Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
berlini
berlini 2025. 01. 11. 14:25
Előzmény: #236591  Törölt felhasználó
A kis lakásoknak mindig is nagyobb lesz a piaca.
Még extrémebb fejleményeket várok.
- a fiatalok kirajzása egyre korábban történik
- eljutunk oda, hogy a párkapcsolatok (házasságok) többsége tönkremegy, lesz egy plusz szingli lakás igény, 
- egyre többen maradnak egyedül öregkorukra és a rezsik meredeken nőnek majd igy kellenek a kislakások ahova vissza lehet húzódni. 
Ha a lakosság szám a mai 9,5 millióról 8amihez 4,5 millió lakás tartozik) lemegy 7 millióra, a szükséges lakászám akkor sem fog csökkenni. (Lesz üre 1 millió és a nagyvárosokban bővülés várható
lacikonyha 2025. 01. 11. 13:17
Előzmény: #236597  slash

ha megy előre egy környék abból nagy hátrányok nem szoktak származni
előnyök gyakrabban
copa 2025. 01. 11. 12:46
Előzmény: #236588  berlini
Köszi.
slash 2025. 01. 11. 12:33
Előzmény: #236589  J0hnnyEnglish
Hol talált házat? Írtál valamit de asszem csak azt hogy tud sokat költeni..:-)
A telekszomszédod építkezik? Jó ez neked egyáltalán? 
lacikonyha 2025. 01. 11. 12:31
Előzmény: #236590  berlini

pár napja említettem hogy azt tapasztaltan néhány esetben amikor külföldiek amikor Pesten eladni akartak, akkor a környéken lévő ingatlanirodákat sorra látogatták, és kértek ügynököt hogy nézzék meg a kégliét, és beszéljék meg
a kérdéseik általában
- milyen a magyar piac helyzete most
- milyen a Budapesten most
- milyen a kerületben most
- mi a terve, hogyan dolgozna az övével
.
ha csak általánosságokról van szó, mindig erős hiányérzetem van
és tudom, hogy azzal nem lehet nyerni
ncseed!
ncseed! 2025. 01. 11. 12:31
Előzmény: #236594  Törölt felhasználó
Kibicnek semmi se drága ha ígérgetésről van szó... na mindegy, nem akarok a politikai vonalba ismét belecsúszni. Jön aki jön, lesz ami lesz! Spekizzen mindenki eszerint, csak könyörgöm választások után ne bőgjenek itt tovább bárki is nyer! Plíííz.
Törölt felhasználó 2025. 01. 11. 12:24
Előzmény: #236593  ncseed!

Persze minen lesz csak kifelejtik (fedezet az 5 % os áfára stb ) a paraszt majd átlagbérre 35 % ot fog adózni !   De nyilván az első a Tiszának az lesz, hogy a rezsit "rendbe tegye" ... Ez pedig nem csak a panelosokat fogja érinteni..!A gáz ára is az egekbe szökik ahogy nyugaton..!
ncseed!
ncseed! 2025. 01. 11. 12:22
Előzmény: #236591  Törölt felhasználó
Nem arról volt szó, hogy jön a megváltó kormányváltás és minden sokkal jobb lesz? Godolom ebbe azt is bele kell érteni, hogy olcsóbb lesz a távhő, kisebb adókulcs és ÁFA lesz, stb... ja és persze 1 millás minimálbér mellé ahogy azt a próféta bemondta. 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Törölt felhasználó 2025. 01. 11. 12:22

De a rezsi csökkentésre vissza térve 2026 tavaszáig nem lesz semmi sem.. Utána sem  ha maradnak túl nagy szavazó bázis van a panel lakótelepeken...
Viszont a téglát is érinteni fogja rendesen mennyi régi gázos lakás van még a piacon hatékonytalanul.. Rengeteg .. és még a fütés rendszer is tönkre mehete ami egy vagyon megcsináltatni a panelnél még ez sincs.. Hülye biztos szoktam mondani csak panel ha kiadásra van a lakás.
Törölt felhasználó 2025. 01. 11. 12:18
Előzmény: #236588  berlini

Igen a rezsi csökkentés eltörlése gond lehet a jövőben erre én is számítok. .. Ezért érdmes kis alapterűletű paneleket venni aminek eleve nagyon minimális a rezsije..  De egyébként az összes másfelesemnek C  energia besorolása van.. az már nem is annyira rossz szerintem egy paneltől..
Feltehetőleg ezt a befektetők is tudják érezhetik mert a 1,5 es panelekért óriási a harc.. egy  majd kétszer akkora négyzetméter alapterületű panel esetén ( 35vs  60 ) lehetnek meglepetések..
Sajnos azért van nagyobb panelem is azért eladni nem fogom őket..  De a célközönségedet is belövi a lakás méret. EGy kissebbet kiadhatsz könnyen pároknak egy nagyobbat több szobás nagyobb rezsis lakásokat viszont már inkább gyerekesek  2 től több személy tud  és akar kifizetni .
berlini
berlini 2025. 01. 11. 12:10
Előzmény: #236587  lacikonyha
Igazad van.
ha ma magyarország ingatlanpiacáról egy megalapozott értékelést kellene irnom, akkor azt nem tudnám megtenni.
Egyrészt hiányoznak a részletes adatok a piac minden szegmenséről, amiből a trendeket ki lehetne olvasni. (több száz oldalas tanulmány lenne)
Másrészt nem is értek annyir a a dologhoz, igy nem is vállalnám.
Amennyit tudok, az ahhoz elég hogy a nagycsaládi körben, ha kikérdezik a véleményem, akkor tudok megalapozott véleményt, tanácsot adni.
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 01. 11. 12:09
Előzmény: #236585  slash
Olvastad amit a héten írtam? Talált, tényleg jót, de pénzügyileg egy analfabéta. Telken szomszéd kipucolta dzsindzsát, tavasszal indul az építkezés. Én majd nekiállok a kerítésnek tavasszal, Érden találtam olcsó gyártót. Egyelőre felmérem a környékbeli tüzép árakat. Szépkártyáról is kilapátolom a pénzt.
berlini
berlini 2025. 01. 11. 12:04
Előzmény: #236580  copa
Lakásoknál továbbra is nagy különbség lesz, (egyre nagyobb) a lakás állapotától függően.
Általában:
Egyre drágábbak a felújitások.
talán nő a tudatosság is a vevőknél és jobban megnézik a vételnél a társasház állapotát, a felújitási alap nagyságát illetően. Itt is nőhetnek (első pillantásra megmagyarázhatattlannak tűnően) a hirdetési árakban az árkülönbségek. Igy kevésbé mennek majd pld a régi rosszállapotú belvárosi lakásárak, ha a lakóközösség összetétele nem sok jóval kecsegtet a jövőben, nincs pénz a legkisebb közös felújitásra sem.
A panel:
 az sztár ingatlan volt, de nem csoda hiszen 10 évvel ezelőtt egy csepeli 6 milliós panel rezsije (fűtés, villany, viz) kb 20 ezer lehetett, és ma sem sokkal több, azaz reálértékben feleződött, mig a nominális bérszinvonalnak akkor 15%-a lehetett, ma pedig  max 5%-a. Kérdés, hogy folytatódik-e ez a teljesen értelmetlen, egy párszázezeres réteget a többiek kárára megvalósuló támogatása. Idén nem lesz választás, igy tippem az hogy idén a paneláremelkedés jó lokációkban átlagfeletti lesz.
rezsi különbségek okozta ingatlanárkülönbségek:
Akárki is kormányoz a jövőben magyarországon, közös érdek, hogy megközelitsük az osztrák szinvonalat a rezsi tekintetében. Ott egy légköbméter fütési energiaszükséglete a magyar fele. Amig fennmarad ez az értelmetlen rezsiharc, addig ez a különbség csak kismértékben fog csökkenni. Viszont az újépitésüeknél (beleértve az elmúlt 10 évben épitetteket is,) a lakások energiaszükséglete már korszerűnek tekinthető és a tippem az, hogy nő a különbség a frissen épitett újszerű lakások és a régi energiazabálók árai között.
Családi házak:
A covid alatt sokan menekülőre fogták, mentek ki a belvárosokból a hasonló árú családiházak felé.
Szerintem ma már a kijózanodás folyik. (Home office is visszaszorul)
nem mindegy hogy milyenek az individuális és közösségi közlekedés feltételei az adott agglo település és a munkahelyek között. Nem mindegy hogy a gyerekek tudnak -e legalább 10 éves kor felett önállóan közlekedni, vagy cipelni kell őket nem csak az iskolába hanem sportra, különórára is. Igy az agglón belül egy kis szelet ára megy csak az átlagnál jobban fel. A többinél én nem számitok jelentős áremelkedésre.
Épitési telek:
ha jól tudom szigoritották a belterületre minősitéseket országosan, tehát helyileg nehezebb ezzel trükközni és gyártani a telkeket ezerszámra. Ez megnöveli a telkek árát. Most a közművesitett, jó közlekedési feltételes telkek ára jelentősen nőni fog, pedig most még nincsen épitési boom. (Unokaöcsém tavaly nyáron vett épitési telket Tatán. Jó áron, banki hitelből. Jó a terve. Pár év után sprórolásból, ingatlaneladásból elkezd épitkezni, de már ma intenziven gondolkodik a ház alaprajzán, funkcióin.)
Házrész, közös udvarban:
nálam ez nem külön kategória. lehet jobb mint egy társasházi lakás, de rosszabb is. (Nálunk a földszinti lakások egy a Rákospatakra néző része, viszonylag elzárva a társasházi közlekedési utvonalaktól nagyon jó választás volt annó, de az a földszinti lakás, amely kis kertrésze, terasza mellett naponta többszázan elmennek és mintegy kirakatban élsz ha kiülsz, az bizony nem sokat ér nálam.)
lacikonyha 2025. 01. 11. 12:00
Előzmény: #236579  berlini

az ilyen felbontású jóslás is használható valamire, pl akár időtöltésre is
.
egy kb 120x100 cm befoglaló méretű 1:350000 -es méretarányú iskolai falitérkép is jó pl arra, hogy a róla leolvasható információk alapján beülve az autódba nagy biztonsággal  megtaláld Kecskemétet, és ne Fehérváron köss ki
.
viszont tájfutó verseny lebonyolításához pl a Bükkben inkább 1:15000 méretarányú térképre lesz szükség, aminek a szélére talán ellehet jutni az említett falitérképpel is, de nem biztos hogy mindenki képes lenne rá
.
egy adott és sikert jelentő  ingatlanügylet információ igénye inkább párhuzamba állítható egy tájfutó versenyző sikeres versenyzéséhez szükséges részletgazdagságú információ igényéhez, amihez messze nem elég a 1:350000 méretarányú térkép
persze lehet elnagyolt tájkép alapján is ingatlanüzletet kötni
slash 2025. 01. 11. 11:45
Előzmény: #236584  J0hnnyEnglish
Csalódtam Trumpban mint tinilány a rocksztárban.. ez hűlye, apám.. nem állitja le az ukrán banzájt hanem mellérak még kettőt.. Grönland, Canada stb. Musk se normális. Én US értékpapírt már nem nagyon vennék. 
csepeli panel,. az! semmi más! :-)
slash 2025. 01. 11. 11:42
Előzmény: #236583  J0hnnyEnglish
Szeva Johnny, mi van a Észak Agglós házvevő cimbiddel? Vett már? Most jövök a kalászi OBIból készülök a házfelújításra nézegetem az anyagárakat. Nagyjából agyfaszt kaptam minden 3szor annyi mint 2019ben amikor utoljára tele kocsival gyüttem haza. fúbazmeg.. kínomba vettem egy benzines fűnyirót , boomer szombat van .  Várjuk a PMAP lisztpénzt, aztán indul az anyagos vödör, a  dzsuva meg a cement..
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 01. 11. 11:40
Előzmény: #236582  HerrLudwig
Én év végén a Tesla-t és S&P-t is realizáltam, most egyelőre rápihenek, hozzáteszek aztán meglátjuk Trump baromságai még nagy sz@rt kavarhatnak.
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 01. 11. 11:35
Előzmény: #236579  berlini

Teljesen reális, én a tranzakciószámban nagyon bizonytalan vagyok. Kicsit úgy érzem, mintha eltűntek volna az eladók a piacról és nem a bevásárlások miatt. Szerintem sokan nem mernek váltani se le sem fel.
Én konkrétan osztom Szarvas Norbi megállapítását, a (M1 bővítése erre még rátol) az Oroszlány-Tatabánya-Esztergom vonal lesz a következő felzárkózó (indiánmentes) régió, a Zsámbéki medencétől befelé nagyon nincs hová felárazni, agglomerációs árak vannak.
HerrLudwig 2025. 01. 11. 11:32
Előzmény: #236577  Stg
Nem, miért tenném? Én még a felhalmozási szakaszban vagyok, dolgozzon csak a kamatos kamat
HerrLudwig 2025. 01. 11. 11:31
Előzmény: #236578  berlini
Euróban írtam, nem dollárban. Utóbbiban valóban „csak“ 23% körül volt a hozam

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek