Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Nem kell a bankokban megbizni. Mit kepzelnek hogy ha lejar az elso kamatfordulo akkor uj kamatot kapok. A helyi gazdaghoz kell menni kolcsonert, abban van betyár becsület.
Igen megírtam 1 éve? nem alkalmaztam most januártól már én is bele esnék.. Nem hazudtam. ;-)
Törölt felhasználó2025. 02. 08. 13:19
Még mielőtt teljesen hülyének néznétek de látom felesleges ide beírni hisz én vagyok hozzá nem értő és buta Benne van mégsicsak H2K5 ös MNB álltal közzétett kamatot kell a banknak a hitelnél alkalmazni erre kiküldték ezzel kiszámolva a kamatom 5,58 5 évre első levelükben Erre fel írják ha vége a kamatstoppnak H2X5 re változik a kamatom kamat stop után.. Na ez fölöttébb érdekes majd ezt megbeszélem a bankkal mégis ez micsoda..??!! Ha kell jelentem az esetet MNB nek ez egyáltalán nem fair hozzáállás!
A helyzet következő! Eddig az volt a duma ,hogy te ilyenekkel nem éltél... na mindegy fátyolkát rá. Mielőtt vagdalkozol, tájékozódj! A referencia kamatláb fix! https://www.erstebank.hu/hu/ebh-nyito/hitelek-es-otthon/otthonmegoldasok/kamatstop
Tegnap olvastam egy kommentet a Fb-on: -Segítsetek, felvettem a munkáshitelt kimentem németbe vettem BMW-t hazafelé felrobbant a motor, mit csináljak??? Egy faszi ezt írta: -Minél több gyereket. 1500 lájk.
H2X5 kamat lesz a H2K5 kamat rövidítés nincs a szerződésemben milyen kamatot alkalmazhat a bank megnézetem. Fölöttébb érdekes annak tudabában vettem a lakást, hogy 5,58 lesz 2029.12.05 ig a kamatom fixen ez áll a banki értesítésben és egy árva szó sincs róla, hogy kamat stoppos kamatra érvényes ez és mi lesz helyette ha vége a kamat stopnak! Teccik érteni ??!! Szerintem az MNB nek még írok ez ügyben , de arra számítok úgyis ki kell fizetnem a hitelt ilyen bankokkal egy kis magánszemély úgyse ér semmit Viszont teljesen félre tájékoztattak a levelükben ezért az MNB is dádát fog adni amit egyszer leírtak és tévesen informáltak nehéz letegadni. Max kiküldik elnézést előző levelünkben félre tájékoztatás történt lol ;-)
Most az a nagy kérdés bennem azért mert reklamáltam a kamatért azért büntetésből megemelik a kamatom a stop után? vagy eleve megemelték volna csak elfelejtettek kiértesíteni erről?Melyik lehet az igaz? H2X5 kamat lesz a H2K5 kamat helyett a K betűből kellett volna tudnom az stoppos kamat? benneteket a kamat fordulóról hogy értesít ki a bank? hogy kezeli? Nevetséges. Sajnos ha ez így marad akkor több vétel nincs ezt a hitelt kell minél előbb lerendeznem. Sajnos hülye voltam hogy legalább 10 évig nem stoppoltattam ezt a hitelt be... nem sokkal lett volna drágább ekkora butaságot.. De hát én se vagyok mindig tökéletes az élet egy nagy tanító mester
Mi baj? Kiértesítenek 5,58 as kamat lesz a következő 5 évben kérdem ez kamat stoppos az nem alacsonyabb volna? Erre fel írnak igen ez az 8,19 lesz ez után ha vége a stop nak egy büdös szó nincs , hogy csak a kamat stoppig kapom az 5,58 at ! 2029 12.05 ig jár ez ezt irják aztán megmásítsák másik kamatot érted? ez a bajom. MIndegy kifizetem 2 éven belül nem gond de vicc hogy ilyet csinálhatnak... Csinálhatnak? én ebben nem vagyok megbizonyosodva.
Nagy bátorságra vall, hogy nem végig fix kamatozású jelzáloghitelt vettél fel. Én is élek a hitel gyorsító erejével, de nálam szigorúan fix kamatozású. Elvileg ehhez nem nyúlhatnak, de ha mégis ( lásd 1990 körül OTP jelzáloghitelek), akkor van bőven likvid tőlem kifizetni a szabad felhasználású jelzáloghitelemet. Azért remélem sikerül jól kijönnöd belőle. A hitel a gazdagnak orvosság, A szegénynek méreg.
Az öröklött tulajdonságok alapvetően határozzák meg az emberben rejlő szellemi potenciált, egyes területeken eleve nem lehetsz sikeres. Más területeken megfelelő soft skillekkel viszont igen, de nyilván gyakori az is, hogy semmi nem megy igazán... "Úgy érezte, néha megérdemli a luxust és élvezte, ha ezt látják is. Márkás ruhák, márkás cipők, öltöny. Ha kirándulás, akkor habzsi dőzsi, kényeztetés, kicsit titkolva, de azért tudjanak róla." Számomra meglepően gyors az a tempó, ahogyan az ilyen magatartás kopik ki a társadalom felső egy-két százalékából, a rendszerváltás után sokkal rosszabbul nézett ki a helyzet. Az érintettek mentségére legyen mondva: nyugaton sokkal könnyebb, hiszen a generációs családi vagyontranszfereknek és az ehhez kapcsolódó vagyonkezelésnek régi, sokszor több évszázados kultúrája van. Magyarországon ezt a mi generációnknak kellett megteremtenie, érthető, hogy vannak az ügyben vadhajtások, így is rossz példákból (pl. Lölő, Habony, MNB-s fiúk) általánosítanak a kevésbé értelmesek. 🙂 A látványosan márkázott ruhákat manapság a legtöbbször cigányok hordják, nyilván elsősorban kínai piacos hamisítványokat. 😂 "Ami számomra fura, a fidesz imádata. Nagyon olvasott és tájékozott, de annak ellenére, hogy nincs haszna a narancs rablásból, nem zavarja a lopás, csakis a fidesz szlogeneket hajtogatja" A rendszerváltás után a polgári hagyomány politikai továbbvitelét (vagy inkább újrateremtését) az MDF jelentette, később már a Fidesz, mellette egy ideig a MIÉP, majd a Jobbik is. Ma a Fidesz lenne a polgárság természetes választása, de tény, hogy a meghirdetett elvek és a valóság között sokszor zavaróan nagy a távolság, ezért is pártoltak el a leggazdagabb kerületek szavazói nagy arányban a kormánypártoktól. Az ájult imádat bármilyen politikai erő esetén komoly hiba, a polgárságnak, az értelmiségnek kritikus szerepe elengedhetetlen ahhoz, hogy az ország jó irányba menjen, bárki is kormányozzon.
Most írtam nekik mégis ezt hogy gondolják kiértesítettek nincs benne utalás sem, hogy kamatstoppos kamatom lesz az 5,58 % ott van 2029 ig jár nekem ez erre fel megírják ez kamatstoppos kamat majd 8,19 % lesz később ha vége a stop nak .. Ez hogy lehet? várom a válaszukat ha nem fixálják legalább 5,58 ra az MNB nek jelentem ez vicc.! Írtam nekik lakást vettem ember ezzel kalkuláltam kevesebbre számítottam panaszként erre még jobban megemelik? !!! (Még a telefonba a fickó mondta is ha az szerepel 2029 ig ez a kamat akkor ez a kamat! hangfelvétel is van róla vicc az egész!) Nonszensz megszüntetem ahogy tudom a CIB et szerencsére van elég anyagi forrásom és még dogozok is , hogy hamar ledolgozzam ezt a CIB et.. Szégyeljék magukat!
Törölt felhasználó2025. 02. 08. 11:20
Na milyenek a bankok megkaptam a kamatstop reklamációmra a választ csattanós! Azt írják múlt évben 3,15 % helyett 5,58 % os kamatot kapom és ez 2029 ig jár.Kamatstop miatt ezen mérték 2023.12.05 ig változthat van egy másik oldala is a papírnak. Megreklamáltam miért nem 3,15 öt kapok. Erre vissza írnak H2K5 kamatozással számolták az 5,58 at és ez kamatstoppra vonatkozik ( de ők erre az előző levélben egy utalást sem tettek!) és ez törvényes.És írják ha vége a kamat stopnak 8,19 % ra ugrik fel a kamat mert akkor már H2X5 el számolnak ( 5 éves kamatperiódus de ők egy árva szót sem írtak előző levélben, hogy ez csak kamatstoppos kamat amit kapok örüljek neki Ez a levélből a részlet : Államadósság Kezelő Központ által közzétett hozam alapján árazott 1 éves kamatperiódusú
kamattámogatott, továbbá 2022. november 1-től a legfeljebb 5 éves kamatperiódusú, nem
kamattámogatott kölcsönökre vonatkozik, ha az érintett kölcsönnek a „Kamatstop”
időszakában kamatfordulója volt vagy lesz.
A jelenleg érvényben lévő szabályozás szerint a „Kamatstop” 2025. június 30-ig került
meghosszabbításra. A „Kamatstop” automatikusan hosszabbításra, illetve beállításra kerül az
érintett szerződéseken, ezzel kapcsolatban az ügyfeleknek teendője nincs.
A „Kamatstop” kapcsán a http://www.cib.hu honlapunkon az alábbi linken talál tájékoztatást:
https://www.cib.hu/Maganszemelyek/hirek/lakossagi-kamatstop-2021.html
A 2024. augusztus 12-én kelt „Tájékoztatás a kölcsönszerződéshez kapcsolódó kamat
módosításáról és a kölcsönszerződés alapján fennálló fizetési kötelezettségek jövőbeni mértékéről”
tárgyú levelünkben tájékoztattuk arról, hogy a 2024. december 5. napjától 2029. december 5. napjáig
terjedő kamatperiódusban a kamat mértéke 7,92%, a kedvezménnyel csökkentett kamat mértéke
5,58%. A kamatváltozási mutató típusa „H2K5” és a kamatváltozási mutató mértéke 2,43%. A
törlesztőrészlet várható mértéke 118.224,63 Ft.
A kamatszámítás módja „Kamatstop” alkalmazásával:
• A folyósítás időpontjában (2019. november 21.) érvényes BIRS értéke: 0,71%
(BIRS: Budapest Interest Rate Swap pénzügyi referenciamutató)
• Kamatfelár (2019. november 4-i KF5E alapján): 4,780%
• A kamatforduló napját megelőző 4. hónapban (2024. augusztusában) érvényes H2K5
kamateltérítési mutató értéke („Kamatstop”-os érték): 2,430%
A kamatláb mindösszesen: 7,92%
A kamatkedvezmény mértéke: 2,34%
A kamat kamatkedvezménnyel csökkentett mértéke (Kamatstop alkalmazásával): 5,58%
A kamatszámítás módszertana a „Kamatstop” alkalmazása nélkül:
• A folyósítás időpontjában (2019. november 21.) érvényes BIRS értéke: 0,71%
• Kamatfelár (2019. november 4-i KF5E alapján): 4,780%
• 2024. augusztusában érvényes H2X5 (normál, nem „Kamatstop”-os érték) kamateltérítési
mutató értéke: 5,040%
Így a kamatláb mindösszesen: 10,53%
A kamatkedvezmény mértéke: 2,34%
A kamat kamatkedvezménnyel csökkentett mértéke (Kamatstop nélkül): 8,19% Szóval lehet MNB nek be fogom jelenteni lakást vettem ugyanis az összegből Ha tényleg megszívat a CIB bank nem jelzi kamat stoppos 5,58 % kamatom van és kiértesít ez 2029 ig jár utána pedig panaszkodok és 8,19 re felemeli akkor kamatstop után átváltom más bankkal a hitelt ( RAifraisen ad lakáshitel kiváltásra plusz szabad felhasználású hitelt de ez is 7 % jelenleg ) szóval vagy átváltom később ami jövő nyárkor esedékes ha vége a kamat stopnak szerintem addig hosszabbítva lesz vagy kifizetem a hitelt addig ha nem is az egészet dee 60-70 % át kifizetem de akkor újabb lakást már tuti nem veszek és erre kell öszpontosítani.. (Talán jobb is hogy nem veszek újabb kecót ) Hát nekem se annyira fenékig tejfel az élet azért ezekkel a bankokkal is meg kell küzdeni a pofám leszakad bármit megtehetnek ugy néz ki!
Például nekem a vállalkozói számlára futott be picit nagyobb összeg és tudtam, hogy kb 4 hónapig nem fog kelleni, így már pakoltam is át, kamatozni. Egy havi kajánkat megkereste. A bankos ismerősöm mondta, ennél jóval nagyobb összegek henteregnek 0%-on, ők hívogatják az ügyfeleket különböző ajánlatokkal, azok meg le se szarják. Az egyik cégnek 200 ezer euró pihent ilyen számlán októberben, azt mondta az adóra van félretéve.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link