Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
sztiv 2025. 04. 15. 09:03
Előzmény: #244277  berlini
az ingatlanpiaci és gazdasági ciklikusság miatt eljön az a pont is amikor jól fog járni ő is....
Atti 2025. 04. 15. 09:02
Előzmény: #244272  DaGi
Nálam nem az veri ki a biztosítékot, hogy kijön-e a Pmáp kamatból a +22 milla növekmény.
Hanem az, ahogy gusztustalan módon, kamu vevővel megszivatták hunball-t.
Én nagyon rosszul élem meg, ha átvernek.
Ha erre még menet közben rájövök, akkor biztos, hogy szóvá teszem.
De nem vagyunk egyformák.
Murdoch 2025. 04. 15. 08:57
Előzmény: #244275  slash
Normál helyzetben tök igazad van. Hunball pechje, hogy nem hogy kerülethez, hanem még azon belül is egy kisebb lokációhoz ragaszkodott. Az kemény tud lenni. Simán talált volna jobb házat, az nem kérdés. Ha 10 évet ott tud maradni, akkor szvsz kiülheti a bukót.
berlini
berlini 2025. 04. 15. 08:56
Előzmény: #244273  Törölt felhasználó
jók ezek a jóslatok.
csak bele kell nézni a kristálygömbbe és jön az a sok okosság.
Tény viszont az, hogy Budapesten márciusban minden második vevő befektetési céllal vett. És ez az arány nő.
Tény az is, hogy a PMÁP ma már nem igér sokat, tehát lassan de folyamatosan nőni fog a befektetési célú vásárlók aránya. Márcsak azért is, mert a lakosság egyre nagyobb része teljesen kiárazódott a lakáspicról.
Én ismerek olyan 30-as fiatalembert, aki 10 éve gyüjtöget egy olcsó albérletben, de az önereje a lakásárakhoz képest folyamatosan csökken. Ha nem történik valami agy csoda, neki soha sem lesz saját lakása.
Törölt felhasználó 2025. 04. 15. 08:54
Előzmény: #244274  Törölt felhasználó
Na mindegy. Én elengedem a lakáspiac követését  is egy ideig. 
Jó eszmecserét. Sziasztok.
slash
slash 2025. 04. 15. 08:50
Előzmény: #244272  DaGi
Rendben. Levezetted, legyen. Asszony legyen ott boldog meg Hunball is és kész. Elég kemény hogy valakinek van 70+M PMAP plussz egy aranytömb panel és nagyjából ugyanabban a lokációban nem tellik belőle egy kis családi házra. Dehát ez van.. 
Törölt felhasználó 2025. 04. 15. 08:50
Előzmény: #244273  Törölt felhasználó
Már az a réteg is ki fog pontozódni. Hatalmas anomáliák és túlértékelések vannak. Néha teljes irracionalitás. Szerintem.. de lehet, hogy már más szerint is.
https://www.economx.hu/ingatlan/lakaspiac-arak-elso-negyedev-ingatlan.807679.html
Az árak meredek emelkedése ugyanakkor már érezhetően visszavetette a keresletet március második felében. A drágulás miatt a kereslet további csökkenése prognosztizálható az elkövetkező hónapokra
Törölt felhasználó 2025. 04. 15. 08:49
Előzmény: #244271  berlini
Már az a réteg is ki fog pontozódni. Hatalmas anomáliák és túlértékelések vannak. Néha teljes irracionalitás. Szerintem.. de lehely hogy már más szerint is.
https://www.economx.hu/ingatlan/lakaspiac-arak-elso-negyedev-ingatlan.807679.html
Az árak meredek emelkedése ugyanakkor már érezhetően visszavetette a keresletet március második felében. A drágulás miatt a kereslet további csökkenése prognosztizálható az elkövetkező hónapokra
DaGi 2025. 04. 15. 08:44
Előzmény: #244266  slash
Persze. Simán. Az nem derült ki soha, hogy mennyi PMÁP-ja volt hunball2-nek. Ha igaz a feltételezésed, hogy a panel + megtakarításból ki kellett volna két éve jönnie a dolognak, akkor lehetett volna mondjuk 50M-s panelje, meg 70M megtakarítása. A 70M-ből első év végére lett 81.27. A 11.27-et akkor még 8, vagy 10% körül lehetett állampapírba betenni, valószínűbb a 8. Szóval utána évben tovább kamatozott a 70M 19.1%-et az eredeti PMÁP-ban, lett belőle újabb 13.37M forint. Illetve a 11.27 is 8%-ot, azaz 0.9M-t. A két év alatt a kamatok összesen 11.27 + 13.37 + 0.9, azaz 25.54M-et. Ez önmagában több, mint a 22M árnövekmény az ingatlanon. Közben költség volt az évi 3M, azaz összesen 6M. Így összesen eddig -2.46M forint minimális minusz van ezen a lábon. Közben a panel ha volt 50M, akkor valószínűleg most 65M környékén lófrálhat. Így a teljes változás kb +12.54M forint. Az illeték valóban magasabb így, de a különbözet nyilván az árkülönbözetből fakad. Tehát 142 - 120 = 22. Erre vonatkozó illeték az 0.88M. Akkor eddig a vége +11.66M. Reálértéken nyilván ettől kevesebb. Ha valamilyen faktort kihagytam, akkor szóljatok! (Pl. valószínűleg még releváns a panel kiadásából történő kivétel is, ami szintén felfelé befolyásolná ezt a pozíciót.)
Egyébként szerintem jóval alacsonyabb volt a tőke és mindig is hitelfelvételről volt szó. Ott már kapásból az nagyon fontos, hogy a kamat 2023 elején még bőven 8% körül volt, most meg 6%-hoz jóval közelebb van. Az önmagában nagyon jelentős különbség. Bár nehéz összehasonlításra használni a jövő inflációjának ismeretének hiányában.
Tehát ha mondjuk volt 20M a megtakarítás és kellett volna 2 éve 50M hitel, akkor az mára úgy néz ki, hogy van 20 + 3.22 + 3.82 + 0.26, azaz 27.3M megtakarítás, hitel meg kell most 72M az árváltozás miatt - 7.3M az önerő növekmény miatt. Tehát van egyszer 50M hitel 8%-on vs. 64.7M hitel 6.15%-on. 20 éve az elsőnek a havi törlesztője 418e Ft/hó vs. 469e Ft/hó. Nominálisan magasabb az összeg. Reál értéken nézve meg jóval alacsonyabb. Ha a buliba bevesszük a panel értéknövekményét, meg a bérleti díjak különbözetét, az kb. 13.5M. Akkor már annyi marad kérdésnek, hogy 50M 8%-on, vagy 51.2M 6.15%-on. Az utóbbi 371e/hó.
Egyébként a 8%-ban nagyon nem vagyok biztos, MNB-s hitelezési kiadványok alapján írtam, de sokat változott 2023 során a dolog.
berlini
berlini 2025. 04. 15. 08:40
Előzmény: #244270  Törölt felhasználó
én csodálkoznék.
A nagy undornál azért több kell.
Nagy válság és munkanélküliség például.
Addig is ha van egy réteg akinek a megtakaritásai évente 10 milliós nagyságrendűek akkor ebből a rétegből egy csoport rendszeresen keresi a szerinte kockázatmentes befektetést.
Eddig (az utolsó pár évben)  ez az állampapir volt. De az most már nem nagyon hoz reálhozamot.
Egyedül a panelnél látom annak a lehetőségét, hogy a lufi leereszthet, de ehhez az kellene, hogy a távhőn keresztül az állam ezt a csoportot ne támogassa évi százezer ft-os nagyságrendben. Ez egy olyan politikai döntés amit a kormány nem vállal be és szerintem Magyar Péterék sem.
Pedig jó lenne ha a bolond világ megszünne és állami támogatást rászorultság elve alapján adnának és nem aszerint hogy ki milyen lakásban lakik.
Törölt felhasználó 2025. 04. 15. 08:11
Előzmény: #244265  berlini
Pedig a piaci irányárakra ráférne még a szagnálásnál több is. Tartok tőle, hogy sok eladó életében nem látott annyi pénzt egyben a bankszámláján amennyivel hipp hopp felértékel egyik hónapról a másikra egy-egy ékszerdobozt.  Nem csodálkoznék ha a mániát követné a nagy undor időszaka. 
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 04. 15. 07:37
Előzmény: #244252  hunball2
Szia hunball2, hitellel kapcsolatban keresd meg a Szarvas Norbit. Egyrészt rohadt gyors, mindent online tudsz vele intézni, egyedi kamat mostanában 6.1 - és 6.2 közötti THM-el!
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2025. 04. 15. 07:10
Előzmény: #244267  slash
Ugy emlekszem, hogy akkor is hasonloak voltak a reakciok, es ket eve soknak tunt a legtobb embernek a 120 millio is. 
-
Sajat helyzetunk is hasonlo volt Hunballhoz. Egy adott resz erdekelt elsosorban (bar tagabb volt mint Wekerle). 
-
Akkor teljesen ugy ereztem, hogy innen nincs nagyon hova emelkedni, es a zoldhitel lefutasa olyan eros emelkedest generalt, hogy a kialakulo bizonytalansagok miatt hosszabb lesz a stagnalas/eses idoszaka. Akkor nem igy lett, az majd kiderul, hogy most mi lesz majd. 
-
Nalam a donto momentum az volt, hogy nekem a sajat lakas az quasi halott toke, es inkabb olyan tenyezoket sulyoztam magamban jobban, amiket nem is nagyon lehet penzben kifejezni (koltozesek okozta sztressz, nyugalom erteke egy olyan lakas miatt, ahonnan nem vagyodik az ember mar jobba, nagyobba,stb)
-
Amugy szerintem egy jo allapotu ikerhazert nem volt sok a berleti dij. Nagyobb panellakasert is elkernek/tek hasonlo nagysagrendu osszeget.
-
Ha ezzel Hunball eleri vagy kozelit a csaladi harmonia fele, akkor az szerintem megerte. Eleg jo helyzetben vannak, mert van tobb lehetoseguk, hogy megoldjak a vasarlast. 
slash
slash 2025. 04. 15. 05:59
Előzmény: #244253  hunball2
Jól érzed 2023 végén a stagnálás évében odaadta volna 120ért. Azóta kifizettél kb 5-6M bérletit. Mondjuk idén beesett a nagy PMAP kamat meg a panel is többet ér. Mindegy már, vedd meg. A vagyonszerzési illeték mennyi lesz amúgy a 142re? 
slash
slash 2025. 04. 15. 05:51
Előzmény: #244251  DaGi
Igen ez is egy álláspont. Számoljunk. Biztos kijön ez? Nemtudom.. Annyit tudok hogy az albérlet nagyon komoly volt valami 300e körüli összeget fizetett /hó és ezt a panelkiadás+hozzárakott pénzből fizette.  lakáshitelhez nem tudok hozzászólni úgy emlékszem 2 éve még a PMAP+panel eladásból kijött volna a 120as vételár nem kellett volna hitel. Az se mindegy.. 
berlini
berlini 2025. 04. 15. 00:36
Előzmény: #244264  Sony123
jó régen volt az a 10 éves stagnálás a lakéspiacon.
Mostanában nem várható
Sony123 2025. 04. 15. 00:22
Előzmény: #244262  berlini
Szerintem az emberek nem tudják megfizetni az új lakások árait, de lakni szeretnének. Ha értelmes áron kínálnak lakásokat, felújítással, vagy felújítás nélkül, ezek bizony pörögni fognak. Itt csak az gond, hogy mindenkit a telhetetlenség vezérel .... még többet ... még többet és közben azt nem veszik észre, hogy egy -két év alatt mennyit vesztettek.
.
Nekem csak egy 10 éves tapasztalatom van. 10 éven keresztül kértek X összeget, azt mondtam, hogy nem! '10 év után kevesebbet kapott, mint amennyit felajánlottam.
:
Itt csak azt akartam elmondani, hogy a hírdetések és a a valódi vásárlások köszönö viszonyban sincsenek..
. nagyaon ritkán látni értelmes hírdetést, de az max egy napig él.
.
Ha pedig mégis létezik, akkor nem gondolom, hogy magyar vásásrók!
2345678 2025. 04. 14. 23:18
Előzmény: #244258  DaGi
Trendfordulóhoz értünk.( már elkezdődött) . A számok mondják ezt.
berlini
berlini 2025. 04. 14. 23:14
Előzmény: #244258  DaGi
Nem érdemes kinézni a DHs világból, mert ajnos nincsen egy ehhez hasonló becslés (barométer).
A tényleges adatok, ha a KSH minden adásvételhez kellőszámú adatot gyüjtene be kötelező jelleggel és dolgozna fel max 1 hónapos késéssel, természetesen pontosabb lenne, de valamilyen oknál fogva ezek a véglegesnek tekinthető statisztikát egy éves késéssel jelennek meg.
A kinálat változása szerintem még kevésbé jelzi előre az árváltozást mint a tranzakciószám.
Pld 
A panelkinált erős növekedése mit jelez?
Sok befektetési panel tulajdonos lehet, aki látva az egy éves közel 40%-os áremelkedést kisérletezik, rááldoz 20-40 ezer Ft-ot és meghirdeti a lakását a látott hirdetési ár szinten (vagy felette). De ez messze nem azt jelenti, hogy ezeket a lakásokat foggal körömmel el akarják adni.
De az ellenkezője, a panelkinálat erős csökkenése mit jelezhet?
Nos ez az erős panelkinálat csökkenése sem automatikusan azt jelzi, hogy az árak még jobban fognak nőni, tekintettel a szűkös kinálatra.
Törölt felhasználó 2025. 04. 14. 22:26

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek