Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Es ez melyik orszagban van ahol 2 gyerek utan 2500 euro a juttatas. Ne haragudj, de ege szkeptikus vagyok. Nemet es osztrak allampolgar rokonaim vannak, de senki nem beszelt 2500 euros csaladtamogatasrol havonta.
Annyit esetleg hozzá tennék én is, hogy én dolgoztam 5 évet Ausztriában, Wienerneustadtban, és volt egy konstans "ellenszenv" a helyiek részéről. Az okát csak tippelni tudom, de megvan, ehhez jött még akkor (ingázóként), hogy az Ágfalvi átkelőt lezárták először időszakossan 5-7 16-18 ig ha jól emlékszem, és most is úgy van hogy van valami "vip" jegy, hogy évi 120 €ért használhatod... Schengen ugye??... Ezzel szemben ez németországban nincs így. Ott az emberek jóval befogadóbbak ( Svájci francia határtól 50-75km-re). Ha magyarországgal kellene összehasonlítanom, én egyértelműen Ausztriát választanám. Mi is gondolkodunk a feleségemmel, hogy mi legyen, néha felmerül, hogy haza magyarországra, de egyre inkább hajazunk arra, hogy inkább mi is Burgenland vagy Nidereösterreich is akár, vagy Bécs. Magyarország "ellen" elsősorban a kiszámíthatatlanságot és tervezhetetlenséget írnám, illetve nekem mikor átlépem a határt már van egy "gyomoridegem"... az emberek jóval idegesebbek, nem tűnnek boldognak. Mindenki siet, és Sopronban pl a közbiztonság is nagyon sokat romlott. Németországban hétvégente az éttermek "teli"vannak, rengeteg ember az utcákon, sok a program, most pl farsang lesz, kiállítások stb stb. Magyaroszágon mikor utoljára nyáron voltam , éjszaka szinte ki volt halva a belváros este... Ami még nagyon fontons, (mivel írtad hogy gyermekkel terveztek) , hogy az a csemete milyen oktatásban részesül (és itt elsősorban nem a Pisa testre gondolok), hanem hogy egy elfogadó egymást segítő oktatást kap, vagy egy 20 évvel ezelőtt is elavult megolás alapút. Az hogy a ház ott felértékelődik e vagy magyarországon jobban ezek mellett én másodrendőnek kezelném, mert az élet stresszmentesen mégiscsak kellemesebb mint folyamatossan valami miatt aggódva.
A kedvedért megnéztem a feleségem pay slipjét, ő veszi igénybe nálunk a családtámogatást bár ezt nem csak nők vehetik igénybe. A családtámogatás több összetevőből áll és sok minden befolyásolja. Például az is, hogy az egyetemista fiunk 50 km belül vagy azon kivül jár egyetemre (50 km-en kivül kétszeres a juttatás) Mi két gyerek után (a kisebbik fiam gimnazista) 2500 eurot kapunk havonta.
Vki irta hogy ez evi szinten 1millio per ev.....lehet egyeseknek ennyi lesz akinek magas a jövedelme...de A Bankmonitor szakértői ezzel kapcsolatban is a KSH adatai alapján számoltak, amely szerint egy család bruttó jövedelme átlagosan 1 268 180 forint volt 2024. I–III. negyedévében. Ezen kalkulációkból kiderül, hogy a gyermektelen és a háromgyermekes családok nettó bevétele között több mint 300 ezer forintos különbség alakulhat ki 2026-tól, ugyanis amíg egy gyermektelen család átlagos nettó jövedelme 843 339 forint lesz adózás után, addig a kedvezményekkel segített háromgyermekes család nettó bevétele 1 177 347 forint lesz.A szabályok életbelépését követően:
A háromgyermekes családok jövedelme akár 18,9 százalékkal emelkedhet.
A kétgyermekes családok jövedelmében nagyjából 14,07 százalékos növekedés várható.
Az egygyermekes családoknak 1,16 százalékkal emelkedhet a bevétel.
Gyermektelenek viszont nem érintettek az adóváltozásokban.
De oke. Ausztriaban 3800 euro az avg ber. Van 520 euro tamogatas a nonek elethosszig? Az ha a nevelesi idot nezed 1040 eur/ho Ezen felul ne feledd az adojovairast (az atlatber 12.5%a lesz) es a csaladi potlekot, ami szotyi, mondjuk 3 %. Tehet van 570eur meg 1040 eur. 1610 eur. Van ennyi? Varom valaszod.
"Jobb helyeken a családtámogatás a sokszorosa annak, ami egy átlag magyar nő adója" Teljesen ertjeto, mashol nominalisan tobb a tamotatas mint itthon az ado. Meg szerencse hogy altalanos 1. osztalyaban megugrasra kerul a nominalis osszehasonlitas.
Tudod mit. A ram eso koltsegeket utalt at nekem havonta eletem vegeig. Ugyis marginalis. Vegulis csak kb 2000mrd a program/ev, a teljes adobevetel 5%a. Tehat minden 20. ft megy a kiccsaladnak...
Húha, ezt nagyon megkaptam. Mielőtt egy végeláthatatlan és értelmetlen vitába merülnénk, kérlek olvasd el még egyszer, hogy mit írtam. Biztos vagyok benne, hogy másodszorra meg fogod érteni.
Te jó(arany)ember, te újrafrissreges kis Einstein. Az egyik szavaddal ütöd a másikat. Szóval akkor ha az emberek közé pénzt szórnak az nem növeli az inflát, az előző accountoddal meg 200x leírtad, hogy a albérleti díjjat te bizony fizetésekhez igazítod...(akkor mégiscsak infla követő valamilyen szinten...) És ha az alérleti díjjak elemkednak akkor a lakásáraknak is kell egy idő után.... A te bajod az, hogy a matekot így egyszerüsíted, hogy neked szép számok jöjjenek ki, és mindig csak a múlt vételi árait nézed a mai hozammal... Ami igennagy hiba. Mondtam már, hogy pl havi megélhetésre számold át, hogy neked 5 éve mekkora pénzösszeg kellett 1 éves átlagban, hogy megélj (beleszámítva mindent az élelmiszertől a lakhatáson át, az autófenntartásig ), és az alapján nézd meg hogy javul e vagy romlik e a helyzet. Azt pedig hogy nem tudsz 5-10 évvel előre gondolkodni, hogy ez a nagy költekezés (SOHA NINCS INGYENEBÉD!!! tessék megérteni!), mit fog okozni a fiadnak, lányodnak... Milyen inflációt kell majd nekik elviselni ? Milyen diktatórikus körülmények között ? Hogy nem tudod megérteni, hogyha mire te megöregszel és minden kis szarral a magába kell menni addigra a 6 lakást az úgy felszippantja mint a sicc ha 1-2 műtétet vagy diagnosztikát magánban kell megcsináltatni... És ez erősen függ attól, hogy most kire szavazol... Tudod lehet úgy is élvezni az aktuális rendszer által nyújtott előnyöket, hogy ellenük szavazol, hogy ne égessék fel a jövőt 100 évre... de te még ehhez is suta vagy... Végtelenül sajnállak, de ahogy látom, rajtad nem lehet segíteni, mert hiába mond bárki bármit nem hallatszik be.
Ez nem jobb hely, es mar bocsass meg, de ketlem, hogy a teljes adomentessegnel valahol barmi tobbet kap vki a vilagon. Ne viccelj. Ertem en hogy magas lo, de ez egy teljes rendszer atalakitasa, ha nem akarod megerteni, hogy mit jelent az adomentesseg elethosszig akkor sajnallak. Ha 10 ft a berszint ha 10000000 egy orszagban, az adomentesseg behozhatatlan elony, es hatalmas torzítás. Arrol meg ne is beszeljunk, hogy NINCS hozzaadott ertek, ez egy jovedelemtranszfer egy kivalasztott csoportnak. De tovabbra is varom, hogy egy atlag no hol kapja meg a fizetésenek 15%at elete vegeig csaladtamogataskent. Ugy h mellette a donor meg kap 15%kt adojovairaskent. Egy 20 eves nevelesi ciklusban ez a jovedelem 45%a... Varom a helyet...
Viccelsz? Mikor volt Magyarországon meritokrácia? Kicsit megint átírták a játékszabályokat. Jobb helyeken a családtámogatás a sokszorosa annak, ami egy átlag magyar nő adója. Persze meghatározott és szigorú feltételekkel.
nem most szüntették meg domináns soha sem volt . 1867 után is csak úgy nőtték ki magukat a jöttmentek, hogy a politikai hatalom birtokosai pontosan tudták hogy akkor veszik majd el a feltörekvők a javait amikor már inkább ahhoz lesz kedvük meg az életüket is addig meg had virgonckodjanak és így is lett . a dagi semmit nem talált ki, régesrégi receptekből főz
Kíváncsi vagyok az SZJA mentesség részleteire, de "aggódom" hogy csak a munkabérre fog vonatkozni. Ha mégse, akkor az viszont elég jó világot jelent, mert eddig osztalékként vettem ki a pénzem nagyobb részét a cégemből, szóval így a feleségem kap majd egy kis tulajdonrészt a kft-ből és ő fogja kivenni az egész osztalékot helyettem. Ez bizony nem kevés millió forintot jelent majd évente. Kell persze egy ügyvéd, aki megint belemódosít az osztalékfizetés részleteibe, de hát volt már ilyen. Semmi szükségünk nincs erre a plusz pénzre, de láthatóan ha befizetném adóba, akkor csak rossz helyre kerülne.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link