Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
nem mindegy hol kerekezett. A déli parton a vasút és a víz között alig van eladó, kb. 100-ból 1 házon lehet kinn az eladó tábla míg a vonaton túli részen azért nagyobb arányban akad de még mindig jócskán elmarad a covid hype előtti időkhöz képest. Vevőként néztem: strandhoz közel Mária és Siófok között alig akad értelmezhető kínálat.
Nagyon osszevissza, keversz te itten:) Fel evig azert voltam uldozve mert azt irtam, hogy emelkedes lesz, es mindenki vegyen aki akar, mert szopoag lesz, es megfizethetlen lesz a kegli. Holott minde Eibstein csokkemest vizionalt... Most meg az van ramfogva, hogy atlagberbol megfizethetonek tartom a lakasokat... Kognitiv disszonancia... Ertem en de ne vetitsd ki kérlek, mert unalmas... Ugy beszelsz mint a fidesz szóvivők... Epp amit reagalni kell a kozonsegnek oszefugges nelkul. Ja es igen, aki 0rol venne annak nehezebb mint aki adott lokaciobol valtana feljebb... Problem?
Ez így szépen is hangzik, de azért rosszul esne neked is, ha az adó miatt az árak feleződnének, így, hogy már szinte kifizetted a soproni házat. Ha bérelnél, akkor pedig azonnal rátennék neked az adót. Mert a végén mindig a gyengébb helyzetben levő szokott fizetni.
Igen főleg az aki most is albérletben van és keres 250 et talán és nincs örökségre se kilátása. Annak legfőképp ;). Persze más a matek, ha nagyszülők, szülők is hagynak valamit maguk után, de ez a mindenki számára elérhető mantrát hagyjuk már...
Továbbra sem értem, mi a gond, amikor csak a különbözetet kell fizetni. Aki n+3-at vesz, annak van n+2-je, amit elad, és kifizeti a plusz egy szobát. Vagy az elmélet összetalálkozott a gyakorlattal? Melyik piac nem pörög eléggé, az n+2 vagy az n+3? Pedig elméletben mindkettő pörög, sőt, minden pörög, mert az n+2 vevői az n+1-et adják, az n+1 vevői az n-et adják, az n-et pedig a magyar átlagbérböl mindenki meg tudja venni, ez volt a mantra.
Igazából, minden lakóingatlant ami nem saját célú lakhatást szólgál kellene megadóztatni. Ezzel az akinek össz vissza van 1 db lakása nem kerülne rosszabb helyzetbe azoknál az ingaltan cápáknál akik viszont sorra vásárolják fel . De azért jó belegondolni, hogy a munkád után adózol, utána bármit veszel azután adózol (Áfa vagy vagyonszerzési illeték), és fizeted még éves szinten az egyéb adókat (ház/ lakás utána, autó után stb. És mit is kapsz érte cserébe ? Jó utakat ? Kötve hiszem... jó ellátást ? ugyan... a támogatásokat meg már nem is mondom... teljessen dilettáns módon elosztva, elherdálva... dehát ez a banda, csak ehhez ért.
blöffjeid helyett küld légyszives a fotókat arról a rengeteg (kb ezer) eladó házról. Kevés emberrel találkoztam itt eddig aki nálad nagyobbakat tudna lóditani. Ez egy fórum, nem egy vicc oldal. Érthető voltam?
A kerékpárút nyomvonalán? Kétlem, hogy 1 hét alatt kerültek ki ezek a táblák. Tuti az ingatlanokat nézted?Hogy javasolhatsz Murdoch kollégának szemorvost?
Jo neked. En 5 napja futok n+3as ingatlan utan a 13 3 4 14 16 15 budakalasz/solymar/pilisvorosvar 110m alatt nincs ertelmes, ami van, az volt... Csak a hirdetes van fenn sok esetben...
Az utolsó békés időszak, még Covid előtt 2019 IV. negyedévben 74.800 szabad állás volt, tavaly év végén 74.400. https://www.ksh.hu/stadat_files/mun/hu/mun0159.html Szabad megkérdeznem, hogy az eladó lakás táblák és hosszú ideig nem mozgó autókat illetően is ennyire pontos a megfigyelésed?
Nem vagyok szemorvos. :) És a duplázódott kinálat is előfordulhat, attól függően hol keresel lakást. És ha ez igy van, akkor ott nagy drágulásra nem számitanék én sem. Általánosságban azonban nem hiszek továbbra sem az áresésben a keresett lokációkban. A többiben meg már régóta nagy a baj. 2009-ben elvittek egy Mezőcsát melletti kis faluba. Volt vagy 40 ház (ha jól emlékszem) állandó lakos nélkül. (Mezőcsáton épitettünk egy járóbetegszakrendelést). Akkor szinte mindegyiket meg lehetett volna venni 400-500 ezer Ft/db áron.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link