Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Köszi, igen ezekben van vmi. Télen elég depis lehet és biztos vannak lopások is... Jó biztosítást kell kötni.. - Azt gondolom a bázis továbbra is Mór maradna...
"Az asszonynak az a fontos, hogy szeretne egy nyaralót ahol ahogy öregszünk egyre többet tudunk majd lenni." Ez jól hangzik, de egyén és alkat függő. Szüleim is ilyesmiben gondolkodtak, de fontosabb nekik közel lakni az infrastruktúrához, orvos, kórház, boltok. A másik dolog, hogy a balatonon iszonyú kihalt és depressziós tud lenni a környezet szeptembertől májusig, júniusig. Ha valaki állandó vagy gyakori ottlakást tervez, akkor nagyon nézzen körül. Vannak utcák, ahol még mozgás is alig van szezonon kívül, mintha tanyán lakna valaki. Volt pár kisöreg, akik leköltöztek, már nem élnek, de emlékszem, hogy várták a hétvégéket, mert mikor kicsi voltam minden hétvégén mentünk, ha esett, ha fújt. A betörések is probléma bizonyos részeken. Mélyen kussolnak róla az eladók nyilván. Van valahol egy elérhető statisztika a neten, ami a betörések gyakoriságát mutatja a térképen. Érdemes rákukkantani, bár nyilván semmire nem garancia, de azért hónapokig fog ott állni üresen a nyaraló. Én ezért figyelembe venném.
Nem vitorlazom 🙂 Futok... - Nincs kőbe vésve Alsoors. De úgy vagyok hogy meg kell tanulni egy helyet nagyon ahhoz hogy ár értek arányban tudj jót venni. Mostanra mar pár személyes bejárás + Street view-s túra meg elektromos terkep + e-közmű térkép stb... alapján kezdem magam komfortosan érezni . - Ugyanígy vettem eddig mindig ingatlant. És mindig baromi jó ar-értek arányban sikerült. - Ha itt nem sikerül akkor jön Almadi, Paloznak, esetleg Lovas.. Csopak és Füred meg drágább...
Nem a falusi Csok-ra utazom az nincs Alsóőrsön, hanem a 10+15 -re. - Az asszonynak az a fontos, hogy szeretne egy nyaralót ahol ahogy öregszünk egyre többet tudunk majd lenni. - Nekem meg az, hogy kihozzam belole a maximumot. Szándékosan szeretném a mostani 15%-os hitel rátámat felvinni 20-25-re. És ha most tudnék egy jó telket venni akkor pár évre meglenne a projekt ami. tudok dolgozni és amit nagyon élveznék . És a végén nem kis összeggel nőne az ingatlan vagyon, tulajdonképpen a legértékesebb darab jönne össze.. - Szóval van közös halmaz az asszonnyal..🙂
https://www.balatontipp.hu/balatoni_hirek/falusi-csok-a-balatoni-regioban-sok-telepulest-kizartak-a-lehetosegbol/ Alsóörsön buktad a falusi csókot. Az +10m kiadás, vagy mondjuk úgy -10m értékben, ha valamit felépítesz ilyen helyen és még a fityesz uralkodik, mondjuk tihannyal szemben. A matolcsy féle ingyen hitel mellé meg állítólag kötni kell biztosítást, ami effektíven felviszi a kamatot 2-2,5%-ra, de majd pontosat akkor kalkulálnak, ha kijönnek a részletek. Az még mindig jó, de ugye csak 10 éves futamidő, szemben a normál banki hitelekkel, amiket ki lehet nyújtani jobban. Én azt is tudom, hogy te magad felsővezetőnek mondod, legyen így, te tudod, de 10 éves futamidőhöz elég húzós bér kell. Ezt arra az esetre írom, ha mégis színeztél egy kicsit a pozíciódon. Nem ítélkezem, csak mint információ mondom ezt. Tényleg egy dolgot érdemes meggondolni, hogy egy helyhez kötött nyaralás tényleg úgy gondolod, hogy életed fő célja lesz? Mindenki azt hiszi, hogy az élete majd megváltozik, ha lesz balatoni nyaralója és tényleg meg fog változni, csak nem úgy, ahogy azt ő szeretné :) Legalább az első pár évben öröm lesz és bódogság, utána meg, jó kérdés mi következik. Van családban nyaraló a balcsin, szüleimnek, de már van olyan év, hogy vadászni kell rá a rokonságból nyaralót, mert nem akar senki menni. Kiadás nem opció, nem is úgy van berendezve, ez a szűk családi nyaraló, max 1 lépést oldalági rokonság irányába. Én se szívesen megyek le, annyi más látnivaló is van, meg miért kéne állandóan ott eltöltenem a szabadságomat? Inkább megyek mindenfele a szabadidőmben, minthogy mindig ugyanoda. Én vettem fel 10 éves hitelt arbitrázsra, elég nagyot és nekem mondjuk engedték volna akár a dupláját is, de az ügyintéző mondta, hogy elég sok 10 éves hitel megakad, mert nem bírja el a fizetés. Általában azt javasolja ilyenkor, hogy 15-20 év legyen a futamidő, de a matolcsy hitelnél 10 év kötötten. Más. Egyébként lenne fantázia a matolcsy hitelben, csak az a gond, hogy irreális árazású lesz minden ezzel mexerezhető kégli. Hiába tudnék felvenni mondjuk 40-45m hitelt ha a kinézett kégli mondjuk 50m lesz egy 1+1 szobás 40 nm-es. Mivel a hitel célzottan új építésre megy, ahogy átvenném a kulcsokat a lakáshoz, máris csökkent az értéke 10-15%-t, hiszen már csókos se tudná megvenni, csak BV + banki hitel. Aki meg ingyen hitelt akar, az nem ezt veszi, hanem másik újépítésűt. A másik dolog meg, hogy hiába szép és modern, nem látom reálisnak, hogy folyamatosan legyen bérlő egy 50m beker árú 1+1-es kis 40nm-es lakásra 260e ft / hó összegért, amennyiért ki kéne legalább adnom (ha nagyvonalúan a befektetési sávom legvégén levő 192-vel osztom a beker árat).
https://m.ingatlan.com/elado+telek+lakoovezeti-telek+uduloovezeti-telek+alsoors+k:Panorámás - Com-on 3 van fent. Ebből egy van ami 15, de az egy olyan telek amire szinte nem lehet építeni.. - Ezen kívül napi 5-6 órát több napon keresztül foglalkoztam azzal, hogy terkrpmasolat majd hrsz majd lekert tullap majd tulaj kutatás révén beszéltem kb 10-12 tulajjal akinek potenciális helyen van üres telke. Ebből egy adna el biztosan 26 mft-ért. Kell a száma? Vagy egy másik aki kb 45!!-ot kérne érte minimum. Kell a száma? - És ketto aki meg gondolkodik... Az egyiket tekekmegosztassal vennem meg. Az öreg először 14-et mondott de a fia felvilagositta hogy jóval többet ér... Itt várok. - Van egy másik aki szinten idős mar és gondolkodik rajta. Várok... - Az összes többi nem adja el...
Telket szeretnénk Alsóőrsön. Ami a lényeg, hogy belterületi legyen és panorámás a vízre. Az nem gond ha messze van a parttól. Nem kell nagy elég 600-800m2-es - Nem sok van eladó, de ami van azért el akarnak kérni 20-30 Mft-t.... - Kicsit sokallom...
Mi nem tetszik? Másik hirdetésben is fenn van, csak eladóban. De durva, hogy havi 500k és 1 havi kaució, gondolom, kell a pénz. Kérd le a tullapot és nézd meg, hogy van-e rajta hitel.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link