Már tavaly sem volt igaz, de idén már igencsak rosszul számol az , aki az OTP-vel kapcsolatban csak a Magyarországi fejleményekkel (makroszintű és az anyabank üzleti eredményességét latolgatva) számol.
Jövőre - ha Orbánék nem térne észre- az anyabank teljesitménye (hitelkihelyezése) továbbra is visszaesik, a leánybankoktól összejöhet az éves adózott eredmény akár kétharmada is.
Számolgatva:
Orosz leánytól akár 80 milliárd, az ukrán-bolgár párostól pedig lehetséges lehet 30 milliárd.
Ezt lassan felfogják majd az elemzők is és igy jövőre az OTP megitélésénél már nem fog egy magyarországi makroszintű kockázat (ami úgy néz ki hogy sajnos tartós lesz,)a konkurens térségi bankokhoz viszonyitva 40-50%-os diszkontot okozni.
Mert sajnos most az OTP értékelése reálisan 3500Ft, miközben lengyel-cseh társai részvényei - ugyanilyen nyereségességi mutatókkal- dupla annyit érnek.
Magyarország tragédiája, hogy:
- egy pénzügyi szakember (aki pedig a számokra esküdött fel) vitte felelőtlen, megalapozatlan kiköltekezésbe,
- utána egy tanárnak tanult (akinek hivatása szerint őszintének kellett volna lennie)ember bizonyitotta be, hogy a politikusok szavahihetősége a nullával egyenlő,
- most már esélyünk sincs, mert egy zugügyvédet kaptunk, aki -miközben saját maga is bevallja, hogy nem ért a gazdasághoz- csalhatattlanságát hirdetve tovább folytatja elődei (kivéve Bajnai-Oszkó) áldatlan ámokfutását.
Ilyen körülmények között örüljunk annak, hogy a piac látszólag ezt a 3500ft-ot megadja. De igazából a forgalomból (ami a normális egytizede) is látszik, hogy az amerikai shortosokon kivűl itt már alig van külföldi befektető-spekuláns.
Ezt az árat a beragadt magyar befektetők reményei tartják fenn.
Ha egy szebb közeljövővel áltatom magam, akkor egy IMF megállapodásban bízva reménykedem abban, hogy akik (napi 30-70 milliárdos forgalommal) elbúcsúztak az OTP-től, azok utána visszatérnek. (A tripla bóvli minősitésünk is javulhat utána.) Ez a vételi erő (a short zárásokkal erősítve) megdobhatja majd az árfolyamot akár 5000ft fölé is.
de amúgy digitalizáció nem kerül ezer milliárdokba, szóval mellette nyugodtan vehetnének bankot, ha egy fejlettebb bankot vennének annál jobb lenne. Tartom hogy kazah vagy üzbég bank jó lehet, esetleg valami lepattanó máshol (luminor még mindig jöhetne :D ) görög bank is jó lenne csak ahhoz kell még pénz.
de! Ismétlem magam. Én most pénzt a digitalizálásba tolnék. 3 hónapja kinlódok a single market förmedvénnyel az OTP-nél. Olyan programozta aki soha sem kereskedett tőzsdén. - nincs lehetőséged kiválasztani, hogy a meglévő egy adott értékpapirból melyik beszerzésűt adjad el - nincsenek meg a nap kötések - nem jelennek meg automatikusan a piacra bevezetett új értékpapirok. (tegnap szóltam reggel, hogy már 24 órája várok arra, hogy a TL116-ot felismerje a rendszer. Félórán belül rendbehozták, igy tudtam vételi poziciót felvenni.) és még rengeteg fontos részlet. Tegnap bejelentettem, hogy elviszem tőlük az értékpapirjaimat, ha nem adnak menetrendet, hogy mit és mikorra javitanak.
ennyi biztosan. De ami döntő, hogy még egy ekkora akvizició sem rontaná a határértékek közelébe a tőkemegfelelőségi mutatókat. És ugyanakkora tőkével ugranának a bevételi és nyereségességi számok.
Kerdes , a bank nem valtoztat az osztalekpolitikan jelentosen mondjuk akkor evrol evre hoz mondjuk 4800 epset, mondjuk 5 evig akkor halmozodik a tőke es meg mindig 10 es p/e nel tartunk. Szoval fix profit mellett aminek nagyresze megmarad a zsebben mennyire valoszeru csak egy 10 es ertekeles? De igazabol mindegyis mert az eps novekvo palyan van eseti akvizicioval megtamogatva…. Viszont kene mar egy normalis akvizicio. Tippre mennyi zseton lehet most erre a celra? 5-6 mrd eur?
Az Ipoteka maradékának megvétele az egy mini akviziciónak számit, de azért ez is növeli majd a nyereséget. A 10-es P/E még messze van. A tavalyra reálisan várható nyereséghez viszonyitott 2025 dec végi záró alapján kb 8-as volt. Az idénre általam várt nyereség (4810Ft/részvény) egy 10-es P/E-nél 48 ezer ft-os árfolyamot jelentene. van esély a 10-esre? csak akkor ha béke lesz Ukrajnában. Én ebből indulok ki, mert az oroszok a hadszintéren egyre jobban, a hátországban pedig egyre gyatrábban állnak. Ma már hosszabb ideig tart az egész mint a II. VH tartott. De Ukrajna sem reménykedhet abban, hogy meg tudja forditani a háború menetét. Európa képtelen, az USA meg nem akar segiteni. Tehát ha eszerint halad a világ előre, akkor van még tér 48 ezerig. lehet hogy nem év végére de 2-3 év mulva meg lehet a 48 ezer (de akkor már P/E=8 fog ehhez az árfolyamhoz tartozni.) Az orosz bank meglepően jó teljesitménye szerintem abból a kivételezett helyzetből fakad, hogy: - csak lakossági ügyfelei vannak, - az orosz lakosságnak a nyugati bankokból szinte csak ez maradt - megengedték a nyereség egy részének kivitelét az országból. A háborúval ennek a helyzetnek is vége. De! A háború után a lehetőségek hatalmasak. Főleg Ukrajnában. De oroszországban is. Lebombázott infrastruktúra, maródi olaj infrastruktúra a szankciók miatt... Az a bank amelyik mindkét országban jelen van, nagyot szakit majd a háború utáni években.
A 39k a február során elérhető, az srv később segíthet megtámasztani az árfolyamot hiszen folytatni fogják, az otthon start még folytatódik egy ideig ami támogatja a teljesítményt. A választásokig meglehet a 40k.
Idén nyáron lejár a 3 év az Ipoteka megvásárlása óta, ekkor esedékes a maradék állami csomag (kb. 20%) megvásárlása. Nem akkora tétel, de valamit számít, az árazása kérdéses, jó lenne könyvérték alatt megkapni. Én is gondolkodom (részleges) eladáson, eddig 1% ment el. Most kezd reális árazású lenni (10-es PE kb.), ez még önmagában nem ok az eladásra. Viszont közelít egy olyan szinthez, a 38500-41500 közötti sáv lenne ez, ami fölé nem várnám, ellenben egy nagyobb korrekciót igen. Mi van itt? A kerek 100EUR és a 40000HUF mint lélektani szint, kettes P/BV árazás és maga a bank a 30Md EUR cégértékével. (Csak érdekesség, a 2002-es splitnél is 100 euró körül volt az árfolyam, most megint ott vagyunk.) Az orosz leánybank nyereségszintjének fenntarthatóságával pedig erős kétségeim vannak.
Szerintem van rá esély, de ahhoz kell valamilyen pozitiv hir: - akvizició - vártnál jobb 225-ös eredmény - tűzszünet esélye hirtelen megnő Addig szerintem ingadozni fog 36 és 38 ezer között, de hozzáteszem, hogy nagyon rossz a rövidtávú árfolyam előrejelzésében találati statisztikám. A korrekciót és stagnálást én (a fenti továbbemelkedést okozó események nélkül) már 34 ezer felett vártam. És szerencsére nem jött be. De (ismerve magamat) minden megérzésem ellenére nem adtam el egy darabot sem a tavaly novemberi csúcs darabszámból.
Több oka is van az esésnek: - Régen esedékes korrekció. - nincsen olyan támasztó hir ami megakadályozná. - P/E=9-et számol az elemzői átlag, ami nem az a 6- 6,5 ami 2023-24-ben volt. - amig nem lesz tűzszünet addig túlzott optimizmusnak tartják a potencionális vásárlók a beszállást. - megakadt a szárnyalás Amerikában i, (ami ezen a szinten már önmagában is elég lenne.)
A nagy kérdés h indul-e újabb srv a következő hónapokban ami meg tudná támasztani az árfolyamot, hiszen eddig sokan azért vették mert úgyis lesz kinek eladni a piacon hiszen az otp a vevő.
Mennyit ér az OTP?
Jövőre - ha Orbánék nem térne észre- az anyabank teljesitménye (hitelkihelyezése) továbbra is visszaesik, a leánybankoktól összejöhet az éves adózott eredmény akár kétharmada is.
Számolgatva:
Orosz leánytól akár 80 milliárd, az ukrán-bolgár párostól pedig lehetséges lehet 30 milliárd.
Ezt lassan felfogják majd az elemzők is és igy jövőre az OTP megitélésénél már nem fog egy magyarországi makroszintű kockázat (ami úgy néz ki hogy sajnos tartós lesz,)a konkurens térségi bankokhoz viszonyitva 40-50%-os diszkontot okozni.
Mert sajnos most az OTP értékelése reálisan 3500Ft, miközben lengyel-cseh társai részvényei - ugyanilyen nyereségességi mutatókkal- dupla annyit érnek.
Magyarország tragédiája, hogy:
- egy pénzügyi szakember (aki pedig a számokra esküdött fel) vitte felelőtlen, megalapozatlan kiköltekezésbe,
- utána egy tanárnak tanult (akinek hivatása szerint őszintének kellett volna lennie)ember bizonyitotta be, hogy a politikusok szavahihetősége a nullával egyenlő,
- most már esélyünk sincs, mert egy zugügyvédet kaptunk, aki -miközben saját maga is bevallja, hogy nem ért a gazdasághoz- csalhatattlanságát hirdetve tovább folytatja elődei (kivéve Bajnai-Oszkó) áldatlan ámokfutását.
Ilyen körülmények között örüljunk annak, hogy a piac látszólag ezt a 3500ft-ot megadja. De igazából a forgalomból (ami a normális egytizede) is látszik, hogy az amerikai shortosokon kivűl itt már alig van külföldi befektető-spekuláns.
Ezt az árat a beragadt magyar befektetők reményei tartják fenn.
Ha egy szebb közeljövővel áltatom magam, akkor egy IMF megállapodásban bízva reménykedem abban, hogy akik (napi 30-70 milliárdos forgalommal) elbúcsúztak az OTP-től, azok utána visszatérnek. (A tripla bóvli minősitésünk is javulhat utána.) Ez a vételi erő (a short zárásokkal erősítve) megdobhatja majd az árfolyamot akár 5000ft fölé is.