Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Tudom hogy ez a várakozás de 1-2 hónapja még 2 volt beárazva ez villám gyorsan fog változni ha esik az olaj ár és csökken az inflációs nyomás . januárba emel mindenki január nem szokott jól sikerülni főleg ha tüskét produkáltak az olajhordozók is. ( Trump vám pánik is ebbe bele játszik de a valóság nem ez lesz)
ez csak átmeneti nézd meg az olaj árát egy tüskét látsz https://stooq.com/q/?s=cb.f&c=1y&t=l&a=lg&b=0 Gáz árban is egy tüskét látsz. Esik mindkét lényeges energia hordozó újra a kamat csökkentési várakozások fel fognak erősödni. Mindenki nagy vámokat és inflációs sokkot vár TRUMP tól nem fog megtörténni szerintem de ez csak tipp. Kanada és Mexikó esetében is csak tárgyalási technikát láthattunk. Az inflát még ha lenne is emelné, de csak az USA ban ( hacsak nem lenne vámháború viszont vám válasz) Én és köztetek a különbség az optimista voltam az elmúlt 15 évben építettem az életem az ingatlanjaim. Ti nem voltatok vagytok optimisták ez ilyen csak ez meggátolja, hogy valamit el tudjatok érni az életben.
Ebből megint az látszik, hogy teljesen tájékozatlan vagy. Egész évre volt tervbe véve 2 kamatcsökkentés a FED-nél. Azóta ez is inkább arra tendál, hogy lehet csak egy lesz belőle. Pont a múlt héten ment 3%-ra újra az inflációjuk, negatív meglepetést okozva. Maginfláció ráadásul 3.3% és az inflációs céljuk elsősorban ennek 2% környékén tartása. Az MNB meg konkrétan már semmilyen kamatcsökkentésre való utalást sem tartalmaz a legutóbbi kamatdöntés utáni közleményükben. A bankok 66%-a tervez lakáshitel kamat emelést Magyarországon a közeljövőben. A lakosság hitelfelvételi kedve pedig csökkenést mutat a legfrissebb MNB felmérések szerint.
személyes pénzügyi ügyekre nem reagálok nem ide tartozik elég annyi én magabiztos (megvan a magamhoz való eszem és tudom törvényeket jogokat és lehetőségeket ) vagyok ( újra nem teregetem ki a szennyest)
tévedés: az inflációt kint ezek okozták ( kínálati sokk és nem keresleti sokk okozta) : - energia ár emelkedés (gáz ár hiány) -szankciók ( élelmiszer alapanyag hiány ) - ellátási lánc megszakadás ( covid lezárás - ellátási láncból adódó alkatrész hiány) -zöldülési elvárás ( a zöld energia drága - elő is kell azt a napelemet szél erőmüvet állítani és tárolni is kell!) - itthon még volt egy extra elem a FT gyengülés ( 360 ról 430 ig ez okozta a még nagyobb inflát. Az hogy alacsonyabb volt a kamat 5-6 évig kutyát nem zavart és alacsony volt az infláció lásd 2010 től 2019 ig kb . Ingatlan ár mondjuk ment felfele de itthon a ksh nagyon kis mértékben számol az ingatlan ár emelkedéssel és a bérleti emelkedéssel. Ha Trump nem vezet be nagy vámokat ( csak Kínára 10 % ) és felpörgeti a gáz és olaj kitermelést megszűnnek a szankciók az idióta zöldülési kényszer akkor helyre áll a gazdaság és beindul a fejlődés csökkenni fognak a kamatok. 2 kamatvágásra számít már most is a piac idén második év fele 2026 ban szintén 2 vagy 4 vágás be van nézd meg az előrre jelzéseket 3 % körüli kamat lesz a FED nél is.. Ez mit jelent? azt hogy 2026 ban 1,5 % ponttal kb alacsonyabb lesz itthon is a hitel kamat ez mit jelent? hogy a mostani 6 % os hitel lemegy akár 4,5 % ra EKB is folyamatosan vágni fogja a kamatot most 2,75 nél járnak szerintem 2 de jövőre lehet 1 % is meg lehet.
Már most határon mozog az infláció ha 50 bázispont al többet csokkentenek akkor beindul az inflációs spirál, és látták hogy az milyen gyors olyan gyorsan emeljenek kamatot újra. Ezt már csak GDP és gazdasag növekedéssel lehetne kinoni, de azt már baszhatjuk. Látom azt megtanultad tőlem hogy a penznyomtatatas okoz eszközár inflaciot, így ezért várod, de inflaciot okoz. De most nem lehet a kamatot 1% ba visszavágni osszeomlana a hit, gazdasag, penrendszwr, és hiperinflacio lenne. Így is majdnemmegszivta a világ. Szóval ez nem. Olyan egyszerű. 😉 De. Lényeg az hogy a penzpumpanak koszonhwzed amid van és nem a Warren Buffet tehetségednek amit hiszel magadról.😀
Te messze nem vagy gazdag izom. Levonod a hitelt, számolsz egy eshetoleges vallást,tudom mindent magadra irattal, de az nem számít mert minden házasságban szerzett vagyon közös kivéve amit előtte szereztél és vagy közben örököltel bizonyíthatóan. Na akkor kiszamolod mi marad és az a tiéd. És ott a gyerektartas 3 gyerekre és az állami támogatások visszafizetése. Na akkor mennyid is van? En ismerek gazdag embereket, van olyan akinek 3 telke van 12 ben és 1 háza Kutvolgy-viranyoson. Ez így alsó hangon 1.4.milliard Ft. Ja es 1 gyára. Meg 1 skoda oktavija és nulla zéró semmi hitele. Meg isten tudja milyen amit nem kötött az orromra. Na de őneki sose lenne ekkora lenezo bekepzetsege es dicsekvese mint neked.... Innen ismerszik meg a gazdag ember.
FED? Kamatot fog csökkenteni tovább jövő félévre legalább két kamatcsökkentés be van árazva. 2026 ba mégtöbb lesz ha Trump ültet a FED székébe valakit és az olaj gáz árat jó le tudja nyomni a kitermelés növelésével 4 vágás is simán vagy 6 is benne lehet attól függ. EKB pedig megállás nélkül fog csökkenteni amig be nem indul Németország ha kell 1% akkor annyi lesz az alapkamat akkora a gazdasági hanyatlás .. Lesz itt pénzpumpa is rövidesen belátható időn belül 1-2 év.
Azt szajkoztad vissza amit mondtam. ((Tőlem komolyabb közgazdász szintre gondoltam. Amúgy....)) A másik fele az meg suletlenseg amit írtál... Na akkor FED mit csinál na írd már le izom? Na legyen onnalo gondolatod, írd le mit fog csinálni a FED. Megbeszéltük utána miért írtál hulyeseget vagy nem. A háború. Meg veget fog érni lassan, oroszok elfoglaltak azt a 4 megyét pár hónap és vége. Hiába lesz vége a szankcióknak, oroszok már kiepitettek a piacot, igaz kelet felé Kína, India, Indonezia Malajzia, Vietnam. Laza 2.5 milliárd ember. Nem izgatja már őket EU. Szankciók leszedese inkább a szabad kereskedelem a Swift rendszerbe visszatérés fontos. De ennyi.
Ráadásul nem akarok egy külön topicba célkeresztbe kerülni sem.A gazdagok jó ha lapítanak -- különben célpontok lesznek közutálat tárgyai főleg ha ingatlanból érték el azt amijük van. De léptem.
Ez igaz megyek is tornázunk együtt a gyerekekkel ( súlyzós edzés de nekik csak kis játék még ez , de az akaraterőt próbálom beléjük nevelni ) szép napot sok sikert mindenkinek! ( Tudom kicsit néha nyers vagyok , de csak jószándékból írok ide )
Ennek fényében sem fontolnád meg az izomman élete topik indítását? Mehetne testépítés, politikai nézőpontod, ingatlanbiznisz, fire/ félfire,családi tanácsok, mellopasztikai tippek, pénzügy, meg egy kis magánügyek is. Mondanivaló és kommentszám meglenne. Na?
Tekintve az elmúlt időszak fórum forgalmát egy jó tanács. Addig tölts időt a gyerekeiddel ameddig otthon vannak mert felnőnek és aztán csak ritkán látod majd őket.
Törölt felhasználó2025. 02. 15. 17:17
Én is testépítéssel kezdtem az életem de nem jártam versenyekre. ( vagyis egyszer még diákolimpián ott is voltam) az edzés akaraterőt ad kitartást ami kell az életben. Ha nincs kitartásod célod semmit sem tudsz elérni!
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link