Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
gombócból_is_sok
gombócból_is_sok 2020. 05. 19. 13:41
Előzmény: #72491  Toniba
Ezek valódi kérdések és igencsak nehéz megjósolni mi lesz. A cikkben a kedvenc újságírói nyelvújításom az "óckodik". Nyelvórát minden sajtósnak!
Alexander_Greybeard 2020. 05. 19. 13:38
Előzmény: #72496  buyandhold
Vidéken is van élet, de lehetőségből sokkal kevesebb (legalábbis a bérből és fizetésből elők részére).
Te jó időben és sok-sok pénzzel költöztél vidékre, így azért el lehet viselni. :)
davbb 2020. 05. 19. 13:33
Törölt hozzászólás
davbb 2020. 05. 19. 13:21
Törölt hozzászólás
buyandhold 2020. 05. 19. 13:21
Előzmény: törölt hozzászólás
tipikus pesti gondolgozas, hogy csak pesten van elet.... en is pesten laktam 20 evig, es ezt gondoltam... 8 eve videkre koltoztem, es rajottem, hogy 20 evet elvesztegettem ez eletembol...videk sokkal jobb...
lakas...nekem ugy alakult, hogy videken vettem lakasokat, pesten csak az maradt, ami mar regebben megvolt... az a helyzet, hogy videken nagyobb a kiadasi hozam...amikor pesten 5% volt, videken 10% volt...az aremelkedes videken 2,5szeresere mentek az arak(ahol en vettem, tobb helyen) pesten is kb. 2,5szeresnek tartunk, annyi kulonbseggel, hogy pesten csokkenest varok 1-2 eves tavon, videken meg emelkedest...
impudent 2020. 05. 19. 13:18
Előzmény: #72483  Törölt felhasználó

Hol látsz illet ?
Mert Én egy várusban se látum a nyomát se hugy világvárus legyen.
Alexander_Greybeard 2020. 05. 19. 13:15
Nagyon úgy néz ki, hogy Budapestre sem igaz.
https://www.portfolio.hu/ingatlan/20200517/ime-egy-elit-tarsashaz-ahol-egy-fikarcnyit-sem-nottek-az-arak-7-ev-alatt-431928
Amint BP elér egy árszintet, ahol már Béccsel és Prágával kell versenyeznie, ott alul fog maradni a város és ország általános minősége miatt.
Én úgy látom, hogy ahogy zsugorodik és szegényedik a vidék, úgy fog felértékelődni BP, de van egy fix  plafon. Miért adósodna el otthon a fiatal 20-30 évre egy öregedő társadalomban nulla oktatással, összeomló nyugdíjrendszerrel és rossz egészségüggyel, ha ugyanennyi pénzért már jobb kilátásokkal rendelkező országban is tudna hasonló ingatlant venni nagyvárosban? Miért jönne ide gazdagabb arab, török és kínai, ha egységnyi pénzért sokkal jobbat kaphat jobb helyen? Ja igen, adóparadicsomi adózás és világszinten nagyon olcsó letelepedési kötvény miatt (+ Schengen), de ez hosszútávon nem fenntartható. Szerintem az utolsó nagymértékű és gyors emelkedést láttuk, innentől oldalazás kisebb kilengésekkel fel-le egy kb. inflációt követő pályán. Az árakat extrém kínálat visszaesés növelheti nagyobb mértékben (ez ebben gazdasági helyzetben benne van a pakliban), de ez egyben a tranzakciós számokat is visszavenné mert még több ember fog kiárazódni az ingatlanpiacról. Ha pedig egyszer kivezetik a csokot és babavárót, akkor elképzelhető egy nagyobb korrekció.
davbb 2020. 05. 19. 13:15
Törölt hozzászólás
Toniba 2020. 05. 19. 13:12
Sok embert ismerek aki 100+ km-re lakik az irodatol.
Kb. havonta 2-szer mennek be.
Toniba 2020. 05. 19. 13:10

"MINEK LAKJON VALAKI AZ ÜZLETI NEGYED KÖZEPÉN TÖBBSZÖR ANNYIÉRT, MINT A VÁROS SZÉLÉN, VAGY EGY MÉG TÁVOLABBI RÉSZEN, HA EGYÉBKÉNT IS OTTHONRÓL DOLGOZIK TÖBBNYIRE? EGY LIYEN HOSSZÚ TÁVÚ VÁLTÁS, JELENTŐSEN FELFORGATNÁ A LAKÁSPIACOT IS."
https://www.portfolio.hu/ingatlan/20200519/az-iroda-halott-az-iroda-halott-432508
fogpaszta
fogpaszta 2020. 05. 19. 13:08
De az emelkedés máshol is megvan  / megvolt. Max nem akkora mértékben.
davbb 2020. 05. 19. 13:06
Törölt hozzászólás
davbb 2020. 05. 19. 13:03
Törölt hozzászólás
fogpaszta
fogpaszta 2020. 05. 19. 12:59
Persze. Termszetesen számít, hogy az ember hol vesz, melyik városban. Városon belül is melyik városzrészen. Városrészen belül melyik ház, melyik emelet, lehetne sorolni.... És főleg mennyiért ( mert mindig ki lehet fogni az időponthoz képest olcsón / olcsóbban mint az átlag ) 
Ez tulajdonképpen egy szakma, amit az ember kitanul. Én pl. móri vagyok ami egy 15 ezres kisváros, ahol az egy lakosra jutó munkahelyek száma az országban az egyik legjobb, emellett szép, takaros sváb település, DE mégsem vettem lakásokat itt. Hanem inkább vettem Szfvár, Tatabénya, Bp.-en, mindegyet más-más indokkal.
Akkor is tartom, hogy hosszú távon ( már 10 éven belül is ) emelkednek az árak. 
Még mindig lemaradásban vagyunk több más országhoz képest is.
Törölt felhasználó 2020. 05. 19. 12:59
Nem lepődnék meg, ha a hivatalos lakcím nyilvántartáshoz képest 100-200 ezerrel többen laknának Budapesten, olyanok, akiknek kell egy lakás vagy albérlet az életvitelük miatt. Szerinted pl Bivaly mennyire van bejelentve Budapesten? Vagy Tégla feketén kiadott lakásainak bérlői?
Én is vidékre voltam bejelentve elég sokáig, mert egy csomó pénzt spóroltam az autó biztosításán. Nem egy embert ismerek, akik saját lakással bírnak Budapesten, de nincsenek ide jelentve.
A belinkelt cikkedben 6000 fős hivatalos csökkenés van Budapestre, ez nem nevezhető trendnek sem a fentiek figyelembe vételével. 
Törölt felhasználó 2020. 05. 19. 12:58
Valaki összeszámolhatná, hogy a Váci úti irodafolyosón, a soroksárin, meg úgy összesen hányan dolgoznak olyan irodai munkán, ahol most szinte SIMÁN dolgozik mindenki táv.
Két számjegyű százalék BP-en szinte biztos.
davbb 2020. 05. 19. 12:53
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó 2020. 05. 19. 12:48
Előzmény: #72481  impudent
legtöbb országban több nagyváros van ez nálunk sem lesz másképp sőt már elkezdtőtek a folyamatok... igazából nincs semmi új a nap alatt mindenhol ez játszódik le Magyarország sem kivétel...
VIDÉK a NYERŐ
Törölt felhasználó 2020. 05. 19. 12:46
Budapest lakossága is már csökken énis elhagytam és semmi pénzért nem mennék vissza ez a járvány utáni tömeges home office megvalósíthatóságával nagy sokszorozodni fog és egyáltalán nem kell agglomerácioba költözni ha 2 hetente egy napot megy fel az ember még ha pesten ragad is így fél lábbal...nagyon népszerű itt a gondolat hogy csak pesten van munka csak ezért írtam így fent abba bele sem merjetek gondolni hogy vagy azon kívül is munka :D :D :D lehet meglepődtök de van olyan munka is amihez nem kell eljárni pestre... én nagy volumenű tömeges kivándorlásra tippelek a közeljövőben
https://hvg.hu/ingatlan/20191018_Tobb_ezer_fovel_csokkent_Budapest_lakossaga
impudent 2020. 05. 19. 12:43

Magyarurszágun egy világvárus van az Budapest.
Mindig az lesz és nem lesz más sose

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek