinni. Ő nem kapott útlevelet, mondván, hogy az egész család nem mehet, hátha disszidálunk. Apám - aki még nem olyan sokkal azelőtt lett olimpiai bajnok - személyesen ismert egy volt belügyminisztert. Őhozzá ment el és így kapott húgom is engedélyt a kiutazásra és mehetett az egész család. (Jellemző, hogy apám azt mondta: amíg fiatal voltam és egyedülálló, jól ment a sport, lett volna ezer lehetőségem és nem mentem, akkor gondolják, hogy most, hogy már nem sportolok, gyerekekkel, meztelen seggel nekivágok a nagyvilágnak?)
" amit elért, azt 80 százalékban a vakszerencsének köszönheti " Lol. Megjegyezném hogy soha nem állítottam ilyet, annyit mondtam összesen hogy ami visszatekintve jó döntések sorozatának látszhat abban bizony 50/50 bejött döntések, és szerencsésen alakult rossz döntések is előfordulhatnak. Erre elkezdtél habzani, hogy te bizony családilag IQ bajnok géneket hordozol fel sem érek odáig csak kibicelek, semmi tapasztalatom (mert te aztán azt is tudod) és predesztinálva voltál a győzelemre. Mert a kényszeres önigazolás névtelen fórumon a sikeremberek jellemzője. Rendben. Azért megjegyezném hogy semmivel sem vitatkoztam a fentiekből (sőt leírtam hogy semmit nem tudok rólad), amit állítottam, az a fenti, immáron harmadszorra. De nyugodj meg, ettől le lehetsz sikerember, és meg tudatlan, bele se menjünk a vitába.
az 50-60100-150 évvel ezelőtti események részletes ismeretének, helyes értelmezésének, és a kinyerhető tanulságainak bölcs felhasználásának van haszna . 10 évig versenyeztem, a legjobb egyéni eredményem felnőtt országos bajnokságon 15. volt, tehát a legjobbakkal nem voltam versenyben soha 24 évesen edzősködni kezdtem, a versenyzőim egy része, lényegesen jobb lett mint én, lett közülük több bajnok, és egy pedig két világbajnokságon is indult . a gyerekeim 34 és 36 évesek, az élet szinte minden területén többre vitték már mint én, bizonyos dolgokban sokkal . mind a versenyzőim, mind a gyerekeim pályafutásához, sikereihez hozzátett hogy beépült az életükbe egy előd, vagyis az én tapasztalataim egy része . nincs is örömtelibb, szebb látvány mint azt nézni, hogy az utódok túltesznek az elődön és igen igen szomorú ha nem főleg ha butaság miatt nem
off: Az 50-60 évvel ezelőtti dolgok manapság már alig relevánsak. Mondhatnám senkit nem érdekel (se + se - szempontból). Nálunk is hasonlóan hozzád a vagyon jelentős része (földek) köddé vált, a vagyonon kívül azért észt és értelmet valamilyen szinten tovább lehet vinni (szerencsére). Azt hogy mit hoz össze az ember még jó döntések esetén is bizony szerencse kérdése is. Viszont a szerencséhez és a jó döntésekhez általában ész is kell (gyengébbeknek, meg ehhez is szerencse, ahogy gázszerelőnknek). A világ teljesen megváltozott. Én jókat mosolygok, amikor (tisztelve az időseket) osztják az igét, hogy mit hogy kellett volna 10-20-30 éve csinálni a mai 3X éveseknek. A tapasztalatok átadása viszont hasznos!
a sokféle egyéni saját tapasztalat az egy dolog . a másik meg a különböző okkal-céllal készült mendemondák hallomásból való egymásra épülése, és azok eredménye mint hivatkozási alap
Köszi, akkor mégiscsak jól emlékeztem. Én se vagyok messze mindettől. De többet nem írok, múltkor egyszer már azt álmodtam (tényleg!), hogy valaki kiírja ide a személyazonosságomat.
Maradjunk annyiban, hogy sokféle tapasztalat él együtt és egyik sem kizárólagos. (Én szintén észak-magyarországi szegény, 4 gyermekes családból a Balatonra mentem mosogatni másfél hónapig 20 évesen, ebből utaztam augusztusban nyugaton 30 napig. Nem kellett hozzá kivételezett állapot. Brezsnyev még javában tündökölt.)
Hasonló a szituáció. Azzal a különbséggel, hogy igazából soha nem került szóba, hogy most ez mekkora érték volt... Ma ha kiszámolom, hogy a falu arra felé terjeszkedett és több száz háznak adnak telket, ma modern paloták is.. akkor. .. Bár azt tudom, hogy helyben nagy tisztelettel járt hajdanán a vezetéknév birtoklása hisz közösségformáló ember volt a maga idejében. Aki a maga módján harcolt a tisztességért és becsületért abban a korban. Soha meg sem fogom közelíteni semilyen szinten.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link