Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
EURHUF_goes_to_haven 2023. 11. 17. 14:34
Előzmény: #210007  gyula1971
Nekem ez egy "picit" ellentmondásos. Minden cég célja a piacmaximalizálás, welcome to kapitalism, és most azt mondják, hogy indulnak a Máltati szerretszolgálat alapján működő befektetés kezelők ?? komolyan..??? valaki mondja már el nekik, hogy ez nem így megy, mert ha az élet adja a pofont, az nem ad kicsit...
FR73 2023. 11. 17. 14:30
Előzmény: #210017  Törölt felhasználó
És, ha apa nem talált ki valamit, és a fia nem kapja meg a cég vezetését 30 évesen?
Akkor mi legyen?
Törölt felhasználó 2023. 11. 17. 14:21
Előzmény: #210016  N0MAD
A logikája volt a lényeg. Egy lassan emelkedő folyamatos alkalmazotti fizetésből nem juthatsz előre ha nem teljesitesz mellé. Nem értelmetlen mert a 200ezer  havi megtakarítás eleve nem reális és a kamatok sem voltak magasak se nem állandóak. Ha akarod rakd össze kamatokkal és az elmúlt évek átlagkeresetével.
Még rosszabb lesz. 
grafikongazd.jpg (2011×1360) (demokrata.hu)
Törölt felhasználó 2023. 11. 17. 14:15
Előzmény: #210015  FR73
az 1200ezret nem adják ingyen az már egy másik hőfok. Folyamatos tanulás és végig piacképes tudást feltételez.  Ráadásul leng az inga 20évig nem tudsz folyamatosan annyit keresni, válságok, változnak az igények. 
Amit írtam az az, kiizzadt a család egy diplomát lett jó állása és ezzel elégedett. 
Már írtam. Ha nem lett volna itt komcsi kísérletezgetés akkor kialakulhatott volna egy rend egy erős középosztály.
apa dolgozik kitalál valamit lesz pénz tud venni ingatlant - a fia tanul, 30éves koráig éli a világát- családot alapít átadják neki a céget gyarapítja a vagyont, az ő gyereke is ugyanaz, 30éves koráig éli az életét.. a nagyapa ekkor 90éves szép élete volt örökséget hagy hátra- az apa 60évesen nyugdíj, tanácsadó és unokázik a fia viszi tovább..stb stb.. és mellette ott van a lánynak a szülei is.  
N0MAD 2023. 11. 17. 14:14
Előzmény: #210013  Törölt felhasználó
Ne haragudj de inflációt és kamatokat nem nézve évtizedes távon számolni full értelmetlen. Mi köze a kilencvenes évekbeli százezer forintnak a maihoz?Kilencvenes évek elején az még lehet egy éves fizu volt most meg egy heti. Aztán azt mondani hogy butaság lett volna spórolni…. Egy ismerősöm mesélte hogy a kilencvenes években vett egy asszem daewoo kisautót használtan, csak kicsit kellett volna mellétenni hogy panellakást vegyen, gondolkozott rajta mi legyen. Auto pár év után nulla, a lakás ma is lakás lenne és harminc év alatt kitermelt volna,  nem tudom, hasra két - három másik lakást. Biztos kiszívta az élet velejét öt évig egy kispolszki méretű autóval. 2006ban vettem egy majdnem teljesen új lakást 14ért. Laktam is benne ki is volt adva utána. Tavaly adtam el, 46ért. Közben volt a beszakadás, drágán vettem de így is duplázott euróban számolva és pluszban kitermelte a vételárat euroban kiadva majdnem. Kár volt megtakarítani, ja. De vettem bedőlés után is panelt. Mindjuk azt a kiadás bevételéből, de nem volt annyi az ára, de mondjuk az addigi kiadásból. Ja, kár volt a kezdőtőkét ósszeszedni. Nem. És közben sem költöttem el a fizumat, messze nem. Nem is tervezek melózni 50-52nél tovább. De az elején vehettem volna egy jobb autót a használt hétköznapi helyett és nincs lakás. Ja kiszívtam volna én is. 
FR73 2023. 11. 17. 13:52
Előzmény: #210013  Törölt felhasználó
És ha nem elég neki 300, hanem keres például 1200 ezret? Ebből 2/3 elég az életre, 1/3 félretéve?
20 évig nyomja így, az kamatok nélkül 96 millió, 3% hozammal pedig 129 millió.
A másik ellavírozott a 300 ezres pozicióban, nincs semmije, vár az örökségre, ő pedig 129 millióval fogja megkapni az örökséget.
Számolhatjuk EUR alapon is, havonta csak 1000 EUR-t tesz félre idehaza, és lesz neki 20 év múlva 325 ezer EUR.
Ha kimegy külföldre és ott csinálja végig, akkor 2000 EUR mehet félre, és lesz neki 650 ezer EUR.
Az esetleges örökség az már csak bónusz.
És idehaza havi 800 ezerből el lehet éldegélni, odakinn pedig mondjuk havi 4000 EUR-ból sikerülni fog elég kellemesen. Többet tett félre, mint jóvanazúgynekemelég300ezer társa megkeres.
2345678 2023. 11. 17. 13:44
Találtam egy 10 éves  a 13 kerületben !Kb. 150 négyzetméteres lakás ,de sajnos nincs használatba vételi engedély. A tulajdonostól megkaptam a ház tulajdoni lapját ami 125 oldal. A tulajdonos 600 000 Ft/nm áron eladná. 
Szép a lakás, de nem működik a lift, villannyal fűtenek a lakásokban, mert fűtés nincs, de a lényeg, hogy nincs használatba vételi engedély. Ezért ennyi az ára (kb. féláron van a piaci árhoz képest) Érdeklődő van, de vevő nincs rá.
Törölt felhasználó 2023. 11. 17. 13:39
Csak egy kis számtan. 
Ha valaki havi 200.000Ft-ot meg tud takarítani havonta és van 45 év munkaviszonya akkor az 108millió Ft! (ok a kamatokat nem számoltam)
ha a realitást nézzük és mondjuk a 10-20 évvel korábbi fizukat ennek kicsi az esélye.
Ezt csak azért írom le, hogy spórolásból senki nem lesz gazdag. Ráadásul úgy megy el az élet, hogy nem élted meg az életet, nem szívtad ki annak a velejét.
Egyszer láttam a 1995-2000 környékén egy kisfilmet módosabb emberekről. Az egyik vállalkozó aki Budán vett telkeket és épített társasházakat. Ő mondta: kis dolgokból csak kis dolgok lesznek a nagy dolgokból lesznek nagy dolgok. Nagyon igaz. Nagyon megfogott akkor. 
Az is tény nagyon erős motiváció kell ahhoz, hogy kimaxold a lehetőségeidet és kikapard magad. Az a lényeg ne egy hamis képet kergess hanem a saját természetes igényeidet. 
Sok fiatalt ismerek. Jellemzően: Felsőfokú suli 300at keres, van jó mobilja laptopja bérel egy lakást egy haverral és neki ennyi elég. Szüleinek van lakása majd egyszer meghalnak és jó lesz neki. Pesze azt mondja itt MO-on nem lehet vállalkozni mert Mészáros mindent visz, felesleges. Ja mert a Mészi színtjén vagy. Mondja lehet kimegy majd németbe hollandba.. de soha nem megy mert ott nem ez lenne. 
FR73 2023. 11. 17. 13:06
Előzmény: #210011  ehe
Bankok nyereségesek, nem veszélyeztet semmit a kamatstop.
A benzinárstop is maradt volna örökké, ha lett volna elég benzin.
ehe
ehe 2023. 11. 17. 12:23
Előzmény: #209929  Ishar
N0MAD 2023. 11. 17. 12:13
Előzmény: #210007  gyula1971
Érdekes azt hittem hogy a hozam az a profitból van nem az MNB indexekből dehát mit értek én hozzá….
Törölt felhasználó 2023. 11. 17. 11:53
Előzmény: #210008  Törölt felhasználó
jav: "vadkapitalizmus van" akart lenni .
Törölt felhasználó 2023. 11. 17. 11:51
Előzmény: #210006  N0MAD
Mit csidálkozol ezen a cégek (sem)  nem szeretet szolgálatok .. Vad kapitalizmus vagy kereslet kínálat határoz meg mindent..!  Sajnos erre én is csak ezt tudom mondani , de ez van és amíg kapitalizmus lesz ez is lesz.. 
gyula1971
gyula1971 2023. 11. 17. 11:44
Egy ingatlan alapot ha vesz valaki hosszú távra,azon is a szolgáltató kaszál főleg.-A lakásárindexet nem adja vissza hozamban a befektetőnek.-??
MNB: ne a saját zsebüket nézzék a befektetési szolgáltatók!2023. november 17. Az MNB megújította a befektetési szolgáltatók javadalmazásáról szóló ajánlását. Jogszabályi előírás, hogy a javadalmazási politika és gyakorlat ne az értékesítők, vezetők vagy intézmények saját érdekét helyezze előtérbe az ügyfelek esetleges hátrányára.
https://azenpenzem.hu/cikkek/mnb-ne-a-sajat-zsebuket-nezzek-a-befektetesi-szolgaltatok/9794/?fbclid=IwAR155Igu-RBnIV3ZWCfpHenIAfYQcIqmYvokl6fWBHfyIMpG7qJ9hykE5qk
N0MAD 2023. 11. 17. 11:38
Előzmény: #210005  Törölt felhasználó
Uh, alacsony bér és kevés munka a gazdasági leállás idején?
Na ez aztán meglepő. 
Az meg hogy a munkaadók nem az élelmiszerárakat nézik felvételkor hanem a munkaerő kínálati piacot egyenesen sokkoló. 
N0MAD 2023. 11. 17. 11:22
Előzmény: #210002  mr_bob
“ aki mondjuk villanyszerelőként elkezdett dolgozni 2010-ben, annak anyagilag elég zsíros évtizede van ”
Ismerek legalább két embert, egyik itmérnökként szervezett ácsokat és vállalt tetőcseréket vállakozóként, most meg gyár belső állványzatokat tán, a másik valami pénzügyesként nyergelt kivitelezésre. 
Biztos lesz majd lehetőség otthonápolási vállalkozásra is meg mindenre is. 
Azt össze se tudom számolni hány usmerős csinált meg vmi okj tanfolyamot klímástól a villanyszerelőig, házmesterig. 
Ha nem fizet a hegesztés karosszérialakatosként biztos hasznosítható klíma vagy vízcsőnél, ha nem megy az ovónőség lehet jó alap idősgondozáshoz. 
Nyelvtudás rosszul biztos nem fog jönni. 
Egy dolog biztos, nem marad minden ugyanilyen. 
N0MAD 2023. 11. 17. 11:12
Sajnos az öreg megmondásai is elsüllyednek, méltán. 
Navigare necesse est, vivere non est necesse.
A pesti flaszteren tett séta és az elmélkedés a visszaút irányáról hosszabbra nyúlt a vártnál de kellő tapasztalatok hiányában a fkaszteron a cseppek elhelyezkedése visszavezetett a környékre ahol a tisztelőimből álló szomszédság felismervén már vissza tudott kalauzolni szerény palotámba. Aki képes ennek értelmét belátni annak tán a bölcseesség szikrái megcsillanhatnak hasznosításra: akinek szeme van a látásra és orra a szaglásra rájöhet hogy az inkontinencia az nem egy kontinens, és a demencia nem egy tájegység rajta. De a többiek csak fiatalos tudatlanságban szaladgálnak a világban, de belőlük élek nyugdíjból és ök vezetnek haza, valamint az ő kezük lesz szennyezett. Faber est suae quisque fortunae.
mr_bob
mr_bob 2023. 11. 17. 11:03
Előzmény: #209994  N0MAD
"A jól fizető szakma is egy lottószelvény"
én ezt inkább onnan közelíteném meg, itt is létezik szerencsefaktor. aki mondjuk villanyszerelőként elkezdett dolgozni 2010-ben, annak anyagilag elég zsíros évtizede van a háta mögött, mert a világ minden pénzét ingatlanba öntötte a kormány, a dagály felemelt minden hajót (szobafestő, ingatlanos, kárpitos, stb.). azt kizárnám, hogy valaki 2010-ben megtippelte volna mi fog történni 2013-2023 között az ingatlanpiacon, szóval a jó széljárás nagy valószínűséggel a szerencsének köszönhető, a képesség, tudás másodlagos szerepet töltött be a sikerben. ha ugyanezen az időtávon nézed mondjuk a óvónők, pedagógusok, eü dolgozók bérét, akkor látható, hogy ők meg rosszul jártak. ezen a ponton jön be, amit te is mondasz, hogy adaptálódni kell, mert a múltbéli recept nem biztos, hogy működni fog a jövőben is. nyugaton már csiripelik, hogy az elöregedő társadalom miatt az ipar helyett inkább az ebben érintett szolgáltatás szektor (idősgondozás, ápolás, stb.) fog felértékelődni a következő 10-20 évben, mert munkaerőhiány van, a kereslet meg egyre inkább csak nőni fog. mi van, ha fordul a széljárás, és akik az elmúlt évtized vesztesei voltak, azokból lesznek az új nyertesek? csökkenő lakosságú országokban tuti, hogy az ingatlan pumpa lesz a legfontosabb a jövőben? arról nem beszélve, hogy öröklés során elég komoly állomány fog szépen lassan megjelenni a piacon így, vagy úgy. nagyon fontos dolog a demográfia, úgy látom sokan alulbecsülik a befektetési döntések meghozása során.
N0MAD 2023. 11. 17. 10:48
Előzmény: #209999  Mammabear
Pedig érdekelne, de lehet tényleg nem ez a hely. 
Esetleg nyiss egy topikot érdekelne mi a meglátásod, pláne saját életre ültethetően. Ha van kedved kifejteni. Akkor ott lehetne offoltatni a világképünket :)

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek