Sokszor foglalkozunk vele, gondoltam legyen egy ilyen topic is.
Szóval EUR/HUF.
308 átütésével szépen feljött már többször 314ig, de úgy fest itt mindig elakad, pedig a következő ellenállás 318 környéke lenne csak, mint történelmi csúcs.
És még valami, ha Viktornak véletlen bejönne, hogy beindul a fogyasztás, akkor fénylő szemeiteket újra az inflációra vessétek, ami anélkül se lesz alacsony.
Így azért nehéz számolni, mert a többletből egy csomó visszamehet bevételként, például ÁFA. Ugyanakkor szerintem is vágyálom már az idei hiány is, nagyon komoly problémák lesznek. Ezen kívül, ha vége is lenne a háborúnak, nem tudom miért számolnak sokan hatalmas felfutással.
Erre az évre 4.122 milliárd a hiány, ez 3,7%. Ezt alapul véve a jövő évre plusz 1.300 milliárd kiadás, több mint 30%-kal növeli a hiányt, 3,7*1,3, az kb. 4,8%, miközben csökkentésről regélnek. (Az idei 3,7% hiány eleve vágyálom, szóval ez a marketing verzió.)
Dehogy, azért nincs fogyadztás, mert a felső réteg ugyanannyit fogyaszt (nem is tudna többet, mert mindent megvesz, ahogy előtte), míg az alsó jelentősen kevesebbet, mert nincs rá pénze.
Dehogy, a táblázatból kiderül, hogy értékelhető pénze a felső 10 %-nak van. Ráadásul egy családból a jegyezhető mennyiség miatt egy csomószor van 2-3 fő is a tulajdonosok között.
Áfa valóban azért nem jött be, mert nem fogyasztanak. Ennek oka pedig a háborús félelem VOLT. A kormány a saját propagandájának áldozata lett, mivel a folyamatos háborús dumával megváltoztatta a lakosság fogyasztási szokásait. Megnövekedett a megtakarítási ráta. Mivel a háborúnak vége + jelentős költségvetési lazítás kezdődik, ezért radikálisan javulni fognak a fogyasztási adatok, mivel megszűnik a félelem a gazdaságban.
Azért azt ne felejtsük hogy a költségvetési. és. állam háztartási hiany a holdról is latszik. A fogyasztás alapú adózás AFA és kiskereskedelmi adokbol pedig nem jön be, merrt nem fogyasztanak a népek annyit amit terveztek a költségvetésbe. És a nulla és 3% közötti KKKv és magánszemélyeknek adott "ingyenkamatozasu" végig fix forint hitelnek a" kamatswap" különbözet költsége meg tetemes,es sokáig fenn marad... MNB terhére.. Szóval komplexebb a helyzet.... Szerintem. Szerinted?
Azt azért nem kell elfelejteni, hogy a gdp növekedés reál növeledés és nem nominális. Már amit gdp növekedési alatt értünk. A költségvetés meg nominális adat. Szóval a bérnövekedés meg a fogyasztás növeledése bőven fog szállítani pénzt a költségvetésbe még gyenge gdp növekedés mellett is. Irgalmatlan gdp növeledést meg nem bár senki. Én nagyjából 3-3.5%-ra gyorsuló növeledéssel kalkulálok. 2026 q1-ben ez valóban felgyorsulhat akár 5%-ra is, de éves átlagban nem tartok 3% koruli növekedésnél nagyobbat elérhetőnek.
Nem várok olyan nagy inflációt, mint 2022-ben. Azért most nincs akkora gond az árualappal, mint akkor volt a covid miatt. Az infláció nagy részét exportáljuk majd a többlet importkeresleten keresztül. De még így is az a várakozásom, hogy jövő tavaszra 10%-ra gyorsul a pénzromlás.
EUR/HUF
Sokszor foglalkozunk vele, gondoltam legyen egy ilyen topic is.
Szóval EUR/HUF.
308 átütésével szépen feljött már többször 314ig, de úgy fest itt mindig elakad, pedig a következő ellenállás 318 környéke lenne csak, mint történelmi csúcs.
Real:313 (ma volt 314,7 is)