Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
20 kiló túró van a fagyasztónkban, kb. 30 kiló csirkemell, Azért ez biztos jó ötlet eltarthatósági szempontból? A hádában vadászatot meg a jófogáson vehetjük hobbinak, azt nem számolom a munkaidőhöz.
Ha jól tudom van kb. 10.000 milliárdnyi lakossági állampapirállománya az országnak. Azaz, ha minden családnak van, akkor az átlag kb. 10.0000 milliárd / 4,5 millió. Ez tényleg csak 2,5 millió Ft/ háztartás De! https://telex.hu/gazdasag/2024/01/23/kurali-zoltan-allamadossag-kezelo-kozpont-interju-allampapir-inflacio-kamat "Most 822 ezer számlán van lakossági állampapír" (2024 januári állás) ha most 2025 januárban 1 millió ilyen számla van, akkor az előbbi 2,5 milliós átlag már 10 millióra nő. Ez pedig az ország nagy részében elegendő az önerőre. De tudjuk, hogy a többségnek csak pár milliós az állománya és van egy kisebb talán százezres réteg akinek 20-50 millió feletti. Nos ezeknél számit a leginkább hogy miben hagyja a pénzt. Az átlag polgár eddig sem vett túl sok állampapirt, mert a folyószámláján tartja azt. Ezért van az, hogy (emlékeim szerint) megközelitően annyi a folyószámlás, kamatozás nélküli pénzállomány mint amennyi az állampapirállomány
Inkább elszomorító, amiket leírsz. Az akcióktól én sem riadok vissza, Metróban félévre, akár egy évre ládolunk be egyes cuccokból. No de kényszeresen mindenből a legolcsóbbat nézni, kvázi lyukas ruhában járni, gyereknek csak használt cuccot venni... Én ezt nem értem. Mi szükség van nyomorogni havi 5 m nettó bevételnél? Bocs, de más racionális magyarázat nem ugrik be, mint hogy a bevételi láb nem stimmel. De ez igaz itt másokra is, nem fogjuk meg az utolsó fillért is, mélyszegénységben tartva magunkat és családunkat, hogy ne havi 3,5 millát tegyünk félre, hanem 3,7-et vagy 4-et. Nem életszerű, szerintem ilyen nincsen.
Mi ezeket egy kicsit sem éljük meg kemény megszorításként. A lehető legjobb minőségű ételeket esszük, mindent megveszünk, amit szeretnénk, csak éppen okosban. Nem úgy megy el feleségem a boltba, hogy előre meghatározza, hogy ma mit fog főzni, hanem megnézi, hogy mi az, ami nagyon jó áron kapható, ha semmi extra, akkor fagyasztóból főz. Nincs kinek felvágjunk, csóró melós családból származunk mind a ketten és a barátaink is. A legtöbb barátom akkor tudta meg, hogy egyáltalán bármennyi pénzünk van, amikor a kis 60m2-bol átköltöztünk 140m2-es budai újépítésűbe (zöld hitellel anno, azt nem akartam kihagyni). ~1.8m USD a netto vagyonom most, szoval milliardos meg nem vagyok, de remelem, hogy hamarosan az leszek.
Na íme, a havi szűk 1 misi kiadáshoz is kemény megszorítások kellenek. Ha az ember rákényszerül, akkor nyilván nincs mit tenni. De ha valós az 5 m havi bevétel (mintha erre céloztál volna), akkor minek minden fillért megfogni? Meg vigyázz, az ám évi 50 m megtakarítást jelent, 10 év alatt a tőzsdén - átlagos USA-hozam mellett is - csak ebből milliárdos leszel...
Ja, és sajnos az épp most fogy el, de rengeteg vajat fogyasztunk, azzal sütünk-főzünk stb., 2 éve vettem 12 kiló vajat, 800 forintos kilóáron. Most megnéztem, 5000 forint egy kiló vaj épp, tehát csak ezen spóroltam majd 50 ezer forintot. És ezt alkalomadtán szinte minden termékkel meg lehet csinálni.
Rengeteget számít az, hogy feleségem itthon van, és minden nap főz. Főbb költségtételek, a hitelektől eltekintve: -Rezsi: 70k, fűtési-hűtési szezonban kb. ugyanennyi -Autó: Benzin 30k átlag, feleségem 20 éves Swifttel zúzza, nekem nincs autóm. Biztosítás pár ezer havi bontásban. -Kaja, FMCG: változó, átlagolva 300k. Kifli "ments meg", Tesco-Auchan lejáró termékek, Metro bulk-vásárlás (de a bulk-ot úgy képzeljétek, hogy most épp 20 kiló túró van a fagyasztónkban, kb. 30 kiló csirkemell, és a 3m2-es tárolónkban 3 méter magasságban állnak a papíráruk, amiket nagy akciókban veszünk), Foodpanda kuponos rendelések havi 1-2x, ami kb. harmadárra jön ki okosban. -Egyéb költések: átlag 60-80k de egyébként annyi sem. gyerekruha, feleségemnek ruhák: feleségem Hádázik meg Remixshopozik, én a Hádát nem szeretem de a remixet nagyon. Szórakozás: gyerekjátékok jófogásról bulkban, elképesztő, hogy miket ki lehet fogni. A gyerek születése óta nem költöttünk összesen 100k-t játékokra. Volt olyan, hogy 5 ezerért kaptunk 3 doboz vegyes játékot, összesen volt vagy 20 kiló. Szórakozás havi max 1 fürdő, egyébként túra, edzés, séta. -Edzőterem: 10 alkalmas 16k, ezt 5-6 hét alatt lövöm el az itthoni kiegészítő edzések mellett. Feleségemnek ugyanez. -Ovi állami.
Ebben persze benne van a fogorvos (figyelünk rá nagyon), ha kell akkor egy klíma szerelés/csere vagy épp akármi random kiadás is. De érdemben ezt úgy lejjebb vinni, hogy ne legyen súlyos ára már nem tudjuk/akarjuk/éri meg. Nincsenek nagy igényeink, bár az asszony rágja a fülem, hogy kocsi... amortizáció+fenntartás esetén máris havi 250k-t számolok rá. Nem örülök. :D
Nálunk ugyanez (büdipest, hasonló bevételek) 850k (sokéves gördülő átlag, minket valahogy nem érint az infla, de lehet hogy egyre jobban húzzuk össze a nadrágot és ezért). Nincs kocsink, nem nyaralunk (maximum ismerősnél a Balatonon), nem csinálunk igazából rokonozáson meg a (kis)gyereknevelésen kívül. Önmagában a rezsi alulról súrolja a százast (kk, távhő, 2 legolcsóbb teló előfizetés, legolcsóbb otthon net + tv, víz, villany, ilyesmi).
Pont nekem is szemet szúrt a havi 500 e. Mi Bp-n hitel nélkül havi átlag kb. 1.500 - 1.600 e költünk. Hiteltörlesztéssel majdnem 2.000 e. Persze bizonyára ki lehet jönni 500-ból is 3 fős háztartásban, de az inkább a létminimum kategória.
Én is inkább a 800ra hajlanék, de persze céges autó+ bérlet + telefon+ asszony gyerekkel otthon és főz, - kicsi a gyerek nem megyünk sehova, stb nagyon meg tudja kavarni illetve csökkenteni a költségeket. Két keresőnél meg valahol kajálás van meg némi kimozdulás aztán máris több a szumma. (dohányboltra inkább nem kalkulálok. Bakker nem az alkalmi szivarozás a drága a kapitalistánál hanem a napi cigi a dógozónál)
A havi 5 m rendben van, lassan már ennyi jövedelem szükséges a felső-közép státuszhoz, no de ehhez családként csak 500 e kiadás?! Abból csak a kaja, fmcg jön ki...
Lent egy cikk és egy kiemelt vélemény belőle, kukkantsd meg. Valami olyat is ír hogy "de a kincstárnál a lakossági állampapírszámlákon átlag 3 millió forint van"
ne haragudj már, tényleg nem bántásból kérdezem, de a havi 500k hogy jön ki? mert mi vidéken 4-en, hitel nélkül bőven 800-900k-t költünk. Csak az autó, úgy hogy nincs rajta hitel, havi 1 tankolással is kb 60k, a rezsi telóval, nettel 80 kb, kaja min 250k és akkor a Dohánybolt, szülinap/névnap, Szórakozás, Gyógyszertár/Orvos, Háztartás(ruha,alkatrész stb..)Plusz szolgáltatások, Utazás/Nyaralás,Kutya sehol nincsen. Ja meg persze a 2 gyerek extra dolgai... szóval nem tudom hogy jön ki az 500k, de nekem az sántít....
Hol irtam, hogy pontosan tudom, mi lesz a jövőre már nem 18-19%-kal hanem csak 5-6%-kal kamatozó állampapirállománnyal? Én csak azt vezettem le, hogy a mostani kifizetett kamatokkal (1200 milliárd) együtt bizonyára jóval több mint 1000 milliárd keresi majd a helyét nem állampapirban. (És továbbra is tartom, hogy ez egy nagyon óvatos becslés) Továbbá azt irtam, hogy az átlag állampapir tulajdonos ki lesz akadva, hogy az érzett infláció alatti hozama lesz és, hogy ugyanezek valószinűleg nem fognak se külföldi ingatlant tömegével, se részvényt vásárolni. Az össze többit majd meglátjuk.
300m a konzervatív 4%-os szabállyal is havi 1 millió. Ha ez Magyarországon, 1 személyre neked kevés, és szerinted "nagyon nagyon minimálszinten" lehet belőle megélni, akkor a FIRE egyszerűen nem neked való. Kontext kedvéért, mi 5m körüli nettó havi bevételből, háziasszony feleséggel, 1 gyerekkel 500k-nál többet soha nem költünk Budapesten és semmiben nem nélkülözünk. Lakáshitelekre elmegy emellett 1.2m.
Szerintem a fogyasztóbarát lakáshiteleknél ez a kitétel már nincs, legalábbis más ötletem nincs, hogy hova lett - 2016-ban, mikor a legelső lakásomat vettem saját lakhatásra, még tisztán emlékszem rá, hogy volt ilyen. Nekem 4 lakáshitelem van épp CIB-nél és OTP-nél, de egyik szerződésben sem volt erről említés.
(illetve a 300 éves hozamát sem mondanám minimálszintnek egy személyre, két személyre a kétszeresét ugye, de kinek mi a minimál ugye :D. Háromszázas mediánfizetések ugye, és nem a másfélmillió közmunkást vettem minimálnak, de még csak a millió feletti létszámú minimálbérest se ) De semmi vita, úgy számolsz és tervezel ahogy neked jó, ha havi tiz milla az alap akkor annyi, legyen neked :)
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link