Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
HerrLudwig 2020. 09. 12. 19:32
Előzmény: #89091  berlini
#89100
Nekem is ugyanez az érzésem, én is ismerek ilyet. Ezek a "jajj, nekem nincs nyelvérzékem" emberek azért általában olyan túl sok erőfeszítést sem tesznek bele, hogy megtanuljanak.
Évek alatt képtelenek a főnevek nemeit megtanulni, ami miatt ráadásul a különböző eseteket (tárgy, részes, genitiv) meg a névmásokat sem tudják rendesen használni. Gyakori még a szórend lesz*rása és nem csak mellékmondati (KATI) szórendé, hanem az egyszerű mondatoké is. De olyan is van, hogy valaki még az igéket sem tanulja meg rendesen, hanem mindent a "machen + valami főnév" szerkezettel fejez ki. Agyrém.
Persze én sem Konjunktiv 2-vel kelek meg fekszek és nyilván csinálok hibákat, de több aki több év ittlét után is a fentieket elköveti, az simán igénytelen. Főleg, mert nyelvtanfolyamból meg könyvekből sincs hiány.
Persze sokan a saját anyanyelvüket sem tudják rendesen. Most akinek magyarul sincs fogalma róla, hogy mi az, hogy célhatározói mellékmondat vagy akár csak a szófajokról (simán vannak ilyen emberek), azoknak nehéz persze idegen nyelven is megtanulni.
HerrLudwig 2020. 09. 12. 19:19
Előzmény: #89095  Beryl
#89099
Huhh jó sok kérdés :) Megpróbálom azért megválaszolni.
Nekem ez úgy volt, hogy a munkáltatómtól kaptam egy ideiglenes (bútorozott) lakást meg felvettek nekem egy ügynököt, hogy segítsen végleges lakást találni. Elmondtam neki, mit akarok és küldött lakásokat meg időnként elmentünk egy megtekintésre, aztán megpályáztuk, ami tetszett. A szerződéskötéshez nem tudom, kértek-e valamit, mindent a munkáltatóm meg ez az ügynök intézett, a lakcímbejelentkezésig bezárólag. A költöztetést is a munkáltatóm intézte, felvettek egy költöztetőcéget, akik minden cuccomat kihozták Budapestről. 
Szerintem a nagy különbség az, hogy itt otthont adnak bérbe, Magyarországon meg szállást, ha érted, hogy mondom. Itt a lakás teljesen üres volt, és úgy rendeztem be, ahogy akartam, a saját ízlésem szerint. Például csináltattam egy elég jó konyhát meg ágyból is normálisat vettem stb. Át is festhettem volna, ha akarom, egyszóval teljesen szabad kezem van. A tulaj nem járt a lakásban, mióta itt lakom, évek óta konkrétan nem is láttam, még a házban sem. Rezsit, lakbért mindent utalással fizetek, teljesen automatizálva. 
Na, Budapesten ez úgy működött, hogy a lakás a legolcsóbb ikeás bútorokkal volt berendezve és a tulaj minden hónap elején jött a készpénzért meg szétnézni (bejött a lakásba). Az ágymatrac konkrétan használhatatlan volt már, annyira el voltak használódva a rugói, azt el is vitettem vele és inkább vettem magamnak. Meg el kellett neki küldeni rendszeresen az óraállásokat is.
Remélem, sikerült átadnom a kontrasztot :) Ebben például sokat lehetne tanulni a magyar bérbeadóknak, hogy hogyan adj bérbe, hogy valaki tényleg otthon érezze magát.
Vásárlás nyilván eszembe jutott már, de annyira nem sürgős, mert a lakbér nem sokat visz el a fizetésemből és jó itt lakni, tényleg otthonomnak érzem (komolyan). Ingatlanadóról nem sokat tudok, annyi volt a hírekben, hogy az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánította a mostani számítását és kötelezte a Törvényhozást, hogy találjanak ki valami új számítási módszert rá. Azóta úgy tudom, lett is egy javaslat, de még vitatkoznak róla, illetve talán tartományonként valamelyest eltérhet majd a számítása.
Ami az ÁFA-t illeti, szerintem az a sima kulccsal adózik, amit most vittek le 16%-ra (19-ről).
Beryl 2020. 09. 12. 19:09
Előzmény: #89083  infin
#89098
Olvasd  el ebben a temaban: https://kiszamolo.hu/mi-az-a-kozeposztaly-ki-a-szegeny-es-hol-kezdodik-a-gazdag/
 En mindezt igy latom hazai vonatkozasban.
 A kerdesbe azert nem megyek bele, mert ez nem a topic temakore kozvetlen modon.
travel52 2020. 09. 12. 19:03
Törölt hozzászólás
#89097
Benzedrine
Benzedrine 2020. 09. 12. 18:51
Előzmény: #89095  Beryl
#89096
Annyiban sikeres a német lakáspolitika, hogy nem kényszeríti vásárlásra azt, aki ezt nem engedhetné meg magának, egy egész életet el lehet tölteni ugyanabbban a bérlakásban. Annyiban már nem sikeres, mióta a lakbéreket szabályozni próbálják, hogy elveszik berektetők kedvét új  bérlakások építésétől.
Beryl 2020. 09. 12. 18:20
Előzmény: #89074  HerrLudwig
#89095
Igen, a nemet nyelv alapos es korrekt  ismerete alapveto a beilleszkedeshez. Csak gratulalni lehet, hogy ez neked sikerult, van jo munkahelyed es jol erzed ott magad. Milyenek a lehetosegeid a lakhatas  vonatkozasaban? Berelsz lakast, talaltal megfelelot? Nehez volt a lakaskereses? Segitett ebben a munkahelyed? Mit kertek a szerzodeskoteshez a berbeadok? Esetleg mar foglalkozol az ingatlan vasarlas gondolataval is? Milyen az ingatlanado Nemetorszagban? Mekkora az AFA uj lakasok vasarlasakor?  Van-e sikeres  lakaspolitika Nemetorszagban, amibol mi is tanulhatnank?
KisBenko 2020. 09. 12. 18:15
#89094
Dezmond-ot és melóst is el hallgatatták...
Pedig olvastam tegnap mindkettő normálisan beszélt az ingatlan árakról főleg dezmond... Csak beleírta az érted? Ja nem... Retorikát... De azt csak ncseednek szabad használni így látszik...
Beryl 2020. 09. 12. 18:05
Előzmény: #89090  fogpaszta
#89093
A tema engem is erdekel. Nekunk van egy kulteruleten levo gazdasagi epuletunk, Badacsonytomajon,  ami valojaban egy igenyes nyaralo, es 20 eve epult. Most el szeretnenk majd adni.
A muvelesbol kivont (20 eve tortent a kivonas, engedely alapjan), ez szerepel a tulajdoni lapon, es a gazdasagi epulet is. Ami izgalmas a szamomra, az az, hogy ki kell-e fuggeszteni az eladaskor es varni az engedelyezesre, ami allitolag 4 - 5 honapig is eltart.  Valoszinuleg a jegyzovel kellene beszelnunk, illetve megtudni, hogy a muvelesbol kivont ingatlanra vonatkozik-e a kifuggesztesi kotelezettseg. Ha olvasnal vagy hallanal valamilyen konkret erre vonatkozo jogszabalyt, kerlek, ird meg. Koszonom!
Benzedrine
Benzedrine 2020. 09. 12. 17:08
Előzmény: #89091  berlini
#89092
Nem kevés ötvenhatos magyart ismerek akik rosszul beszélnek németül. A szókincse, amire szüksége van megvan, katasztrofális nyelvtannal és kiejtéssel, írásban meg semennyire. Ne a diplomásokat vedd alapul, ők egy kisebbség.
berlini
berlini 2020. 09. 12. 16:06
Előzmény: #89076  fogpaszta
#89091
Én is ismerek több kollégát, akik több év németországi munka után sem tudtak megtanulni normálisan németül. De ez az antitalentum szerencsére nagyon ritka. Nem kell hozzá nyelvérzék, hogy valaki (ha élete végéig akcentussal is de szinte hibátlanul) megtanuljon egy idegen nyelven kommunikálni, ha abban a nyelvi környezetben eltölt pár évet egyhuzamban.
Amikor valaki pár év után is csak a legminimálisabb nyelvtannal egymás mellé tette a szavakat, nekem az volt az érzésem, hogy hiányzott az akarat a nyelvet magasabb szinten megtanulni.
fogpaszta
fogpaszta 2020. 09. 12. 13:18
#89090
Képzeljétek visszairt az Alsoorsi főépítész és megadta a teloszamat is. Párhuzamosan atnyalaztam a helyi szabályzatot de azért vannak benne meg fehér foltok de azt mar most látom, hogy valoszinu csak belterületI tekekre lehet lakóingatlant építeni. Írtam neki újból és konkrét telkekre kérdeztem rá hogy azokra lehet-e lakoepuletet építeni. Most erre várok.
-
Az egyik telek amit nézegettem múlt szombaton pont a belterület és külterületi határán van de kívül.
-
Azugyben van vkinek infoja, hogy pont a határon levő telket hogyan lehet belteruletive minositettni? Egy háznyit kell a hiányzó közműveket arrébb vinni?
fogpaszta
fogpaszta 2020. 09. 12. 13:09
Előzmény: #89088  Hathor
#89089
Rendben, bocs!
Hathor
Hathor 2020. 09. 12. 13:08
Előzmény: #89087  fogpaszta
#89088
A beke kedveert kerem ne egymast piszkaljatok mar legyszives.
A tema ingatlan, nem egymas cseszegetese, es egymas meregetese. Koszi
fogpaszta
fogpaszta 2020. 09. 12. 13:06
Előzmény: #89086  franc0
#89087
Ez egy kicsit arrogáns és lekezelő volt mégha hozzatetted, hogy nem bántásból írtad.
-
Mi alapján állítod vkirol, hogy “ nem abban az osztalyban” van?? Amúgy meg nem is ilyeneket irt..
franc0 2020. 09. 12. 12:54
Előzmény: #89085  tihamer
#89086
Nem túl hiteles a mondanivalód, mert te valójában nem abban az osztályban vagy, amelyikben hiszed. 
Nem bántásból. 
tihamer
tihamer 2020. 09. 12. 12:51
Előzmény: #89082  franc0
#89085
Hagyjuk a politikát meg a pártoskodást, én nem erről beszéltem.
Mindenkinek javaslom, hogy magával foglalkozzon és a családjával, akik törődnek veled és te törődsz velük. A politikusok nem törődnek veled, akkor te miért törődsz velük?
A saját életed a legfontosabb, hidd el. No meg az, hogy fejlődj valamiben, lehetőleg kreatív, konstruktív dologban (sport, karrier, vagyonépítés, saját vállalkozás, stb). 😊
franc0 2020. 09. 12. 12:50
Előzmény: #89074  HerrLudwig
#89084
Azért felesleges válaszolni neked, mert még nagyon fiatalka vagy, ez látszik a mondandódból. Úgyis a saját fejed után mész. 
Meritokrácia? Még országon, de még városon belül sincs. Majd rájössz. 
Amiről te most azt hiszed hogy jó fizetés, a hatalom valódi birtokosainak nevetség tárgya. 
infin 2020. 09. 12. 12:46
Előzmény: #89068  Beryl
#89083

Nem volt semmi személyeskedő abban, amit írtam. Csodálkozom, hogy ilyet olvastál bele! Szóval légyszíves befejezheted a feltételezéseket arról, hogy én mibe is próbálnálak "belerángatni" téged. Nem írtam semmit a vagyoni helyzetedről sem, olvasd el újra azt a mondatot légyszíves. .... A korábbi hozzászólásodról kérdeztem, hogy minek számítanak azok az itthon élő magyarok, akik nem szegények és nem is gazdagok. Mert írtad, hogy nincs középréteg. Így nem kell ismerned az ismerőseimet ahhoz, hogy válaszolni tudj a kérdésre, ahelyett, hogy kikerülöd a válaszadást arról, hogy mire is gondoltál eredetileg.
Franciák: nekem - enyhén szólva - nem egészen így tűnik, hogy jó eséllyel indulna az összes nem fehér bevándorló, de ezt az alapján mondom, amiket olvasok, látok innen messziről.
franc0 2020. 09. 12. 12:43
Előzmény: #89081  tihamer
#89082
Arról, hogy melyik a fontosabb, a választók döntenek. 
Egyszer fenn, másszor lenn. 
tihamer
tihamer 2020. 09. 12. 12:37
Előzmény: #89079  tihamer
#89081
Bár én tőkejövedelemre törekszem , ugyanis sokkal fontosabb, minta a munkajövedelem.
 Pláne idősebb korban számít sokat a passzív jövedelem. Sokan ezt még, főleg a mai fiatalok nem érzékelik. Mindenkinek csak ajánlani tudom a vagyonból származó jövedelmet.
A pénz nem boldogít, de szabaddá tesz. ✔

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek