Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Én elhiszem neked, bevallom, kép alapján gondoltam, nekem az ugrott be róla (nekem ezek mind egyformák), olyan túlzottan sok időt nem töltöttem el a kérdéssel.
Pont most jött szembe a Kalmár Katinban, aztán pont ez volt a téma tegnap este, ezért linkeltem. Nekem BP egy másik világ, meg ti képben vagytok, de végül balek erre is lesz. Vidéken is vannak olyan megoldások, hogy aztamindenit. Segédmunkásnak se lenne jó, aki a legfontosabb részeket "építi". Meg tudok olyanról is, hogy olyan csapatot bíztak meg a fő tartószerkezet megépítésével, aki hasonlót sem csinált korábban - de a legolcsóbb árat adta. Aztán kicsit elkezdett repedezni... Persze a városiak örülnek, hogy van egy szép, új, csilliárdos középületük. A legjobb sztori meg az volt, hogy a jöttek borsodból a "kőművesek" és a 2. hét végére derült ki, hogy az "alvállalkozó", vagyis a csapat főnöke igazából olvasni sem tud. Vagy csak olyan 2. általános szinten. Akkor zavarták el őket. A munkájuk minőségét meg hagyjuk is. Meg volt olyan csapat is, akik az első nap egy fadarabbal keverték egy vödörben a csemperagasztót. Épeszű ember el sem hinné, hogy ezek 2019-ben megtörténnek. Meg hogy ezek többszázmilliós projektek. De nálam is volt olyan burkoló, akivel legszívesebben visszaszedettem volna, amit lerakott. Ezért is írtam korábban... hogy ha már úgyis ott kell lenni mellettük, akkor egyszerűbb megcsinálni helyettük, amit csak lehet.
Átfogalmazom: ha egy adott pillanatban az új építésű lakások átlagára alatt 30%-kal látod az adott új építésű lakás árát, akkor az minimum gyanús kell, hogy legyen. Az olcsóságot nem abszolút, hanem relatív értelemben értem, egy már pontosabb lesz.
Ez az a híres Savoya-ház projekt, amely nagyon gyanúsan olcsó a hirdetési site-okon. Normális honlapjuk sincs, ahol mondjuk legalább a céget meg lehetne találni, egyedül az építésügyi hatósági adatbázisokban kutakodva lehetett nyomára bukkanni. Normális ember messze elkerülte ezt a projektet.
Viszont a lényeg, amiért az egészet elkezdtem: - Láthatjuk a listában, hogy minden egyes szálláshelyhez van megadva a szálláshely-szolgáltatónál adószám - Airbnb/Booking/egyéb platform az esetek nagy részében külföldi, ezért a számlán, amit kiállít szükséges feltüntetni az EU-s közösségi adószámot, azaz minden szálláshely-szolgáltató rendelkezik ilyen adószámmal is - A NAV-nak megküldi szépen az adatokat a platform, EU-s közösségi adószámmal, abból a NAV azonosítja az adózót, megvan a nemzeti adószáma is - Az adószám mentén könnyen összevethetővé válik az önkormányzati nyilvántartásokkal - ha belföldi oldalon keresztül megy (pl. szállás.hu), akkor nyilván nincs EU-s adószám, ott már a sima adószámmal megy az egyeztetés. - külföldiek sem tudnak kibújni a dolog alól, adószám nélkül valószínűleg az önkormányzat sem fogadja be, láthatsz a listában olyan külföldieket, ahol a szálláshely-szolgáltató lakcíme megegyezik a szálláshely címével, adószámot sem kaphatna magyarországi cím nélkül, szóval nyilván a kiadásra szánt ingatlanba be is jelentkezik. - - - - - - - - Technikailag minden információ a NAV rendelkezésére áll annak érdekében, hogy megfelelően végezze el az ellenőrzéseket - ahogy azt egyébként az esetek nagy részében meg is teszi, legalábbis 2018 óta. Az biztos, hogy a booking.com/airbnb-n keresztül feketézni nagyon nem lehet, sokkal inkább a saját üzemeltetésű honlapokon, esetleg FB-csoportokon keresztül kiadottaknál, ott van esély a KP-s mozgásra.
Nem gondoltam a hetedikrol semmit se, egyszeruen nem volt kedvem tovabb futtatni a tortenetet, aztan csak letoltottem az onkormanyzat honlapjarol. Asszem valahol 440-nel hagytam abba a dolgot.
Az V. kerületi önkormányzat honlapja arra linkel: https://www.belvaros-lipotvaros.hu Bal oldalsávban menü, Hivatal szekció, alulról harmadik, 'Szálláshelyek listája' dropdown.
Ha pénz nem számít, akkor igen, de úgy házat se nehéz lakhatásra. Ezek mindig kompromisszummal járnak, és a élet mindig változik. Egyébként meg a bezártság után, gondolom többen költöznének kertes házba... Ha jó áron tud venni vki, akkor hitellel jobban jár. Szerintem hosszabb távon a bérek, a szállítás, az építőanyag emelkedni fog. Nem beszélve arról, amit mondani szoktak, hogy az első házat az ellenségének építi...
423 fölött is van élet, pl 11 ker 465 14 ker 563 De 1434-ig futtatva én se leltem a VII kert, 646 volt az utolsó találatot eredményező. A 423 hogy jött ki? :)
Sokadszorra: a tőzsde és az ingatlanpiac nagyon nem ugyanaz! Az hogy itt páran szeretik jövedelem, befektetés szempontjából összehasonlítani őket, attól még két külön állatról beszélünk. De tegyük fel, hogy igazad van és hasonló a kettő. Ugye láttál már tőzsdei esést, ugye? Illetve megvannak az ehhez hasonló mondások: "A fák nem nőnek az égig"? Gondolod, hogy fenntartható lesz, hogy pár év múlva, hogy egy szaros pesti 60 négyzetméteres panelért családok 30-40 évre eladósodnak? Én nagyon nem...
Köszi a szavaztatást! Ebből nagyon úgy néz ki, hogy emelkedni fognak az árak (a bukdácsolás után), mert a többség csökkenésre számít. Ha már a tőzsdéhez ennyire hasonló lett az ingatlanpiac, akkor a szabályai is egyre inkább érvényesek rá. És az történik, ami többnek fáj mint ahánynak nem. Továbbá, hogy az össznépi várakozás MÁR be van épülve az árakba. Könnyen lehet, hogy ennyi volt a csökkenés.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link