Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2025. 02. 05. 19:20
Előzmény: #239215  Placi82
Persze kis cég be is csődöltetheti és lelép a betett pénzeddel ez is igaz és nem kell a kötbért se betartani.... De ez már durva csalás kategória volt részem ilyen roma vállalkozóval találkoznom be akart húzni a csőbe 100 e ft vételi szándéknyilatkozat bánta ( végrehajtó volt a cégén feleség cégével akart építeni nekem ikerházat - és a NAV is üldözte  - árulta a házát ) amikor átadtuk még 10 éve a párommal a 100 ezert vételi szándékként ingatlanos volt később derült ki ki áll a háttérben céginformációt kértem róla és kiderültek  a piszkor dolgok )
ubi 2025. 02. 05. 19:20
Előzmény: #239208  tihamer
A dubaj dolog vagy eleve halott, vagy annyira lassú lemegvalósítású lesz, elnyújtott hatással, hogy a nagy képen nem változtat.
ubi 2025. 02. 05. 19:19
Előzmény: #239207  tihamer
A nyugdíjasoknak szánt hitelnek néz utána, már most kudarcnak ítélték. Ki a tököm venné fel egy olyan országban, ahol az átlagnyugdíj 500 EUR?
tihamer
tihamer 2025. 02. 05. 19:18
Előzmény: #239216  Placi82
Legyen néked a Te hited szerint.
Placi82 2025. 02. 05. 19:13
Előzmény: #239214  tihamer
🤣 a 1 ingatlanom lehet többet ér mint a tiéd összesen.. 😉. De mindegy. 
Placi82 2025. 02. 05. 19:11
Előzmény: #239211  Törölt felhasználó
Azzal a kotbérrel kitorolheted... . , most mondom.... Ez kis pálya... Itt nincs nagy jogaszkodas.... Itt úriemberseg van, vagy semmi. Kis projekt cégeknek, ha inkorrekt akkor ennyike... Bedontik oszt szevasz...
Egy olyan cég amit anno a Berlini írt például, aminek nem írom le a nevét, (mert reklám) de az ilyen 10-100 Mrd arbevetelu cégek, amik 20-30 éve a pályán vannak, azoknal van értelme a a papirnak mert perelhetok.es 10 év mulva is meglesznek,pont ezért nem zsivanykodnak... Na de a 3 milliós torzstokeju cégek amik 1 éve alakultak szerinted? Ezen szintéen az ember a kivitelező  maga, és a korrektsége számít foleg , itt aztán papirozhatsz, a magad megnyugtatasara biztos jó.. :) 
 Szvsz. 
tihamer
tihamer 2025. 02. 05. 19:11
Előzmény: #239212  Placi82
Kiárazódtál.
LouMannheim
LouMannheim 2025. 02. 05. 19:09
Előzmény: #239211  Törölt felhasználó
köszi
Placi82 2025. 02. 05. 18:59
Előzmény: #239200  tihamer
Jaj istenem, de remegsz, menjen meg tovább és tovább és tovább, a fák az égig nőnek... :)) FOMO, meg a roham, meg áramlik a pszichológia.... Meg a f.szom... 
A sok okos meg akarja előzni az pmaposokat. Ennyike.. De én nem akarok befektetni lakásba,ezen a jelenlegi bázisaron engem elozhetnek, előre vagyok engedve, jut eszembe vettél valamit????? :)) És a propaganda, a bankok, és, az ujsagokban  a szakértői vélemények mennyire jó befektetes az ingatlan,, és, az  ingatlanközvetítő irodak vezetoi, nagy ingatlan  hirdetoportalok vezetői  különösen az i......com os vezetője, továbbá a hitelkozvetito cégek vezetői nyomják a FOMOT. Te meg tele vagy garazzsal és remegsz a virtuális, +5 milliós novekmenyert, csak izomman legalább nyíltan csinálta, arcoskodva, te meg így hátulról. Jól van remegjetek... 😀
Még 50%emelkedes és partiban lesznek ny EU jó helyein hirdetési árakkal a magyar árak (Olaszba, spanyolba már jobb vetelek  vannak). Kaja pia, ruha, autó, javítás már ugyanannyi mint Ausztriában... Csak a fizu meg nem 2500-3000euro.:( De ki a francot érdekel a fundamentum...... Csak a forint nyomda printeljen 100%os kapacitáson......Bár illett volna azert GDP növekedesi mertekhez igazítani a penzkinalat növelést... 😉De hát ebből ugyan, mi baj lehet?? :)) 
Törölt felhasználó 2025. 02. 05. 18:56
Előzmény: #239209  LouMannheim

Ha kötbért nem ír alá a kivitelező , hogy vállal .. akkor semmi garancia nincs , hogy később ne emelkedjen a kivitelezési díj. Ezt ritkán vállalják. , hogy x idő után  kötbért fizet ha fix áron nem készül el az ingatlan.
tihamer
tihamer 2025. 02. 05. 18:44
Előzmény: #239207  tihamer
"Plusz újabb ingatlant támogató intézkedés:
- a nyugdíjasok is kérhetik az ingatlan felújítási támogatást."
.
Ez 3 milliós vissza nem térítendő támogatás lesz a nyugdíjasoknak.
A keretösszeg 90 milliárd lesz és folytatni fogja a kormány emelt keretösszeggel.
Show must go on .
📈
Ez az intézkedés is építőanyag és építőipari munkadíj emelkedést fog okozni.
📈
LouMannheim
LouMannheim 2025. 02. 05. 18:29
Sziasztok
Véleményeket , meglátásokat szeretnék kérni mint szakavatott, dörzsölt , "vén rókák"-tól, vagy azoktól aki ilyent csinált végig az elmúlt években.
Vidéki új építésű lakópark projektbe fogtam bele. 
2 ütem épül , az első idén év vége, a 2. jövő év tavaszi átadással. A lokáció most mellékes. Az első ütem elfogyott, a második ütemből úgy az egyharmad mennyiséget már eladták, mindezt 2 hónap alatt.
Én a 2.ütemben foglaltam le egy lakást.
Az eladási ár egyeztetve.10% előleget adtam, az adásvételi, vállalkozói szerződés megkötése is majd nemsokára következik. A fizetés részletekben, adott munkafolyamatok elvégzése után történik.
A kérdésem hogy mit érdemes, mire kell figyelemmel lenni hogy a kialkudott árat tartani tudjuk. Nyilván az összeg benne lesz a szerződésben, és Én is tudom hogy mondjuk a festés, burkolás stb ára változhat ha más típusú csempét, laminált parkettát választok. Itt erre volt tól-ig összeg ajánlás.
A fűtéskész állapot elérése érdekel pénzügyileg, hogy milyen garanciákat kell kérnem. Azzal tisztában vagyok hogy a vállalkozó majd lefogja írni az Ő "elvárásait". Nyilván ügyvédhez is fogok fordulni.
tihamer
tihamer 2025. 02. 05. 18:20
Előzmény: #239205  ubi
Ha megépülne mini Dubai a Trump toronnyal, akkor az ország összes cementje, vasárúja, építő anyaga, építőipari munkaereje oda fog áramlani.
Ez a folyamat újabb építőanyag és munkadíj növekedést fog okozni a kereslet - kínálat tényező miatt.
Összegezve jóval több az ingatlan ár növekedést befolyásoló tényező, mint a stagnáló. A csökkenés meg szinte minimális, amíg a fidesz kormányoz. Lásd covid világ járvány, szomszédos háború, energiaár robbanás, inflációs válság. Mindezek ellenére elmaradt Magyarországon az ingatlan ár csökkenés.
Konklúzió: ha ezek nem lesznek a közeljövőben, vagy csak a fele, akkor mi várható a magyar ingatlanpiacon, amíg a fidesz kormányoz?
Költői kérdés. 🙂
tihamer
tihamer 2025. 02. 05. 18:11
Előzmény: #239203  ubi
"Mindenhol folyamatosan nyomják az ingatlan támogató híreket, propagandát. Tv (híradó, elemző műsorok) net, rádió, autóban, otthon, munkahelyeken, stb."
.
Plusz újabb ingatlant támogató intézkedés:
- a nyugdíjasok is kérhetik az ingatlan felújítási támogatást.
Jól látta izomman, hogy amíg a fidesz van kormányon addig ingatlanár növekedés van Magyarországon. Ezért is tart egy esetleges kormányváltástol 1 év múlva, amire kevés az esély.
Ugyanis (lásd mai intézkedés) nem fognak leállni az ingatlant támogató pénzszórással.
📈
Bianco 2025. 02. 05. 18:08
Előzmény: #239205  ubi
Stimmt, az új epitesuekbol is befolyik egy szemmel látható összeg, de melyik ujját harapja meg? Az nem megy,hogy maradjon az összes pénz állampapírban és mindeközben  becsatornázzák az emberek az ingatlanpiacra.
Amúgy a nemzeti sportot hogy műveli, aki nem tud eladni lakóingatlant?
ubi 2025. 02. 05. 17:54
Előzmény: #239204  Bianco
A nagy pénzt az állam inkább az új lakásokból tudná kiszedni. Azt el tudom képzelni, hogy abba még több pénzt csatornázna be. A vagyonszerzési illeték megoldása "okosban" szerintem nemzeti sport...
Bianco 2025. 02. 05. 17:48
Előzmény: #239203  ubi
Erre van esély, csak azért az államnak az is érdeke,hogy pörögjön az ingatlanpiac. Ha csak a 4%-os vagyonszerzési illeték ből befolyó horribilis bevételt nézzük, és hol van még a többi.
ubi 2025. 02. 05. 17:39
Előzmény: #239200  tihamer
A tömegpszichózisra építve gondolom én is, hogy kivárás lesz. Ráadásul ott az elég valós lehetőség, hogy az állam előugrik egy elég jó hozamú állampapírral is a kiáramlás miatt.
gyula1971
gyula1971 2025. 02. 05. 17:36
-Az alacsonyabb kamatkörnyezet, a felszabaduló lakossági megtakarítások és a lakáspiacon elérhető jelentős támogatások hatására idén várhatóan a korábbinál többen akarnak majd lakást venni – derül ki az MBH Indexből, ami a Mészáros-féle MBH Bank ingatlanpiaci elemzése. Eszerint a lakáspiaci kínálat az előző évekhez hasonlóan idén sem tud majd lépést tartani a kereslettel, ami miatt a tavalyi átlagot meghaladó, akár 14-17 százalékos áremelkedés következhet.
Telex: Sokkal durvábban drágulhatnak idén a lakások, mint azt eddig gondoltuk
hunball2 2025. 02. 05. 17:32
Előzmény: #239186  ubi
Ezek száma szerintem is jelentős. Ha nem lakhatásra vennénk, akkor én se tartanám forintban a PMÁP-ból kijövő lóvét 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek