Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Jön a 3 napos ünnep én is dolgozom a házon ,csempézés stb. Ide egy se teszi be a lábát most fosztott ki az autószerelő. ezek mind csak kifosztanak a napibérem az ő órabérük. őrült az összes,
Lassan célkeresztbe kerülnek a hasitasisok? Jót tenne egy tisztulás az albérletpiacnak. https://hvg.hu/kkv/20240311_elmondtak-mire-keszul-a-nav-2024-ben "Aki a neten ad el árut, vagy ad ki lakást, annak ezt jelentenie kell,
az adóellenőrök elvileg idén már látni fogják a digitális platformokon,
hogy milyen forgalom folyik." Bár nem tudom,hogy ez csak az Airbnb-re, vagy klasszikus hirdető oldalakra is vonatkozik-e.
Tehat akkor iden nrm nottek az arak mert tavaly 17.6 volt az infla:) :) :) Es azert nem erte meg venni ingatlant, mert sokkal magasabb volt az infla, m8nt az ár növekedés. Azert kivancsi lennek a vezerlo elvedre, mert nem ertem a logikat:) Tehat nem eri meg ingatlant venni, mert csokkent az ar es akkor sem ha no az ar:) :) :)
Illetve a gonosz magyar tobbsegu OV akarom mondani ML tulajdonaban levo bankokra? Mar nem tudtok am mutogatni multizni mert mindenhol a fonok feje tunik fel.. Hisz visszafoglaltatok a gonosz kulfoldtol az orszagot... Latszik is a tudas, most az oroszt es a kinait copjatok mert a tolvaj onmagaban semmit sem er...
Csak úgy legyen. Én sem spóroltam a csaptelepeken, meg legyen szép is, aztán a kádnál 2,5 év múlva már cserélni kellett. Azt mondta a boltos, hogy 2 év garancia volt, de a vízkő tette tönkre, amiért úgysem felelnek.
Ideje volt már, mert már nem tudtak mit elkérni. Nálunk egy kőműves csapatból kivált segédmunkás vállalkozóként jött, hogy lerakja a 7x7 méteres térkövet. Az árajánlata kereken 2000 euró volt. Mondom neki, a térkövet már megvettem. Mondja azt nem is számolta bele. Egy hónap múlva a hétvégén ledobják (hárman). Azt mondta, ez nem csak a munkadíj, hanem az alákészítés is. Kértem gondolkodási időt, de csak azért, hogy bizakodjon még egy kicsit. Aztán nekiálltunk és a fiammal 1 nap alatt leraktuk. Az egész nem került 150 euróba, amiben benne voltak az arany áron kikölcsönözött "tömőgépek".
Gatyásodás is, meg az árak is. Egy b@szott panelfürdő rendberakása is normális szaniterekkel milliós tétel. Én egyetlen dolgon tudok spórolni az a szaki, de a normális szaniterek, kiegészítők combos áron mozognak. Egy dolog vigasztal, normálisan megcsinálom, kis túlzással örökös...
"Budapesten az országos árindexhez hasonlóan 2,6 százalékos volt az éves áremelkedés üteme – írta közleményében az ingatlan.com.Az országos ingatlan.com lakásárindex februárban 2,6 százalékos éves drágulást mutat, havi szinten pedig 1,5 százalékos volt az áremelkedés – állapította meg Balogh László, az ingatlanhirdetési portál vezető gazdasági szakértője." Hát így éves bevallott 17,6% infláció mellett ez a 2,6% nominál áremelkedés kb tényleg nagy siker volt, mivel teljesen kockázatmentes állampapírban 16%-ot lehetett egy év alatt keresni. Amit itt már leírtunk párszor, ahogy azt vártuk, az infláció elintézte ezt is (15% reál árcsökkenés egy év alatt).
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link