Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Pistike12 2025. 01. 22. 07:54
Előzmény: #237459  Pistike12
De tud9m mindenki 200--300e ftot keres ugye munison? 
Pistike12 2025. 01. 22. 07:53
Előzmény: #237455  Törölt felhasználó
Szuk kinalat magas ar. Meglepo... Az itteni szakertoknek. 
Bpi atlagber 1900 euro brutto. 
Törölt felhasználó 2025. 01. 22. 07:50
Előzmény: #237457  Törölt felhasználó
Kinálni mindent annyiért lehet amennyiért akarja az ember. Max nem jön be. 
Törölt felhasználó 2025. 01. 22. 07:47
Előzmény: #237456  Törölt felhasználó
https://ingatlan.com/34491220
Kinálati ár Havanna. 72m2 86M
Érdemes odafigyelni a lokációs árakra mert könnyen belefuthat az egyszeri vásárló valami helyi gigatúlárazásba.
Törölt felhasználó 2025. 01. 22. 07:41
Előzmény: #237455  Törölt felhasználó
". Az 50-60 négyzetméter közötti alapterületű, felújítandó panellakásoknál a korábbi 35 milliós ár így már elérte a 40 millió forintot Dél-Pesten. De a 30-40 négyzetméter közötti panellakások ára is 30 millió forintnál jár"
Mr.T 2025. 01. 22. 07:18
Előzmény: #237446  Törölt felhasználó
lol, te miért szeretnéd ennyire, hogy mindenki csak úgy akarjon élni, ahogy te? és még másokra mondod, hogy "konformista" :D
És igen, az évi 1 vásárlást jól látod, én épp 2020 óta minden évben vettem ingatlant. Most 5 van, ebből 1 hitelmentes. 3db XI.ker, 1db V. és 1db II. 
ezenkívül még pár teremgarazshely 
EURHUF_goes_to_haven 2025. 01. 22. 07:17
Előzmény: #237409  Mr.T
Értjük, de azért kérlek nyugtass meg, hogy az a 700m nem bankszámlán és 1 Budai házban/lakásban pihen! Előttem szóló is rávilágított, hogy az már minimális kockázattal is elég szépen, hoz, amit hülye lennél az asztalon hagyni, persze diverzifikálva. De persze nem bele vau, azt csinálsz amit akarsz. 
EURHUF_goes_to_haven 2025. 01. 22. 07:14
Előzmény: #237408  berlini
Egy eloszlás görbét jó lenne látni, de az valószínűleg a kis és közép embertömegében kinyitná a bicskát. Ugyanúgy a teljes vagyon eloszlás. A kis ember nem is gondol bele mennyire kinyílt az a bizonyos bérolló. Itt a fórumon is, van aki a rezsicsökis gázon süti a hatósági áras lisztből a kenyeret, és van aki 250 meg 700m es vagyonkán ül. Emelem képzeletbeli kalapom.
Ehhez én még fiatal csirke vagyok, de azért igyekezem én is építgetni amennyire lehet. Fire egyelőre még nincs tervben, 5 -10 évesben egy németországi vagy svájchoz közeli vagy svájci lakás, akár a magyar ház beáldozásával . Addig feleségem is képzi magát, hogy jobban tudja irányítani az életét, jobban el tudjon helyezkedni. Addig meg a lakáspicon még annyi bika piac lesz meg medve, hogy lehet majd csemegézni. 
A jövőt tekintve reál-pesszimista, vagyok szerintem is jön egy nagy átrendeződés aminek nagyon sok gazdasági, és humán kára lesz. (én sajnos nem tartok kizártnak még több háborút és több pólusra szakadást lást Usa-Eu-Kína) Az meg mindig a kisembereken csattan nem a giga vállalatokon.
slash
slash 2025. 01. 22. 06:32
Előzmény: #237450  FatFIRE
Ahol lakom az utcánkban rajtam kívül szinte  senki nem alkalmazott. Mindenkinek cége van, Papa vezeti a céget néha bejár,  asszonyok , felnőtt gyerekek bejelentve a cégbe miközben otthon fürdenek egész nap a medencében. du 5kor mikor megyek haza a melóból : mindenki otthon van.  kutyákkal háziállatokkal baszakodnak . elvannak.  
FatFIRE 2025. 01. 22. 00:25
Előzmény: #237440  Törölt felhasználó
Háztartási vagyon szempontjából a 10. jövedelmi decilisen belül magas, 48 százalékos a vállalkozók aránya, a legfelső 3-4 százalékon belül már erős többségben vannak. Értelemszerűen itt koncentrálódik leginkább a vagyon, itt a legmagasabbak a jövedelmek (különösen a tőkejövedelmek). Az európai átlagot becslésem szerint a magyar lakosság kb. 7-8 százaléka keresheti meg és nyugati értelemben véve magas életszínvonalon kb. a legfelső 2 százalék él.
A kereseti statisztikák téves következtetésekre adhatnak alkalmat, hiszen csak az alkalmazásban állókat veszik figyelembe. Nekünk például semmilyen munkahelyünk, alkalmazotti jogviszonyunk nincs (miért is lenne?),  kizárólag tőkejövedelmekből élünk. Ahogyan az erről szóló cikk fogalmazott: Százezer magyarnak nincs itthon bejelentett munkája, miközben a befektetéseiken azért keresnek
https://telex.hu/gazdasag/2023/12/02/tokejovedelem-befektetes-penz-bevetel-egyenlotlenseg
Az autóeladási adatok is félrevezetőek lehetnek. Nagyon magas például a cégautók aránya, de ezek közül nagyon sok a cégtulajdonos és a családtagjainak személyes használatában áll (a nagy értékű járművek óriási többsége ilyen). Magánszemélyként nem éppen nyerő húzás ilyen autót birtokolni, hiszen adózott jövedelemből kell megvásárolni, miközben a cégautó adóalapot csökkentő tételként vehető figyelembe és magánhasználat esetén a lízingdíj áfájának a fele is levonható. Értelemszerűen teljesen legálisan.
FR73 2025. 01. 22. 00:07
Előzmény: #237448  Törölt felhasználó
Igen, nagy a baj.
2,5 év hozamból sikerülne megvenni egy általad emlegetett kezdő 4. ker kispanelt.
Ha viszont úgy nézem, hogy kb 6,5 évi szürke hétköznapi túlélésünket fedezné ez a panel, akkor 2,5 áll szemben 6,5-lel.
Ajjaj, ez tényleg baj.
Egyébként ehhez a játékhoz spórolósan kell élni, aztán szokássá válik, nem szörnyű, sőt.
Igen, puffert építek még így 50+, nem tudom, szükséges-e, de ez van.
Többet keresek az átlagnál, és az utazási hedonizmus hobbit is egy perc alatt le tudnám állítani. Ez csak egy bakancslista, most még megy, 20 év múlva már nem lesz olyan jó. Covid alatt is elvoltam.
Egyébként nem értem, miért ugrottál így nekem, csupán annyit írtam, hogy simán meg lehet élni 500-ból. Erre így betámadni?
Alapelvek, hogy párom főz, hogy bkv-val közlekedünk, hogy otthonról dolgozva nem kell ruhát venni, hogy nem dobunk ki semmi használhatót (uram bocsá, megjavíttatjuk), és hasonlók. És ez tud működni.
Törölt felhasználó 2025. 01. 21. 23:25
Előzmény: #237447  FR73
Igen, ez valóban választás kérdése. De akkor el kell fogadni neked is családosként a roppant alacsony életszínvonalat (pl. mai értéken 500 e kiadás 3 főre), és az örök reményt, hogy talán lesz ebből egyszer fire. Mert még te is dolgozol 50 felett... Tudom, csak szórakozásból - ja. Ahogy itteni aktivitásod alapján leszűrtem, nemhogy a lentebb fejtegetett évi egy lakás nem jött össze, hanem egy IV. ker panelben (jobb esetben használt téglában) élsz, mellette egy kisvárosi lerobbant kádár kockával. Azért sok lemondással járnak a fire szirénhangjai...
FR73 2025. 01. 21. 22:41
Előzmény: #237446  Törölt felhasználó
A FIRE-hez 20 éven át kell stabilan keresned átlag x2-t (párodnak is) és költened max átlagot.
Ha 25-65 között vagy aktív munkás, akkor ennek a fele idejét kell így leélned.
Ennyi, nem kötelező csinálni.
Ha 3x, 4x, 10x annyit kerestek, hamarabb vagy biztosabban értek célt, és lehet feljebb tolni az életszínvonalat.
Ez parasztész matek, nem több.
Ha a mindenkori jövedelem pici részét teszed félre, akkor nincs FIRE, yolo-hoz az nem jár.
Külsősként dolgoztam ssc-ben, fiatalok közt, mindnek legújabb almása volt, nekem 5 éves samsung, hát nem én vártam minden hónapban legyatyásodva a fizetést mint a messiást, az biztos.
Törölt felhasználó 2025. 01. 21. 22:17
Előzmény: #237444  FR73
Atyaég, beindult a konformitás, a papagájhadsereg. Már csak azt nem értem, ha aktív és passzív jövedelemből bezsebeltek havi 5 - 10 millát, kiadás 0,5 m, akkor nyugodtan vehetnétek évente egy bp-i közepes panelt vagy téglát. Uram, ments meg...
N0MAD 2025. 01. 21. 22:13
Előzmény: #237443  EURHUF_goes_to_haven
Szoktam emlegetni hogy kár forintban beszélni mert mindig melle kell tenni az időt amkori érteken értelmezendő.
De nyilván itt aktuális értekrol beszéltünk, de hívhatjuk az öccá’t 1250€-nak.
FR73 2025. 01. 21. 21:53
Előzmény: #237383  Mr.T
Dettó, havi 500-ból simán kijövünk, asszony egyszerűen zseni a bevásárlásnál.
Cserében belecsaptunk tavaly a coast FIRE életmódba, elutazgatjuk a fizetésem fennmaradó részét az utolsó petákig.
Munka jövedelemből már nem teszünk félre, de gondozzuk a befektetéseket és a vagyont.
Happy life.
EURHUF_goes_to_haven 2025. 01. 21. 21:20
Előzmény: #237383  Mr.T
Igazad van, ebben, 1m elég lehet a mai árszinteken. 
Csak kamatokkal számolsz. ha lesz még 2-3 hasonló inflációs év és másik 15 ami normál inflás lesz, akkor mennyi is marad abból ? Komolyan kérdezem, és akkor még olyanokról nem beszéltünk, hogy lakhatás vagy egyéb.
A havi kiadás nálunk is 1000-1500€ körül alakul (albérletet és hitelt nem számola) , néha kicsit több, néha kicsit kevesebb függően, hogy mennyi ajándékot veszünk stb... És ez németországban. 2 személy gyerek nélkül. De ha lesz időm előveszem a kis excelem és átbogarászom az elmúlt 3 évet, hogy alakult  a havi kiadás, bevétel arányában, illetve a nyers kiadás.
szieszta 2025. 01. 21. 21:10
Előzmény: #237441  J0hnnyEnglish
A fagyasztó ládánk 400 literes és kevesebbet fogyaszt, mint a kombinált hűtő a konyhában. A szerelő azt mondta, mivel láda, a teteje kinyitásakor nem ömlik ki a hideg levegő és telik fel meleggel és nem is nyitogatjuk percenként. Ha megfagy benne az áru, alig kapcsol, főleg télen, mivel a nem fűtött garázsunkban van, de nyáron is ez a leghűvösebb helyiség. A másik ugyanilyen a szüleimnél van, azt is én töltögetem, ha kell belőle valami, tudunk cserélni is. A harmadik szintén nálunk zümmög, egy "örökölt" 100 literes, fagyasztott zöldségeknek, jégkrémeknek, jégkockának, meg apróságoknak. Főleg a kiskertben keservesen megtermelt zöldséget tároljuk ebben, használatra előkészítve, meg az akciós boltit, például hasábkrumplit.
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 01. 21. 19:07
Előzmény: #237419  szieszta

Hát nem tudom, nekem a "Nálunk 3 fagyasztóláda várja az akciós kajákat" nem feltétlen a spórolás jut eszembe, plán ha nem férsz bele a 35 forintba...
A kiszámoló is elvitte a napi egy kávé szintig... ott le is írtam a témát.
Én azt mondom, hogy pénzmennyiségtől függetlenül aki nem pazarol az már fél siker a bolygónak és a pénztárcának is.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek