Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Az összehasonlításokból mindig kimarad a munkavállalói hatékonyság és a minőség. Ha termeli a német, osztrák GDP-t a munkavállaló akkor lesznek osztrák német fizetések.
Ez normális piaci folyamat. Erre normális helyen azonnal rámozdulna az építőipar. Jó közlekedés rozsdaövezet építeni kell a 40-60milliós lakásokat esetleg egy részét kiadásra eladni önkormányzatoknak osztrák, német mintára önkormányzati vagy nyugdíjalapi pénzből. Minden nyugateurópai városban az a "rend" a város belső részén a gazdagabb rétegnek vannak lakásai azok adják ki a alsóközép az a város 2. 3. övezetében bérel lakást vagy a város 20-50km-es vonzáskörében vesz lakást házat.
Minden 30. magyar alkalmazott keresete éri el a 1.5 millió forintot (a Telex cikke szerint 3,4 százaléké), kb. minden volt általános iskolai osztálytársból egy. Ha ehhez hozzászámoljuk a vállalkozókat, akkor mondjuk 2-3 osztálytárs. Így tehát elmondható, hogy az aktívan dolgozó magyar lakosság nem egészen tizede keresi meg a német átlagfizetést. A Telex kommentelői közül többen be is tiltanák az 1 milliónál nagyobb béreket, hiszen szerintük már így is túl nagyra nyílt az olló. :) https://telex.hu/gazdasag/2024/12/29/mnb-inflacios-jelentes-keresetek-eloszlasa-nav
Ne a részleteken akadj fenn szerintem. A havi 500 szerintem is hardcore, de nem is lehetetlen, meg lehet is olyan élethelyzet (pl pici gyerek) amikor otthonülős kevesetfogyasztós idők vannak. De mindegy akkor legyen öt milla körüli bevétel és egy milla költés. Jöpár ilyet ismerek. Pörgös munka, jö fizetés, nincs is idő költeni, csak azért meg nem tapsolják hogy el legyen költve, vannak otthon ülősök is. Azért az egy milla (vagy másfél, vagy kettő ami neked tetszik) jó családi bevétel mellett szép gyarapodást hoz. És nem élik meg kuporgatásként. Ne a pont öszázon akadj fel vedd úgy hogy rosszzul,számolt és egy milla. (Vagy cég bérli neki a lakast, ad autót, munkahelyi kaját, sporttámogatast meg amit akarsz, és nem kell költeni, nem tök mindegy?)
"Egy eloszlás görbét jó lenne látni, de az valószínűleg a kis és közép embertömegében kinyitná a bicskát. Ugyanúgy a teljes vagyon eloszlás." Semmi különöset nem találsz benne, a világon mindenhol, ahol kapitalizmus van, a vagyon hasonlóan oszlik el: a legfelső decilis kiugróan gazdag a másik kilenc decilishez képest (Lorenz-görbe). Akit ez meglep, az nem vette észre, hogy kapitalizmus van. :) 2020-as adatok szerint a lakosság pénzügyi eszközeinél látszik a különbség, 68 ezer milliárdból 42 ezer milliárd van a TOP10-nél, a teljes vagyonból (beleértve ebbe az ingatlanokat is) 48,5 százalék a részesedése (az alsó 50 százaléknak ennek kb. az ötöde). Két link: https://en.wikipedia.org/wiki/Lorenz_curve https://statisztika.mnb.hu/sw/static/file/vagyonfelmeres-2020-web.pdf
Ismerősöm Dániában élt egy darabig, ott a termőfölddel voltak így. Annyira felverték az árát, hogy senki nem volt hajlandó megvenni. Gyakorlatilag senki nem vett földet, mert megfizethetetlen volt. Ennek ellenére, akinek földje volt, úgy látszik nem volt megszorulva, mert nem vitték le az árakat. Igaz, elég jó bérleti díjak is voltak, akinek volt 100 hektárja bérbe adva, már FIRE volt. Hasonló lehet a lakásoknál is, hogy már ilyen áron nem lesz piaca, persze amíg nem jön valami, ami rákényszeríti a lakástulajokat az eladásra. Mert ugye rengeteg lakás hitelből van és nem biztos, hogy sokáig lehet hitelmoratóriummal védeni a tulajokat.
Barátom bankban dolgozott, a befektetési részlegen. Sokszor meglepődött milyen pénzhegyeken ülnek egyesek. Volt, mikor a 70-es évek divat ruháiban besétált egy néni és a táskájából kipakolt 100 millió forint készpénzt. Ezt kuporgatták össze férjével, most be szeretné fektetni 75 évesen. Nem csak azoknak van sok pénzük, akiken ez látszik is. Volt például egy rasztahajú, tépett ruhájú, rollerrel közlekedő fiatal kliense, nagyon korán belenyúlt a bitcoinba, 1,5 millió dollár lapult a számláján, amiről állítólag még a szülei sem tudtak. De volt a másik véglet, a márkás öltönyös mercis "vállalkozó", akinek még a gatyája is hitelből volt, csak a saját aranyozott örökírójával tudott írni. Bedolgoztam egy cégnek, ahol a főigazgató 10 ezer euró felett keresett, mindig a cég reklámcuccaiban járt, még az inge is céglogós volt. Saját kocsija sem volt, mindenhova a cégessel járt. Láthatóan nagyon szerény életet élt, szerintem a tanítónő felesége fizetését költötték, a többi ment a betétkönyvre. Állítólag korábban nagyot bukott a befektetésein, így semmi rizikót nem vállalt.
Ez szerintem relatív mert szigetelve, vagy panelprogramos ingaltanban ami körbe van fűttve az röhögve belefér, még akár egy kisebb családi ház is , vagy kevésbé körbefűtött lakás is. Vagy tud valaki számot mondani, hogy egy 35 - 55- -65-80m2 mennyi hasonló műszaki tartalom mellett a relatív hőigénye ? Németeknél kötelező megadni a hirdetésekben a m2-re vetített hőigényet, amiből elég könnyű kiszámolni. (mellette van az A-G mutatók is)
Ez szerintem már rég megtörtént. A kispénzűek brutális igényt generálnak a kis lakásokra, mert csak az fér bele a költségvetésükbe. XI. kerben például 15% körüli diffi van m2-árban a 40m2 alattiak és a 40-80m2-esek között.
Eddig még úgy ahogy működött a GYSEV (a MÁV hoz képest meg aztán japán szintű volt). Na most ennek is vége... remélem ezért még az osztrákok kiverik úgy a bilit, hogy valaki el legyen számoltatva... Tipikus gerinctelen mocskos magyar virtus... csakhogy ez nem magyar virtus, hanem NER víírus
Feldobok egy témát. Mit okoz a piacon, ha lerabolják a piac alját képező kis lakásokat? Sérülhet a piac szerkezete? Okozhat fagyást a piacon, hogy hiánytermék lesz egy kategória?
Én most 53 vagyok, 4 év korai nyugdíj után kezdtem el újra dolgozni, mert a semmittevés fárasztott. Egész délelőtt a netet böngésztem, vártam, hogy a családból érkezzen haza valaki. Mivel mindenkinek volt elfoglaltsága, a barátaimnak is, így csak ilyen társaságokhoz csapódtam. Nagyon érdekes, míg a "nyugdíj" előtt dolgozgattam, számtalan dolog volt, amit meg akartam itthon csinálni, ha lesz rá időm. Nem mintha akkor nem lett volna, csak így lehetett tologatni. Aztán mikor úgy döntöttem, hogy már tényleg csak a magam ura leszek, akkor sem álltam neki a nagy terveknek, tovább tologattam. Most megint úgymond munkába álltam, legyen egy kis feladat, de persze kötetlen munkaidővel, minimális elvárással. Ha esetleg nem lennének megelégedve a munkámmal, amiért pénzt kapok, akkor elköszönünk és ennyi. Most egy kicsit izgulok, mert új bérlők érkeztek az ingatlanomba és már az első fizetéssel majdnem megcsúsztak, állítólag nem tudták utalni az összeget, így készpénzben fizettek és 8000 forinttal elmaradtak, mert csak ennyi volt otthon a zsebekben. Persze ígéret ígéret hátán. Mindegy, meglátjuk. Ennyit megér nekem, hogy az előző bérlő után semmit nem kellett csinálnom, egy havi bérletért rendbe tették maguknak az ingatlant.
Lehetetlen lett
volna elérni 1.8m usd körüli vagyont, ha úgy csinálnám. Most 5 lakásom van, összérték
kb. 490m, hitel 4-en van, összesen 250m körüli tőketartozással. Van egy egész
okés befektetési órakollekcióm (hobbi is), 30-35m értékben: arany Jaeger Lecoultre
Reverso, arany Breitling, sok Rolex (redline sea dweller, submariner, explorer,
oliva oyster, acél daytona), 3 Omega. Aztán ~460m van vegyesen ETF-ekben, kevés kriptoban, jelenleg
még viszonylag sok állampapírban (kb. 90m, márciusig), meg viszonylag sok
tavalyi 4.25%-ös euros bankbetétben (kb. 30m, áprilisig). Ezzel a 120m-mel kell
valamit kezdenem, gondolkozom rajta, hogy üzleti ingatlant vegyek (önkiszolgáló
tárolás pl.). Ha van ötlet rá, jöhetne...
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link